På ön Brac ligger stranden Zlatni Rat, som ofta finns med på diverse topplistor. Wikicommons
Solresor
Resa

10 grönklädda öar du inte vill missa i Kroatien

Kroatien har fler än 1 000 öar att välja mellan, alla med lite olika karaktär. Sugen på sol och bad men osäker på var du ska börja? Tidningen Time Out har tagit fram en snabbguide till favoriten i Medelhavet och listar tio grönklädda öar som gör semestern till något extra.
Att båtluffa i Kroatien är både billigt och enkelt eftersom avstånden är korta. Egentligen spelar det inte så stor roll vilken ö man väljer – alla är fina – men Split är en bra trampolin ut till skärgården med båtar till bland annat Brac, Hvar och Korcula
Enligt Time Out är det bästa med Kroatien är att du enkelt kan varva lata dagar på stranden med shopping i vandringar, medeltida byar och god mat och dryck. Kroatien har nämligen allt detta – och lite till.

3 guldkorn från listan:

Hvar

Hela Hvar ön doftar lavendel när de lila blommorna slår ut i juli. Wikicommos

Hela ön doftar lavendel när de lila blommorna slår ut i juli. Den eleganta ön Hvar lockar rika och berömda, både från Kroatien och grannländerna. Vill man festa är det hit man åker. Det finns flera klapperstenstränder men bästa badet får man om man tar båten ut till någon av ­Pakleniöarna söder om stan, enligt Time Out.

Brac

På södra delen av Kroatien ligger dessutom Zlatni Rat, Kroatiens mest fotograferade strand.  Istock

undefined

Bakom varje krök väntar alltid något nytt. En dramatisk sluttning, en hisnande vy eller en pittoresk by. På södra delen av ön Brac ligger dessutom Zlatni Rat, Kroatiens mest fotograferade strand. Färjan från Split tar bara 50 minuter och går 14 gånger om dagen under högsäsong.

Vis

På ön Brac ligger stranden Zlatni Rat, som ofta finns med på diverse topplistor. Wikicommos

En av de minst befolkade öarna i Kroatien. Fram till 1989 fanns det bara en militärbas – inga besökare. I ”Greene cave” förtrollas vattnet till ett grönt ljus. Från en hög utkiksplats skymtar stranden Stineva med sin vackra stenstrand. En brant stig leder ner till stranden där man kan bada i det uppfriskande, turkosfärgade havet.

Mer läsning:

Toppnyheter

Trumps USA Fyllnadsvalet i Alabama
Demokraten Doug Jones vann valet. MARVIN GENTRY / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Fyllnadsvalet i Alabama

Demokraten Doug Jones vinner Alabamas senatsval

Demokraten Doug Jones har vunnit fyllnadsvalet i Alabama till USA:s senat, enligt flera medier. Det är första gången på 25 år som Alabama väljer en demokrat till senaten.
”Tack Alabama!”, twittrar Doug Jones själv.
President Donald Trump har tidigare uppmanat väljare i Alabama att rösta på den sexbrottsanklagade republikanen Roy Moore och varnat för konsekvenserna om Moores motståndare Doug Jones kommer in i senaten.
Republikanerna tappar nu en plats i senaten, och går från att ha 52 av 100 platser, till 51, vilket kan få stora konsekvenser för Trumps politik.
– Det har borde vara en väckarklocka, säger en republikan i nära kontakt med Vita huset till CNN.

1 tim

Roy Moore vägrar ge upp: Inte över ännu

Republikanen Roy Moore vill inte erkänna sig besegrad i fyllnadsvalet i Alabama till USA:s senat. Hans rival, demokraten Doug Jones, hade redan pekats ut som segrare och hållit sitt tacktal till väljarna när Moore tog till orda.
– När valresultatet är så här tight... Det är inte över ännu, säger Moore i tal och hänvisar till att det kan bli tal om att räkna om rösterna.
President Donald Trump, som gett sitt stöd till Moore under valrörelsen, har redan hunnit gratulera Jones till segern på Twitter.
Det är första gången på 25 år som en demokrat tar hem segern i ett senastval i Alabama. Valrörelsen har präglats av de anklagelserna om sexuella trakasserier som riktats mot Moore.

2 tim
Roy Moores valvaka JIM WATSON / AFP

Förlusten ökar tidspressen för skattereformen

Att demokraten Doug Jones vinner fyllnadsvalet i Alabama till senaten ökar pressen på Republikanerna att få igenom sin skattereform innan nyår. När Jones väntas sväras in i januari kan Republikanerna troligtvis bara tappa ytterligare en enda röst i senaten för att skattereformen inte ska falla, skriver CNBC.
Skattereformen har röstats igenom i två olika versioner i representanthuset och senaten och en slutlig lagtext är just nu under förhandling mellan de båda kamrarna. Republikanernas mål är att kompromissen sedan röstas igenom igen innan 22 december när kongressen går på julledighet, skriver CNBC.

2 tim
Läs mer om Trumps USA
 Sven-Erik Bucht.  NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
Buchts språkhjälp

Buchts språkkurser kan strida mot lagen

De dyra engelsklektioner som näringsdepartementet köpt in till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) kan bryta mot lagen, rapporterar SVT Nyheter. Anledningen är att den inhyrda konsulten har hjälpt ministern med bearbetning av texter och tal, inte enbart med att lära honom engelska. Experter som SVT pratat med säger att det kan strida mot upphandlingslagstiftningen.
– Problemet är att det blir olagliga direktupphandlingar, säger Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt, till SVT.
Tomas Dahlman, avdelningschef på näringsdepartementet, säger till SVT att de tycker att de hållit sig inom gällande regelverk.
SVT avslöjade i går att Bucht under året köpt in privata engelsklektioner för totalt 400 000 kronor.

21 min
I mitten: Sven-Erik Bucht. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

Priset för språkhjälp för 20 timmar: 100 000 kronor

När landsbygsminister Sven-Erik Bucht (S) åkte på en tre dygns resa i Indien blev kostnaden för bearbetning av tal och talpunkter onödigt dyr, menar en tjänsteman på näringsdepartementet som pratat med SVT Nyheter.
Bearbetningen – som innebar att talet och talepunkterna översattes till engelska – kostade regeringskansliet över 100 000 kronor och tog konsulten 20 timmar – trots att det tog regeringskansliet fyra timmar att skriva talet.
– Det är ju märkligt att vi på regeringskansliet skriver ett tal på fyra timmar, sen tar det konsulten tjugo timmar att bearbeta det, säger personen till SVT.
Hittills i år har näringsdepartementet köpt in språkhjälp till Bucht för 400 000 kronor.

Igår 16:27
Läs mer om Buchts språkhjälp
Kim Jong-Un. - / KCNA VIA KNS
Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

”Nordkorea ska bli största kärnvapenmakten”

Kim Jong-Un har utlovat att Nordkorea ska bli ”världens starkaste kärnvapenmakt”, rapporterar statliga nyhetsbyrån KCNA. Uttalandet ska ha gjort vid en ceremoni där diktatorn även sa att landet ska bli den största militärmakten och utveckla ännu fler nya vapen.
Höstens ordkrig mellan honom och Donald Trump har lett till stor oro hos världens ledare och i slutet av november genomförde Nordkorea ett test med en interkontinental ballistisk robot som uppges kunna nå hela USA.

30 min
Rex Tillerson och Kim Jong-Un. TT/AP

Tillerson: Vi är redo för samtal med Nordkorea

USA är redo att inleda samtal om en nedrustning av Nordkoreas kärnvapenprogram. Det säger utrikesminister Rex Tillerson enligt AFP.
– Vi är redo för ett första förutsättningslöst möte, säger Tillerson på plats i Washington på tisdagen.
– Låt oss bara mötas och låt oss prata om vädret om ni vill prata om vädret. Det blir vid ett fyrkantigt bord eller ett runt bord om det är det ni gillar.
Enligt CNN sa Tillerson att det ”inte är realistiskt” att tro att Nordkorea kommer ge upp kärnvapenprogrammen. Tidigare har USA meddelat att man vill fortsätta arbeta diplomatiskt för att lösa krisen i Nordkorea.

Igår 22:06
FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein. Salvatore Di Nolfi / TT / NTB Scanpix

”Sanktionerna slår hårt mot invånarna i Nordkorea”

Sanktionerna mot Nordkorea försvårar möjligheterna att hjälpa de miljoner människor som behöver humanitärt stöd i landet. Det menar FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein, skriver Reuters.
70 procent av befolkningen i Nordkorea lider av akut matbrist och är i behov av hjälporganisationer.
– Sanktionerna kan negativt påverka denna nödvändiga hjälp, sa Zeid Ra'ad al-Hussein vid ett möte med FN:s säkerhetsråd på måndagen, enligt TT.
Han uppmanar nu säkerhetsrådet att utvärdera sanktionernas konsekvenser.

11 dec
Läs mer om Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.