En polisman söker efter bevis på ett tak i Pildammsparken efter mordförsöket. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skjutningen vid Pildammsparken

16-åring sköt vaktmästare – hovrätten fastställer dom

Hovrätten fastställer domen mot en 16-årig pojke som i Malmö tingsrätt fälldes för ett mordförsök mot en vaktmästare i Malmö i vintras, rapporterar Sydsvenskan.
Hovrätten sänker dock skadeståndet till offret. 16-åringen ska betala 200 000 kronor i stället för 250 000 kronor. Pojken döms till tre års sluten ungdomsvård.

Toppnyheter

Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Wallström kräver: ”Släpp Gui Minhai omedelbart”

Kinesiska myndigheter svarar inte på frågor om bortförandet av den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Nu höjer Sverige tonläget.
”Vi förväntar oss att vår medborgare omedelbart frisläpps och ges möjlighet att träffa svensk diplomatisk och medicinsk personal”, skriver utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande.
Någon närmare förklaring till varför Gui Minhai gripits under en pågående konsulär stödinsats har man inte fått.

1 tim
Arkivbild. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Kinesisk tystnad om Gui Minhai: ”Inga detaljer”

Kinesiska myndigheter vägrar svara på frågor om den svenska förläggaren Gui Minhai, som återigen ska ha gripits i landet. Hua Chunying, talesperson för Kinas utrikesdepartement, sade sig inte ”känna till några detaljer” och att ”ärendet ligger utanför myndighetens befogenheter”, när hon frågades ut av reportrar vid en presskonferens, enligt AFP. Inte heller polismyndigheten vill lämna ut några uppgifter, enligt Reuters.
Samtidigt rapporterar SR:s korrespondent om att kinesiska utrikesdepartementet hävdat att svenska diplomater ”kan ha brustit i respekt för kinesisk lag” i samband med gripandet.
I går uppgav Minhais dotter Angela Gui för New York Times att förläggaren gripits på ett tåg på väg till Peking. Två svenska diplomater ska ha blivit vittnen till händelsen, som bekräftats av svenska utrikesdepartementet. UD har kallat upp Kinas ambassadör med anledning av händelsen, sa utrikesminister Margot Wallström (S) till TT i går.

6 tim
ANTHONY WALLACE / AFP
Fallet Gui Minhai

HRW: ”Sverige och EU måste svara kraftfullt”

Bortförandet av den svenske förläggaren Gui Minhai har väckt ilska från flera håll. Människorättsgruppen Amnesty International beskriver händelsen som ”direkt skrämmande”. Det faktum att Gui gripits och förts bort mitt framför ögonen på svenska diplomater – i vilkas sällskap han befann sig i samband med en eskort till ett läkarbesök – borde ses som en ”varningsklocka” för världssamfundet, säger Amnesty Internationals Kinaanalytiker William Nee.
”Det är nu viktigt att utländska regeringar, i synnerhet Sveriges och EU, svarar kraftfullt”, skriver människorättsorganisation Human Rights Watch i ett uttalande, enligt AFP.

6 tim
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Illustrationsbilder, från demonstration i Moskva 2012 TT
Svenskt mottagande

Pussy Riot-medlemmar söker asyl i Sverige

Två av medlemmarna i den ryska performancegruppen Pussy Riot har sökt asyl i Sverige, rapporterar SVT. Sedan tio månader tillbaka befinner sig medlemmarna Lusine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij – tillsammans med sin treårige son – på ett flyktingboende utanför Lindesberg. Orsaken är att de ska ha utsatts för allt brutalare förföljelse i hemlandet.
– Visst har vi fått betala ett högt pris för vår konst, men jag ångrar ingenting, säger Lusine Djanyan till SVT.

32 min
Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Lööf om regeringens förslag: ”Fullt av brister”

Regeringen väntas inom kort lägga fram en lagrådsremiss med förslaget att ensamkommande unga med utvisningsbeslut som kom till Sverige 2015 ska få en ny chans att stanna om de studerar på gymnasiet. För att förslaget ska gå igenom krävs stöd från Centerpartiet.
– Det förslag vi fått muntligt är fullt av hål och brister, säger C-ledaren Annie Lööf till TT.
Lööf menar att förslagets konsekvens blir att den som ljugit om sin ålder enligt regeringens förslag ska få en ny chans men att ensamkommande som arbetar och försörjer sig själva inte får det.
Nåra förhandlingar mellan parterna ska ännu inte ha ägt rum.

2 tim
Anna König Jerlmyr. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

M: ”S bidrar till att finansiera skuggsamhälle”

Opinion Socialdemokraterna i Malmö och Stockholm undergräver hela asylprocessen genom att betala ut ekonomiskt bistånd till ”illegala migranter”. Det skriver M-politikerna Anna König Jerlmyr, Stockholm stad, och Törbjörn Tegnhammar, Malmö stad, på SvD Debatt.
Debattörerna menar att S genom att ge bistånd till dem som fått avslag på sin asylbedömning, samtidigt som regeringen ger polisen instruktioner om att intensifiera utvisningarna, inger falska förhoppningar. Och det är inte en human politik, skriver de, och menar att resurserna i stället bör gå till de som fått uppehållstillstånd.
”Löfvens budskap om att ett nej ska vara ett nej har uppenbarligen inte nått fram till partivännerna i Stadshusen i Stockholm och Malmö.”

21 jan
Läs mer om Svenskt mottagande
Bah Kuhnke. Arkiv.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Bah Kuhnke utesluter inte regering med Alliansen

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) vill inte utesluta att hennes parti skulle ingå i en borgerlig regering efter valet.
– Jag sitter i den regering som vill göra mest skillnad för klimatet och för mänskligheten, säger hon i en intervju med Expressen.
Samtidigt understryker hon att partiet går till val på att även fortsatt regera med Socialdemokraterna.
Förra fredagen meddelade Bah Kuhnke att hon i framtiden kan tänka sig att kandidera som språkrör för Miljöpartiet.

1 tim
SSU och LO gör parodi på Stockholmsmoderaternas kampanj. SSU på Twitter/TT
Valrörelsen

SSU och LO driver med M-kampanj: ”Slutskitsnackat”

Moderaterna i Stockholms stad och län fokuserar på ökad trygghet i valårets första affischkampanj. Med budskap som ”Tack the police”, ”Aina ska med” och ”Kniv i skolan – bara på träslöjden” vill de lyfta fram sina förslag på trygghetsåtgärder. De skickar en hälsning till regeringen, som de menar pratar men inte kommer med åtgärder, med hashtaggen #slutsnackat.
Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU går nu till motattack genom att göra parodi på kampanjen. ”#slutskitsnackat Stockholms-moderaterna!” twittrar SSU i Stockholms län i ett inlägg som också delats av LO Sverige. M-budskapet om ”kniv i skolan – bara på träslöjden” kommenterar SSU med orden ”I Moderaternas skola smörar vi mackorna med gaffel”. LO tillägger, i sin tweet: ”Vi minns knäckebröd och vatten till förskolebarnen. Och vinsten gick till ägarna”.

Idag 07:30
Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) TT
Valrörelsen

”M och S i regering – kanske det minst dåliga”

Opinion Svensk politik dominerar på dagens ledarsidor. Expressens ledarredaktion uppmanar politiker att tänka i nya banor och inte utesluta en storkoalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, som kan vara det ”minst dåliga alternativet”.
Förutom alla klassiska argument mot koalitionen finns det flera punkter som talar för, står det i ledaren. Partierna liknar allt mer varandra samtidigt som en rad obekväma beslut behöver tas och där det inte är läge att ”låta småpartier” såsom MP, C och V, kapa vissa viktiga frågor, poängterar ledarredaktionen.
DI:s Frida Wallnor fokuserar på statsminister Stefan Löfvens beslut att inte delta i Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos. Oavsett vad han ska göra i stället är det en beklaglig prioritering, anser Wallnor.
Löfven borde ta chansen att föra Sveriges talan i viktiga globala sammanhang när tillfälle ges, menar hon. Det är inte läge att försöka framstå som ”en man av folket” som inte åker till ”Davos, Kapitalismens Cannes-festival”, skriver Wallnor och poängterar: ”I ärlighetens namn är det ingen större risk att Löfven uppfattas som en ’Stureplanspolitiker’”.

Idag 07:16
Läs mer om Valrörelsen
Skådespelaren Claes Bang och regissören Ruben Östlund. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oscarsgalan

Oscars-glädjen i teamet: ”Tror vi har en bra chans”

Ett glädjevrål ljuder när Aftonbladet tv når Ruben Östlund på telefon efter beskedet om att The Square Oscarsnominerats.
– Det känns väldigt roligt för många har jobbat hårt för det här i USA, det är en stor lobbytour, det räcker inte med att göra en bra film, säger Östlund.
Filmen har hyllats internationellt och bland annat fått ta emot Guldpalmen i Cannes, men på gårdagens Guldbaggegala i Sverige blev det bara två priser.
– Vi har varit nervösa faktiskt. Det har varit svårt att förutse, säger Östlund om Oscarsbeskedet trots att han tidigare sagt att han skulle bli väldigt besviken om filmen inte nominerades.
Till DN säger Östlund att han tror att The Square har ”en bra chans” att ta hem priset för bästa utländska film.

3 tim
Från ”The shape of water” Fox Searchlight Pictures / TT / NTB Scanpix
Oscarsgalan

13 chanser för ”The shape of water” – se hela listan

Kritikerhyllade ”The shape of water” har chans på 13 Oscars. Guillermo del Toros fantasydrama är därmed den film som fått flest nomineringar inför årets gala, som går av stapeln den 4 mars. På andra plats kommer krigsdramat Dunkirk, som fick åtta nomineringar, tätt följd av ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, med sju.
”Lady Bird”-regissören Greta Gerwig är den första kvinna på åtta år att bli nominerad i kategorin bästa regi. Se listan över alla nominerade via länkarna nedan.

3 tim
Arkivbild. Östlund prisas på Guldbaggegalan för Turist, 2015. Vilhelm Stokstad / TT / TT NYHETSBYRÅN
Oscarsgalan

Krönikor: ”En välbehövlig revansch för Östlund”

Oftast är det tyngre dramer, inte satirer, som vinner på Oscarsgalan, skriver SVT:s filmkritiker Fredrik Sahlin i en krönika om The Squares chanser att ta hem statyetten för bästa utländska film på galan i mars. ”Men har man gått så här långt kan det gott gå hela vägen”, konstaterar han och skriver att filmen är en mångbottnad, snygg och listig samhällskommentar.
Expressens Maria Brander kallar nomineringen för ”en välbehövlig revansch” efter att Turist föll på målsnöret 2015. I Sverige däremot har Ruben Östlunds kaxighet till slut blivit hans fiende, menar Brander. ”Den där provokativa revolten mot jantelagen, upphör liksom att kännas uppfriskande.”

2 tim
Läs mer om Oscarsgalan

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.