Utrikes

20 skolbarn döda i bussolycka i Sydafrika

Minst 20 barn har omkommit i samband med en bussolycka utanför Sydafrikas huvudstad Pretoria, skriver flera medier med hänvisning till räddningspersonal. Barnen ska ha suttit i en minibuss som krockade med en lastbil på fredagseftermiddagen.
– När ambulanspersonalen kom fram var brandkåren på plats, och brandmännen hade då redan släckt elden som brann i fordonet. Bussen låg på sidan, säger Russel Meiring, talesperson för sjukvårdens räddningstjänst, enligt TT.
Orsaken till olyckan är ännu inte känd.

Toppnyheter

TT
Svenska brottsbekämpningen

Regeringen öppnar för livstid för 18-åringar

Regeringen tillsätter en utredning om att slopa straffrabatten för unga brottslingar från 18 upp till 21 år. Det kan leda till att även 18-åringar kan få livstidsstraff.
– Om vederbörande begår ett mord så måste det finnas en möjlighet, tycker jag, att döma till livstid, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.
En 18-åring kan i dag få en rabatt motsvarande halva strafftiden.
Regeringen vill också att utredningen tittar på om det är rimligt att, som i dag, särbehandla 18-20-åringar som ägnar sig åt organiserad brottslighet i gängmiljö. Argumentet för att särbehandla har varit att tonåringar, även om de är myndiga, kan anses vara omogna.
– Min utgångspunkt är att det här är vuxna och ska också behandlas som vuxna. Det finns ingen anledning att se mildare på deras brottslighet, säger Johansson.

2 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nytt förslag: Polisen ska slippa söka kameratillstånd

Regeringen vill ge polisen utökad möjlighet till kameraövervakning. Detta genom att polisen inte ska behöva söka tillstånd för att sätta upp övervakningskameror på allmän plats, skriver DN.
På kommande regeringssammanträde kommer ett beslut om nya direktiv till en utredning. Där föreslås att tillståndsplikten för kameraövervakning ersätts av en anmälningsplikt. Detta trots att det i dag sitter uppe fler kameror än någonsin tidigare.
– Vi bejakar den utvecklingen, inte minst mot bakgrunden att där vi har en miljö med organiserad kriminalitet är det ännu viktigare att vi har teknisk bevisning, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till tidningen.

Igår 22:17
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Trumps USA Fyllnadsvalet i Alabama
Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Fyllnadsvalet i Alabama

Trump distanserar sig: ”Sa att Moore inte skulle vinna”

USA:s president Donald Trump tycktes under onsdagen distansera sig från Alabamarepublikanen Roy Moore.
Moore förlorade mot sin demokratiske motståndare Doug Jones i fyllnadsvalet till senaten, ett utmärkande resultat eftersom ingen demokrat segrat i delstaten på 25 år.
I en kommentar på Twitter understryker Trump att han tidigare stödde den sexbrottsanklagade Moores republikanske rival Luther Strange. Trump menar att han trodde mer på Stranges chanser att vinna i fyllnadsvalet, och att Jones förlust bevisar att han hade rätt från början. ”Jag sa att Moore inte skulle lyckas vinna”, skriver Trump.

18 min
Republikanen Roy Moore. President Donald Trump. TT

Analyser: Trump spelade högt – och förlorade

Demokraten Doug Jones besegrade inte bara Roy Moore i nattens senatsval i Alabama utan levererade även den pinsammaste och mest förkrossande förlusten hittills för Donald Trump, skriver Eliana Johnson i en analys för Politico. Hon beskriver hur Trump spelat ett högt spel i Alabama där han först stöttade en annan republikansk kandidat i primärvalet och först i slutet av valrörelsen uppmanade sina väljare att rösta på Moore. ”Trump förlorade inte en, utan två, gånger i Alabama”, skriver Johnson.
Moores förlust är en seger för #metoo-rörelsen, skriver Washington Posts analytiker Aaron Blake och pekar på att de som anklagat Moore för sexuella trakasserier får upprättelse av valresultatet. Han understryker även hur anmärkningsvärd en seger för Demokraterna är i USA:s sydliga stater: ”partiet har i princip varit utrotat i djupa södern”.
CNN:s Chris Cillizza skriver att utgången innebär att Demokraterna åter är med i leken inför senatsvalet i november nästa år.

Idag 08:14
Demokraten Doug Jones vann valet. MARVIN GENTRY / TT NYHETSBYRÅN

Demokraten Doug Jones vinner Alabamas senatsval

Demokraten Doug Jones har vunnit fyllnadsvalet i Alabama till USA:s senat, enligt flera medier. Det är första gången på 25 år som Alabama väljer en demokrat till senaten.
”Tack Alabama!”, twittrar Doug Jones själv.
President Donald Trump har tidigare uppmanat väljare i Alabama att rösta på den sexbrottsanklagade republikanen Roy Moore och varnat för konsekvenserna om Moores motståndare Doug Jones kommer in i senaten.
Republikanerna tappar nu en plats i senaten, och går från att ha 52 av 100 platser, till 51, vilket kan få stora konsekvenser för Trumps politik.
– Det har borde vara en väckarklocka, säger en republikan i nära kontakt med Vita huset till CNN.

Idag 05:59
Läs mer om Trumps USA
Arif Hudaverdi Yaman / TT / NTB Scanpix
Israel–Palestina-konflikten

Muslimska ledare: Trump ger bränsle till terrorismen

Donald Trumps beslut om Jerusalem ger bränsle till extremism och terrorism, menar flera muslimska ledare under toppmötet i Istanbul på onsdagen.
Vid öppningstalet av mötet sa Palestinas president Mahmud Abbas att palestinierna ”från och med nu” inte accepterar något amerikanskt deltagande i fredsprocessen.
Toppmötet sammankallades akut efter den amerikanske presidentens beslut att USA skulle flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem och formellt erkänna staden som Israels huvudstad.

1 tim
Palestinska demonstranter bränner bilder av Trump MUSA AL SHAER / AFP

Abbas: USA kan inte längre delta i fredsprocessen

Palestinas president Mahmud Abbas menar att USA i och med Donald Trumps beslut om att flytta sin ambassad till Jerusalem har diskvalificerat sig från försöken att sluta fred mellan israeler och palestinier, rapporterar AP.
”Från och med nu” accepterar palestinierna inte något amerikanskt deltagande i fredsprocessen, säger Abbas i sitt öppningstal på den islamiska samarbetsorganisationen OIC:s möte.
Toppmötet sammankallades akut efter Donald Trumps beslut att USA skulle flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem och formellt erkänna det som Israels huvudstad.

3 tim
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid mötet med OIC i dag. OSMAN ORSAL / TT NYHETSBYRÅN

Erdogan: Beslutet belönar Israel för terrorhandlingar

USA:s presidents beslut om Jerusalem belönar Israel för ”terrorhandlingar”, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, rapporterar AFP.
Uttalandet gjordes under ett tal på ett extrainsatt toppmöte i Istanbul där den islamiska samarbetsorganisationen OIC diskuterar Donald Trumps beslut att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem och formellt erkänna det som Israels huvudstad.
Enligt Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu, som också närvarar på mötet, är de två viktigaste punkterna nu att få erkännande för en palestinsk stat samt att denna stat får östra Jerusalem som huvudstad.

5 tim
Läs mer om Israel–Palestina-konflikten
Danyar Mohammed fick ett utvisningsbeslut på grund av arbetsgivarens lönemiss på 460 kr. Idag har Migrationsöverdomstolen bestämt att han får förlängt arbetstillstånd i Sverige.  Foto: Centrum för rättvisa
Svenskt mottagande

Han får stanna i Sverige: ”Det är en tidig julklapp”

Hotet om utvisning mot pizzabagaren Danyar Mohammed efter att han fått 460 kronor för lite i lön ledde till protester i Jokkmokk. Nu tackar han invånarna för allt stöd han fått och gläds åt dagens beslut från Migrationsöverdomstolen att han får stanna.
– Det här är underbart. Det här är en tidig julklapp och jag är mycket, mycket glad, säger han till SVT Nyheter Norrbotten.
Flera medier har rapporterat om hur högutbildade experter, främst inom it, fått besked om att de ska utvisas på grund av små misstag som deras arbetsgivare har gjort. Den nya domen, som är vägledande, ger hopp även till dem.
– Den här domen förbättrar rättssäkerheten i systemet för arbetstillstånd. Det är bra både för den enskilde arbetstagaren och för Sverige, som är beroende av utländsk arbetskraft, säger Danyar Mohammeds advokat Fredrik Bergman i ett pressmeddelande.

3 tim
Danyar Mohammed fick ett utvisningsbeslut på grund av arbetsgivarens lönemiss på 460 kr. Idag har Migrationsöverdomstolen bestämt att han får förlängt arbetstillstånd i Sverige.  Centrum för Rättvisa.

Arbetskraftsinvandrare som riskerat utvisning kan få stanna efter ny dom

Hundratals arbetskraftsinvandrare som riskerat utvisning – ofta till följd av små missar deras arbetsgivare gjort – kan nu få stanna i Sverige. Det är resultatet av en ny vägledande dom från Migrationsöverdomstolen, skriver SvD.
Fallet i Migrationsöverdomstolen som nu avgjorts handlar om pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk, som fick besked om att han skulle utvisas efter att han fått för lite lön av sin arbetsgivare. Hans fall ledde till protester och beslutet överklagades. Nu har Migrationsöverdomstolen beslutat att han får förlängt uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige. En dom som blir vägledande för liknande fall.
– Nu är det stopp på de orimliga utvisningarna, säger Fredrik Bergman på Centrum för rättvisa till tidningen.

4 tim
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: Inför hårdare språkkrav för nyanlända

Opinion Regeringen vill att den samhällsorientering som ges till nyanlända ska ses över för att handla mer om svenska värderingar och normer. Flera ledarsidor tar upp förslaget i dag.
Dagens Nyheter betonar vikten av att nyanlända sporras till att lära sig svenska. Det snabbaste vägen in i det svenska samhället är språket, skriver ledarsidan som tycker att regeringen borde snegla på gamla förslag från M och L om språkbonusar och språktester som snabbfil till medborgarskap. ”Språket borde uppvärderas. Sedan kan vi tala om dessa normer och värderingar som Socialdemokraterna plötsligt blivit intresserade av.”
Expressens ledarsida är inne på samma spår och tycker att kraven måste bli hårdare. I både Danmark, Norge, Nederländerna och Tyskland måste nyanlända klara språktester för att få permanenta uppehållstillstånd.
”Språkkrav och andra prov liksom tydliga ekonomiska incitament, såsom ett bidragstak, skulle vara god signalpolitik både inåt och utåt”, skriver Expressen.

Idag 07:52
Läs mer om Svenskt mottagande

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.