Inrikes

28-årig svensk död i klättringsolycka i Argentina

En 28-årig svensk man har dött i en klättringsolycka i Argentina. Han hittades död tillsammans med en kompis i svår bergsterräng i södra Argentina, rapporterar Ulricehamns tidning.
Den avlidnes bror säger till tidningen att de båda klättrarna ska ha fallit runt tusen meter rakt ner vid den över 3 000 meter höga toppen Aguja Poincenot. Olyckan ska ha skett för cirka en vecka sedan. De båda klättrarna började eftersökas då 28-åringens kamrat aldrig dök upp på sitt bokade flyg hem.

Toppnyheter

Robert Seger/TT / TT NYHETSBYRÅN
Knivattacken i Åbo

Just nu: Polisen utreder knivdådet som terrorbrott

Den finska polisen utreder nu knivattacken i Åbo som mord och misstänkt terrorbrott, uppger Yle. Brottsrubriceringen har därmed ändrats sedan i går. På en presskonferens under fredagen sa polisen att man inte rubricerar attacken som ett terrordåd.
”Händelserna utreddes först som mord med på grund av ny information som tillkommit under natten är brottsrubriceringen nu terror genom mord och mordförsök”, skriver polisen i ett uttalande.
Enligt polisen är den misstänkta gärningsmannen en 18-årig marockansk medborgare. Polisen samarbetar med flera nationella och internationella myndigheter i utredningen.
Två personer dödades och sex personer skadades i dådet. Utöver gärningsmannen, som skottskadades av polis, har fem personer gripits.

1 tim
Vesa Moilanen / TT NYHETSBYRÅN

Fem gripna: Har haft kontakt med 18-åringen

Knivdådet i går eftermiddag i finska Åbo utreds som terrorbrott. Polisen gjorde en insats mot en lägenhet under fredagskvällen och fem personer ska ha gripits utöver den misstänkte gärningsmannen.
– Vi undersöker deras roll i det här. Om de har någonting med detta att göra, eller om de bara har kopplingar till den misstänkte, säger Markus Laine vid Centralkriminalpolisen.
Till AFP säger Laine att de fem personerna har varit i kontakt med den huvudmisstänkte, en 18-åring från Marocko.

1 tim
Robert Seger/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dödsoffren från Finland – två svenskar skadade

Två personer dödades och ytterligare åtta skadades när en gärningsman gick till attack med kniv i finska Åbo under fredagseftermiddagen. Dådet utreds som terrorism.
De två dödsoffren är finska medborgare. Bland de åtta skadade finns två svenskar och en italiensk medborgare. Expressen har intervjuat Hassan Zubier från Stockholm. Han knivhöggs fyra gånger av gärningsmannen när han försökte hjälpa en kvinna.
– Vi går på torget och hör plötsligt skrik. Jag vänder mig om. Jag ser en kille som hugger med kniv i en kvinna som ligger på marken, berättar Hassan Zubier på telefon från sjukhuset i Åbo.

1 tim
Läs mer om Knivattacken i Åbo
Younes Abouyaaqoub som jagas av polisen efter terrordåden i Barcelona/Katalansk polis.  TT
Attacken i Barcelona Dåden

Polisens teori: 22-åring som jagas kan ha kört lastbilen

Polisen i Spanien söker fortfarande efter en 22-årig man som misstänks vara del av den terrorcell som låg bakom attackerna i Barcelona och Cambrils. Nu misstänker man att 22-åringen, Younes Abouyaaqoub, kan ha varit den som körde lastbilen som dödade minst 13 personer på La Rambla i Barcelona, skriver spanska medier.
En annan hypotes är att Abouyaaqoub dog i explosionen i ett hus i Alcanar, fast man ännu inte har lyckats identifiera hans kvarlevor, skriver El Periodico.
Abouyaaqoub, från Marocko, har varit bosatt i spanska Ripoll, omkring 10 mil utanför Barcelona. Spanska medier rapporterade tidigare att 17-årige Moussa Oukabir var den som misstänktes ha kört lastbilen. Han konstaterades senare vara en av dem som sköts till döds av polisen under attacken i kuststaden Cambrils.
Under lördagen sökte polisen också igenom en bostad tillhörande en imam i Ripoll, skriver El País. Enligt källor till tidningen letade de efter DNA för att kunna fastställa om imamen är en av dem som hittats död i huset i Alcanar.

3 tim
Moussa Oukabir, Said Aallaa och Mohamed Hychami. TT

Tre av gärningsmännen som sköts har identifierats

En terrorcell med tolv personer misstänks ligga bakom terrordåden i Barcelona och Cambrils, varav en fortfarande är på fri fot, säger polisen i Spanien enligt AP.
Under natten sökte man igenom två bussar i städerna Girona och Garrigas i nordvästra Katalonien i jakten på de misstänkta, dock utan resultat.
Av de tolv misstänkta dödades fem av polisen i samband med attacken i Cambrils och fyra har gripits. Polisen misstänker också att två personer dog i explosionen i ett hus i Alcanar dagen före terrordåden, då gruppen förberedde sprängämnen som de hade tänkt använda i attacken.
Polisen har identifierat tre av gärningsmännen som dödades i Cambrils som 17-årige Moussa Oukabir, 18-årige Said Aallaa, och 24-årige Mohamed Hychami. Alla tre var marockanska medborgare. Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom dådet.

4 tim
Katalansk polis i Ripoll under fredagen.  PAU BARRENA / AFP

Polis söker igenom imams bostad – letar efter DNA

Polisen i Spanien har sökt igenom en bostad tillhörande en imam i Ripoll, skriver El País.
Enligt källor till tidningen letade de efter DNA för att kunna fastställa om imamen är en av dem som hittats död i huset som exploderade i staden Alcanar i onsdags. Polisen misstänker att terrorcellen bakom dåden i Barcelona försökte tillverka sprängämnen i huset för att kunna utföra en större attack.
Under lördagen sa polisen också för att man kommer att utföra kontrollerade sprängningar i Alcanar som ett led i brottsutredningen .
En person ur terrorcellen misstänks fortfarande vara på fri fot. Polisen arbetar efter en teorin att det var han, 22-årige Younes Abouyaaqoub, som körde lastbilen på La Rambla i Barcelona. 14 personer dog och runt 130 skadades i de dubbla attackerna i Barcelona och kuststaden Cambrils.

1 tim
Läs mer om Attacken i Barcelona
Attacken i Barcelona Reaktioner
SERGIO PEREZ / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Barcelona Reaktioner

Ledare: Kampen mot terrorn är också ideologisk

”Det har nästan blivit som rituella besvärjelser.” Så beskriver ledaren i konservativa Nya Wermlandstidningen reaktionerna efter det senaste terrordådet i Barcelona under rubriken ”det nya terrornormala”. Bara för att man tyvärr måste vänja sig så betyder inte det att man måste resignera, skriver NWT. Dåden är svåra att förutse men kampen är ideologisk, menar ledaren.
Samma resonemang återkommer i oberoende moderata Borås Tidning. Men där lyfts svårigheterna med kampen upp. ”Ideologier är som bekant sega och uthålliga även när de materiella omständigheterna för deras fortsatta existens har förändrats”. Förs kampen på ett odemokratiskt vis och blir ett korståg mot muslimer blir det lätt en grogrund för ny och fördjupad extremism, menar ledaren.
I oberoende socialdemokratiska Aftonbladet skriver Anders Lindberg om det paradoxala att terrorismen i väst ökar för att jihadisterna håller på att förlora. ”Våra barn kommer aldrig att leva under deras styre. Inte deras barn heller.”

2 tim
Minnesplats för offren i Barcelona. Manu Fernandez / TT / NTB Scanpix

Islamiskt center i Madrid: Terrorister inte religiösa

Ansvariga vid islamiska kulturcentret i Madrid, det största i Spanien, fördömer kraftigt terrorattackerna i Barcelona, skriver El Pais. De säger att terroristerna inte ska få ”fläcka bilden av islam” och menar att de misstänkta inte är religiösa.
– En liten grupp våldsamma brottslingar kan inte förstöra bilden av en stor religion. En handfull människor utan kultur och utan kunskap är inte ett exempel på den stora majoriteten av muslimer, säger Sami El Mushtawi, talesperson vid centret, till El Pais.
Attackerna har fördömts på många håll i världen.
”Mina tankar är med offren för dagens fruktansvärda attack i Barcelona”, skrev Storbritanniens premiärminister Theresa May, tidigare under dagen.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och den franske presidenten Emmanuel Macron har uttryckt solidaritet med Spanien efter händelsen. Den ryske presidenten Vladimir Putin talar om ett ”grymt och cyniskt brott”.

Igår 17:08
Emanuel Karlsten. TT/AP

”Avsaknaden av reaktioner kan vara sundhetstecken”

Opinion Är det så här det ser ut när undantagstillstånd blir normaltillstånd, undrar journalisten Emanuel Karlsten i en krönika i Göteborgs-Posten. Han syftar på reaktionerna efter det senaste dygnets händelser i Barcelona, där 14 personer dött och 130 skadats.
”Knappt någon ’ber för Barcelona’ eller publicerar gul-röda hjärtan”, skriver han.
Efter att ha gått igenom reaktioner på internet konstaterar Karlsten att de mest spridda och uppmärksammade artiklarna i stället handlat om en påkörd anka och att Ernst Kirchsteiger får en ny säsong i TV4. Han menar att man kanske borde se avsaknaden av svenska reaktioner som ett ”sundhetstecken”.
”Inte som en intäkt för att vi inte bryr oss, utan för att vi läker snabbare, hittat ett sätt att skapa distans till terrorn”, skriver Karlsten.

Igår 19:52
Läs mer om Attacken i Barcelona
Maktskiftet i USA Högerextremismen i USA
KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i USA Högerextremismen i USA

Ledare: ”Trump kan aldrig polera bort skammen”

När Donald Trump jämställde nazister med motdemonstranter så orsakade han sitt presidentskap en evig skada, menar Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski i en ledare.
Heather Heyer – som demonstrerade mot en högerextrem manifestation i Charlottesville i Virginia – dödades när en bil i hög fart körde in i demonstrationen. Wolodarski konstaterar att politiska ledare har en särskild roll att spela i nationella kriser, ändå valde Trump att inte fördöma vit maktgrupperingarna. Han skriver att det i Vita huset råder ett ”skriande moraliskt tomrum” och att det nu finns en risk att högerextremister över hela västvärlden nu kan hämta kraft från Trumps ”vedervärdiga uttalanden”:
”Donald Trump kommer aldrig att kunna polera sitt presidentskap från skammen och vanäran”, anser Wolodarski.

36 min
Staty  Jurek Holzer / SvD / TT / svd

Jens Liljestrand: Varför vill ingen riva Karl XII?

Opinion I USA förekommer en intensiv diskussion om att plocka ner statyer av sydstatsledare. Som en reaktion på det nazister marscherade nazister i Charlottesville i helgen. Expressens Jens Liljestrand undrar i en krönika varför någon liknande diskussion inte förekommer om stormaktstidens blodiga historia i Sverige. Han konstaterar att statyn av Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm länge stått i centrum för nazist och extremistdemonstrationer, men att det är ”gåtfullt tyst kring alla monument över de blodbesudlade massmördare och diktatorer som står staty runtom i Sveriges städer”:
”Beror det på ointresse, bristande historiekunskaper, svensk konflikträdsla – eller är det bara en fråga om vem ska ta första spadtaget?”, skriver han.

Igår 09:29
Läs mer om Maktskiftet i USA
Maktskiftet i USA Trumps team
Steve Bannon. Arkivbild från december, 2016.  EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / AFP
Maktskiftet i USA Trumps team

Analys: Vita husets problem försvinner inte med Bannon

Det är inte troligt att Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon kommer ta med sig kaoset han skapade i Vita huset när han avgår. Det skriver Stephen Collinson i en analys i CNN efter beskedet att Bannon lämnar sin post.
”Detta eftersom den person som har det mest splittrande, oförutsägbara och skandalösa inflytandet i Vita huset inte kommer försvinna – och han råkar vara den som bestämmer”, skriver Collinson.
National Reviews Michael Brendan Dougherty menar också att Bannons avgång är av mindre betydelse än vad många politiska kommentatorer får det att framstå som. I själva verket är det bara en del av såpoperan Trump.
”Ideologi är bara inredning och rekvisita som karaktärerna kastar på varandra i ett slagsmål i en av de avgörande scenerna”, skriver han.
BBC:s New York-korrespondent Nick Bryant noterar att Trump-administrationens mäktigaste nationalist inte längre har ett kontor i Vita huset, men menar att Bannon kan bli ett större problem för Trump utanför maktcentrumet än vad han var innanför.
”Han är fortfarande den mest inflytelserika personen inom den upproriska högern, en målgrupp som Donald Trump är beroende av för en andra mandatperiod”.

23 min
Saul Loeb / TT / NTB Scanpix

Bannon: ”Jag kommer att dra ut i krig för Trump”

Steve Bannon återvänder till den högerpopulistiska sajten Breitbart efter att ha fått sparken från Vita huset. Breitbart skriver i ett pressmeddelande att Bannon blir styrelseordförande för sajten – samma tjänst som han hade innan han klev in i Vita huset.
”Den nationalistiska och populistiska rörelsen blev mycket starkare i dag”, skriver Breitbarts chefredaktör Alex Marlow enligt Politico.
I en första kommentar efter beskedet att han sparkas avvisar Bannon ryktena om att han och president Trump är ovänner.
– Låt mig reda ut vissa missförstånd: Jag lämnar Vita huset och drar ut i krig för Trump emot hans motståndare på Capitol Hill, i medierna och i USA:s näringsliv, säger Bannon till Bloomberg.

Igår 22:19
Arkivbild: Steve Bannon.  Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN

”Marknaden hoppas att Bannon var enda rötägget”

Att president Donald Trump sparkade sin chefsstrateg Steve Bannon bör vara goda nyheter för marknaden, men Trump har mer jobb kvar framför sig om han ska lyckas övertyga investerarna om att hans politiska agenda fortfarande lever. Det skriver CNBC.
Det faktum att Bannon nu har fått kliva av scenen innebär att andra, av Wall Street mer respekterade, rådgivare kan få ta plats vid mikrofonen, enligt valutaanalytikern Marc Chandler. Marknaden svarade på fredagen med att stiga något i den inledande handeln.
– Jag tror att den här handeln bygger på förhoppningar. Förhoppningen att Bannon var det ruttna ägget i korgen, säger han.
Han tillägger att investerarnas förtroende fortfarande är skakigt och att allt som krävs för en ny utförsäljning är att ”ett nytt rötägg” kommer fram.

4 tim
Läs mer om Maktskiftet i USA
Strandhäll och Ullberg. Arkivbilder.  TT
Svenska aborträtten

”SD tar alla chanser till kvinnofientlig politik”

Opinion Socialminister Annika Strandhäll och oppositionslandstingsrådet i Stockholm Erika Ullberg går på Aftonbladets debattsida i polemik med Sverigedemokraternas förslag att flytta gränsen för fri abort från vecka 18 till vecka 12. S-politikerna anser att SD tar ”alla chanser att driva kvinnofientlig politik”:
”En röst på SD är inte bara en röst på ett rasistiskt parti med rötterna i nazismen. Det är också en röst på ett parti som inte värnar kvinnors rättigheter”, skriver de.

11 min
HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Aborträtten bör baseras på helt andra värden”

Opinion ”Livmödrarna kan inte vara allas egendom. Inte ens för en läkare som försöker rädda ett lagligt aborterat foster.” Det skriver Expressens krönikör Jenny Strömstedt efter debatten som följde en läkares försök att rädda ett sent aborterat foster.
Strömstedt anser att aborträtten, med tanke på de medicinska framstegen, bör baseras på helt andra värden än när ett foster kan räddas utanför livmodern. ”Aborträtten finns till för att både hälsa, utbildning, tillväxt och fred på jorden har visat sig beroende av att kvinnor har makt över sina kroppar, och främst sina underliv.”
Krönikören avslutar med att skriva att strängare abortlagar aldrig gett färre aborter – bara fler dödsfall och personliga trauman.

5 tim
Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Fel att försöka återuppliva aborterade foster”

Opinion Det är inte barnläkares uppgift att försöka rädda sent aborterade foster, skriver sju läkare och experter vid Karolinska sjukhuset i Stockholm på DN Debatt. Frågan har aktualiserats av överläkaren Katarina Strand Brodd, som försökte rädda livet på ett foster som aborterades i vecka 22.
Debattörerna skriver att de foster som föds efter vecka 22, då ett foster kan betraktas som livsdugligt, bör behandlas som andra döende patienter. Man skriver också att den debatt som förts har saknat en del perspektiv – till exempel vad de kvinnor som berörs tycker och vem som ska ta hand om barnet om det mot förmodan skulle överleva.

Igår 19:35
Läs mer om Svenska aborträtten
Illustration.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Rekordmånga bostäder till salu efter sommardvalan

Efter en sommar med lugnare tempo på bostadsmarknaden verkar säsongen nu kicka igång igen. Inför hösten är rekordmånga bostadsrätter till salu, skriver SvD Näringsliv och hänvisar till ny statistik från Hemnet, som började räkna antalet annonser för fyra år sedan. Siffran har aldrig varit högre än nu.
Evelina Schmekel, mäklare vid Fastighetsbyrån på Södermalm i Stockholm, tror på en rastlös höst på bostadsmarknaden.
– Det märks att många hushåll nu vill förändra sin boendesituation, säger hon till tidningen.
Under de två första veckorna i augusti har totalt 4 000 nya bostadsrätter och över 2 600 nya villor ut till försäljning, en ökning med 22 respektive 18 procent jämfört med samma tid förra året.

2 tim
Illustration.  Øijord, Thomas Winje / TT NYHETSBYRÅN

Åtta av tio tror på högre bostadspriser i Sverige

Åtta av tio svenskar tror fortfarande på ökande bostadspriser de närmaste åren. Det framgår av en ny undersökning som Kantar Sifo gjort för Svensk Fastighetsförmedlings räkning, skriver TT. 83 procent av de tillfrågade tror att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga. Omkring 30 procent tror på en prisökning mellan 1 och 5 procent de närmaste tre åren. Elva procent tror på prisfall.
SBAB:s chefsekonom Tor Borg är lite förvånad över att optimismen tycks fortsatt stark, trots amorteringskrav, förväntade räntehöjningar och diskussioner om skuldkvotstak.
– Jag är lite fundersam kring vad folk räknar med för räntenivåer framöver. De låga räntorna kommer inte att vara för evigt, säger han till TT.

3 tim
Läs mer om Bopriserna

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.