Colourbox
Max Hamburgare

3 saker du inte visste om Oumph!

Oumph! är gjort på soja, och sägs inte likna någonting från växtriket. Det har tagit vegetarianer, veganer – och köttätare – med storm. Men varför är det är sådan succé?

Det är gott

Det är konsistensen som gör Oumph! unikt. Strukturen är fiberaktig och det påminner faktiskt i både smak och i konsistens om kött.
Oumph! är dessutom enkelt att laga och kan stekas, grillas, friteras och kryddas precis som du önskar.

Det är bra för miljön

Oumph! är betydligt bättre för miljön än kött. Klimatpåverkan är låg – Oumph! har en ungefärlig klimatpåverkan på 1,39 kilo CO2e/kilo råvara, och 8,2 kilo CO2e/kilo protein, enligt Food for Progress, företaget som tagit fram Oumph!. Siffran för nötkött (benfritt) är 26 kilo CO2e/kilo kött, enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet.

Det är nyttigt

Förutom den grymma smaken är det också hälsosamt att äta. Oumph! är fullproppat med protein, järn, fibrer och folsyra och andra vitaminer och mineraler. Samtidigt är det kalorisnålt och nästan helt fettfritt.

Hamburgerkedjan Max har ett stort utbud av vegetariskt på menyn, bland annat en vegansk BBQ-burgare med Oumph! – som enligt Jonas Mårtensson, chefskocken på Max är populär även bland köttätare.
– Vi vill göra god mat för alla. Man ska inte behöva lägga så stor vikt vid om det är kött, kyckling eller vego, det ska bara vara gott, säger han.

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.

Toppnyheter

Kim Jong-Un och Donald Trump. Arkivbilder. TT
Nordkoreas kärnvapen

Donald Trump: ”Kim Jong-Un är en rätt smart kille”

USA:s och Nordkoreas relation är sämre än på länge. Men Donald Trump har ändå viss respekt för diktatorn Kim Jong-Un, avslöjar han i en intervju med CBS ”Face the nation”.
Trump är imponerad av att Kim Jong-Un lyckades ta makten när hans far Kim Jong-Il dog. Trots han att då bara var i 25-årsåldern. Kim Jong-Un avrättade bland annat sin farbror efter en maktkamp som följde på Kim Jong-Ils död.
– Det var säkert många som försökte ta makten ifrån Kim Jong-Un. Men han lyckades hålla sig kvar, så han är uppenbarligen en rätt smart kille, säger Trump.

41 min
Nordkoreanska soldater under en parad i april/USS Michigan. TT

Hotar sänka USA:s ubåt: ”Kommer bli metallskrot”

Nordkorea visar inga tecken på att vilja kyla ner relationen med USA. Landet hotar nu – via den statligt kontrollerade sajten Urminzokkiri – att sänka den amerikanska atomubåten USS Michigan, skriver Independent.
USS Michigan anlände till Sydkorea för några dagar sedan med anledning av den upptrappade konflikten länderna emellan.
”Så fort USS Michigan försöker röra sig kommer den att möta ödet att bli ett undervattensspöke, utan möjlighet att komma upp till ytan”, skriver sajten enligt Independent.
”De kommer att förvandlas till metallskrot av vår oövervinnerliga militära styrka, oavsett om det är ett kärnvapenfartyg eller en atomubåt”, fortsätter man.

2 tim

Trump om militär insats mot Nordkorea: ”Vi får se”

Donald Trump tonar ned betydelsen av det missiltest som Nordkorea genomförde i fredags, trots upprepade varningar från världssamfundet. I CBS ”Face the nation” fick Trump frågan om hoten mot diktatorn Kim Jong-Un är verkningslösa.
– Kanske har de haft en inverkan på honom, kanske inte. Det här var en liten missil, ingen stor missil. Det var inget kärnvapentest. Om han genomför ett kärnvapentest kommer jag inte bli glad, säger Trump.
CBS: När du säger att du inte kommer bli glad – betyder det att ni kommer att agera militärt?
– Jag vet inte, vi får se, säger Trump.

3 tim
Läs mer om Nordkoreas kärnvapen
Förödelse i Mosul, mars 2017. Arkivbild. Felipe Dana / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

USA medger bombanfall där civila dödades

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon bekräftar nu att flera civila dödades i flyganfall i Mosul som den USA-ledda koalitionen genomförde i mars. I ett uttalande skriver Pentagon att 45 civila dödades ”oavsiktligt”, enligt AP.
Enligt USA har 362 civila i Syrien och Irak dödats av koalitionen sedan 2014. Människorättsgrupper och organisationer som övervakar kriget menar att det är förskönade siffror. De menar att den korrekta siffran är omkring 3 000, skriver AP.

2 tim
Den irakiska federala polisen bekämpar IS.  DANISH SIDDIQUI / TT NYHETSBYRÅN

Irakisk militär: Slaget om Mosul över inom 3 veckor

En hög irakisk militär lovar att det inte dröjer länge förrän man har lyckats driva terrorgruppen IS helt ut ur Mosul. Slaget om staden borde vara över ”inom maximalt tre veckor”, säger löjtnanten Othman al-Ghanmi till den statsägda tidningen al-Sabah, enligt Reuters.
Den irakiska armén har hjälp av en USA-ledd allians, och sedan offensiven mot staden inleddes i oktober i fjol har IS förlorat mycket mark. Nu är gruppen omringad i de nordvästra delarna, där bland annat Mosuls gamla stad ligger.

5 tim
39-åriga Gorwer som hälls fången av IS står i ett tält i ett flyktingläger i norra Irak. Arkivbild från januari.  Alice Martins / TT / NTB Scanpix

FN: 36 yazidier befriade från IS i Irak

36 yazidier har befriats efter nästan tre år i fångenskap hos terrorgruppen IS, rapporterar BBC med hänvisning till FN.
De har nu förts till en FN-bas i Dohuk i norra Irak. Det är oklart om de blev släppta eller lyckades fly. FN ville inte ge mer information eftersom man inte vill äventyra eventuella framtida frisläppanden.
IS dödade och tillfångatog tusentals yazidier efter att de tog kontroll över staden Sinjar i Irak 2014. Kurdiska styrkor tog tillbaka kontrollen över staden 2015 men uppemot 1 500 yazidier uppskattas fortfarande hållas som fångar av IS på andra platser i Irak, enligt FN.

Idag 12:23
Läs mer om Kampen mot IS
Arkivbilder: Ridande poliser och nazist från Nordiska motståndsrörelsen. TT
Första maj 2017

Polisen kraftsamlar inför nazisternas demonstration

Polisen rustar inför nazistiska Nordiska motståndsrörelsens första maj-demonstration i Falun. Ridande poliser, drönare och kameraövervakning ska minska risken att nazister och motdemonstranter drabbar samman, rapporterar P4 Dalarna. Ett hundratal poliser väntas vara på plats.
– Vi har planerat sedan länge för alla olika scenarier, säger polisens presstalesman Henrik Olars till TT.
Nordiska motståndsrörelsen samlade ungefär 300 nazister vid förra årets demonstration i Borlänge. Polisen väntar sig fler deltagare i år. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och föreningen Dalarna mot Rasism hör till dem som kommer att demonstrera mot nazisterna.
Delar av stadens centrum kan komma att spärras av för att hålla isär grupperna.

4 tim
Arkivbilder: Stefan Löfven, Bokmässan, Nordiska motståndsrörelsen. TT

Löfven: Måste inte släppa in nazister och Nya Tider

Stefan Löfven (S) är upprörd över att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen marscherar på första maj, rapporterar Aftonbladet. Socialdemokraterna tvingades flytta fram sin samling i Falun när organisationen fick demonstrationstillstånd. Något som stör statsministern ”väldigt mycket”.
Nazisterna skulle delta i Almedalsveckan men i går meddelade arrangörerna att gruppen inte får vara med i det officiella programmet. En häftig debatt förs även kring högerextrema Nya Tiders medverkan på Bokmässan. Löfven är frågande till beslutet som arrangörerna tagit i frågorna.
– Det finns inget i rättigheten att yttra sig som gör att arrangörer måste ge tillträde till dem som bekämpar demokratin, säger han till tidningen.

Igår 17:24
Läs mer om Första maj 2017
Maktskiftet i USA USA:s framtid
Vita husets stabschef Reince Priebus (arkivbild).  Alex Brandon / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA USA:s framtid

Priebus: Ska ta oss an ”Wall Streets favoritavdrag”

Fler förändringar kan komma att följa vartefter detaljerna i Donald Trumps skattereform klarnar. Bland annat planerar presidenten att ta sig an ett skatteavdrag som främst åtnjuts av Wall Streets hedgefondelit. Det säger Vita husets stabschef Reince Priebus i en intervju i ABC-programmet ”This week”.
Avdraget gäller beskattning på prestationsbaserad ersättning, något som tas ut av klienternas vinst på insättning. Skattesatsen på ersättningen är i dagsläget 23,8 procent – lägre än de uppemot 39,6 procent som tas ut på vanlig inkomst, enligt sajten. Skattesatsen har beskrivits som ett kryphål som möjliggör för hedgefonder att tjäna grova pengar.
– Den ballongen kommer inte att fortsätta vara uppblåst så länge till, säger Priebus i intervjun.

2 tim
USA:s vicepresident Mike Pence (arkivbild).  Ahn Young-joon / TT / NTB Scanpix

Pence: Trumps reform kan gräva hål i statskassan

Den plan för skattereformer som president Donald Trump föreslagit kan öka underskottet i regeringens budget. Det säger vicepresident Mike Pence i NBC-programmet ”Meet the press” på söndagen. Däremot väntar han sig att de föreslagna skattesänkningarna kommer att öka tillväxten så pass mycket att hålet i statskassan fylls igen av sig själv inom några år.
– Sanningen är att om vi inte lyckas få en ekonomisk tillväxt på 3 procent eller mer – som presidenten tror att vi kan – så kommer vi aldrig kunna leva upp till de skyldigheter vi sagt oss ha, säger han i programmet.
Förra veckan presenterades flera förslag om stora skattesänkningar, bland annat för företag och entreprenörer. Kritiker har vänt sig mot teorin om att sänkningarna kommer att finansiera sig själv.

3 tim
Donald Trump.  Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix

Kritiken mot skatteplanen: Gynnar bara de rikaste

Donald Trumps förslag till skattereform som presenterades tidigare i veckan kommer bara att gynna de som redan är rika. Det hävdar den politisk oberoende tankesmedjan Tax Policy Center, skriver Financial Times.
I reformförslaget ingår bland annat rejäla skattesänkningar för företag och entreprenörer samt slopad skatt för bland annat fastigheter. Många av förslagen skulle innebära att hundratals miljarder dollar förflyttas till det allra rikaste segmentet under en period på tio år, enligt tidningen.
Enligt Joseph Rosenberg vid Tax Policy Center, uppskattas den rikaste 0,1 procenten få en skattesänkning med omkring 14 procent om förslagen godkänns.

6 tim
Läs mer om Maktskiftet i USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.