Männsikor räddas i land efter att en båt kapsejsat i den indiska delstaten Uttar Pradesh. Altaf Qadri / TT NYHETSBYRÅN
Utrikes

50-tal dödsoffer efter flodolycka i Indien

Ett 50-tal människor befaras ha omkommit när ett överlastat fartyg kapsejsade i floden Yamuna i norra Indien. Polisen har hittat 19 drunknade. Samtidigt uppges 31 personer saknas, rapporterar TT.
Enligt polischefen Ram Kumar befann sig över 60 människor på skeppet när det havererade nära Baghpat i delstaten Uttar Pradesh på torsdagsmorgonen. Ungefär tio människor lyckades ta sig i land själva från det kapsejsade fartyget.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Indien Asien

Toppnyheter

Trumps USA Amerikanska vapenlagarna
Arkivbild. Lily Eskelsen Garcia. ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

Lärare kritiska till Trumps vapenutspel: ”Idiotiskt”

Donald Trump har under torsdagen utvecklat sina tankar om låta lärare beväpna sig för att motverka skolskjutningar. Förslaget väcker kritik – inte minst från lärarna själva.
Melissa Falkowski, som sina skyddade elever genom att gömma dem i sitt klassrum under skolskjutningen i Florida, beskriver Trumps utspel som ”idiotiskt”:
– Varför behandlar vi skolor som de vore militärbaser med lärare tränade som poliser och militärer? frågar hon, enligt AFP.
Falkowski får stöd från Lily Eskelsen Garcia, ordförande för USA:s största lärarförbund National Education Association (NEA), som menar att landets lärare är överväldigande negativa till förslaget.
Randi Weingarten på fackförbundet American Federation of Teachers håller med, och beskriver förslaget som ett försök att ”förvandla skolor till militärfort”.

1 tim
LaPierre (t v), protest mot vapenlagarna på onsdagen (t h). TT
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

NRA duckar vapendebatt: ”Skamligt politiserande”

Förra veckans skolskjutning i Florida har väckt nytt liv i debatten om de amerikanska vapenlagarna. Överlevande elever från skolan där 17 personer dödades har själva gått ut och krävt skärpta lagar och hårdare kontroller.
”Skamligt politiserande av en tragedi”, enligt lobbygruppen National Rifle Association (NRA).
– De hatar personlig frihet, sa NRA-toppen Wayne LaPierre om kritikerna i ett tal på torsdagen.

4 tim
Donald Trump.  TT
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

Trump: ”Vapenfri skola drar till sig dåliga människor”

USA:s president Donald Trump öppnade i går för att lärare ska kunna vara beväpnade i skolan för att förhindra skolskjutningar. I ett inlägg på Twitter utvecklar han nu sitt resonemang.
”Det jag sa var att vi bör titta på möjligheten att ge dolda vapen till vapenkunniga lärare med erfarenhet från det militära eller särskilda utbildningar – bara till de bästa”, skriver han.
Presidenten skriver att om 20 procent av lärarna var beväpnade skulle de kunna skjuta tillbaka omedelbart om en ”barbarisk galning kommer till en skola med dåliga intentioner”.
”En ’vapenfri’ skola drar till sig dåliga människor. ATTACKERNA SKULLE UPPHÖRA!” skriver han.

Idag 13:31
Läs mer om Amerikanska vapenlagarna
EDDIE KEOGH / TT NYHETSBYRÅN
Europa League 2017/2018

Östersund ute ur Europa League – trots bragdmatch

Östersunds Europa League-äventyr är över. ÖFK gjorde en bragdartad match och vann returmötet mot Arsenal med 2–1 på bortaplan men Londonklubben gick vidare med 4–2 sammanlagt efter 3–0-segern i Östersund i första mötet.
Östersund chockade den engelska storklubben i första halvlek och gjorde två mål inom loppet av en minut. Hosam Aiesh satte 1–0 i den 22:a minuten och direkt efter gjorde Ken Sema 2–0 efter att ha fintat bort Hector Sellerin och bombat in bollen vid stolproten.
ÖFK:s bragdupphämtning kom av sig direkt i andra halvlek. Ronald Mukibi missade bollen grovt i eget straffområde och Sead Kolasinac bombade in reduceringen.
Östersund tröttnade ju längre andra halvlek gick och Arsenal fick kontroll på matchen.
– De har gjort en fantastisk match och åker ur med hedern i behåll, säger Kanal 9:s expert Anders Svensson.

36 min
Östersunds fans på Emirates Stadium. EDDIE KEOGH / TT NYHETSBYRÅN
Europa League 2017/2018

Brittisk press hyllar ÖFK och sågar Arsenal

Östersunds seger mot Arsenal räckte inte till avancemang, men väl till hyllningar i brittiska medier.
”Det var en fantastisk prestation av svenskarna. I halvtid såg det ut som att de skulle lyckas med vändningen”, skriver The Guardian efter matchen.
Daily Mirrors reporter på plats var skakad efter ÖFK:s två snabba mål i första halvlek.
”De har skickat chockvågor över kontinenten”, skrev han.
Samtidigt får Arsenal hård kritik. The Telegraph skriver att 1–2-förlusten är en av de mest genanta i klubbens historia och Martin Keown, tidigare mittback i Arsenal, är ännu hårdare.
– Laget imploderar, det är pinsamt. Som gammal spelare skäms jag när jag ser det här. Wenger måste känna sig ännu värre, sa han i halvtid enligt Sportbladet.

6 min
Läs mer om Europa League 2017/2018
Daniel Suhonen, chef Katalys, till höger.  TT
Debatten om karenstid

”Två års karantän behövs om korruption ska stoppas”

Politiker som vill gå över till den privata sektorn måste vänta i minst 12 månader innan de tar ett nytt jobb, föreslår regeringen. Det är inte tillräckligt lång tid om man vill förhindra korruption, skriver Sigurd Allern, Ester Pollack och Daniel Suhonen på DN Debatt.
De tre debattörerna har tagit fram en rapport för tankesmedjan Katalys, som bland annat visar att Sverige är ”världsmästare” i snabb och obehindrad vandring mellan politik och näringsliv. För att åtgärda detta bör karantänstiden vara minst två år och också omfatta politiskt sakkunniga och rådgivare i regeringskansliet, föreslår debattörerna.
”För arbetarrörelsen är detta också en klassfråga av politisk betydelse. Hur ska annars problemen för regeringen att mobilisera mot privata vinstintressen i välfärden förklaras?”

33 min
Civilminister Ardalan Shekarabi (S).  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om karenstid

”Vi är ett av få länder som saknat regelverk”

Politiker ska inte kunna bli lobbyister över en natt, anser regeringen som föreslår nya karensregler för ministrar och statssekreterare som går till ett nytt jobb utanför staten.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) kommenterade lagrådsremissen på en pressträff i dag.
– Vi är ett av få länder som inte har ett regelverk för övergångar mellan politik och näringsliv, sa han.
Lagförslaget omfattar inte politiker eller höga tjänstemän i kommuner och landsting. Ardalan Shekarabi uppmanar landsting och kommuner att själva ta tag i frågan.
– Det finns definitivt behov att titta närmare på hur det ser ut i kommuner och landsting. Det är dock mycket mer komplicerat att nationellt fatta sådana beslut, säger han.
Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli i år, vilket gör att ministrar och statssekreterare i den nuvarande regeringen omfattas om de får ett nytt jobb utanför staten.

Idag 14:49
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om karenstid

Toppolitiker som byter jobb kan sättas i karantän

Ministrar och statssekreterare som lämnar politiken och byter jobb ska kunna sättas i karantän i upp till ett år. Det väntas regeringen föreslå, enligt uppgifter till Ekot.
De senaste åren har flera fall där toppolitiker hoppat av och istället gått över till näringslivet väckt debatt. Flera andra länder har redan regler mot detta.
Enligt förslaget ska politiker bli skyldiga att meddela sina kommande uppdrag till en särskild nämnd som sedan fattar beslut om karantän om det finns intressekonflikter.

Idag 04:53
Läs mer om Debatten om karenstid

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.