Abba på scen. TT
Nöje & kultur

Abba återförenas – åker på turné som avatarer

Om allt går som planerat så kan Abba-fans världen över få uppleva sitt favoritband på scen igen nästa år – eller i alla fall digitala kopior av dem. Bandet planerar sedan länge en hologramföreställning som ska åka på turné, rapporterar Kulturnyheterna.
Benny Andersson beskriver det som en liveföreställning, förutom att de själva inte kommer vara på plats live.
– Det är levande band, det är ljus och ljud och rubbet, säger han till SVT.

Toppnyheter

TT
Dödsskjutningen i Bromma

Skjutne mannen i Bromma gängledare på ”dödslista”

Mannen som sköts ihjäl i Bromma i västra Stockholm på måndagen var en gängledare som tidigare varit misstänkt för mord i en pågående gängkonflikt, enligt uppgifter till Expressen. Mannen ska också ha varit dömd för en skjutning och hans namn ska ha stått med på en ”dödslista”, enligt tidningen.
Mannen som sköts satt i en bil när skott avlossades från fönstret på en annan bil. Han krockade sedan och hittades död i bilen.

2 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppgifter: Misstänkt gripen av polis vid Arlanda

En man som misstänks vara den som sköt från bilen i Bromma har gripits vid en insats på Arlanda, enligt uppgifter till Aftonbladet. Polisen bekräftar att en man har gripits misstänkt för inblandning i mordet. Han greps under kvällen i Sigtuna kommun, skriver polisen på sin hemsida, men lämnar inga fler uppgifter.
Det var vid lunchtid som en man i en bil sköts till döds från fönstret på en annan bil. Bilen som det sköts ifrån misstänks vara den bil som strax efter händelsen hittades övergiven och brinnande vid Ängbybadet i Bromma.

1 tim
Läs mer om Dödsskjutningen i Bromma
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Eva Röse: ”Dags att rensa ut sunkiga värderingar”

När skådespelaren Eva Röse skulle dela ut pris till årets målvakt på Fotbollsgalan tog hon upp #MeToo-rörelsen och damlandslagets kamp med förbundet om bättre avtal. Röse kopplade ihop det med uppropet i hennes egen bransch, #tystnadtagning.
– Det är mäktigt att de starka vindar som finns i min bransch nu når fotbollen, sa Röse från scenen i Globen.
– Det är dags nu att vi rensar ut sunkiga värderingar. Fair play ska gälla i omklädningsrummen och i maktens korridorer, sa hon och fick applåder.

1 tim
Emil Forsberg, Zlatan Ibrahimovic och Andreas Granqvist. TT

Mer ovisst än på länge: Vem får årets guldboll?

Zlatan Ibrahimovic har vunnit Guldbollen, som tilldelas årets bästa svenska manliga fotbollsspelare, tio år i rad. Men i år är det mer ovisst än på länge. Ibrahimovic fick stora delar av året spolierat av sin knäskada, samtidigt som Emil Forsberg och Andreas Granqvist stått för fina insatser i både landslag och klubblag.
– Det har varit ett livligare jurymöte än tidigare, så mycket kan jag säga, säger Sportbladets chef Pontus Carlgren, som är en av jurymedlemmarna, till den egna tidningen.

Idag 15:00
Läs mer om Fotbollsgalan 2017
EITAN ABRAMOVICH / AFP
Försvunna ubåten San Juan

Läget kritiskt – syret i ubåten börjar ta slut

Sökandet efter den argentinska ubåten ARA San Juan har gått in i en kritisk fas. Det säger landets flotta i dag, enligt The Guardian.
Talespersonen Enrique Balbi säger att den 44 man stora besättningen har mat och bränsle så att det räcker men att ubåten bara hade syre för att klara sju dagar under vatten. I dag är det fem dagar sedan flottan förlorade kontakten med ubåten.
I dag kom också beskedet att de sju misslyckade ”satellitsignaler”, som hördes under söndagen, inte kom från den försvunna ubåten som man tidigare trott. Signalerna kom från ett annat fartyg, säger Balbi.

1 tim
Läs mer om Försvunna ubåten San Juan
Trumps USA Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen
Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

Experter: Nordkorea platsar inte på terrorlistan

Nordkorea uppfyller inte de kriterier som krävs för att hamna på USA:s lista över stater som finansierar terrorism. Det säger anonyma experter och regeringstjänstemän som Reuters har talat med. Att landet listas kräver bevis för att en stat ”upprepade gånger har gett stöd till internationella terrorhandlingar”.
Medan flera experter kallar åtgärden för symbolisk säger en underrättelsekälla, som följer utvecklingen i den stängda diktaturen, att agerandet kan få oönskade konsekvenser för USA. Enligt källan kan Kim Jong-Un svara med fler robot- eller kärnvapentester. USA:s president Donald Trump kan också mista samarbetsviljan från Kina om att sätta press på Pyongyang.

1 tim
Trump och Kim Jong-Un på sydkoreansk tv. Arkivbild. Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea terrorstämplas – nya sanktioner att vänta

USA:s president Donald Trump har beslutat att sätta upp Nordkorea på USA:s lista över länder som finansierar terrorism, rapporterar flera medier. Enligt Trump syftar åtgärden till att sätta ”maximal press på Nordkorea”.
– Det skulle ha skett för flera år sedan, säger Trump i samband med öppnandet av ett regeringssammanträde i Vita huset.
Nordkorea återinförs därmed på listan för första gången sedan 2008. Landet togs då bort i ett försök att försöka rädda avtalet som skulle stoppa landets utveckling av kärnvapen. Beslutet innebär att Trump får utökade befogenheter att utfärda sanktioner mot landet.

4 tim
Läs mer om Trumps USA
Brexit EU:s framtid
Szilard Koszticsak / TT / NTB Scanpix
Brexit EU:s framtid

Danmarks utrikesminister om EMA: ”Sverige svek”

Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen rasar mot Sverige efter att Köpenhamn snubblat på målsnöret om var EU:s läkemedelsmyndighet EMA ska förläggas efter brexit. Enligt Samuelsen ska Sverige ha valt att lägga sin röst på Milano.
”Sverige svek”, ska Samuelsen ha sagt enligt en tweet från den danska EU-korrespondenten Ole Ryborg.
Till Berglinske säger ministern att en placering i Köpenhamn även hade gagnat Malmö. På frågan om det kommer att påverka det fortsatta samarbetet mellan Sverige och Danmark svarar Samuelsen:
– Jag tror nog att svenskarna själva förväntar sig att det får konsekvenser i förhållande till hur vi arbetar tillsammans.

3 tim
Frank Augstein / TT / NTB Scanpix

Amsterdam får EMA – avgjordes efter lottning

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA flyttas till Amsterdam efter brexit, skriver Politico. Stockholm, som lagt bud på myndigheten, föll ut redan i den första omröstningsrundan i Bryssel. Köpenhamn föll i andra röstningsomgången.
Den nederländska vinsten avgjordes med hjälp av slumpen. Det blev nämligen jämnt mellan Amsterdam och Milano i den tredje omgångens omröstning i Bryssel, 13 mot 13, och valet fick avgöras med lottning. Totalt medför myndigheten, som varit förlagd i Storbritannien, 890 EU-jobb.

4 tim
Andreas Hatzigeorgiou och Maria Rankka.  TT/Wiki Commons

Debatt: ”Nederlaget visar på akut behov av åtgärder”

Att Sverige går miste om EU:s läkemedelsmyndighet EMA, bara ett par månader efter att Nordea valt att flytta sitt huvudkontor, måste leda till akuta åtgärder för att Stockholm ska vässa sin konkurrenskraft. Det skriver Maria Rankka och Andreas Hatzigeorgiou från Stockholms Handelskammare på DN Debatt.
Enligt debattörerna hjälper inte politisk retorik och marknadsföringsstrategier.
”Sverige behöver ta itu med de problem och flaskhalsar som stör eller till och med hindrar investeringar samt nyetableringar att komma hit”, skriver de och syftar bland annat på bostadsbristen i Stockholm.

Det var på måndagseftermiddagen som det stod klart att Stockholm åkt ut i den första omröstningen i Bryssel och att EMA i stället förläggs i Amsterdam. Med myndigheten kommer också knappt 900 EU-jobb.

3 tim
Läs mer om Brexit
Trumps USA Turerna kring Keystone XL
TT
Trumps USA Turerna kring Keystone XL

Klartecknet vinst för Trump – har lovat 28 000 jobb

Donald Trump vill se TransCanadas 180 mil långa oljeledning Keystone XL färdigställd. Han gav byggandet klartecken efter att hans företrädare på presidentposten, Barack Obama, stoppat det kontroversiella bygget. ”Det skulle inte vara ett betydelsefullt bidrag för vår ekonomi”, sa den dåvarande presidenten 2015.
Donald Trump gör den omvända analysen, skriver Reuters. Enligt Trump skapar Keystone XL 28 000 jobb nationellt. Det kan jämföras med 3 900 byggjobb och 35 permanenta tjänster, vilket var den förra administrationens prognos 2014.
Delstaten Nebraska har under måndagen godkänt utbyggnaden av Keystone XL. Det var det sista tillståndet som TransCanada behövde för utbyggnaden.

41 min
Matt Rourke / TT / NTB Scanpix

Oljeledningens motståndare har lovat massprotester

Motståndare till den enorma oljeledningen Keystone XL har lovat massprotester om det inte går att bestrida miljardprojektet den rättsliga vägen. Protesterande, som kämpar mot oljeledningen av miljöskäl, har satt upp olika hinder på den föreslagna rutten för ledningen – däribland träd, odlingar med ursprungsbefolkningens heliga majs, solpaneler och en lada som försörjs på förnybar el.
När delstaten Nebraska godkände utbyggnaden under måndagen var det sista tillståndet för den omstridda amerikanska ledningen därmed lämnat.
Keystone XL ska utöka kapaciteten för oljetransporter från framställning ur tjärsand i Alberta i Kanada till raffinaderier vid Mexikanska golfen. Den är tänkt att transportera 830 000 fat olja per dag.

3 tim
Läs mer om Trumps USA
ODD ANDERSEN / AFP
Tyska regeringsbildningen

Merkel: Hellre nyval än en minoritetsregering

Tyskland kommer allt närmare ett nyval efter gårdagens havererade regeringssamtal. I en intervju med tv-bolaget ARD säger förbundskansler Angela Merkel att hon föredrar det framför att försöka bilda en minoritetsregering.
– Jag är väldigt skeptisk till en minoritetsregering. Nyval vore en bättre väg att gå, säger hon enligt AFP.
Merkel säger också att hon är redo att ställa upp som kanslerkandidat för ytterligare fyra år om det blir nyval.

4 tim
SPD:s partiledare Martin Schulz. Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix

Tyska socialdemokraterna: Vi är inte rädda för nyval

De tyska socialdemokraterna SPD är fortfarande inte beredda att förhandla med förbundskansler Angela Merkel kring en regeringskoalition. Det sa partiledaren Martin Schulz under en presskonferens på måndagen.
– I den här situationen, måste de styrande – det är väljarna – omvärdera vad som händer, sa Schulz om vad som nu behöver hända efter nattens strandade regeringsförhandlingar.
Reuters har tagit del av ett dokument från partiet som skrivits efter de strandade regeringsförhandlingarna mellan Merkel, det liberala partiet FDP och De gröna. ”Vi är inte rädda för nyval”, står det bland annat i dokumentet.
Det liberala partiet FDP lämnade sent i går kväll regeringsförhandlingarna med förbundskansler Angela Merkels CDU och De gröna.

Idag 13:05
AXEL SCHMIDT / TT NYHETSBYRÅN

Presidenten: Samtalen kommer att fortsätta

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier säger att samtalen för att bilda en regering kommer att fortsätta.
– Tyskland står inför en historiskt unik situation. Partierna bör undvika nyval och samtliga bör tänka över sin beredskap att bilda en regering, säger Steinmeier på en presskonferens enligt nyhetsbyrån Direkt.
Beskedet kommer efter att förhandlingarna mellan förbundskansler Angela Merkels CDU, De gröna och det liberala partiet FDP bröt samman sent i går kväll efter att FDP hoppat av.
De tyska socialdemokraternas ledare SPD Martin Schulz har under eftermiddagen sagt att man inte vill sätta sig i några regeringsförhandlingar med CDU och att man är beredda att gå till nyval.

Idag 13:52
Läs mer om Tyska regeringsbildningen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.