Paolo Macchiarini TT
Kirurgskandalen

Advokaten: Macchiarini glad och nöjd över beskedet

Den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini tar emot beskedet om att förundersökningarna mot honom läggs ner med glädje. Det säger hans advokat Björn Hurtig till TT.
– Min klients kommentar är ganska kortfattad just nu. Han är givetvis glad och nöjd att det läggs ner.
– Han har hela tiden varit av uppfattningen att han inte har agerat oaktsamt och att han agerat för att hjälpa de här personerna, tillägger han.
Macchiarini delgavs förra sommaren misstanke om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada efter att tre patienter som han opererat in konstgjorda luftstrupar på avlidit. Men det går inte att styrka brott, enligt kammaråklagare Jennie Nordin.
Paolo Macchiarini kommer eventuellt att hålla en egen presskonferens längre fram för att ge fler kommentarer, säger hans advokat.

Liverapporter från presskonferensen

Läs också

Toppnyheter

Rohingysk kvinna på flykt från Burma/Minnesbilder föreställande offer för folkmordet i Rwanda. TT
Muslimförtrycket i Burma

FN-veteran från Rwanda drar paralleller till Burma

Det internationella samfundet måste förhindra folkmordet på rohingyer i Burma. Det säger generalen Romeo Dallaire som ledde FN:s fredsbevarande styrkor i Rwanda i början av 1990-talet.
Under loppet av några månader 1994 mördades omkring en miljon människor i det afrikanska landet och FN och västvärlden fick häftig kritik för att inte i tillräcklig utsträckning ha agerat. Dallaire, som betraktas som en auktoritet på området, säger till Sky News att historien upprepar sig. Utifrån hur styrkorna i Burma arbetar råder det enligt honom ingen tvekan om att ett ”medvetet folkmord” pågår.
FN har tidigare fördömt den burmesiska militärens handlingar mot den muslimska minoritetsgruppen i landet och anklagat den för etnisk rensning.

Igår 21:16
Khin Ohmar utsågs till Anna Lindh-pristagare år 2008. Maja Suslin / TT / TT NYHETSBYRÅN

Burmesisk aktivist manar Sverige till att öka trycket

Inför riktade sanktioner mot militären i Burma och öka trycket på FN:s säkerhetsråd. Det uppmanar burmesiska människorättsaktivister på besök i Stockholm, rapporterar DN.
– Sverige har hittills varit en god påtryckare, och vi hoppas att man ihop med andra länder kan gå längre och öka trycket, säger Khin Ohmar, styrelseordförande på människorättsorganisationen Progressive Voice och Anna Lindh-pristagare, till tidningen.
Hon vill se ett visumstopp för högt uppsatta militärer, frysning av deras tillgångar och ett stopp för vapenhandel med Burma.

Igår 21:31
Burmas ledare Aung San Suu Kyi. FRED DUFOUR / TT / NTB Scanpix

Två reportrar från Reuters har gripits i Burma

Två reportrar från nyhetsbyrån Reuters har gripits i Burma, rapporterar flera medier. De anklagas för innehav av ”viktiga säkerhetsdokument” som rör de burmesiska styrkorna i den våldshärjade delstaten Rakhine, skriver AFP. Enligt myndigheterna ska de ha planerat att skicka dokumenten ut ur landet.
Bilder uppges visa de båda reportrarna i handfängsel med dokumenten framför sig.
”Vi arbetar brådskande med att söka mer information om omständigheterna och deras (reportrarnas) situation”, säger Reuters globala kommunikationschef Abbe Serphos i ett uttalande.

Igår 15:28
Läs mer om Muslimförtrycket i Burma
Rex Tillerson och Sarah Huckabee Sanders. TT
Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

Vita huset sågar Tillersons plan för Nordkoreasamtal

Vita huset och USA:s utrikesminister Rex Tillerson är återigen på kollisionskurs i Nordkoreafrågan, skriver New York Times.
I går sa Tillerson att USA är beredda att inleda förutsättningslösa samtal med Kim Jong-Uns diktatur. Uttalandet väckte uppmärksamhet eftersom man tidigare har krävt att regimen ska visa sig villig att ge upp sin kärnvapenarsenal innan samtal kan ske.
Enligt Vita huset är sådana samtal inte aktuella. Presstalespersonen Sarah Huckabee Sanders meddelar att president Donald Trumps syn inte har förändrats. Han anser fortfarande att samtal är meningslösa om Nordkorea fortsätter på den inslagna vägen.

Igår 20:32
Nordkoreanska tv-bilder.

Bild av tidig atombomb skymtar i nordkoreansk tv

Nordkoreanska tv-bilder tycks visa ett fotografi där den tidigare diktatorn Kim Jong-il inspekterar en av landets första atombomber. Det rapporterar BBC. Fotografiet har aldrig tidigare visats i väst.
Experter avhåller sig från att göra någon definitiv identifiering av föremålet som syns, eftersom det bara skymtar förbi hastigt under en videosekvens.
Kim Jong-il dog för sex år sedan och det finns inga kända bilder som visar diktatorn med kärnvapen. Det finns misstankar om att bilden som nu syns i tv-inslaget är manipulerad. Om fotot är äkta har det sannolikt tagits antingen 2006 eller 2009, då Nordkorea utförde kärnvapentester.

Igår 18:23
Kim Jong-Un. - / KCNA VIA KNS

”Nordkorea ska bli största kärnvapenmakten”

Kim Jong-Un har utlovat att Nordkorea ska bli ”världens starkaste kärnvapenmakt”, rapporterar statliga nyhetsbyrån KCNA. Uttalandet ska ha gjorts vid en ceremoni där diktatorn även sa att landet ska bli den största militärmakten och utveckla ännu fler nya vapen.
Höstens ordkrig mellan honom och Donald Trump har lett till stor oro hos världens ledare och i slutet av november genomförde Nordkorea ett test med en interkontinental ballistisk robot som uppges kunna nå hela USA.

Igår 06:35
Läs mer om Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen
Trumps USA Fyllnadsvalet i Alabama
Demokraternas partiledare Tom Perez. Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Fyllnadsvalet i Alabama

”Ger Demokraterna energi – lär märkas i valrörelsen”

Doug Jones oväntade seger i fyllnadsvalet i Alabama gör att Demokraterna har en liten men realistisk chans att ta hem majoriteten i senaten vid nästa års mellanårsval. En som går på den linjen är partiledaren Tom Perez.
”Vi har medvind nu när vi går in i det nya året” kommenterar Perez skriftligt.
Med Jones i senaten krymper Republikanernas majoritet till minsta möjliga, 51 av kammarens 100 platser. Men i mellanårsvalet i november 2018 står betydligt fler demokratiska platser på spel än republikanska.
– Demokraternas möjligheter att ta över majoriteten i senaten har gått från omöjlig till nästan möjlig, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, till TT men tillägger:
– Men partiet har fått ny energi och det lär märkas både i valrörelsen och i de lokala valen.

Igår 19:07
Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

Trump distanserar sig: ”Sa att Moore inte skulle vinna”

USA:s president Donald Trump tycktes under onsdagen distansera sig från Alabamarepublikanen Roy Moore.
Moore förlorade mot sin demokratiske motståndare Doug Jones i fyllnadsvalet till senaten, ett utmärkande resultat eftersom ingen demokrat segrat i delstaten på 25 år.
I en kommentar på Twitter understryker Trump att han tidigare stödde den sexbrottsanklagade Moores republikanske rival Luther Strange. Trump menar att han trodde mer på Stranges chanser att vinna i fyllnadsvalet, och att Jones förlust bevisar att han hade rätt från början. ”Jag sa att Moore inte skulle lyckas vinna”, skriver Trump.

Igår 14:39
Demokraten Doug Jones vann valet. MARVIN GENTRY / TT NYHETSBYRÅN

Demokraten Doug Jones vinner Alabamas senatsval

Demokraten Doug Jones har vunnit fyllnadsvalet i Alabama till USA:s senat, enligt flera medier. Det är första gången på 25 år som Alabama väljer en demokrat till senaten.
”Tack Alabama!”, twittrar Doug Jones själv.
President Donald Trump har tidigare uppmanat väljare i Alabama att rösta på den sexbrottsanklagade republikanen Roy Moore och varnat för konsekvenserna om Moores motståndare Doug Jones kommer in i senaten.
Republikanerna tappar nu en plats i senaten, och går från att ha 52 av 100 platser, till 51, vilket kan få stora konsekvenser för Trumps politik.
– Det har borde vara en väckarklocka, säger en republikan i nära kontakt med Vita huset till CNN.

Igår 05:59
Läs mer om Trumps USA
Polisens tekniker på plats vid skolan. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Knivskärningen i Enskede

16-åring anhållen för mord – kunde gripas nära skolan

En 16-årig pojke har anhållits misstänkt för knivskärningen på en gymnasieskola i Enskede Gård söder om Stockholm, skriver TT. En 17-årig pojke knivhöggs i överkroppen och dog senare på sjukhus.
De båda pojkarna är elever på skolan och händelsen inträffade i samband med ett bråk. Flera personer ska ha varit inblandade och ytterligare en skadades lindrigt.
Den misstänkte greps nära skolan kort efter händelsen. Hans försvarare vill inte kommentera hur pojken ser på anklagelserna.

Igår 18:37
Anna Ekström (S).  TT

Ministern om attacken: ”Skolan ska vara trygg”

Regeringen håller nära kontakt med Stockholms stad efter knivskärningen på en gymnasieskola i Enskede Gård i södra Stockholm på onsdagen där en 17-årig elev dog. Det säger Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister, till DN.
Hon menar att skolan ska vara ”en trygg och säker plats”.
– Det är det som gör att den här händelsen gör mig så upprörd, säger Ekström till DN.
Även statsminister Stefan Löfven kommenterar händelsen och säger till TT att det är ”fruktansvärt, en tragedi”.

Igår 16:35
Läs mer om Knivskärningen i Enskede
ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Fed vs inflationen

Analyser: Ta över efter Yellen kan bli en tuff uppgift

I och med kvällens räntehöjning har Janet Yellen i praktiken gjort sitt som Fed-chef. Experter har menat att efterträdaren Jerome Powell nu bara behöver hålla händerna på ratten och följa samma linje med gradvisa räntehöjningar, men det kanske inte blir så enkelt, skriver Bloombergs Stephen Gandel.
Om inflationen trots sjunkande arbetslöshet och kommande skattesänkningar inte går upp, eller om de långa räntorna envisas med att inte följa Feds korta styrränta, då får Powell en del att förklara, skriver han.
San Fransisco Chronicles David J Campbell anser att Powell bör agera betydligt mer hökaktigt än företrädaren Yellen. Fed bör lägga sig i ekonomin mindre ofta, snabbt banta ner balansräkningen och se konkurser som en naturlig del av ekonomin, menar han.
”För att parafrasera Gordon Gekko, Michael Douglas karaktär i filmen ’Wall Street’, ibland är smärta bra”, skriver Campbell.
DN:s Johan Schück konstaterar att Fed framöver återgår mot mer normala räntenivåer. ”Det kan behövas innan det blir dags för nästa lågkonjunktur, då räntesänkningar på nytt behöver sättas in”, skriver han.

Igår 22:20
Fed-chefen Janet Yellen. Arkivbild. Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix

Fed höjer räntan – höjer prognos för 2018

Fed höjer som väntat styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 1,25–1,50 procent. Samtidigt höjer centralbanken prognosen för BNP-tillväxten kraftigt för 2018. Vid förra beskedet i september spådde Fed en tillväxt på 2,1 procent – nu höjer de prognosen till 2,5 procent för nästa år.
Fedledamöternas medianränteprognoser för styrräntan är oförändrade för 2018 och 2019, men har höjts något för 2020. Det innebär att man fortsatt ser tre räntehöjningar under nästa år.
Fed justerar också upp sin inflationsprognos för 2018 från 1,6 till 1,7 procent, skriver CNBC.
Federal Reserve ändrar också prognosen för den starkare sysselsättningen. Vid senaste mötet spådde centralbanken en arbetslöshet på 4,1 procent vid utgången av 2018, nu sänker man siffran till 3,9 procent.

Igår 19:04
Läs mer om Fed vs inflationen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.