AIK:s Kristoffer Olsson kramas om av Henok Goitom efter 1-1-målet under söndagens allsvenska match mellan AIK och Athletic Eskilstuna på Friends Arena. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2017

AFC tog skrällpoäng mot AIK: ”Otroligt tungt”

AIK är på väg att spela sig ur guldstriden efter att i kväll ha spelat oavgjort mot tabelljumbon AFC Eskilstuna. I hemmamatchen blev det bara 1–1.
– Otroligt tungt. Det här är en match vi ska vinna, säger AIK:s målskytt Kristoffer Olsson till C More.
AIK åkte på en kalldusch i första halvlek när Eskilstunas Mohamed Buya Turay rullade in 1–0. I andra halvlek växte hemmalaget och Kristoffer Olsson kvitterade när han gjorde sitt första allsvenska mål för klubben.
Matchen mellan Östersund och Hammarby slutade 2–2 sedan Östersund lyckades kvittera i slutminuterna när de tilldömdes en straff som Brwa Nouri lyckades sätta.

Toppnyheter

Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
#MeToo-uppropet

Just nu: ”Det räcker – det är nu vi förändrar världen”

Just nu hålls fler manifestationer runt om i Sverige mot sexuella trakasserier och övergrepp.
– Det räcker nu. Det är nu vi förändrar världen, säger debattören och krönikören Frida Boisen från scenen på Sergels torg i Stockholm.
– Det här handlar om oerhörda orättvisor, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).
Initiativen har tagit efter #MeToo-kampanjens genomslag i sociala medier, där många kvinnor har trätt fram och berättat om sina upplevelser av övergrepp.
– Vi vill inte peka finger åt alla män utan alla ska kunna vara med och diskutera, säger Gabriella Ohlzon, en av arrangörerna i P1:s Studio Ett.

1 tim
Peter Wolodarski och Tove Lifvendahl. TT

Ledare: ”Kanske det bästa som hänt jämställdheten”

Opinion På flera platser i Sverige samlas människor i dag för att manifestera mot sexuella trakasserier och övergrepp, med anledning av de berättelser som publicerats i #MeToo-uppropet.
I en ledarkrönika skriver Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski att mediebranschen inte längre kan se sig själv i spegeln ”och låtsas som om inget hänt”. Enligt honom kan den massiva rapporteringen vara bland ”det bästa som hänt för jämställdheten på länge”.
SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl frågar sig, med anledning av #MeToo, när det kan vara relevant att prata om kön. Hon skriver att målsättningen måste vara att alla individer ska ha lika rättigheter och skyldigheter i samhället. ”Där är vi inte ännu.”
Peter Hjörne beskriver i en ledarkrönika i GP rörelsen som ”mäktig och nödvändig”. Han skriver om Emma Watsons uppmärksammade tal i FN 2014, i vilket hon uppmanade alla att ta ett steg fram och fråga sig: ”Om inte jag, vem? Om inte nu, när?”
”Inbjudan gäller fortfarande”, skriver Hjörne.

2 tim
Läs mer om #MeToo-uppropet
Polisens kriminaltekniker tar hand om föremål i en butiksentré ett stenkast från nattklubben i centrala Ängelholm TT
Misstänkta föremålet i Ängelholm

”Man tror inte att det ska hända sånt i en liten stad”

Restaurangägaren Jim Nilsson berättar nu sin version av det som hände på krogen i Ängelholm på natten mot lördagen, då en man kastade in ett farligt föremål i lokalen.
– Man tror inte att det ska hända sånt här i en liten stad, det händer i Paris eller London, säger han till Helsingborgs Dagblad.
På restaurangens Facebooksida skriver han: ”Mannen bar på en stor kökskniv och han hade på sig något som liknade ett bombbälte med elektronik”. Uppgifterna har inte bekräftats av polisen.
En person skadades av glassplitter på nattklubben när mannen kastade in flaskor genom en fönsterruta.
”Tack gode gud att ingen kom till allvarlig skada och ett stort tack till alla som hjälpte till att fånga gärningsmannen och säkra platsen”, står det i inlägget.

1 tim

Brandbomber mot krog – man gripen för mordförsök

En 21-årig man har gripits, misstänkt för försök till mord, efter att ha kastat in två brandbomber genom fönstret till en krog i Ängelholm vid 01-tiden på natten mot söndagen.
Polisens bombgrupp kallades till platsen och har beslagtagit de misstänkta föremålen. Flera vittnen uppger för Aftonbladet att det ska ha rört sig om en brandbomb som kastades in i nattklubbens lokaler.
En person skadades av glassplitter på nattklubben.
Säkerhetspolisen är inte inkopplade i nuläget.

4 tim
TT

Säpo om attacken: Utreder inte men har information

Säkerhetspolisen är i nuläget inte inkopplat i utredningen av attacken mot en krog i Ängelholm. En 21-årig man är misstänkt för att ha slängt in två brandbomber mot nattklubben.
– Vi är informerade om händelsen, men det är ett ärende som utreds av Polismyndigheten, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo till TT.
Bombgruppen kallades till restaurangen och har beslagtagit flera föremål. Brottsrubriceringen är försök till mord.
En person skadades av glassplitter på nattklubben.

2 tim
Läs mer om Misstänkta föremålet i Ängelholm
Arkiv. TT
KD:s riksting

Kristdemokraterna säger nej till kommunala poliser

I flera motioner till Kristdemokraternas pågående riksting föreslås att de kommuner som vill ska kunna anställa egna poliser. Förslagen röstades dock nej av ombuden.
I de flesta fall pekade motionärerna på bristande trygghet i många områden och skolor och på att polisen blivit allt mer osynlig.
”Det huvudsakliga argument till att kommunal polis bör prövas har visat sig de senaste åren genom att majoriteten av polisens resurser har flyttats till våra större städer som Stockholm, Malmö och Göteborg”, skrev en motionär.
Partistyrelsen vill att kommunerna ska få vara med och finansiera lokal polis men inte anställa.
– Vi kan inte ha 290 parallella organisationer. Däremot ska det vara möjligt för kommuner att finansiera poliser men det ska vara inom polisorganisationen, men där den lokala polischefen får tillbaka makt, säger partistyrelsens talesperson Andreas Carlsson.

1 tim
Läs mer om KD:s riksting
Ulf Kristersson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Ledare: M förtjänar beröm och inte hätsk kritik

Expressens Anna Dahlberg skriver i sin ledare att det är ”uppenbart att något måste göras” åt flyktingsituationen och att Moderaterna förtjänar beröm och inte kritik för att lagt om migrationspolitiken.
Hon menar att partiet gjort ett försök att driva en mer ärlig debatt och undrar vad som egentligen menas med uttrycket ”vi måste värna asylrätten”.
”Det finns i dag inget lagligt sätt att ta sig till EU och utöva rätten att söka asyl – av det enkla skälet att unionen skulle kollapsa om det gjorde det”, skriver Dahlberg.
Aftonbladets Karin Pettersson menar att det pågår en kampanj ”från delar av borgerligheten” att jämställa Sverigedemokraterna med Vänsterpartiet, för att utmåla V som demokratiskt opålitligt. Syftet, skriver Pettersson, är att göra det fritt fram för de borgerliga att samarbeta med SD.
”Detta är en argumentation som inte håller ihop i något led”, anser hon.

3 tim
Boarding på Arlanda, arkivbild. TT

Förslag: Ökad kontroll av utlänningars id-handlingar

Utlänningar ska vara skyldiga att låta sig fotograferas och lämna fingeravtryck när de reser in i och ut ur Sverige. Det enligt ett lagförslag som regeringen lämnar till riksdagen nästa vecka.
Förslaget gäller både EU-medborgare och övriga nationaliteter och ska ge ökade möjligheter att hindra personer från att resa in i Sverige med hjälp av någon annans resehandlingar, står det i ett pressmeddelande från regeringen.
– Det är bra att vi nu ges ökade möjligheter att kontrollera att personer som reser in i och ut ur Sverige inte döljer sin verkliga identitet, säger migrationsminister och biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S).

Igår 13:58
Läs mer om Svenskt mottagande
Kvinna utanför vallokal i Osaka och premiärminister Shinzo Abe. TT
Valet i Japan

Hårda vindar väntas hjälpa Abe till valseger

Hårda vindar och kraftigt regn kan bli en fördel för den sittande premiärminister Shinzo Abe när vallokalerna nu öppnat i Japan.
De södra delarna av landet har drabbats av ett kraftig oväder. Enligt experter är det troligt att Abes konservativa anhängare är mer beslutsamma och trotsar tyfonen för att rösta, jämfört med de väljare som stödjer andra kandidater. Det rapporterar TT.
Enligt opinionsmätningar väntas Abes parti Liberaldemokraterna (LDP) få en betryggande majoritet av väljarnas röster.

5 tim
Abe, Koike, kvinna som går förbi tavla med kurser från Tokyobörsen. TT

Investerare flyr japanska fonder inför dagens val

Osäkerheten kring dagens val till det japanska underhuset har fått investerare att fly landet. Enligt siffror EPFR Global, som mäter fondinvesteringar, flyttades motsvarande drygt 35 miljarder kronor ur Japanfonder under veckan fram till i onsdags, skriver Financial Times.
Utflödet är det högsta sedan mätningarna startade för 15 år sedan, ett tecken på att investerare inte litar på att sittande premiärminister Shinzo Abes vinner valet, skriver tidningen.
Oro uppstod när Tokyos borgmästare Yuriko Koike plötsligt hoppade av Abes Liberaldemokraterna (LDP) för att kandidera med sitt nystartade Hoppets parti. Men enligt opinionsmätningar väntas LDP få en betryggande majoritet.

1 tim
Shizuo Kambayashi / TT NYHETSBYRÅN

Tuffare politik mot Nordkorea ger Abe fördel

Japans premiärminister Shinzo Abe ser ut att gå mot seger inför parlamentsvalet på söndag, skriver Bloomberg. Enligt opinionsmätningarna får hans parti Liberaldemokraterna (LDP) en betryggande majoritet av väljarnas röster. Han har bland annat fått ett ökat stöd för sin hårda linje mot Nordkoreas upptrappning.
Under sina fem år som premiärminister har han gjort flera offentliga satsningar och stimulanspaket, kända som ”Abenomics”.
Det var i september Abe utlyste nyval i förhoppning om att vinna starkare mandat för sin politik.

Igår 04:36
Läs mer om Valet i Japan

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.