Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2017

AIK ny tabelltvåa – efter snöpligt självmål av Peking

AIK är ny tvåa i allsvenskan efter att ha besegrat IFK Norrköping med 1–0 hemma på Friends Arena. Stockholmarna dominerade matchen och skapade flera bra lägen utan att få hål på David Mitov Nilsson i Pekings mål. Segermålet kom i den 75:e minuten när Norrköpings Christopher Telo styrde in Daniel Sundgrens skott i eget mål.
– Det var jävligt skönt att den satt turligt. Jag missade två andra lägen, så det blev lite revansch, säger Sundgren, som tyckte AIK förtjänade segern, till Sportbladet.

Toppnyheter

Kvinna och barn i ett skyddsrum i Douma, östra Ghouta. HAMZA AL-AJWEH / AFP
Syrienkriget

Syrienomröstning hägrar – UD-källa spår ryskt veto

De intensiva förhandlingarna om det svenska resolutionsförslaget om vapenvila i Syrien pågår för fullt i i FN-högkvarteret i New York. Omröstningen ska enligt planerna hållas klockan 18 svensk tid. Men från svenskt håll ser det inte särskilt hoppfullt ut:
– Vår känsla är att Ryssland kommer att använda sig av sitt veto, säger en UD-källa till TT.
Det är också oklart om fler länder kommer att rösta emot resolutionen, som manar till ett månadslångt uppehåll i striderna för att tillåta humanitär hjälp.
– Men vårt arbete tar inte slut vid ett veto. Vi kommer outtröttligt att arbeta vidare på att sätta fokus på den humanitära situationen, och kommer att ta nya initiativ, säger UD-källan.
Samtidigt rapporterar oppositionella Syriska människorättsobservatoriet om att dödssiffran efter den senaste veckans bombningar överskridit 500. Fler än 120 av dödsoffren ska vara barn, enligt uppgift till AFP.

1 tim
HAMZA AL-AJWEH / AFP
Syrienkriget

Dödssiffran överstiger 500: ”Barnen slutar inte gråta”

Dödssiffran i östra Ghouta har överstigit 500, rapporterar oppositionella Syriska människorättsobservatoriet enligt AFP. Fler än 120 av dödsoffren för den senaste veckans bombningar ska vara barn.
En talesperson för en civilförsvarsgrupp i östra Ghouta säger till Reuters att dödssiffran kan stiga. De ständigt passerande bombflygplanen gör det svårt för räddningsarbetarna att räkna alla kroppar.
AFP:s utsända möter en kvinna som tagit tillflykt till ett skyddsrum i östra Ghoutas största stad Douma tillsammans med sina två barn:
– Jag har inte ätit sedan i förrgår. De har inte slutat gråta på tre dagar, säger hon.

1 tim
Rök stiger över östra Ghouta.  AMMAR SULEIMAN / AFP
Syrienkriget

SOHR: Ryska plan bombar östra Ghouta – fler döda

Medan Ryssland stretar emot förslaget till en FN-resolutionen om vapenvila i Syrien fortsätter flygräderna mot området östra Ghouta utanför Damaskus, rapporterar AFP.
Den totala dödssiffran sedan den syriska regimens intensiv mot det rebellkontrollerade området inleddes i söndags är nu uppe i nästan 500, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Bland de döda finns över 100 barn.
På lördagen dog minst 21 civila i ryska flygräder mot området, enligt SOHR. Ryssland, som har stöttat Damaskus sedan 2015, har förnekat direkt inbladning i bombningarna av östra Ghouta.
SOHR förlitar sig på ett nätverk av källor i Syrien och säger att de kan avgöra vem som ligger bakom en flygräd genom att bland annat analysera vilka sorts flygplan och vapen som används.
En planerad omröstning om vapenvila i FN:s säkerhetsråd har skjutits upp två gånger och målet är nu att den ska äga rum klockan 18 svensk tid i dag.

Idag 10:10
Läs mer om Syrienkriget
Valet 2018 Valrörelsen
Stefan Löfven. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”Valarbetarna kanske piggas upp, inte väljarna”

”Samhället går att förändra”. Det sa statsminister Stefan Löfven tio gånger under sitt 25 minuter långa tal till Socialdemokraternas valledare i dag. Temat ska förmodligen vara framtidsinriktat och inspirerande, men de allra flesta uppfattar det nog som en självklarhet, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys.
”Det är möjligt att valarbetarna piggas upp av självklarheterna. Väljarna gör det inte.”
Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg säger till den egna kanalen att statsministern i sitt tal inte tog upp tiggerifrågan, men att han trots det tror att S kommer driva en hårdare linje inför valet.
– Det tror jag att många socialdemokratiska kommunfolk vill gå vidare med på många ställen om det blir möjligt att göra så, säger han.

2 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Lovar vårdsatsningar: ”Ska förstärkas i grunden”

Lag och ordning, integration och välfärden är Socialdemokraternas viktigaste frågor inför valet. Det var statsminister Stefan Löfvens budskap när han talade på S valkonferens i Solna under förmiddagen
– Jag har lett Sverige genom en oerhört svår parlamentarisk situation, en stor migrationskris och vi har haft ett avskyvärt terrordåd. Men ändå kan vi säga att samhället går att förändra, sa Löfven i inledningen av talet.
Han lovade också satsningar på sjukvården.
– Vi ska se till att förstärka sjukvården i grunden, sa Löfven och betonade att skillnaderna i vården över landet är för stora och väntetiderna för långa.
M och SD pekades ut som huvudmotståndare. S har räknat ut att det finns omkring 750 000 väljare som kan tänka sig att gå mellan de borgerliga och S, samt 350 000 väljare som kan tänka sig att lägga sina röster på S eller SD.
Efter lördagens konferens ska flera socialdemokratiska ministrar knacka dörr i Stockholmsområdet för att träffa väjare.

Idag 09:33
Ylva Johansson.  HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Regeringen vill att fler ska omfattas av a-kassan

Regeringen har tillsatt en utredning som ska titta på möjligheten att inkludera fler i arbetslöshetsförsäkringen, exempelvis personer som har tillfälliga och osäkra anställningar. Det rapporterar Ekot.
Utredaren Maria Hemström-Hemmingsson har också fått i uppdrag att undersöka möjligheten att förenkla rapporteringen för arbetsgivarna, så att de inte behöver fylla i detaljerade uppgifter när en anställd blir arbetslös.
– I stället kommer det mesta att kunna hämtas automatiskt från de månadsuppgifter som man ändå lämnar in, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S).
I utredningsuppdraget ingår också att titta på möjligheten att samordna arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen.

Idag 08:46
Läs mer om Valrörelsen
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Arkivbild från ett flyktingboende i Pajala. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Migrationsverket: Kortare väntetider för asylsökande

Migrationsverkets handläggningstider för beslut i asylärenden minskar, rapporterar Ekot. Men trots det finns fortfarande 9 300 asylsökande från 2015 som väntar på beslut.
– De ärenden som nu ligger för att fattas beslut i är mer utredningskrävande än de tidigare avgjorda, säger myndighetens presschef Per Ek till SR och tillägger att det handlar om ensamkommande barns ärenden och asylsökande från Irak och Afghanistan.
Under 2015, när flyktingvågen växte kraftigt på hösten, sökte 163 000 personer asyl i Sverige. Antalet asylsökande gick ner mycket 2016–2017, men handläggningstiderna fortsatte att öka. I december var den genomsnittliga tiden drygt ett år och åtta månader.

1 tim
Annie Lööf. Henrik Montgomery / TTNYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

C om regeringens förslag: Leker med förhoppningar

C-ledaren Annie Lööf håller fast vid att hon vill se att regeringen ändrar sitt förslag om att låta vissa ensamkommande få stanna i Sverige, trots att de fått avslag på sin asylansökan. Det säger hon i Ekots Lördagsintervju.
– Jag skulle nog vilja säga att det fortfarande är en del brister som gör att man leker med dem ensamkommande ungdomarnas förhoppningar.
Lööf pekar ut två brister: att bara de som kom hit före den 24 november 2015 får möjlighet att stanna och att förslaget inte omfattar dem som skaffat ett jobb i Sverige.

3 tim
Arkivbild. Flyktingboende i Pajala.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

”Ankomstcenter för asylsökande är bra förslag”

Opinion Asylsökande ska tillbringa första månaden i ett ankomstcenter, där de ska få samhällsinformation och yrkes- och utbildningsbakgrund kan kartläggas. Det väntas Martin Olauzon, som leder mottagandeutredningen, föreslå om en månad skriver Lars Stjernkvist (S) och Gunnar Hedberg (M) på DN Debatt och välkomnar idén.
Utredaren uppges även vara inne på att förändra den så kallade ebo-lagen, som innebär att asylsökande har rätt att flytta till egen lägenhet, om de kan stå för kostnaden själv och inte vill bo på förläggning. Detta har lett till trångboddhet i redan utsatta områden, skriver debattörerna som är positiva till att lagen ses över.
”Om förslagen realiseras, helst så snabbt som möjligt, är vi övertygade om att det är möjligt att försvara en anständig asylpolitik och samtidigt se till att människor inom en rimlig tid kommer in i det svenska samhället.”

Idag 05:49
Läs mer om Svenskt mottagande
Trumps USA Rysskontakterna
Alfred Gusenbauer (t v), Paul Manafort (t h). TT
Trumps USA Rysskontakterna

Ex-kansler pekas ut som ledare för lobbyistgrupp

En tidigare europeisk kansler ska ha lett den så kallade ”Hapsburg-gruppen” som fått betalt av Paul Manafort för att lobba för Ukrainas dåvarande pro-ryska regering mellan 2012 och 2013. Det hävdar den särskilda åklagaren Robert Mueller i sin stämningsansökan mot Trumps tidigare kampanjchef.
Medier i Österrike rapporterar att den utpekade ledaren är Alfred Gusenbauer, som var landets förbundskansler mellan 2007 och 2008. Gusenbauer själv förnekar, men medger att han träffat Manafort vid ett par tillfällen.
I stämningsansökan anklagas Paul Manafort för att ha betalt flera före detta europeiska politiker mer än två miljoner euro för att för att lobba för Ukraina i rollen som ”oberoende” analytiker.

2 tim
Rick Gates.  MARK WILSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Rysskontakterna

Analys: Gates erkännande stort framsteg för Mueller

Att Donald Trumps tidigare vice kampanjchef Rick Gates har erkänt sig skyldig till anklagelser om konspiration och lögn och vill samarbeta med Rysslandsutredningen är ett stort framsteg för den särskilde åklagaren Robert Mueller, skriver Philip Bump i en analys i Washington Post.
Bump noterar att Gates erkände efter det att advokaten Alex van der Zwaan erkänt att han vilselett utredare om sina kontakter med Gates. Det ökade möjligheten att Gates skulle kunna fällas för brott och att Gates nu också erkänner ökar i sin tur pressen på Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort att samarbeta. Manafort har hittills har nekat till brott och än så länge finns inga bevis för att Trump-kampanjen medvetet samarbetat med ryssarna under valkampanjen.
”Men Manafort är en av få personer som kan tänkas veta vad Trump visste – och Manafort skulle själv kunna sätta press på personer som (Jared) Kushner eller (Donald) Trump junior, som står presidenten ännu närmare”, skriver han.
CNN:s Chris Cillizza skriver i en analys att åtalspunkterna som nu radas upp mot allt fler personer gör Trumps argument om en ”häxjakt” allt mer ihåligt. Han noterar att tre av Trumps tidigare medarbetare nu erkänt brott: George Papadopoulos, Michael Flynn och Rick Gates.
”Varken media eller Demokraterna tvingade Gates, Flynn och Papadopoulos att erkänna och ingå avtal för att samarbeta med Mueller”, skriver han.

Idag 11:57
Paul Manafort.  Jacquelyn Martin / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

Mueller: Manafort betalade tidigare europeiska ledare

Den särskilde åklagaren Robert Mueller hävdar att Paul Manafort, USA:s president Donald Trumps före detta kampanjchef, i hemlighet betalade tidigare ledande europeiska politiker för att lobba för Ukrainas dåvarande proryska regering. Det rapporterar flera amerikanska medier.
Manafort ska enligt Mueller ha fört över mer än 2 miljoner euro, motsvarande omkring 20 miljoner kronor, till de icke namngivna före detta politikerna.
I stämningsansökan anklagas Manafort för att ha betalat politikerna, som informellt kallas ”Hapsburg-gruppen”, för att de skulle utge sig för att vara ”oberoende” analytiker, när de i själva verket var betalda lobbyister för den proryska ukrainska presidenten Viktor Janukovytj. Detta enligt en promemoria som Manafort skrev i juni 2012.
Janukovytjs föll i februari 2014 efter omfattande protester och tog sin flykt till Ryssland. Manafort slutade då arbeta för honom, återvände till USA och började arbeta för Trumps valkampanj 2016.

Idag 06:30
Läs mer om Rysskontakterna
Arkivbild. ICRC i Syrien, 2016. TT / NTB Scanpix
Övergreppen inom biståndssektorn

Rödakorskommittén: 21 har tvingats sluta efter sexköp

Internationella Rödakorskommittén (ICRC) uppger att 21 anställda tvingats sluta de tre senaste åren efter att det framkommit att de köpt sex, eller själva valt att säga upp sig efter att en sådan utredning inletts mot dem.
Rödakorskommittén har över 17 000 anställda runtom i världen. Efter att skandalen om sexuella övergrepp inom hjälporganisationen Oxfam rullades upp har liknande anklagelser riktats mot flera biståndsgrupper. ICRC:s uttalande kommer strax efter att välgörenhetsorganisationen Plan International bekräftat sex fall av sexuella övergrepp och utnyttjande av barn.
ICRC:s chef Yves Daccord beskriver det som ett avgörande ögonblick för hela välgörenhetssektorn.

4 tim
Plan Internationals logotyp/Illustrationsbild från Haiti.  TT
Övergreppen inom biståndssektorn

Biståndsgrupp bekräftar sex fall av övergrepp

Efter att skandalen om sexuella övergrepp inom hjälporganisationen Oxfam rullats upp har liknande anklagelser riktats mot flera biståndsgrupper. Nu säger den brittiska välgörenhetsorganisationen Plan International att man bekräftat sex fall av sexuella övergrepp och utnyttjande av barn, skriver BBC.
Plan International skriver i ett blogginlägg att händelserna ägde rum mellan den 1 juli 2016 och 30 juni 2017 och att fem av fallen har anmälts till polisen i länderna där de ägt rum. Alla offren har erbjudits hjälp.
En av förövarna var anställd av gruppen medan de övriga fem var inhyrda medarbetare. Den anställde fick sparken omedelbart och de andra fick inte förnyade kontrakt med Plan International.
”Vi är verkligen ledsna för den skada som barn eller ungdom har lidit”, skriver Plan International.

Idag 08:51
ANDRES MARTINEZ CASARES / TT NYHETSBYRÅN
Övergreppen inom biståndssektorn

Efter sexskandalen: Haiti portar brittiska Oxfam

Haiti stoppar Oxfams brittiska filial från att verka i landet, i väntan på att utredningen om den prostitutionsskandal som skakar hjälporganisationen ska bli färdig. Det rapporterar AFP.
En högt uppsatt Oxfamanställd har medgett att han köpt sex under en insats efter jordbävningskatastrofen i landet 2010, och flera andra anställda anklagas för att ha hotat och skrämt vittnen. Haitis kritik grundar sig främst i att organisationen inte informerat om misstankarna när de uppkom.
”Dessa förkastliga handlingar, som varit kända både av gärningsmännen och organisationen, är ett allvarligt övergrepp mot det haitiska folkets värdighet”, skriver regeringen i ett uttalande.

22 feb
Läs mer om Övergreppen inom biståndssektorn
Nabil Bahoui. Arkivbild. CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX SWEDEN
Svenska cupen 2018

Bahoui målskytt direkt i cupcomebacken för AIK

AIK:s nyförvärv såg till att stockholmarna tog en ny cupseger när man bortaslog Oddevold med 2–1. Norrmannen Tarik Elyounoussi, ny från Olympiakos, gjorde 1–0 i den nionde minuten och hemvändaren Nabil Bahoui ökade på till 2–0 strax därefter.
Oddevold reducerade på straff strax före halvtidsvilan och tryckte på för en kvittering i andra halvlek utan att skapa några jättelägen. AIK:s seger innebär att man ligger tvåa i grupp 2 i svenska cupen. Nästa vecka väntar Halmstad i gruppfinalen.

29 min
Jon Gudni Fjoluson. Arkivbild. Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska cupen 2018

Norrköping vände och vann – Tvååker nära cupknall

IFK Norrköping var nära ett fiasko i cupmötet med division 1-laget Tvååker från Varberg. Men Norrköping vände ett 0–2-underläge till seger med 3–2.
Alexander Johansson och Oliver Nedanovski gjorde målen för hallänningarna i den första halvleken och Norrköping såg riktigt skakade ut. Men östgötarna kom igen och vände matchen efter mål av Alexander Jakobsen och Simon Thern, den senares kvittering var ett mycket vackert mål. I den 90:e minuten avgjorde Jon Gudni Fjoluson.
Norrköping har nu fyra poäng på två matcher och ligger tvåa i sin grupp bakom Örebro, som har lika många poäng men bättre målskillnad.

3 tim
Niklas Gunnarsson (vänster) jublar. Arkvibild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska cupen 2018

Högerbacken frälste Dif – tog jättekliv mot cupkvart

Djurgården ser ut att ta en plats i svenska cupens kvartsfinaler efter 1–0 borta mot superettanlaget Frej i dag. Dif tog tidigt taget om matchen men fick inte in bollen förrän i den 75:e minuten då högerbacken Niklas Gunnarsson skarvade in en frispark från Kevin Walker.
Segern innebär att Djurgården har maximala sex poäng på de två första matcherna. Det räcker med oavgjort hemma mot Jönköpings Södra i nästa omgång för att kvartsfinalplatsen ska vara säkrad.

5 tim
Läs mer om Svenska cupen 2018
Vinter-OS Curling
Anna Hasselborg och Sara McManus under gruppspelsmatchen mot Sydkorea. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Curling

I natt är det bara guld som gäller: ”Ska krossa dem”

I natt spelar lag Anna Hasselborg OS-final i curling mot hemmanationen Sydkorea.
De fyra kompisarna – skippern Anna Hasselborg, 28, Sara McManus, 26, Agnes Knochenhauer, 28, och Sofia Mabergs, 24 – har bara spelat ihop i fyra år men har redan nu chansen att vinna den största turneringen som finns inom curling.
– Det är sjukt. Vi hade absolut inte oddsen med oss när vi gjorde det, säger Sara McManus till TT.
Finalen börjar klockan 01.05 svensk tid och sänds i Kanal 5.
– Nu ska vi bara ut och krossa dem, säger McManus.

2 tim
Niklas Edin deppar medan USA lyssnar på nationalsången. Jonas Ekstromer/TT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Curling

Edin satsar mot OS 2022 efter finalförlusten

OS-finalen mot USA blev en stor besvikelse för det svenska herrlaget i curling. Men skippern Niklas Edin – som blev fyra 2010 och trea 2014 – har inte gett upp drömmen om OS-guld. Edin säger till Sportbladet att han satsar på OS 2022 i Peking.
– Vi har kämpat stenhårt i fyra år och det är idrott jag vill hålla på med. Det är inte busenkelt att börja plugga igen eller ta ett jobb utan utbildning, säger han.
Edin menar att laget kan dra lärdomar av dagens förlust.
– Kommer vi tillbaka till en OS-final har vi ännu större chans. Den här förlusten smakar riktigt bittert men på sikt kommer det att härda laget.

4 tim
Jonas Ekstromer/TT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Curling

OS-silver i curlingfinalen – USA skrällde mot lag Edin

Lag Edin stod inte pall för favorittrycket i OS-finalen i curling. Det blev silver för Sverige efter förlust mot skrällaget USA med 7–10.
– Vi får inte till en bra final helt enkelt. Det är otroligt surt. Det kändes som om vi var värda guldet, säger Niklas Edin till Sportbladet
Det stod fem lika i den åttonde omgången mellan Sverige och USA. Men efter att svenske skippern Niklas Edin inte fick en perfekt vrickning lyckades USA:s John Schuster knocka ut Sveriges enda sten, ligga kvar själv och ta fem poäng. Det blev matchavgörande.
Förlusten innebär en silvermedalj för Sverige. Det är första gången Sverige har varit med en OS-final i curling på herrsidan sedan år 1924.

Idag 09:09
Läs mer om Curling

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.