Stadsdelen Akihabara i Tokyo beskrivs som ett mecka dit alla som älskar prylar, elektronik och nördkultur vallfärdar. Thinkstock
Tokyo
Resa

Akihabara – tekniknördarnas huvudstad

Det är inte svårt att bli underhållen i världens mest utpräglade mecka för prylar, elektronik och nördkultur. I stadsdelen Akihabara i Tokyo kan du köpa allt från de senaste mobiltelefonerna till de allra första Nintendokonsolerna, skriver DN Resor.
Distriktet är en labyrint av gigantiska köpcentrum med allt elektroniskt man kan tänka sig: Ikoniska tv-spel, virtual reality-glasögon som aldrig kommer exporteras, spionutrustning, nya kablar, gamla kameror och massagestolar med mekaniska armar.
Resesajten Tripzilla rekommenderar förstagångsbesökaren att börja på shoppinggatan Chuo Dori med oräkneliga vintagespelbutiker och arkadhallar. Ett annat måste är områdets största varuhus, Mandarake, som säljer retroprylar och robotar. ”Ta hissen till åttonde våningen och jobba dig neråt”, tipsar Tripzilla.
Den som älskar elektronik får inte heller missa jätteköpcentret Yodobashi Camera Mega Store, en magnet med ett makalöst utbud av roliga grejer, skriver den japanska resesajten Thetruejapan.com.
Enligt CNN finns det mer än teknik i Akihabara. Här ligger också Tokyos udda maidkaféer – bara det är en syn värd resan.

Mer läsning om Japan:

Toppnyheter

Jackelén. Akiv.  Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kyrkouppropet #vardeljus

Jackelén om övergreppen: ”Jag känner vrede”

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackélen har själv undertecknat uppropet #vardeljus där kvinnor inom Svenska kyrkan beskriver hur de utsatts för övergrepp av präster och församlingsmedlemmar och hur förövarna skyddats. I ett pressmeddelande skriver Jackelén hur hon ”känner vrede över strukturer som tillåter att övergrepp fortfarande kan ske inom kyrkan”.
”Samtidigt har jag som ärkebiskop ett ansvar för att vi reagerar och förändrar”, skriver hon.

1 tim
Illustratonsbild Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Upprop inom kyrkan: ”Vi ser alla att det är nog nu”

Opinion 1 382 kvinnor inom svenska kyrkan ställer sig bakom ett upprop mot sexism och övergrepp under #vardeljus. På en särskild blogg beskriver flera kvinnor hur de utsatts för övergrepp av präster och församlingsmedlemmar och om hur förövarna skyddats.
En av berättelserna:
”En man i den församlingen jag arbetade i begick övergrepp mot mig. Jag bad min kyrkoherde om stöd. Den manliga kyrkoherden sade: ”Nej, vi ska inte säga något utåt. Det här får du hantera själv”.
”Vi alla ser att det är nog nu. Tystnaden behöver brytas, skammen behöver placeras där den hör hemma. Den är inte vår att bära”, skriver kvinnorna på bloggen.

2 tim

Präster jämförde #MeToo med förföljelse av judar

Oskyldiga män hängs ut och skuldbeläggs i och med #MeToo, hävdade prästerna i en debattartikel och jämförde det som sker nu med judeförföljelse. Nu möter de kritik från kollegor inom Svenska kyrkan, skriver Dagens ETC.
I debattartikeln i Svenska kyrkans tidning uppmanade Julia Bjerlus och Thomas Loréhn, präst respektive prästkandidat i Strängnäs stift, landets biskopar att ta avstånd från det drev och den kollektiva bestraffning av män som de menar pågår. Men deras jämförelse med förföljelsen av judar är djupt osmaklig, tycker organisationen Kristna Studentrörelsen i Sverige, som ger dem svar på tal. ”Patriarkala strukturer är till att börja med ingen konspirationsteori som används för att förtrycka män”, skriver företrädarna. Tvärtom handlar det om en ”verklighet som har styrt de flesta av världens samhällen under hundratals år” och i stället för att låtsas om att det inte finns problem bör landets biskopar leda kampen mot patriarkala strukturer och förtryck, skriver de.

4 tim
Läs mer om Kyrkouppropet #vardeljus
Karlsson under landsdagarna Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD:s landsdagar

SD:s hårda kritik: ”Sverige mest splittrat i Europa”

I en film som inledde Sverigedemokraternas landsdagar anklagar partiledaren Jimmie Åkesson S, M och medierna för att ha skapat kaos och splittring i Sverige. Det rapporterar TT. I filmen ges en mycket mörk bild av Sverige med bland annat omfattande brottslighet som liknar inbördeskrig på gatorna.
”I Sverige är nu terror verklighet. Svenskar attackeras, lemlästas och mördas på våra gator” säger Åkesson i filmen.
Budskapet i filmen är att detta beror på den förda invandringspolitiken.
– I dag är Sverige ett av de mest segregerade och splittrade länderna i Europa, kommenterar gruppledaren Mattias Karlsson.
Han riktar också kritik mot de som tror att partiet nu nått sin topp i opinionen:
– Jag tror inte ett dugg på det. Det är samma experter som en gång sade att vi aldrig skulle klara riksdagsspärren, säger han till TT.

2 tim
Jomshof. Arkiv. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

SD tappar stöd: ”Skandaler missgynnar oss”

Stödet för Sverigedemokraterna har minskat sedan i somras, enligt Sifos sammanvägda mätningar. Partisekreteraren Richard Jomshof säger till SR Ekot att han tror att tappet beror på trovärdighetsproblem:
– Jag är helt övertygad om att många väljare när de står i valet och kvalet ändå känner att Moderaterna är mer trovärdiga trots att de har ställt till med ganska mycket, därför röstar man på dem. Ju fler skandaler vi bjuder på det missgynnar oss, säger han.
För att vända trenden väntas partiet fokusera på vårdpolitiken under landsdagarna, som inleddes i Norrköping under torsdagskvällen. Förhoppningen är att på det sättet locka till sig nya väljargrupper, skriver TT. Under lördagen kommer det nya vårdpolitiska programmet att behandlas. Samtidigt antas partiledaren Jimmie Åkesson lansera ett förslag till strategi för svensk sjukvård.

5 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Kränker man andra ska man inte stå på våra listor”

Under året har det förekommit flera våldtäktsanklagelser inom Sverigedemokraterna. Nu har partiet anlitat en extern trygghetskonsult och inlett en medarbetarundersökning, skriver Svenska Dagbladet. Målsättningen är att komma till rätta med problemen. Partiet kommer inte att fastställa sina riksdagslistor innan konsultens rapport och medarbetarundersökningen är färdiga:
– Jag vill inte ha folk på listan som behandlar andra människor illa (...) Springer man runt och kränker andra ska man absolut inte stå på våra partilistor, säger partisekreteraren Richard Jomshof till SvD.

4 tim
Läs mer om SD:s landsdagar
Ohly. Arkiv.  Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
#MeToo-uppropet

Oklart om Ohlys roll: ”Upphaussat i Metoo-tider”

I en debattartikel i går konstaterade Vänsterpartiets förre ledare Lars Ohly att han varit ”alltför närgången” mot en kvinna och polisanmälts för detta. Nu är Ohlys framtid som förbundsordförande i Funktionsrätt Sverige oviss, rapporterar TT.
Förbundets vice ordförande Pelle Kölhed säger till nyhetsbyrån:
– Jag skulle vilja höra båda parter. Det är så upphaussat i dessa metoo-tider. Det verkar kunna vara allt från våldtäkt till bara ord, så har man bara hört en part är det svårt att bedöma vad som hänt.
Inget av medlemsföbunden i Funktionsrätt Sverige ska ha krävt Ohlys avgång.
Ohly skriver inte när händelsen inträffat men Vänsterpartiet har nyligen bekräftat att en tidigare företrädare polisanmälts för en händelse som skett ”i närtid” på ett partiarrangemang.

1 min
Norges tidigare statsminister Gro Harlem Brundtland. Schrøder, Tor Erik / TT NYHETSBYRÅN

Brundtland i Skavlan: Jag utsattes för ett närmande

Norges tidigare statsminister Gro Harlem Brundtland berättar i samband med #MeToo-uppropet att även hon varit utsatt. I tv-programmet Skavlan berättar hon om en obehaglig händelse när hon studerade medicin på 60-talet.
En sommar då hon arbetade som läkarkandidat på ett sjukhus började en äldre, gift assisterande läkare att smeka henne i ett rum där hon satt och analyserade urinprover.
– Jag rörde mig inte, satt bara stelt och fortsatte med urinproverna. Då han märkte att det inte gjorde intryck på mig så gick han ut, säger hon.

2 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Universitetet vill motverka övergrepp med ny app

Forum för Genusvetenskap på Mittuniversitet planerar att lansera en app som ska motverka sexuella trakasserier och övergrepp, rapporterar Östersunds-Posten. I appen ska man bland annat få kunskap om härskartekniker och hur man kan motverka dem. Redan i december ska den första prototypen testas.
− Om en arbetsplats kan bli självmedveten kring i vilken grad härskartekniker förekommer kan det vara en del i att främja den psykosociala miljön, säger Karin Larsson-Hult, doktorand i sociologi vid Mittuniversitetet.

3 tim
Läs mer om #MeToo-uppropet
Emmerson Mnangagwa med sin fru Auxilia. MARCO LONGARI / AFP
Maktkampen i Zimbabwe

Historiskt maktskifte – Mnangagwa har svurits in

Emmerson Mnangagwa svors i dag in som ny president i Zimbabwe** **efter kuppen som tvingade Robert Mugabe att avgå.
Tiotusentals åskådare är samlade på nationalarenan i huvudstaden Harare. Säkerhetsnivån är hög och prickskyttar har placerats ut runt om arenan, skriver AFP.
De två oppositionsledarna Morgan Tsvangirai och Joice Mujuru, som båda haft siktet inställt på en presidentpost, var på plats.
Mnangagwa sparkades från posten som vicepresident vilket ledde till att landets militär gick in och stöttade honom och tvingade tidigare presidenten Robert Mugabe att avgå. Mnangagwa antas ha sparkats för att Mugabe ville bana väg för sin fru Grace Mugabe.

1 tim
Mnangagwa och hans anhängare. TT

Mnangagwa manar alla till fredligt uppträdande

Emmerson Mnangagwa, Zimbabwes tillträdande president, uppmanar landets medborgare att fortsätta uppträda fredligt och avstå från alla former av ”hämndlystna vedergällningar”, rapporterar Reuters.
Mnangagwa svärs in på den nya posten i morgon.
Hans anhängare har tidigare uttryckt ilska över att han för några veckor sedan sparkades från posten som vicepresident – en åtgärd som fick landets militär att agera till stöd för Mnangagwa vilket ledde till att tidigare presidenten Robert Mugabe tvingades avgå.

Igår 18:16
Avsatte presidenten Robert Mugabe och hans fru Grace Mugabe. Tsvangirayi Mukwazhi / TT / NTB Scanpix

Mugabe kan bli immun mot åtal – för att han avgick

Zimbabwes avsatte president Robert Mugabe och hans fru Grace Mugabe garanteras åtalsimmunitet som eftergift för att han avsagt sig makten, säger en talesperson för militären till CNN. Även parets säkerhet i landet ska garanteras.
Beslutet är en del av den överenskommelse som fick Mugabe att efter stora påtryckningar frivilligt avgå som ledare, uppger talespersonen Overson Mugwisi.
En regeringskälla uppger för Reuters att Mugabe inte har några planer på att gå i exil, utan vill dö i sitt hemland. Dessa uppgifter har dock inte bekräftats.

Igår 15:53
Läs mer om Maktkampen i Zimbabwe

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.