Livstidsdömde Kaj Linna Magnus Hallgren/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kalamarksmordet

Åklagare öppnar utredning om Kalamarksmordet

Polisutredningen kring det så kallade Kalamarksmordet, som Kaj Linna är dömd för, öppnas upp igen. Det meddelar åklagaren i ett pressmeddelande, skriver DN.
Kaj Linna dömdes i december 2004 till livstids fängelse för att på en gård utanför Piteå attackerat och rånat två bröder. En av bröderna mördades och den andre hittades svårt skadad. Hovrätten fastställde tingsrättens dom, men den 29 december förra året beviljades Linna resning av Högsta domstolen.
Åklagaren vill inte gå in på varför man väljer att öppna upp utredningen igen. Fallet har fått ny uppmärksamhet efter att podcasten ”Spår” och DN granskat det.

Tidigare artiklar:

Toppnyheter

I uppropet #skrattetihalsen berättar kvinnliga komiker om sexuella trakasserier, verbala påhopp och tystnadskultur i humorbranschen. Flera saker skiljer just humorbranschen från de tidigare yrkeskategorier som skrivit under upprop. PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
#Metoo-uppropet

80 kvinnliga komiker i upprop – #skrattetihalsen

80 svenska kvinnliga komiker berättar i uppropet #skrattetihalsen om sexuella trakasserier, verbala påhopp och tystnadskulturen i humorbranschen, skriver DN. Flera av vittnesmålen handlar om den utsatthet som de upplever efter en ståuppkväll då ingen ger bekräftelse eller dunkar en i ryggen.
– Män sitter och hissar varandra, recenserar varandras skämt, men man får inte vara med, säger Ami Hallberg Pauli, som samordnar uppropet, till tidningen.
Bland namnen som skrivit under uppropet finns Bianca och Tiffany Kronlöf, Emma Molin, Ann Westin, Karin Adelsköld, Sissela Benn, Moa Svan och Clara Henry.

1 tim
Clara Henry/Karin Adelsköld/Moa Svan. TT

”Kollega sjöng en sång om hur jag blir våldtagen”

”Tystnadskulturen är utbredd även inom humorbranschen”. Så inleds uppropet #skrattetihalsen som 80 kvinnliga komiker har skrivit under mot tystnadskultur, övergrepp och sexuella trakasserier i humorbranschen, skriver DN.
”Jag ska dela en taxi med en kollega, när vi säger adjö till de andra komikerna sjunger de en sång om hur jag kommer bli våldtagen”, skriver en kvinna som beskriver hur hon var tvungen att skaka av sig det som ett sätt att vara med i gänget.
Bland namnen som skrivit under uppropet finns Bianca och Tiffany Kronlöf, Emma Molin, Ann Westin, Karin Adelsköld, Sissela Benn, Moa Svan och Clara Henry.

1 tim
Illustrationsbild Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Filosof: Finns risker med #Metoo – håll huvudet kallt

Opinion Maktfullkomlighet i allmänhet bör inte blandas ihop med sexuella trakasserier, skriver filosofen och professorn Fredrik Svenaues på SvD Debatt med anledning av #metoo-rörelsen. Han menar att det inte bara finns positiva effekter av uppropen utan även risker: Oskyldiga döms utan rättegång i nätets folkdomstolar.
Svenaues skriver att alla – särskilt forskare och journalister – nu måste börja ställa frågor om hur många män det rör sig om, i vilka grupper och om de faktiskt gjort sig skyldiga till brott.
”Det vore sorgligt om den starka och befriande kraft som finns i #metoo-rörelsen kapas av extremister och opportunister. Håll huvudet en smula kallt i stormen.”

2 tim
Läs mer om #Metoo-uppropet
Mark Lennihan / TT / NTB Scanpix
Explosionen vid Port Authority

Borgmästaren: ”Var ett försök till terrorattack”

Explosionen vid bussterminalen Port Authority var ett försök till en terrorattack. Det säger borgmästaren Bill de Blasio under en presskonferens i New York, enligt AFP.
Enligt CNN var det en rörbomb som gärningsmannen hade fäst vid kroppen som exploderade oavsiktligt. Gärningsmannen har gripits, uppger polisen. Den gripne ska ha skadats i explosionen men är vid liv, rapporterar CNN.
Ytterligare tre personer skadades, de ska inte ha livshotande skador.

3 tim
En polisbil utanför bussterminalen Port Authority.  STAFF / TT NYHETSBYRÅN

Vittnen såg den misstänkte bäras i väg på en bår

Vittnen ska ha sett den misstänkte bombmannen bäras i väg på en bår efter explosionen i centrala New York, rapporterar CNN.
Francisco Ramirez säger till tv-kanalen att han hörde två explosioner kl 07.45 på morgonen lokal tid och sedan såg poliser komma springande från flera håll.
– Det var otäckt. Det var kaos men jag såg inga skadade, säger han.
Enligt amerikanska medier skadades endast den misstänkte gärningsmannen i explosionen, som kan ha utlösts oavsiktligt. Den misstänkte ska ha haft kablar på kroppen, skriver New York Post.

3 tim
Läs mer om Explosionen vid Port Authority
Synagogan i Göteborg kärleksbombas efter lördagskvällens attack. Blommor och pappershjärtan sattes upp på grindarna till byggnaden. Nora Lorek/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken mot synagogan i Göteborg

Ledare: ”Jag vet inte om judehatet kan stoppas”

Helgens attack mot en synagoga i Göteborg är för Sveriges judiska befolkning ingen isolerad händelse, däremot finns det många i dagens debatt som vill förneka antisemitismen, skriver Mittmedias Patrik Oksanen i en ledare.
Han menar att de starka reaktionerna efter attacken var en bra början, men att det nu behövs ”förebyggande och bekämpning av antisemitismen” och den måste ske från alla läger.
Expressens Naomi Abramowicz skriver i en ledare att hon, som judinna i Sverige, känner sig arg, ledsen och uppgiven – för att hon inte vet om antisemitismen i Sverige går att lösa. Man bör sluta dela ut pengar till organisationer som bjuder in antisemitiska talare och stat och kommun bör se till att de judiska församlingarna får tillräckligt skydd, skriver hon.
”Fast de flesta åtgärder gör enbart symtomen mindre kännbara; de ändrar inte grundproblemet – att det finns människor som vill Sveriges judar illa”.

40 min
Statsminister Stefan Löfven Izabelle Nordfjell/TT / TT NYHETSBYRÅN

Löfven: ”Hoppas på rejäla straff för de skyldiga”

Statsminister Stefan Löfven beskriver antisemitismen i samhället ”som ett gift” som inte ska ha något utrymme överhuvudtaget i samhället.
– Jag hoppas att det här klaras ut och att de som gjort sig skyldiga till detta får rejäla straff. Jag blir riktigt, riktigt upprörd, säger han i en intervju med TT.
Tre män har anhållits misstänkta för att ligga bakom attacken mot synagogan i Göteborg som inträffade på lördagen.

3 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Wallström tog upp attacken med Netanyahu

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att hon tar helgens attack mot synagogan i Göteborg på största allvar. Hon tog upp frågan med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i samband med ett frukostmöte i Bryssel tillsammans med flera EU-kollegor.
– Så länge det finns någon enda judisk person i Sverige som känner att jag vågar inte säga att jag är jude eller judinna – då har vi ett viktigt jobb kvar att göra, säger hon till TT.
Utrikesministern tycker inte att Sverige skulle ha brytt sig om saken för lite men anser att alla länder måste hjälpas åt med att stärka arbetet mot antisemitismen.

4 tim
Läs mer om Attacken mot synagogan i Göteborg
Vladimir Putin.  Alexander Zemlianichenko / TT / NTB Scanpix
Omvärlden om Israelbeslutet

Putin: Fredssamtalen bör återupptas ”snarast”

Rysslands president Vladimir Putin meddelade under måndagen att han vill att fredssamtalen för Israel-Palestina-konflikten återupptas, skriver AFP. Uttalandet kommer efter att Donald Trump erkände Jerusalem som Israels huvudstad.
Vid ett besök i Egypten framträdde Putin i statlig tv och betonade vikten av att fredssamtalen återupptas ”snarast” och att de ska innefatta förhandlingar om alla palestinska-israeliska omtvistade frågor, inklusive Jerusalem, skriver AFP.

3 tim
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Wallström: ”Jerusalem är huvudstad för två stater”

Det råder stor samsyn bland EU-länderna om att inte ge stöd åt USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad, enligt utrikesminister Margot Wallström (S). EU:s Mellanösternpolitik kommer även i fortsättningen bygga på en tvåstatslösning, säger hon efter EU-länderna frukostmöte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, till TT.
– Vi håller fast vid vår position med Jerusalem som huvudstad för två stater.
Hon tror inte heller att något EU-land kommer att göra som USA och besluta om att flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

5 tim
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och EU:s utrikeschef Federica Mogherini.  FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN

Netanyahu hoppas att EU följer Trumps exempel

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger under ett besök i Bryssel att Donald Trumps beslut att flytta USA:s ambassad till Jerusalem är ”ett steg mot fred.”
– Vad president Trump har gjort är att lägga fakta på bordet. Fred bygger på att man erkänner verkligheten, säger han.
Netanyahu hoppas få gehör för Trumps idéer även hos EU-länderna.
– Jag tror att alla – eller åtminstone de flesta – av Europas länder kommer att flytta till sina ambassader till Jerusalem, säger han.
EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger att EU fortsättningsvis står fast vid sin sedvanliga syn på situationen:
– Vi anser att den enda realistiska lösningen på konflikten bygger på en tvåstatslösning, med Jerusalem som huvudstad för båda sidor.

Idag 10:47
Läs mer om Omvärlden om Israelbeslutet

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.