Marianne Ny och Ingrid Isgren. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Assange

Åklagaren: FBI kontaktade oss om Assange

De svenska åklagarna i utredningen mot Julian Assange blev kontaktade av FBI i mars. Det uppger åklagare Marianne Ny för DN. En person som sa sig företräda FBI mejlade hennes åklagarkollega Ingrid Isgren och ville ha ”upplysningar” om hur Assangeärendet fortskred. Ny säger till tidningen att de inte kontrollerade om personen verkligen jobbade för FBI, men att hon tror att det var en ”seriös kontakt”.
– Eftersom det var en utomstående kom vi överens om att ge vederbörande samma besked som alla andra får. Nämligen att ta del av den information som fanns på hemsidan, säger Ny.

Läs mer

Internationella källor

Toppnyheter

Dådet i Manchester Attentatet
Bilder från New York Times
Dådet i Manchester Attentatet

Bilder visar: Avancerad bomb för maximal skada

Den självmordsbomb som Salman Abedi använde i terrordådet i Manchester hade en kraftfull sprängladdning och noggrant packat splittermaterial, rapporterar New York Times som publicerat bilder av bombrester på Manchester arena. På arenan hittades också ett 12-voltsbatteri och en handhållen utlösare. Bilderna tyder dessutom på att det funnits en andra utlösare, antingen en tidsutlösare eller en koppling till en fjärrutlösare. Ett kretskort i den handhållna utlösaren skulle kunna styras på distans med till exempel en mobiltelefon.
Det stärker misstanken att den misstänkte Salman Abedi var en del av en större grupp, enligt NY Times. Enligt tidningen skulle det ha varit en metod för medbrottslingar att detonera bomben om Abedi tvekade eller om något oväntat inträffade.
En sådan utlösarmekanism tyder dessutom på att bomben var betydligt mer avancerad än vad hemmagjorda terrorbomber vanligtvis är.
Polisen i Manchester har hittat mer sprängämnen i de husrannsakningar som har genomförts, rapporterar Reuters.

Igår 21:31
Salman Abedi

Sky News: Kopplas till inflytelserik IS-rekryterare – ska ha lockat hundratals

Salman Abedi som utförde självmordsdådet i Manchester arena i måndags kopplas till en IS-cell som varit aktiv i staden. Han kände också den inflytelserika IS-rekryteraren Raphael Hostey, rapporterar Sky News.
Abedi och Hostey ska ha rört sig i samma kretsar och bett i samma moské innan de radikaliserades. Hostey, som också gått under namnet Abu Qaqaa al Britani, växte upp nära Abedis hem och tros via sociala medier ha lockat hundratals personer att strida för terrorgruppen. Minst 16 personer bara från de unga männens hemtrakt i södra Manchester ska ha rest för att kämpa i Syrien och Irak.
Abedi sprängde sig till döds vid måndagens terrordåd. Även Hostey, och flera lokala IS-rekryter, är i dag döda. Hostey dödades enligt obekräftade uppgifter i en drönarattack i Irak. Resten av männen från gruppen uppges strida utomlands eller sitta i fängelse.

Igår 18:31
Beväpnat polis vid Manchester arena i dag.  Kirsty Wigglesworth / TT / NTB Scanpix

Väpnat tillslag: Kvinna gripen i Manchester

En kvinna har gripits i utredningen av det terrornätverk som polisen tror ligga bakom terrordådet på Manchester arena.
Polisen uppger att kvinnan greps vid ett beväpnat tillslag mot ett flerfamiljshus i Blackley i norra Manchester. Nu har totalt sju personer som kopplas till terrorutredningen gripits.
Tidigare i dag greps en man som ska ha varit på väg mot en buss i Wigan, väster om Manchester. Mannen bar på ett misstänkt paket, uppger polisen.
Ytterligare fyra män sitter sedan tidigare frihetsberövade i Storbritannien. Tre av dem greps i södra Manchester tidigare i dag och en 23-årig man greps i går. En äldre bror till självmordsbombaren Salman Abedi ska vara en av dem som gripits i Storbritannien.
I Libyen har Salman Abedis pappa och yngre bror har gripits.

Igår 20:11
Läs mer om Dådet i Manchester
Dådet i Manchester Offren
Dådet i Manchester Offren

13 offer har identifierats: ”Hela skolan gråter”

Terrordådet i Manchester tog 22 liv. Hittills har 13 av dödsoffren namngetts, skriver brittiska medier som samlat uttalanden från anhöriga, vänner och kollegor.
Den 14-åriga flickan Nell Jones från Chesire är ett av flera barn som nu bekräftats döda. Hennes lärare Dennis Oliver säger till tidningen Express att hans hjärta är krossat och att ”hela skolan gråter”.
I ett gemensamt uttalande skriver flera vänner att de förlorat sin ”underbara, ikoniska och vackra” Martyn Hett. 29-åringen från Stockport arbetade som PR-manager och vännerna skriver att han alltid var energisk och glad.
Trebarnsmamman Michelle Kiss, 45 år, dog också i attacken. Hon var på Ariana Grandes konsert tillsammans med sin dotter Millie. ”Familjen var hennes liv och de är förkrossade över att ha förlorat henne”, skriver anhöriga.
Kelly Brewster, 32 år, dog när hon skyddade sin systerdotter vid explosionen, uppger familjen. Hennes pojkvän skriver på Facebook att paret, som har en dotter ihop, precis hade köpt ett hus. ”Kelly var så glad och vi hade så många saker planerade tillsammans.”

Igår 19:26
Emily Orchard John Alexander Sahlin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Emily, 15, om paniken: Folk skrek, grät och ramlade

15-åriga Emily Orchard skulle se sin stora idol, men allt slutade i en mardröm. I måndags kväll var på väg ut från konserten i Manchester, som hon sett tillsammans med en vän, när hon hörde den kraftiga explosionen – som hittills krävt 22 liv.
– När vi hörde ett högt ”bang!” stannade alla upp för att kolla runt. Då såg vi hur folk skrek, grät och föll över varandra i panik. Vi sprang mot den utgång som var närmast, säger Emily Orchard.
– Jag trodde först att det var pistolskott, för jag är tonåring och har liksom inte hört hur skott och bomber låter. Jag kunde i alla fall utesluta en konfettikanon, det var ju så mycket blod och då förstod vi att det var allvarligt.
Samtidigt stod mamma Karen Orchard och väntade på den på förhand bestämda mötesplatsen i Victoria Station intill.
– Jag var vid botten av trapporna och bomben exploderade i princip ovanför mitt huvud. Det var den högsta smäll jag någonsin hört och jag trodde att hela stället skulle sprängas. Det var fruktansvärt, säger hon.
Snabbt slet hon fram mobiltelefonen och började ringa dottern. Men hon svarade inte. Två minuter senare kände hon dotterns hand på axeln.
– Det var en otroligt lättnad att se henne och vännen. Vi slet tag i varandras händer och sprang i väg eftersom vi inte visste vad som skulle hända.

Igår 14:05

Hemlösa män hyllas som hjältar – rusade mot barnen

Två hemlösa män som befann sig vid arenan i Manchester hyllas som hjältar efter sina insatser vid dådet.
– När vi förstod vad som hade hänt sprang vi tillbaka och blodiga kvinnor och barn kom rusade mot oss, säger Stephen Jones till tv-bolaget ITN.
I intervjuer har han och Chris Parker beskrivit hur de bland annat drog ut spikar från ben och svepte in skadade barn i t-shirts från souvenirförsäljningen i entrén.
Välgörenhetssajten Just Giving har startat en insamling till Jones och de båda männens insatser har lett till att hemlöshet blivit en uppmärksammad politisk fråga. Manchesters nyvalde borgmästare Andy Burnman har lovat att skänka 15 procent av sin lön till en välgörenhetsorganisation som hjälper hemlösa.

Igår 09:02
Läs mer om Dådet i Manchester
Dådet i Manchester Reaktioner
Salman Abedi
Dådet i Manchester Reaktioner

Bombmannens pappa: Är chockad och kan inte förstå

Pappan till självmordsbombaren i Manchester har gripits i Libyens huvudstad Tripoli, rapporterar flera medier. Det är inte känt om han är misstänkt för något.
Tidigare i dag intervjuades pappan av Bloomberg. Ramadan Abedi berättade då att han var chockad över att hans son Salman Abedi låg bakom terrordådet. Han hade pratat med sonen för bara en vecka sedan.
– Jag var verkligen chockad när jag såg nyheterna. Jag kan fortfarande inte tro det, sa han.
Enligt pappan hade brittiska myndigheter inte kontaktat honom innan dådet för att få uppgifter om sonen. Han sa även att familjen är troende muslimer och att de tidigare diskuterat terrordåd med islamistiska motiv som inträffat. Enligt Ramadan Abedi försökte sonen aldrig att försvara dem.
– Han var alltid emot attackerna och sa att det inte fanns något sätt att rättfärdiga dem med religion. Jag förstår inte hur han blev inblandad i den här attacken som ledde till att barn dödades.
Salman Abedi tros ha dött när han detonerade självmordsbomben, men är ännu inte formellt identifierad. 22 personer dog i attacken, som inträffade vid Manchester arena i måndags kväll – precis efter att popstjärnan Ariana Grande avslutat sin konsert.

Igår 16:53
Greg Allen / TT / NTB Scanpix

Skivbolag bekräftar: Sju konserter ställs in

Popstjärnan Ariana Grande ställer in sju planerade konserter, till och med den 5 juni, efter terrordådet under hennes konsert i Manchester tidigare i veckan, bekräftar hennes skivbolag.
”På grund av de tragiska händelserna i Manchester gör Ariana Grandes 'Dangerous woman'-turné ett uppehåll så att vi kan fortsätta utvärdera situationen och visa tillbörlig respekt till dem som saknas. Vårt levnadssätt har återigen hotats, men vi kommer att övervinna detta tillsammans”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Konserterna skulle ha ägt rum i London, Antwerpen, Lodz, Frankfurt och Zürich. Vad som händer med resten av turnén är ännu inte bestämt.

Igår 19:45
Fawzi Haffar STEFAN WERMUTH / TT NYHETSBYRÅN

Islamiskt centrum: ”Han har aldrig arbetat hos oss”

”Den här fega handlingen har inte en plats i vår religion.” Det sa Manchesters islamiska centers företrädare under en minnesstund vid Didsburymoskén efter självmordsdådet i måndags.
Samtidigt dementerade talespersonen Fawzi Haffar rykten om att den misstänkte gärningsmannen Salman Abedi arbetat på centret. Han uttryckte också oro över ”anti-muslimska handlingar” som riktats mot centret sedan måndagens misstänkta terrorattack på Manchester arena, där 22 människor dödades och många skadades.
Enligt Haffar handlar det om allt ifrån verbala trakasserier till skadegörelse på moskéer i Manchester och på andra platser.

Igår 17:40
Läs mer om Dådet i Manchester
Lee Smith / TT NYHETSBYRÅN
Europa League 2016/17

Manchester United mästare – slog Ajax i EL-finalen

Manchester United är Europa League-mästare efter 2–0 mot Ajax på Friends Arena.
Britterna inledde piggast och tryckte ner motståndarna som såg nervösa ut i inledningen. I den 18:e minuten satte Paul Pogba matchens första mål, framspelad av Marouane Fellaini. Skottet tog på en motståndare och ställde målvakten. Anfallet inleddes med att Juan Mata läste ett lite slarvigt inkast av Ajax.
Bara minuter in på andra halvlek utökade Henrich Mchitarjan ledningen vid en hörna när han satte bollen med ryggen vänd mot målet.

Igår 20:39
ODD ANDERSEN / AFP

Skadad Zlatan haltade in på planen för att fira

En skadad Zlatan Ibrahimovic såg på från sidan när hans Manchester United tog hem Europa League-pokalen på onsdagskvällen. Paul Pogba inledde målskyttet mot Ajax i den 18:e minuten. Minuter in på andra halvlek utökade Henrich Mchitarjan till 2–0, som också blev slutresultatet.
När domaren blåste av haltade den korsbandsskadade svensken in på planen för att lyfta pokalen med resten av laget.
Det var en vacker scen och kanske också ett värdigt slut på 35-åringens tid i Manchester United. Det är fortfarande oklart om hans kontrakt förlängs med ett år.

Igår 20:54
Läs mer om Europa League 2016/17
Maktskiftet i USA USA:s framtid
Protester i Los Angeles mot Donald Trumps beslut om att riva upp Obamacare. Bilden är från mars 2017. Reed Saxon / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA USA:s framtid

Rapport: 23 miljoner kan bli utan sjukförsäkring

23 miljoner amerikaner kommer att förlora sin sjukförsäkring fram till år 2026 om Donald Trumps sjukförsäkringsreform går igenom. Det visar en det analys från CBO, den amerikanska kongressens oberoende budgetkontor, rapporterar flera medier.
Det har varit höga förväntningar kring CBO:s rapport och dess slutsatser innebär att det kan bli svårt för Republikanerna att få genom Trumps reform i senaten, skriver Politico och Washington Post.

Igår 21:13
Arkivbild. ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Analys: Trumps budget är ett episkt svek

Donald Trumps budgetförslag som lades fram under tisdagen är utkastet till ett episkt svek, skriver Financial Times politiska kolumnist Edward Luce. Vid sidan av att den förlitar sig på matematiskt hokus pokus skulle budgeten göra livet svårare för de utsatta och de redan rika rikare, skriver han.
”Vad kommer följderna att bli? Den första konsekvensen blir att klyftan som öppnade för Trumps valseger kommer att öka. De två delar av Trumps plan som faktiskt kan antas är skattesänkningarna och slopandet av Obamacare. Den första kommer att överösa samhällets vinnare med mer tillgångar. Den andra kommer att frånta förlorarna deras viktigaste skyddsnät.”
The Economists signatur ”BG” fyller och ringar in budgetförslagets röda tråd, nämligen nedskärningar i välfärden.
”Trumps budgetchef Mick Mulvaney har tagit fram en budget som hans gren av det republikanska partiet alltid efterfrågat, där staten betraktas som en tjänst som kunder, eller skattebetalare, köper. Om du får mer än vad du betalar för har systemet misslyckats”, skriver signaturen.

Igår 17:58
Läs mer om Maktskiftet i USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.