H&M:s försäljning

Aktiespararna kräver raka besked om onlinehandeln

Kritiken från investerarhåll har länge varit att H&M inte varit tillräckligt tydliga i sin strategi för att växa online, skriver Financial Times om den svenska klädjätten. Förväntningarna är därför stora inför kapitalmarknadsdagen på onsdag.
– Vi förväntar oss ny och mer djupgående information om e-handeln och den digitala omvandlingsprocessen, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson till FT. En kritisk faktor (för förtroendet, FT:s anm.) är att Karl-Johan Persson presenterar solid och konkret guidning, inklusive risker och hinder på vägen.
Ett problem som H&M står inför är att många av de funktioner som online-kunderna förväntar sig numera också är kostsamma. I en analys från Société Générale uppskattas att fri frakt och fria returer kan kosta ytterligare 3 procent på rörelsemarginalen, som redan är ner 10 procent.
Svaret från H&M har hittills kretsat kring att man vill investera, och ser på lång sikt.
– De fortsätter att upprepa att de agerar långsiktigt men marginalerna har sjunkit i tio år nu – är inte det lång sikt? frågar sig en anonym investerare.

Toppnyheter

Vinter-OS Alpint
Sandra Näslund var ledsen efter att ha slutat fyra, precis slagen av Schweiz Fanny Smith. TT
Vinter-OS Alpint

Medaljmiss för Näslund: ”Det är en stor tomhet nu”

Guldfavoriten Sandra Näslund lyckades inte ta medalj när OS-skicrossen avgjordes i natt. Svenskan slutade fyra i den mycket jämna finalen och slängde stavarna efteråt i besvikelse. Kanadas Kelsey Serwa tog guldet, landsmaninnan Brittany Phelan silvret och schweiziskan Fanny Smith bronset.
– Det är en stor besvikelse och tomhet just nu. Jag åkte hit för att ta guld och så slutar det med en fjärdeplats, det känns sjukt tungt, säger Näslund till Kanal 5.
Näslund lämnade in en protest efter finalen då hon tyckte att Smith körde för tufft, men den avslogs av juryn.
Resultatet är en stor missräkning för Näslund som totaldominerat världscupen och hade fyra raka segrar inför OS.

2 tim
LOIC VENANCE / AFP
Vinter-OS Alpint

Näslund om finalbråket: Det går ju att diska henne

Sandra Näslund var mycket besviken efter fjärdeplatsen i OS-finalen. Den svenska storfavoriten grät och fick tröst av lagkamraten Lisa Andersson, skriver TT i sin direktrapport.
Näslund och de svenska ledarna lämnade in en protest efter finalen, då de ansåg att svenskan blev trängd av bronsmedaljören Fanny Smith.
– Hela rakan där uppe tycker jag att hon stänger mig. Sedan börjar jag armbåga henne lite och då börjar hon skrika och så skriker jag tillbaka, säger Näslund till Sportbladet och fortsätter:
– Det går ju att diska henne. Jag tycker inte att det var okej.
Juryn avslog protesten och därmed gick Sverige medaljlösa från skicrossen, trots flera medaljhopp på både herr- och damsidan.
– Det känns förjävla tråkigt. Det är synd för Sandra som har varit bäst i världen hela säsongen och så bedöms det så här på ett OS, säger förbundskapten Joar Båtelson till TT.

1 tim
Lisa Andersson jublar efter B-finalen. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Alpint

Lisa Andersson blev sexa: ”Jag är jättenöjd”

Den svenska junioren Lisa Andersson gjorde en mycket fin tävling och slutade sexa i OS-tävlingen i skicross. Andersson tog sig ända till semifinal och slog bland annat ut OS-mästarinnan Marielle Thompson i på vägen. I semifinalen föll Andersson tidigt och fick nöja sig med att köra B-final, där hon slutade tvåa.
– Jag är jättenöjd, men jag var jäkligt less efter att jag föll. Men kul att kunna utmana, säger Andersson enligt SVT Sport.

1 tim
Läs mer om Alpint
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna
Arkivbild. Lily Eskelsen Garcia. ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

Lärare kritiska till Trumps vapenutspel: ”Idiotiskt”

Donald Trump har under torsdagen utvecklat sina tankar om låta lärare beväpna sig för att motverka skolskjutningar. Förslaget väcker kritik – inte minst från lärarna själva.
Melissa Falkowski, som skyddade elever genom att gömma dem i sitt klassrum under skolskjutningen i Florida, beskriver Trumps utspel som ”idiotiskt”:
– Varför behandlar vi skolor som de vore militärbaser med lärare tränade som poliser och militärer? frågar hon, enligt AFP.
Falkowski får stöd från Lily Eskelsen Garcia, ordförande för USA:s största lärarförbund National Education Association (NEA), som menar att landets lärare är överväldigande negativa till förslaget.
Randi Weingarten på fackförbundet American Federation of Teachers håller med, och beskriver förslaget som ett försök att ”förvandla skolor till militärfort”.

Igår 21:30
LaPierre (t v), protest mot vapenlagarna på onsdagen (t h). TT
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

NRA duckar vapendebatt: ”Skamligt politiserande”

Förra veckans skolskjutning i Florida har väckt nytt liv i debatten om de amerikanska vapenlagarna. Överlevande elever från skolan där 17 personer dödades har själva gått ut och krävt skärpta lagar och hårdare kontroller.
”Skamligt politiserande av en tragedi”, enligt lobbygruppen National Rifle Association (NRA).
– De hatar personlig frihet, sa NRA-toppen Wayne LaPierre om kritikerna i ett tal på torsdagen.

Igår 19:01
Donald Trump.  TT
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

Trump: ”Vapenfri skola drar till sig dåliga människor”

USA:s president Donald Trump öppnade i går för att lärare ska kunna vara beväpnade i skolan för att förhindra skolskjutningar. I ett inlägg på Twitter utvecklar han nu sitt resonemang.
”Det jag sa var att vi bör titta på möjligheten att ge dolda vapen till vapenkunniga lärare med erfarenhet från det militära eller särskilda utbildningar – bara till de bästa”, skriver han.
Presidenten skriver att om 20 procent av lärarna var beväpnade skulle de kunna skjuta tillbaka omedelbart om en ”barbarisk galning kommer till en skola med dåliga intentioner”.
”En ’vapenfri’ skola drar till sig dåliga människor. ATTACKERNA SKULLE UPPHÖRA!” skriver han.

Igår 13:31
Läs mer om Amerikanska vapenlagarna
Östersundssupportrar lever sig in i matchen/Hosam Aiesh gör 1–0-målet. TT
Europa League 2017/2018

Östersund ute ur Europa League – trots bragdmatch

Östersunds Europa League-äventyr är över. ÖFK gjorde en bragdartad match och vann returmötet mot Arsenal med 2–1 på bortaplan men Londonklubben gick vidare med 4–2 sammanlagt efter 3–0-segern i Östersund i första mötet.
– De har gjort en fantastisk match och åker ur med hedern i behåll, säger Kanal 9:s expert Anders Svensson.
Östersund chockade den engelska storklubben i första halvlek och gjorde två mål inom loppet av en minut. Hosam Aiesh satte 1–0 i den 22:a minuten och direkt efter gjorde Ken Sema 2–0 efter att ha fintat bort Calum Chambers och bombat in bollen vid stolproten.
ÖFK:s bragdupphämtning kom av sig direkt i andra halvlek. Ronald Mukibi missade bollen grovt i eget straffområde och Sead Kolasinac tryckte in reduceringen.
Östersund tröttnade ju längre andra halvlek gick och Arsenal fick kontroll på matchen.
– Vi vann matchen men lyckades inte åstadkomma ett mirakel. Jag är så otroligt stolt över mina spelare, de är fantastiska, säger ÖFK-tränaren Graham Potter efter matchen.

Igår 21:56
Arsene Wenger ser förfärad ut under första halvlek mot Östersund. PETER CZIBORRA / TT NYHETSBYRÅN
Europa League 2017/2018

Wenger skärrad: Vi visste inte vad vi höll på med

Arsenaltränaren Arsene Wenger var inte nöjd med sitt lags insats i förlusten mot Östersund.
– Den andra halvleken var mycket bättre, men i den första hade vi stora problem och var ofokuserade. Vi visste inte vad vi höll på med, säger han enligt Sportbladet.
Samtidigt passade han på att hylla Östersund.
– De spelade mycket bra, det är ett bra lag. I kväll såg man att det är ett internationellt lag med många högkvalitativa spelare.

Igår 23:16
Östersunds fans på Emirates Stadium. EDDIE KEOGH / TT NYHETSBYRÅN
Europa League 2017/2018

Brittisk press hyllar ÖFK och sågar Arsenal

Östersunds seger mot Arsenal räckte inte till avancemang, men väl till hyllningar i brittiska medier.
”Det var en fantastisk prestation av svenskarna. I halvtid såg det ut som att de skulle lyckas med vändningen”, skriver The Guardian efter matchen.
Daily Mirrors reporter på plats var skakad efter ÖFK:s två snabba mål i första halvlek.
”De har skickat chockvågor över kontinenten”, skrev han.
Samtidigt får Arsenal hård kritik. The Telegraph skriver att 1–2-förlusten är en av de mest genanta i klubbens historia och Martin Keown, tidigare mittback i Arsenal, är ännu hårdare.
– Laget imploderar, det är pinsamt. Som gammal spelare skäms jag när jag ser det här. Wenger måste känna sig ännu värre, sa han i halvtid enligt Sportbladet.

Igår 22:26
Läs mer om Europa League 2017/2018
Daniel Suhonen, chef Katalys, till höger.  TT
Debatten om karenstid

”Två års karantän behövs om korruption ska stoppas”

Politiker som vill gå över till den privata sektorn måste vänta i minst 12 månader innan de tar ett nytt jobb, föreslår regeringen. Det är inte tillräckligt lång tid om man vill förhindra korruption, skriver Sigurd Allern, Ester Pollack och Daniel Suhonen på DN Debatt.
De tre debattörerna har tagit fram en rapport för tankesmedjan Katalys, som bland annat visar att Sverige är ”världsmästare” i snabb och obehindrad vandring mellan politik och näringsliv. För att åtgärda detta bör karantänstiden vara minst två år och också omfatta politiskt sakkunniga och rådgivare i regeringskansliet, föreslår debattörerna.
”För arbetarrörelsen är detta också en klassfråga av politisk betydelse. Hur ska annars problemen för regeringen att mobilisera mot privata vinstintressen i välfärden förklaras?”

Igår 22:00
Civilminister Ardalan Shekarabi (S).  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om karenstid

”Vi är ett av få länder som saknat regelverk”

Politiker ska inte kunna bli lobbyister över en natt, anser regeringen som föreslår nya karensregler för ministrar och statssekreterare som går till ett nytt jobb utanför staten.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) kommenterade lagrådsremissen på en pressträff i dag.
– Vi är ett av få länder som inte har ett regelverk för övergångar mellan politik och näringsliv, sa han.
Lagförslaget omfattar inte politiker eller höga tjänstemän i kommuner och landsting. Ardalan Shekarabi uppmanar landsting och kommuner att själva ta tag i frågan.
– Det finns definitivt behov att titta närmare på hur det ser ut i kommuner och landsting. Det är dock mycket mer komplicerat att nationellt fatta sådana beslut, säger han.
Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli i år, vilket gör att ministrar och statssekreterare i den nuvarande regeringen omfattas om de får ett nytt jobb utanför staten.

Igår 14:49
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om karenstid

Toppolitiker som byter jobb kan sättas i karantän

Ministrar och statssekreterare som lämnar politiken och byter jobb ska kunna sättas i karantän i upp till ett år. Det väntas regeringen föreslå, enligt uppgifter till Ekot.
De senaste åren har flera fall där toppolitiker hoppat av och istället gått över till näringslivet väckt debatt. Flera andra länder har redan regler mot detta.
Enligt förslaget ska politiker bli skyldiga att meddela sina kommande uppdrag till en särskild nämnd som sedan fattar beslut om karantän om det finns intressekonflikter.

Igår 04:53
Läs mer om Debatten om karenstid
Östra Ghouta (t v), Heather Nauert (t h) TT.
Syrienkriget

USA: Ryssland har ansvar för Syriens ödeläggelse

FN:s resolution om 30 dagars vapenvila i Syrien hänger på att Ryssland inte lägger sitt veto i säkerhetsrådets omröstning, som kan komma att äga rum på fredagen. Hittills ser det inte ljust ut för Sverige, som lagt fram resolutionsutkastet tillsammans med Kuwait. Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia lät på torsdagskvällen meddela att man ännu inte nått en överenskommelse, och beskrev nuvarande förslaget som ”verklighetsfrånvänt”.
Det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert anklagade på torsdagskvällen Ryssland för att ha ett ”unikt ansvar” för det som sker i regionen östra Ghouta, där över 400 civila dödats bara de senaste dagarna.
– Utan Rysslands stöd till Syrien hade ödeläggelsen inte ägt rum, sa Nauert, enligt AFP, och fortsatte:
– Vad gör de för att stoppa förstörelsen, dödsfallen, morden, som äger rum i Syrien?

Igår 23:04
TT
Syrienkriget

FN-resolution om vapenvila hägrar: ”Tungt ansvar”

Sverige förhandlar in i det sista om en FN-resolution om 30 dagars vapenvila i Syrien. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har tidigare sagt att landet är redo att överväga resolutionen, men landets FN-ambassadör Vassilij Nebenzia meddelade på torsdagskvällen att en rad ändringar behöver göras för att man ska acceptera utkastet.
Sent på torsdagen, svensk tid, meddelade Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog att en omröstning i säkerhetsrådet troligtvis blir av tidigast på fredag. Utrikesminister Margot Wallström vågar inte ta ut något i förskott:
– Det ligger ett väldigt tungt ansvar på dem som eventuellt röstar emot. Men vi hoppas förstås att vi ska få stöd för resolutionen. Det behövs. Men det finns också en risk för veto. Vi är fullt medvetna om det, säger hon till TT.
Sverige och Kuwait lade sent i går kväll fram förslaget om en 30 dagars vapenvila i Syrien. Förslaget har bland annat fått stöd av USA:s FN-ambassadör Nikki Haley som säger att det är ”dags att vidta omedelbara åtgärder”. Den stora utmaningen är att få med sig Ryssland, som strider på den syriska regimens sida i konflikten och som dessutom har möjlighet att lägga in ett veto eftersom landet är en av de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet.
Vapenvilan skulle innebära att flyganfallen upphör för att humanitär hjälp ska nå fram till de drabbade i östra Ghouta, och för att de skadade och allvarligt sjuka ska kunna evakueras. Förslaget godkänner dock attacker mot de terrorstämplade jihadiströrelserna IS, al-Qaida och al-Nusrafronten.

Igår 12:31
Barn på sjukhus i östra Ghouta, tisdag. AMMAR SULEIMAN / AFP
Syrienkriget

Dödstalet stiger i Ghouta – 95 barn bland offren

Dödssiffran efter de senaste dagarnas attacker mot östra Ghouta har passerat 400. Det uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), enligt AFP. Den syriska regimen och deras allierade har sedan i söndags intensifierat sina bombningar av den rebellkontrollerade staden, där 400 000 civila befinner sig under belägring.
– Fem dagars lufträder och kraftig artillerield har dödat 403 civila, inklusive 95 barn, uppger SOHR i ett uttalande.
Läkare utan gränser uppger att 13 av de vårdinrättningar de stöttar har skadats eller förstörts de senaste tre dagarna. En läkare på ett av östra Ghoutas provisoriska sjukhus berättar om en allt mer akut brist på medicin och annan utrustning:
– Ibland måste vi återanvända sprutor, säger hon till CNN.

Igår 17:03
Läs mer om Syrienkriget
Ulla Hamilton.  FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Betygsdebatten

Friskolesvaret: Vi kommer, kommer du till oss?

Gymnasieminister Anna Ekström (S) har kallat Friskolornas Riksförbund till ett möte om vad hon ser som orättvis betygssättning. Nu har Friskolornas Riksförbund svarat med att bjuda in ministern till sig, skriver TT.
”Vi kommer – kommer du till oss?” skriver förbundets vd Ulla Hamilton i ett pressmeddelande, utformat som ett brev till ministern. Hon fortsätter: ”Vi har noterat att du vid dina många skolbesök runt om i landet undviker friskolor”.
Bakgrunden är en rapport från Skolverket som visar att elever från fristående gymnasieskolor har något bättre betygssnitt än elever från kommunala skolor. Trots detta presterar eleverna från friskolorna sämre än eleverna från kommunala skolor under sitt första år på högskola.

Igår 14:57
Gymnasieminister Anna Ekström (S).  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Betygsdebatten

Ekström kallar till möte: ”Helt oacceptabelt”

Gymnasieminister Anna Ekström (S) kallar till sig Friskolornas riksförbund efter en rapport som visar att friskoleelever i snitt har högre gymnasiebetyg än kommunala elever – men ändå presterar sämre på högskolor.
– Om det blir lättare att komma in på högskolan från vissa skolor, trots att betygen inte speglar deras kunskaper, så är det helt oacceptabelt, säger Ekström till Aftonbladet.
Hon ska även bjuda in Skolverket och Skolinspektionen att delta på mötet.
I rapporten från Skolverket granskades resultat från drygt 14 000 elever som gick ut gymnasiet 2014 och sedan började på högskolan. I högskolan klarade 66 procent av eleverna från kommunala skolor minst tre fjärdedelar av högskolepoängen. Motsvarande siffra för friskoleelever var 61 procent.

21 feb
Arkivbild. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Betygsdebatten

Friskoleelever presterar sämre trots högre betyg

Friskoleelever har högre betyg i gymnasiet men presterar sämre på högskolan än elever från kommunala skolor. Det visar en ny rapport från Skolverket, skriver Aftonbladet.
Skolverket har granskat resultat från drygt 14 000 elever som under 2014 gick ut gymnasiet och började på högskolan.
I högskolan klarade 66 procent av eleverna från kommunala skolor minst tre fjärdedelar av högskolepoängen. Motsvarande siffra för friskoleelever var 61 procent. Skillnaderna syns oavsett vilket gymnasieprogram studenterna kommer ifrån eller på vilken betygsnivå de befinner sig, skriver Skolverket i sitt pressmeddelande.

21 feb
Läs mer om Betygsdebatten

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.