Almodóvar i Cannes på onsdagen. ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
Filmfestivalen i Cannes 2017

Almodóvar: Netflix kan glömma Guldpalmen i Cannes

Filmer som producerats för tv-visning ska inte få vara med och tävla om filmvärldens förnämsta pris. Det menar Cannesjuryns ordförande Pedro Almodóvar, skriver TT.
Frågan är stekhet i Cannes eftersom Netflix-producerade filmerna ”Okja” och ”The Meyerowitz stories” i år tävlar om Guldpalmen.
– Jag skulle inte kunna tänka mig att ge Guldpalmen till en film som inte först visas på bio, säger Almodóvar vid en presskonferens i Cannes.

Toppnyheter

Arkivbild på Ratko Mladic från 1996/En kvinna ber vid en grav i Srebrenica 21 november i år.  TT
Rättegången mot Ratko Mladic

Nu får Mladic sin dom i historiskt krigsbrottsmål

Han anklagas för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Efter en rättegång som har pågått sedan 2012 ger Jugoslavientribunalen i dag sin dom mot den bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Mladic.
Rättegången har beskrivits som det största krigsbrottsfallet sedan Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget. Mladic betraktas som den som regisserade stora delar av den etniska rensningen i Bosnien.
Folkmordet i Srebrenica, då runt 8 000 muslimer kallblodigt dödades, sticker ut. Men Mladic anklagas även för att ha spelat en ledande roll i belägringen av Sarajevo då omkring 10 000 människor beräknas ha dödats. Själv nekar han till brott och många i Serbien ser honom fortfarande som en hjälte, skriver AFP.

1 tim
En kvinna sörjer på minnesplatsen för Srebrenicaoffren/Ratko Mladic. Arkivbilder. TT

20 års arbete över: Snart faller domen mot Mladic

I morgon faller domen mot den bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Mladic, som anklagas för att ha haft en ledande roll i folkmordet i Srebrenica, där 8 000 bosniska muslimer avrättades.
Krigsdomstolen i Haag väntas fälla Mladic för folkmord, trots att han själv nekar brott. Det är också den sista stora domen som faller i den så kallade Jugoslavientribunalen, som upprättades 1993.
Åklagaren Serge Brammertz har sagt att rättegången mot Mladic utgör ett av de viktigaste fallen i tribunalens historia, eftersom han ses som hjärnan bakom mycket av den etniska rensningen i Bosnien.
– Det blir ett slags bokslut, säger Mark Klamberg, docent och lektor i folkrätt vid Stockholms universitet.

Igår 19:18
Ratko Mladic (till vänster) och Radovan Karadzic (till höger) i Banja Luka, april 1995 RANKO CUKOVIC / TT NYHETSBYRÅN

”Ingen gjorde något utan att Mladic godkänt det”

Den bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Mladic var i princip allsmäktig på den militära sidan under kriget på 1990-talet. Det säger den säkerhetspolitiska kommentatorn Bo Pellnäs, som var svensk FN-överste på Balkan.
– I Bosnien var det i princip ingen som gjorde något utan att Mladic hade godkänt det, säger han till TT.
Pellnäs träffade Mladic flera gånger, ofta i förhandlingssituationer, och säger att han bara blev otrevligare med tiden.
I veckan får Mladic sin dom i Internationella brottmålsdomstolen för före detta Jugoslavien (ICTY). Pellnäs säger att Mladic kommer att bli fälld.
– Han var på plats och förde befälet. Han kommer säkert att brinna i helvetet, om den institutionen nu tar hand om oss när vi dör.

19 nov
Läs mer om Rättegången mot Ratko Mladic
Journalisterna Ametist Azordegan, Frida Boisen och Alexandra Pascalidou är tre av dem som skrivit under uppropet #deadline. TT
Journalistuppropet #deadline

Över 4 000 journalister i upprop: ”Vi har fått nog”

Över 4 000 kvinnliga journalister går i kväll ut i ett upprop mot sexism och övergrepp i mediebranschen under hashtagen #deadline, som följer på upprop i flera andra branscher i kölvattnet av #MeToo-initiativet.
”Jag blev drogad och våldtagen av två etablerade manliga journalister när jag för tio år sedan var ung frilansande journalist som försökte ta mig in i branschen. Vågade tyvärr inte anmäla”, skriver en av kvinnorna.
I uppropet vittnar kvinnorna om en tystnadskultur som förvärrats av att många i branschen har otrygga anställningar. Den som säger ifrån har riskerat att förlora sina uppdrag eller inte få förlängt vikariat, skriver de.
”Vi tänker inte vara tysta längre. Nu lägger vi skulden där den hör hemma.”

Igår 20:00
Jenny Strömstedt och Sofia Olsson Olsén. TT

Krönikor: Mediebranschen borde agera gott exempel

Ett stort antal upprop mot sexism och sexuella övergrepp har publicerats efter #MeToo-initiativet. Det är viktigt att vi inte slutar läsa och att vi inte slutar reagera, skriver Jenny Strömstedt i en krönika i Expressen.
”Ingen kommer längre kunna säga att den inte visste, som kulturminister Alice Bah Kuhnke påpekade efter uppläsningen av #tystnadtagning på Södra teatern i söndags”, skriver hon.
SvD:s Malin Ekman skriver att vittnesmålen är särskilt anmärkningsvärda, eftersom det handlar om mediebranschen.
”Man borde kunna förvänta sig att branscher som profilerar sig som progressiva, med en kritisk blick på samtiden och dess maktstrukturer, själva agerar goda exempel”, skriver hon.
Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén har inte skrivit under uppropet eftersom det ”delvis är riktat mot henne själv”. Hon tillägger att hon själv utsatts för kränkningar och trakasserier.
”Det är just därför jag känner så starkt för dem som i dag fortfarande utsätts och pratar om det.”

Igår 20:33
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Satsades pengar – vem skulle få omkull mig först?”

Flera kvinnor i journalistbranschen vittnar om övergrepp, sexism och en tystnadskultur i uppropet #deadline.
”När jag var 23 och pluggade till journalist fick jag praktik på ett stort medieföretag. Första veckan sa en av de stora nationella profilerna till mig i ett öppet kontorslandskap ’Gillar du att suga kuk eller?’ på ett ganska gå-påigt sätt”, skriver en av kvinnorna i uppropet.
En annan kvinna skriver så här:
”Det satsades pengar i ett tipssystem. Vem skulle först ’få omkull’ mig. Och så chefen som inte hälsade på mig på två år men som ändå hade åsikter: ’Flickan är ju söt men varför har hon aldrig kjol?’”, skriver en annan.

Igår 20:11
Läs mer om Journalistuppropet #deadline
Arkivbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turerna kring PPM-fonderna

Över 500 klagomål på PPM-aktörer sedan årsskiftet

Kundklagomålen på pensionsbolagens försäljningsmetoder fortsätter att strömma in till Pensionsmyndigheten. Det skriver SvD Näringsliv som granskat de senaste månadernas ärenden, som mellan januari och september uppgår till över 500 stycken.
Tidningen rapporterar om att flera klagomål löper över flera års tid, trots att de uppmärksammats och kritiserats tidigare. Några vanligt förekommande klagomål gäller säljarnas metoder, att exempelvis låtsas ringa från Pensionsmyndigheten, ta betalt för fondbyten eller kräva årliga avgifter.

1 min
Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

Källor: PPM-jätte dolde avgifter – tjänade 100 miljoner

Sveriges största PPM-förvaltare Solidar ska ha gett missvisande uppgifter till Pensionsmyndigheten om fondavgifter och på det viset kunnat ta extra betalt i ett antal stora PPM-fonder. Det uppger källor för SvD. Tidningen skriver att Solidar på det här viset har kunnat tjäna upp till 100 miljoner kronor.
Solidar ska ha kunnat mörka uppgifter på grund av PPM:s omfattande rabattsystem. Om ett fondbolag döljer delar av avgiften kan man ge sken av att spararna betalar mindre än vad de gör, vilket gör att bolaget slipper ge full rabatt.
Enligt de två av varandra oberoende källorna gäller mörkningen i Solidar fem PPM-fonder som var registrerade på Irland mellan 2012 och 2016.
Bolagets marknadschef Helene Jansbo nekar till att det funnits fondavgifter i deras PPM-fonder som inte redovisats till Pensionsmyndigheten.

Igår 21:57
Läs mer om Turerna kring PPM-fonderna
Sara Danius. TT
Anklagelserna mot kulturprofilen

Akademien: Vill strypa stödet till kulturprofilen

Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare, säger att Svenska Akademien vill strypa det ekonomiska stödet till den klubb som den anklagade kulturprofilen driver. Samtidigt påpekar hon att beslutet måste fattas gemensamt.
– Men jag har väldigt svårt att se att vi skulle kunna komma att bete oss på något annat sätt, säger hon till DN.
Hon säger också att agerandet mannen anklagas för är ”djupt oanständigt”. Uttalandet kommer efter att 18 kvinnor gått ut och anklagat mannen för sexuella trakasserier och övergrepp. Övergreppen ska bland annat ha skett i Svenska Akademiens lägenheter. Kulturprofilen vill inte kommentera anklagelserna.

Igår 21:21
Flera av händelserna ska ha ägt rum i lägenheter som ägs av Svenska Akademien, bland annat på en våning i sjätte arrondissementet i Paris. Bilden har inget att göra med texten.  Wikipedia

18 kvinnor anklagar kulturprofil för övergrepp

18 kvinnor anklagar en väletablerad kulturprofil för sexuella trakasserier, rapporterar DN Kultur. En av kvinnorna, Gabriella Håkanson, berättar för tidningen om en fest 2007 där profilen tryckte upp en hand mellan benen och ”liksom grävde”. Händelsen bekräftas av hennes dåvarande pojkvän som stod i närheten.
– Det var bland det grövsta jag sett, säger han.
Övergreppen ska ha skett mellan år 1996 och 2017. Kulturprofilen vill inte kommentera anklagelserna.
– Jag beklagar att du ska skriva om sådana saker, säger han när DN:s journalist ber honom om en kommentar.

Igår 13:47
Läs mer om Anklagelserna mot kulturprofilen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.