FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Förtroendet för bankerna

Analys: ”Bankerna är som svårbrydda tonåringar”

Både Swedbank och Nordea har uppenbara problem med förtroendet bland sina kunder. Det skriver SvD Näringslivs Sara L Bränström i en analys av Svenskt Kvalitetsindex undersökning om kundnöjdhet.
Det gemensamma för bankerna är att de inte verkar ta det problemet på särskilt stort allvar.
”Hittills tycks resultatet av kundmätningar landa lika oengagerat som ett tonårigt ’Orka, vem bryr sig?’ hos bankledningarna. Kanske kan det förklaras av att intäkterna trots allt fortsätter att rassla in”, skriver hon.

Toppnyheter

Dådet i Manchester Attentatet
Donald Trump träffar bland annat Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. EMMANUEL DUNAND / AFP
Dådet i Manchester Attentatet

Donald Trump: Ska gå till botten med läckorna

USA ska ”gå till botten” med läckorna från terrorutredningen i Manchester. Det sa president Donald Trump vid ett Natomöte i Bryssel.
Läckorna utgör ett allvarligt hot mot den nationella säkerheten, menade han och öppnade för att åtal kan bli aktuellt. Bland annat har det amerikanska justitiedepartementet beordrats att göra en fullständig utredning.
Amerikanska säkerhetskällor var de första att läcka information till medier om att en självmordsbombare skulle ligga bakom attacken på Manchester arena i måndags, där 22 personer dödades. Även namnet Salman Abedi, den misstänkte gärningsmannen, kom först från amerikanskt håll. I går publicerade New York Times bilder på rester av bomben, vilket uppges ha gjort brittiska tjänstemän ”rasande”.
Premiärminister Theresa May har lovat att ta upp läckorna med Trump vid Brysselmötet och polisen i Manchester delar tills vidare inte med sig av utredningsinformation till USA.

1 tim
Misstänkte självmordsbombaren Salman Abedi/brittisk polis efter dådet. TT

Efter läckorna: Britterna ger ingen mer info till USA – ”har inte råd att ta risken”

Manchesterpolisen slutar dela med sig av information om terrorutredningen till USA efter de många läckorna som publicerats i amerikansk press. Det bekräftar stadens borgmästare Andy Burnham, enligt CNN.
– Vi har rent ut sagt inte råd att riskera något längre.
Enligt borgmästaren rör det sig om ett tillfälligt informationsstopp för att ”reda ut saker och ting och dra en gräns”.
Kort efter explosionerna var amerikanska säkerhetskällor de första att läcka information om att det skulle röra sig om en självmordbombare och namnet på Salman Abedi kom först från amerikanskt håll. I går publicerade New York Times bilder på rester av bomben. Brittiska tjänstemän uppges ha blivit ”rasande”.

2 tim
Bilder från New York Times som därefter publicerats av flera medier världen över.

New York Times: Inte fel av oss att publicera bilderna

New York Times försvarar sitt beslut att publicera bilder som uppges föreställa rester av den bomb som användes vid terrordådet i Manchester i måndags, enligt brittiska medier.
”Varken bilderna eller informationen var för grafiska eller brast i respekt för offren, utan låg i linje med vår rapportering om vapen som används vid fruktansvärda brott. Så som NYT och andra medier har rapporterat efter terrorhandlingar världen över, från Boston till Paris till Bagdad, och andra platser däremellan.”
Amerikansk polis misstänks ha släppt bilderna till tidningen och publiceringen har lett till en spricka mellan USA och Storbritannien. Brittiska antiterrorutredare menar att läckorna skadar utredningen och inrikesministern har offentligt gått ut och kritiserat amerikanska myndigheter.

1 tim
Läs mer om Dådet i Manchester
Dådet i Manchester Reaktioner
Säkerhetsstyrkor i Libyen visar upp beslagtagna IS-dokument efter ett flyganfall 2016, Mohamed Ben Khalifa / TT / NTB Scanpix
Dådet i Manchester Reaktioner

Analys: Underskatta inte IS i Libyen – vill slå till i Europa

Väst måste rikta sitt fokus mot terrorgruppen IS aktiviteter i Libyen, så som man gjort i Syrien och Irak. Det skriver Aaron Zelin, forskarassistent vid den inflytelserika högerorienterade tankesmedjan Washington Institute, i en analys.
Den misstänkte självmordsbombaren Salman Abedi hade libysk bakgrund och var i landet strax före dådet. Enligt Zelin har det en längre tid funnits tecken på att IS i Libyen haft ambitioner på att utföra attacker i Europa. Han pekar på att även den tunisiske terroristen Anis Amri som utförde lastbilsattacken mot en julmarknad i Berlin haft kontakter med IS-anhängare i Libyen.
The Guardians Afrikakorrespondent Jason Burke skriver att Abedi stämmer in i mönstret för många terrorister: Abedi var ung, hade invandrarbakgrund och genomförde resor till Libyen, där IS har en närvaro. Han kopplas också till gäng och extrema nätverk och utförde sitt dåd nära sitt eget hem.

12 min
Georgina Callander, Martyn Hett, Liam Curry och Chloe Rutherford, Angelika och Marcin Klis, Saffie Rose Roussos, Alison Howe.

Alla dödsoffer identifierade – många kvar på sjukhus

Alla 22 dödsoffer från attacken i Manchester är nu identifierade, skriver The Guardian.
De senaste dagarna har namn efter namn blivit känt. Megan Hurley är den sista att officiellt namnges, även om hennes död tidigare rapporterats. Hurley kom från Halewood i Liverpool. Hennes bror vårdas för svåra skador, skriver tidningen.
Sju av dödsoffren var minderåriga flickor, den yngsta så ung som åtta år, Saffie Rose Roussos. Det äldsta offret var 51 år, Jane Tweddle-Taylor.
Totalt skadades 116 människor i attacken. 32 är kvar på sjukhus. 23 av dem har allvarliga skador.

2 tim
Kvinna gråter under den tysta minuten i dag. JON SUPER / AFP

Folkmassa stämde upp i Oasis efter tyst minut

En tyst minut hölls i Manchester i dag för att hedra offren i bombdådet. När minuten var över ropade någon i folkmassan ”Rock on, Manchester” och sedan tog en kvinna med en bukett blommor i handen ton och började sjunga första versen i det brittiska bandet Oasis låt ”Don’t look back in anger”.
32-åriga Lydia Bernsmeier-Rullow berättar för The Guardian om hur rörd hon blev när folkmassan stämde upp i hennes sång.
– Vi kan inte se tillbaka på vad som hänt utan måste se framåt.

4 tim
Läs mer om Dådet i Manchester
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nordeas flytthot

Dömer ut höjd bankskatt: ”Kan inte genomföras”

Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna är kritiska till regeringens förslag om höjda avgifter till bankernas krisbuffert resolutionsreserven.
– Det är uppenbart att detta förslag inte kan genomföras. Per Bolund (MP) och Magdalena Andersson (S) måste backa, säger Liberalernas ledare Jan Björklund till TT.
Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson menar att finansminister Magdalena Anderssons (S) agerande är obegripligt.
– Man borde omedelbart göra klart att man inte går vidare med nuvarande förslag, säger han.

1 tim
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Spelar skickligt ut regeringar mot varandra”

Björn Wahlroos är redo för en ny resa, denna gång bort från Sverige. Så säger Ekonomiekots Anders Billing om Nordeas ordförande i ett porträtt med anledning av bankens hot om att flytta sitt huvudkontor från Sverige efter regeringens förslag om höjd bankskatt. Han beskriver banktoppen som en person som älskar att gå i klinch med statsmakten.
– Skickligt spelar han ut de nordiska regeringarna mot varandra. Frågan är hur denna resa slutar. Hittills har han i alla fall haft makterna på sin sida, säger Billing.

1 tim
HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Alliansen oenig – KD för regeringens bankskatt

Allianspartierna är inte eniga i synen på regeringens förslag om att höja bankernas avgifter till krisbufferten resolutionsreserven – ett förslag som fått Nordea att hota med att flytta. Kristdemokraterna stödjer finansminister Magdalena Anderssons (S) förslag och har i sin vårmotion räknat in de tre miljarder som höjningen väntas tillföra statskassan nästa år.
– Däremot anser vi att det bör kallas för vad det är, en skatt, sa partiets ekonomiskpolitiske talesperson Jacob Forssmed (KD), när motionen presenterades.

1 tim
Läs mer om Nordeas flytthot

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.