Arkiv. TT
Presidentvalet i USA Marknadsreaktioner

Analys: Dags att vakna upp, läkemedelsindustrin

Läkemedelsbranschen hade en tung dag på Wall Street i går efter att Donald Trump anklagat de stora medicinföretagen för att ”komma undan med mord” med sin prissättning. Det är hög tid för investerarna att vakna upp och se vartåt det barkar, skriver Max Nisen i en analys på Bloomberg Gadfly.
Mycket talar nämligen för att Trump menar allvar med sitt fokus på läkemedelsindustrins överpriser. Redan i december kom den första varningen i en intervju med Time magazine och antydningarna på presskonferensen i går pekar i samma riktning, skriver Nisen som är kritisk till att branschen tycks tagen på sängen:
”Trots upprepade varningar fortsätter investerarna att överrumplas. Det är dags för dem att släppa sin blinda Trump-optimism och inse risken att prissättningsdebatten inte dog med Hillary Clintons kampanj”.
Läkemedelsindustrin hjälper inte heller precis sig själv med att förnöjt konstatera att man inte tänker förändra sin prissättningsstrategi, som Pfizers vd sa i tisdags. Och Valeant Pharmaceuticals, som ofta ifrågasätts för sina priser, fortsätter att höja obekymrat.
Investerare och bolag gör bäst i att förbereda sig på en debatt som de i huvudsak hade hoppats slippa åtminstone de kommande fyra åren, skriver Nisen.

Toppnyheter

Presidentvalet i USA USA:s framtid
Donald Trump talar vid en tillställning med diplomater i Washington på tisdagen. JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA USA:s framtid

Donald Trump: Jag gillar inte att twittra

Donald Trump säger i en intervju med tv-bolaget Fox att han egentligen inte tycker om att twittra.
– Jag har andra saker jag kan göra, men media är väldigt orättvisa mot mig, väldigt orättvisa. Det är enda sättet som jag kan motverka det.
Han fortsätter sitt resonemang, och säger att om media vore ärliga mot honom – ”vilket de inte är” – så skulle han inte använda Twitter.
– Jag skulle inte behöva det.

30 min
Polis på plats utanför Trump Tower. Bebeto Matthews / TT / NTB Scanpix

”Insatserna vid Trump Tower saknar motstycke”

På fredag svärs Donald Trump in som president i USA och då väntas han flytta till Vita huset i Washington. Men planerna är att frun Melania och sonen Barron kommer att bo kvar i New York, åtminstone fram till slutet av läsåret.
Att presidentfamiljen bor mitt på Manhattan ställer till en del problem för staden New York, rapporterar TT:s utsände. Trump Tower är omringat av poliser, med avspärrningar och arga trafikanter som följd. Enligt borgmästaren Bill De Blasio saknar insatserna motstycke i New York.
Att Donald Trump nu väntas flytta till Washington har mer än bara symbolisk betydelse, skriver Washington Posts Elise Viebeck. Donald Trump är den tillträdande president som hållit sig mest fysiskt isolerad i mannaminne, skriver hon. Det är bara en hisstur mellan hans hem och hans kontor i skyskrapan på Manhattan, och han har ibland inte lämnat byggnaden på flera dagar. Trump har behållit sin gamla livsstil, och att flytta till Vita huset kommer innebära ett markant brott mot hans tidigare vanor, resonerar hon.

5 tim
Borg. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Borg: Ingen tvekan om att Trump ger bättre tillväxt

Med Donald Trump i Vita huset kommer världsekonomin att gå bättre, säger Sveriges förre moderate finansminister Anders Borg i en intervju med Expressen. Orsaken är att reformer som fastighetsmiljardären väntas genomdriva – bland annat investeringar i infrastruktur och skattelättnader för företag – kommer att förstärka den globala återhämtningen.
– Det är paradoxalt. Men det är ingen tvekan om att vi får en bättre tillväxt i USA under Donald Trump.

Igår 23:09
Läs mer om Presidentvalet i USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.