Arkiv. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Förtroendet för bankerna

Analys: Fler skulle bytt bank med mindre konkurrens

Ökad konkurrens och möjligheten till transparenta prisjämförelser mellan olika banker har bidragit till att många svenskar fått bättre ränta och bättre villkor. Annars skulle förmodligen ännu fler ha bytt bank, skriver DN:s Maria Crofts i en analys.
”Att byta bank är inget självändamål, det viktiga är att kunden får bra villkor och känner sig nöjd. Många av dem som bytt kommenterar det med att de var missnöjda och har fått bättre villkor”, skriver hon.

Toppnyheter

ENRIQUE CALVO / TT NYHETSBYRÅN
Självständighetskampen i Katalonien

Just nu: Hundratusentals demonstrerar i Katalonien

450 000 demonstrerar just nu i Barcelona och kräver att två av regionens separatistledare ska släppas av spansk polis, skriver AFP. Demonstrationen äger rum bara några timmar efter att Spaniens premiärminister Mariano Rajoy sagt att regeringen vill avsätta regionregeringen och utlysa nyval.
Rajoy grundar beslutet på artikel 155 i Spaniens konstitution som ger Madrid rätt att vidta ”nödvändiga åtgärder” om en region agerar på ett sätt som ”hotar Spaniens intressen”.
Den katalanske ledaren Carles Puigdemont ska hålla tal om Rajoys besked kring klockan 21 svensk tid.

2 tim
Mariano Rajoy TT

Rajoys förslag: Sparka regeringen i Katalonien

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy föreslår att Kataloniens regionregering avsätts och att ett nyval ska hållas i januari. Det säger han på en presskonferens efter att regeringen haft ett extra regeringsmöte om Kataloniens framtid.
Rajoy hänvisar till grundlagens artikel 155, som ger Madrid rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region bryter mot sina konstitutionella skyldigheter eller agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen. Frågan ska nu avgöras i den spanska senaten.
– Omröstningen var emot lagen och har sökt en konfrontation. Det är något vi inte kan acceptera säger han och fortsätter:
– Det går inte att hantera saken sämre än vad Kataloniens regering har gjort.

5 tim
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
DAVID W CERNY / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Tjeckien

Miljardären Babis segrar i det tjeckiska valet

Högern går kraftigt framåt i det tjeckiska valet. När 99,6 procent av vallokalerna räknats leder miljardären Andrej Babis, kallad ”Tjeckiens Trump”, och partiet Ano stort. Ano, som är euro- och invandrarfientligt, får 29,7 procent.
Näst störst ser högerpopulistiska SPD ut att bli. Partiet, som av AP beskrivs som ett parti långt ut på högerkanten, har just nu 11,3 procent av rösterna.
Ano väntas få svårt att bilda regering på grund av en korruptionsskandal, skriver TT. Vice partiledaren Jaroslav Faltýnek har tidigare sagt att man är beredda att tala med alla partier i parlamentet.
Valdeltagandet blev omkring 60 procent, skriver AFP.

7 min
Andrej Babis MICHAL CIZEK / AFP

Tjeckiens ”Trump” går mot seger: Ska tackla problem

Miljardären och populistledaren Andrej Babis, som ofta beskrivs som Tjeckiens ”Trump”, verkar gå mot valseger när parlamentsvalet i Tjeckien avslutas i dag. Det skriver AFP.
Efter att ha röstat i går sa Babis att Tjeckien behöver en ”ny regering som verkligen tacklar människors problem”. Och många verkar tro att Babis kan åstadkomma förändring i landet. Enligt de senaste opinionsmätningarna kan han få uppemot 30 procent.
– Jag tror att hans politik är för människor, säger pensionären Alena Kolarova till AFP.
Men trots att han väntas vinna stort kan det bli svårt att samarbeta med andra partier på grund av anklagelser om bland annat skattefiffel och bedrägeri med EU-bidrag.

Idag 07:26
Läs mer om Valet i Tjeckien
Lars Adaktusson och Ebba Busch Thor. TT
KD:s riksting

Analys: Värdelös titel eller vägen till ministerpost?

I en analys kallar Aftonbladets Lena Mellin KD-striden om posten som andre vice ordförande för obegriplig.
”Den handlar nämligen inte om mer än en ganska innehållslös titel”, skriver hon.
Utmanaren Lars Adaktusson vann stort över valberedningens förslag Emma Henriksson, med siffrorna 150 mot 117. Mellin påpekar att partiets verkställande utskott, där båda redan sitter, däremot har verklig makt.
Dagens Nyheters Ewa Stenberg gör en annan analys än Mellin angående postens relevans. Enligt Stenberg får Adaktusson en ny plattform i inrikespolitiken, och om partiet både lyckas ta sig in i riksdagen och i en eventuell regering så ”ökar också hans möjligheter att få en ministerpost”, skriver Stenberg.

3 tim
Lars Adaktusson.  Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN

Adaktusson: ”Vi har reagerat väldigt sent”

Utmanaren Lars Adaktusson är ny andre vice ordförande för KD. Därmed får partiet nu en ledartrio där bara en person, Jakob Forssmed, sitter i riksdagen, eftersom inte heller partiordföranden Ebba Busch Thor gör det.
Adaktussons motion om terrorism – som bland annat innehöll förslag om att göra det lättare för regeringen att införa undantagstillstånd och maskeringsförbud – ströks av partistyrelsen inför rikstinget.
– Det var ett försök att bidra till diskussion där jag tycker att vi från svensk sida har reagerat väldigt sent, säger han till Sveriges Radio Ekot.
Nu tonar han ner förslaget något.
– Jag har inte varit ute efter något generellt förbud, även om jag tycker att burka, niqab och liknade definitivt är en symbol för en kvinnosyn som jag inte delar.
Adaktusson presenterade också ett förslag om att förbjuda shariadomstolar.
– Det är tydligen redan förbjudet, så jag var sent ute där, säger Adaktusson.

4 tim
Läs mer om KD:s riksting
Kurdiska soldater bevakar en IS-terrorist. Arkivbild, juli 2017. Hussein Malla / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

IS-resenärernas öde oklart: ”Vill inte ta emot dem”

Vad ska hända med de utländska IS-anhängare som tillfångatagits levande under striden om Raqqa? Nyhetsbyrån AP skriver att de kurdiskledda styrkorna som befriade staden hade order om att döda alla som tillhörde IS. Ett fåtal utländska IS-terrorister överlevde och tillfångatogs, och deras öde är nu ovisst, skriver nyhetsbyrån.
– Kurderna har försökt att nå deras hemländer. Men många vill inte ta emot dem, säger en anonym källa inom YPG-gerillan.
Inget land kommer att offentligt säga att de inte vill ha tillbaka sina medborgare, men det är få som gör någon ansträngning för att få hem dem, skriver AP. Frankrikes försvarsminister Florence Parly är en av få som talat öppet om saken.
– Om islamisterna dör i den här striden skulle jag säga att det är den bästa lösningen, sa hon i en intervju med Europe 1 förra veckan.

3 tim

Tv: Raqqa i ruiner – nu väcks frågor om insatsen

Syriska Raqqa är i det närmaste totalförstört efter insatsen som ledde till att staden befriades från terrorgruppen IS tidigare i veckan. Flygbilder som AP publicerat visar en sönderbombad stad som nästan helt saknar mänskligt liv.
Nyhetsbyrån skriver att förstörelsen har väckt frågor om huruvida staden hade kunnat befrias utan de massiva bombningarna. Och det är oklart vem som ska ta hand om uppbyggnaden av Raqqa. Staden har hamnat mitt i en politisk konflikt där Turkiet, Syrien och den USA-ledda koalitionen väntar ut varandra, skriver nyhetsbyrån.
– Vi uppmanar världssamfundet att hjälpa till att bygga upp Raqqa igen, säger Omar Alloush vid Raqqa Civil Council till AP.

Igår 20:28
Läs mer om Kampen mot IS
Trumps USA USA:s framtid
MONIRUL BHUIYAN / AFP

”Hylla inte Bush – han har blod på sina händer”

George W Bush har fått beröm från flera håll efter sin markering mot rasism, lögner och trångsynthet – något som tolkats som en passning till Donald Trump. Men Bush förtjänar inga hyllningar, skriver Ross Barkan i en krönika i The Guardian.
Barkan skriver att Bush visserligen är mer vältalig och politiskt korrekt än Trump, men att han åstadkom betydligt mer skada än vad Trump gjort hittills. Han nämner särskilt Irakkriget, där hundratusentals civila dödades, och lagen Patriot act som inskränkte integriteten för de amerikanska medborgarna.
”Blodet på Bushs händer kommer aldrig torka. Under förespeglingen av att sprida demokrati så orsakade hans administration lidande till världen och ströp demokratiska friheter på hemmaplan”, skriver Barkan.
Salons Bob Cesca tycker att det är bra att Bush markerar mot Trump men tillägger att han och det republikanska partiet bär en skuld för att Trump kunde komma till makten.

Igår 15:19
Brynn Anderson / TT NYHETSBYRÅN

Steve Bannon: ”Bush var en destruktiv president”

Donad Trumps förre chefsrådgivare Steve Bannon kallar George W. Buschs presidentskap för ”destruktivt”. Uttalandet kom i samband med ett tal som Bannon höll till republikaner i Kalifornien.
”Bush skämde ut sig” och ”visste inte vad han gjorde som president”, ska Bannon sagt i talet som han själv beskriver vara riktat mot republikanska etablissemanget, en egen ”politisk klass” som, enligt Bannon, utgör en fara för landet.
Ett dussintal demonstranter samlades på fredagskvällen och protesterade mot Bannon.

Idag 06:02
Läs mer om Trumps USA
Huddersfield-fansen jublar, United-spelarna deppar. ANDREW YATES / TT NYHETSBYRÅN
Premier League 17/18

Lindelöfs mardröm: Tabbe ledde till första förlusten

Victor Nilsson Lindelöf hade en riktig mardrömseftermiddag när Manchester United föll borta mot Huddersfield med 1–2. Svensken byttes in när Phil Jones skadade sig i den 23:e minuten. Bara några minuter senare gjorde Aaron Mooy 1–0.
Fem minuter senare gjorde Lindelöf en jättetabbe när han missbedömde en utspark och missade bollen när han skulle nicka undan den. Huddersfield-anfallaren Laurent Depoitre blev fri och satte 2–0.
Marcus Rashfords reducering i den andra halvleken räckte inte och United inkasserade sin första förlust i årets Premier League.

1 tim
Lindelöf i aktion mot Huddersfield i dag. ANDREW YATES / TT NYHETSBYRÅN

Lindelöf sågas: ”En av de sämsta i Uniteds historia”

Kritiken mot Victor Nilsson Lindelöf är brutal efter svenskens insats mot Huddersfield i dag.
– José (Mourinho) måste rannsaka sig själv. Det finns akademispelare som är bättre, men han vill spendera 350 miljoner kronor på någon från Benfica som inte är tillräckligt bra, säger experten Tim Sherwood enligt Sportbladet.
Guardianjournalisten Daniel Taylor är också kritisk mot Lindelöf.
”Jag vill inte vara elak men på de tio minuter Victor Lindelöf har varit på planen har MUFC släppt in lika många mål som på de åtta tidigare PL-matcherna”, skriver han på Twitter.
Twitterkontot 90thMin går så långt att han jämför svensken med floppvärvningen Bebe.
”Han och Bebe är de sämsta jag sett i Manchester United.”

1 tim
Läs mer om Premier League 17/18
Robert Mugabe. Arkivbild. Tsvangirayi Mukwazhi / TT / NTB Scanpix
WHO:s Mugabe-utnämning

Hård kritik mot Mugabes nya roll: ”Det är bisarrt”

Kritiken växer mot världshälsoorganisationen WHO sedan man utnämnt Zimbabwes diktator Robert Mugabe till ny ”goodwill-ambassadör”. Storbritanniens regering kallar beslutet ”överraskande och nedslående” och Irlands sjukvårdsminister Simon Harris tror knappt att det är sant.
– Det är kränkande, det är bisarrt, säger Harris enligt AP.
Den nye WHO-chefen Tedros Ghebreyesus har motiverat beslutet med att Zimbabwe har ett välfungerande sjukvårdssystem. En bild som det största oppositionspartiet i landet, MDC, inte delar.
– Sjukvården i Zimbabwe är i upplösningstillstånd. Utnämningen är en förolämpning, säger partiledaren Obert Gutu till AFP.

2 tim
Robert Mugabe i oktober. PHILIMON BULAWAYO / TT NYHETSBYRÅN

Mugabe blir ny ambassadör för WHO: ”Pinsamt”

Världshälsoorganisationen WHO har gjort ett överraskande val i letandet efter en ny ”goodwill-ambassadör”: Zimbabwes president Robert Mugabe. Vid ett framträdande i Uruguay i veckan sa den nye WHO-chefen Tedros Ghebreyesus att han anser att Mugabe skulle kunna ”påverka andra ledare i regionen”, skriver TT.
Mugabe är en av de mest ifrågasatta ledarna i hela världen. Under hans ledning har Zimbabwe utvecklats till en diktatur och människorna i landet lever under allt svårare förhållanden. Kritiken mot WHO:s utnämning haglar nu.
”Pinsamt”, anser Iain Levine vid den ansedda människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Igår 18:46
Läs mer om WHO:s Mugabe-utnämning

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.