Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Riksdagsvalet 2018

Analys: ”Splittringen har lamslagit Alliansen”

I en analys som markerar avstampet inför valrörelsen beskriver SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein statsminister Stefan Löfvens tre år vid makten. Hon skriver om hur Löfven lyckats navigera förbi ett ”lågintensivt politiskt kaos”, men att listan på potentiella problem kan göras lång.
Den främsta anledningen till att skutan ändå hålls flytande är det svaga motståndet, enligt Marmorstein, som bland annat nämner avgående M-ledaren Anna Kinberg Batras öppning mot Sverigedemokraterna. Splittringen som uppstod har lamslagit Alliansen som opposition, skriver hon.

Toppnyheter

Trumps USA Årliga FN-mötet
Seth Wenig / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Årliga FN-mötet

Analyser: Budskapet är att alla får klara sig själva

Världen är en mörk plats, på vissa håll ett helvete, där varje land får klara sig på egen hand. Det var Donald Trumps budskap i sitt tal i FN i dag, skriver Vox Zeeshan Aleem i en analys.
Trumps idé är att alla får det bättre om man först och främst ser till sina egna intressen. Det passar som hand i handske med hans inrikespolitiska löfte om ”America first” – att alltid sätta USA i första rummet men rimmar illa med FN:s idé om att globala problem kräver kollektiva lösningar, skriver Aleem.
Trump riktade också kritik mot flera ”skurkstater”. Främst Nordkorea och Iran, men också mot Venezuela och Kuba. Men hans linje är inte helt konsekvent, skriver Washington Posts Greg Jaffe och Karen DeYoung i en analys.
”I en förbluffande attack mot kommunism och socialism så begränsade Trump sig till kritik mot Kuba och Venezuela, men nämnde inte den kommunistiska jätten Kina”, skriver de.

1 tim
Margot Wallström/Donald Trump i FN:s generalförsamling i dag. TT

Margot Wallström: Trumps tal bröt mot FN-stadgan

Utrikesminister Margot Wallström (S) reagerar kraftigt på Donald Trumps tal till FN i dag. Wallström säger till Studio ett i P1 att Trump bröt mot FN-stadgan i talet, i och med att han riktade ett direkt militärt hot mot Nordkorea.
– Han hotade ju Nordkorea med att utplåna dem. Det gick ju en susning genom rummet naturligtvis.
På frågan om Wallström känner sig chockad och förvånad över talet säger hon:
– Ja, jag tror att jag delar det med det stora flertalet. Det var absolut inte ett tal för samarbete.

4 tim
EDUARDO MUNOZ / TT NYHETSBYRÅN

Trump: ”Rocket man är ute på ett självmordsuppdrag”

Om Nordkorea fortsätter med sina hot kommer USA inte ha något annat val än att ”fullständigt förgöra Nordkorea”. Det sa Donald Trump i sitt tal till FN:s generalförsamling i dag. Han fortsatte att använda det hånfulla smeknamnet ”Rocket man” om Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.
– Rocket man är ute på ett på självmordsuppdrag för sig själv och sin regim, sa Trump.
I talet talade Trump också om att USA tar ett oproportionerligt stort ansvar i världen, bland annat genom att man är det land som skjuter till mest pengar till FN.
– Som USA:s president kommer jag alltid att sätta USA i främsta rummet, sa Trump och tillade att alla världsledare har ett ansvar till sina egna länders intressen.
– Andra länder kan inte utnyttja USA längre, och vi kommer inte längre sluta ofördelaktiga avtal.

5 tim
Läs mer om Trumps USA
Sjöstedt. Arkiv. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten 2017

”V:s inflytande överraskar även dem själva”

Under tisdagen presenterade Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt vad han beskrev som ytterligare en vänsterframgång i regeringens budget. SR Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg konstaterar att Vänsterpartiets inflytande över den ekonomiska politiken har varit en stor överraskning under mandatperioden – inte minst för vänsterpartisterna själva. Han utesluter inte att partiet kan locka fler väljare nästa val:
”Å andra sidan talar ännu mera för att de ställs åt sidan och förlorar det inflytande de till sin egen stora förvåning åtnjutit de senaste åren”, skriver han.
Dagens Nyheters krönikör Maria Crofts skriver att regeringen med sin budget ”vill ge något till de flesta”:
”De vallöften som återstår ska uppfyllas och så många som möjligt ska få förbättringar under valåret.”

38 min
Jonas Sjöstedt presenterade nyheten vid en pressträff i riksdagen. TT

Förlossningsvården ska få miljarder i vårdsatsning

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt säger att man kommit överens med regeringen om att satsningen på förlossningsvården ska permanentas framöver.
Det rör sig om en miljard kronor ytterligare till förlossningsvården de kommande åren.
Pengarna är en del i en satsning på 4,7 miljarder kronor på vården, rapporterar TT. Förutom förlossningsvården finns satsningar på bland annat psykiatrin och barn- och ungdomsvården.
– För oss har det varit huvudmål att få igenom en betydande och långsiktig satsning på vården, säger Sjöstedt på en pressträff.

Idag 08:42
Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringens budget sågas av chefsekonomer

Representanter för Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen är på förhand kritiska till regeringens höstbudget, som presenteras i morgon. Det skriver SvD Näringsliv. Budgeten anses vara alltför expansiv och för starkt stimulerande i en tid med högkonjunktur och minusränta. Man ”tömmer ladorna”, menar Teknikföretagens chefsekonom Anders Rune.
– Man kastar pengar omkring sig, men inte på investeringar utan man låter pengarna gå till konsumtion, vilket ger tillväxt kortsiktigt, säger han till tidningen.

Idag 08:34
Läs mer om Höstbudgeten 2017
It-skandalen Politiska effekterna
Hultqvist Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Politiska effekterna

”Vissa partier ville lägga ribban väldigt lågt”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) befann sig på Gotland i samband med försvarsövningen Aurora när riksdagen avgjorde hans framtid på posten.
– Vissa partier ville lägga ribban väldigt lågt när det gäller misstroende. I mitt fall har det inte varit motiverat, säger han till TT.
Omröstningen slutar med 135 röster för, 137 röster mot och 58 nedlagda röster. En fjärdedel av SD:s ledamöter – 11 personer – närvarade inte vid omröstningen trots att partiet ställt sig bakom M och Kd i att kräva misstroende, rapporterar TT.

2 tim
Åkesson. Busch Thor.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsvetare: Dörren för SD-samarbete har öppnats

Misstroendevoteringen mot försvarsminister Peter Hultqvist var första gången Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gjorde gemensam sak – därmed öppnas dörren för ett fortsatt samarbete. Det säger statsvetaren Jonas Hinnfors i en intervju med Svenska Dagbladet:
– Det är ett gemensamt agerande i en för den parlamentariska situationen ganska viktig fråga, anser Hinnfors som konstaterar att både KD-ledaren Ebba Busch Thor och trolige M-ledaren Ulf Kristersson sagt att de kan tänka sig att bilda regering med aktivt stöd från SD

4 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hultqvist klarar omröstning – kan sitta kvar

Förslaget om en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist får inte tillräckligt med stöd i riksdagen. Hultqvist kan därför sitta kvar som minister.
Omröstningen slutar med 135 röster för, 137 röster mot och 58 nedlagda röster.
Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna hade på förhand sagt att de ska rösta för misstroende, men deras röster räckte inte för att nå upp till de 175 som krävs.
Inför omröstningen hölls en debatt i riksdagen, där partierna förklarade hur de planerade att rösta.
– Trots att försvarsministern tidigt hade information avstod han från att informera statsministern, säger Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd.
– Den sakliga grund som fanns tidigare i sommar finns inte längre, sade Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson.

Idag 11:25
Läs mer om It-skandalen
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kvalet till fotbolls-VM 2019

Svensk seger mot Kroatien i Gerhardssons debut

Sverige vann med 2–0 borta mot Kroatien i den första kvalmatchen till fotbolls-VM 2019. Målskyttar blev Lina Hurtig och Kosovare Asllani.
Det rådde svåra förhållanden på arenan i Varazadin. Regnet öste ner och gjorde planen till en leråker, vilket gjorde att spelet blev lidande. Sverige lyckades trots det skapa ett par farliga målchanser. 1–0 dröjde till den 62:a när Lina Hurtig styrde in en passning från Stina Blackstenius. Asllani petade in 2–0 på stopptid efter en kontring.
Matchen var Peter Gerhardssons första match som förbundskapten.

1 tim
Hedvig Lindahl under träningen inför tisdagens VM-kval match mot Kroatien Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Experterna tror på ny offensiv med Gerhardsson

EM slutade i moll med uttåg redan i kvartsfinalen. Nu är Peter Gerhardsson ny förbundskapten, och han har haft en dryg vecka på sig med laget inför kvällens VM-kvalmatch mot Kroatien.
Krönikörerna och experterna tror på ett snabbare och mer offensivt landslag.
– Gerhardsson har visat i sina klubblag att det är den typ av fotboll han vill ha, säger Radiosportens expert Johanna Frisk.
Sportbladets Emelie Fredriksson konstaterar att de mest spännande namnen i elvan är offensiva spelare på drygt 20 år. ”Nog tusan är det här ett lag som kommer att börja göra mål igen!”

Idag 11:24
Läs mer om Kvalet till fotbolls-VM 2019
Katarina Lenter. Arkivbild.   SÖREN ANDERSSON
Saxmordet i Hovsjö 2001

Beskedet: Utredningen granskas på nytt

Åklagarna har nu beslutat att åter granska saxmordet i Hovsjö 2001, rapporterar Dagens Nyheter. Som ett första steg kommer allt material från förundersökningen att gås igenom av Katarina Lenter, vice chefåklagare på Norrorts åklagarkammare.
I flera artiklar har DN skrivit om fallet. En pojke som precis fyllt 12 år förhördes vid minst 18 tillfällen utan juridiskt biträde. I det tionde förhöret kom hans första erkännande. Nu säger han att han är oskyldig till mordet, något som innebär att polisens och åklagarens starkaste bevisning inte längre håller.

4 tim
Från brottsplatsen. Arkivbild. Tomas Oneborg/TT / Svenska Dagbladet

Cantwell: ”Utredningen måste tas upp på nytt”

Opinion ”Det är ovärdigt att Sverige har en ordning som bryter mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna”, skriver Aftonbladets Oisin Cantwell i en krönika om polisens utredning av ett mord i Hovsjö 2001. Dagens Nyheter har tidigare avslöjat att den 12-årige pojke som polisen pekade ut som skyldig inte hade något juridiskt biträde under de omfattande förhören. Till sist erkände han mordet på en jämnårig.
Cantwell anser att utredningen nu bör återupptas: ”för rättsväsendets trovärdighets skull”.
Dagens Nyheters krönikör Stefan Lisinski konstaterar att en 12-åring i dag troligen haft ett juridiskt biträde vid sin sida, men att det är ”möjligt att skuldfrågan hade blivit lika illa utredd”.

Idag 12:56
Polisen vid brottsplatsen 2001. TT

Utpekade personen talar ut: ”Det var inte jag”

Den 12-åring som av polisen pekades ut som den som mördat en pojke med en sax i Hovsjö 2001 talar nu för första gången ut i DN. Det efter tidningens stora granskning av fallet där polisens förhörsmetoder ifrågasatts. ”Det var inte jag”, säger mannen som i dag är 28 år.
Han berättar att han hittade sin bästa vän skadad och att han först nekade till brott för polisen. Enligt honom ändrade han sedan sin berättelse och ljög för att få komma hem.
– Jag förstod att jag inte skulle komma därifrån om jag inte erkände, säger 28-åringen till DN.

Idag 11:00
Läs mer om Saxmordet i Hovsjö 2001

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.