Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra (M) håller pressträff efter sitt tal under Moderaternas dag i Almedalen. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om

Analyser: ”I dag är det Groundhog Day för AKB”

Läget för Moderaternas partiledare är allvarligt efter tre M-toppars avgångskrav, skriver DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg i en analys. Trots turbulensen inom regeringen efter it-skandalen, och Alliansens misstroendeförklaringar mot tre ministrar, växer ett nytt och starkare revoltförsök mot M-ledaren fram, skriver hon. Kinberg Batra har sagt att hon inte tänker avgå och försöker visa att hon står rak, vilket är hennes bästa chans i striden, menar Stenberg. Samtidigt verkar de moderater som kräver hennes avgång inte ha klart för sig vem som ska ersätta henne, fortsätter hon och tillägger: ”men de tänker att saken kommer att ge sig när det står klart att partiet måste ha en ny ledare.”
SvD:s Göran Eriksson skriver i en analys att Anna Kinberg Batra inte har lyckats tysta upproret. Det här är tredje gången i år som hon tvingas slåss för sin roll i partiet offentligt, skriver han. ”Så i dag är Groundhog Day för AKB, alltså.” Hon har överlevt hittills men denna gång kan hon falla, tror han. Det är nu några av dem som vill fälla M-ledaren kan göra en offensiv, påpekar Eriksson och tillägger: ”Ett träd faller när man har sågat tillräckligt länge.”

Toppnyheter

Eduardo Verdugo / TT NYHETSBYRÅN
Jordskalvet vid Mexico City

Minst 119 döda i jordskalvet – siffran väntas stiga

Minst 119 personer har dött i det kraftiga jordskalvet i Mexiko, rapporterar Reuters. Delstaten Morelos söder om Mexico City är med sina 42 dödsoffer värst drabbat.
Seismologen Ari Tryggvason säger till TT att Mexiko är väl rustat för jordbävningar men att Mexico City är känsligt.
– Mexiko City är beläget väldigt olämpligt ur jordbävningsperspektiv, det ligger ju mitt i en sedimentbassäng och det förstärker. Det är ungefär som ett förstoringsgals som fokuserar jordbävningsenergin, så det kan skaka ganska rejält fast avståndet är stort till epicentrum.

Igår 21:58
Rebecca Blackwell / TT NYHETSBYRÅN

Kraftigt jordskalv i Mexiko – magnitud på 7,1

Ett kraftigt jordskalv skakade Mexico City på tisdagskvällen svensk tid, skriver flera medier. Enligt AP hade skalvet, som tros ha haft sitt epicentrum i Puebla i närheten av huvudstaden, en magnitud på 7,1. Vittnen uppger för Reuters att byggnader i Mexico City skakade.
Minst fem personer har dött i Puebla men dödssiffran väntas stiga ytterligare. Enligt flera medierapporter har byggnader kollapsat och bränder utbrutit i Mexico City efter skalvet.

Igår 18:25
CARLOS JASSO / TT NYHETSBYRÅN

Vittne: ”Det är samma mardröm som 1985”

Jordskalvet i Mexiko inträffade på årsdagen av det förödande jordskalvet 1985, där över 10 000 människor miste livet. För 52-åriga Georgina Sanchez väcktes minnena till liv vid dagens kraftiga skalv.
– Jag är så orolig. Jag kan inte sluta gråta. Det är samma mardröm som 1985, säger hon till nyhetsbyrån AFP.
Lazaro Frutis hann precis ut från en byggnad som kollapsade strax efter skalvet, som inträffade på tisdagskvällen svensk tid.
– Det värsta är att vi inte vet hur det är med våra familjer, säger han till AFP.

Igår 21:54
Läs mer om Jordskalvet vid Mexico City
Brexit Förhandlingarna
May och Merkel. Arkivbild. TT
Brexit Förhandlingarna

Källor: May erbjuder EU 20 miljarder euro för brexit

Storbritannien är beredda att betala EU minst 20 miljarder euro, motsvarande 190 miljarder kronor, i slutnota till unionen. Det budskapet har premiärminister Theresa Mays medarbetare framfört till den tyska förbundskanslern Angela Merkels stab, uppger källor med insyn för Financial Times. Budet ligger långt ifrån de 100 miljarder euro EU har krävt.
May ska underrätta sin regering om erbjudandet till EU under ett möte på torsdagen innan hon offentliggör det i ett tal i italienska Florence på fredag, erfar tidningen. Hon hoppas att budet ska bryta dödläget i brexitförhandlingarna, skriver FT.

Igår 21:37
Boris Johnson på plats för FN-mötet i New York. STEPHANIE KEITH / TT NYHETSBYRÅN

Källa: Johnson avgår om inte May följer brexitkrav

Storbritanniens stridbare utrikesminister Boris Johnson avgår innan helgen om inte premiärminister Theresa May följer hans krav på Brexit, enligt uppgifter till The Telegraph. Johnson ska, enligt tidningens källor, ha sagt till närstående att han ”inte kan leva med” en uppgörelse som innebär att Storbritannien liksom Schweiz årligen betalar för tillgång till EU:s inre marknad.
När Boris Johnson under dagen stoppades av reportrar på gatan i New York svarade han att han inte har några planer på att avgå.

Igår 12:31
EU-minister Ann Linde (S) och David Davis, ministern för Storbritanniens utträde ur EU, vid en gemensam pressträff i Rosenbad i Stockholm. Arkivbild.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

EU-ministern: ”Brexitläget är inte bra”

EU- och handelsminister Ann Linde (S) uttrycker oro över hur brexitprocessen ska fortskrida. Det framgår av en intervju med nyhetsbyrån Direkt på tisdagen. Enligt Linde vill Storbritannien ha kakan och äta den, något som försvårar processen.
– Brexitläget är inte bra, det är den korta varianten, säger hon till nyhetsbyrån och menar att britterna måste komma fram till konkreta förslag för hur de ska lösa ekonomin.
– Vad jag hoppas på är att till slut ska också britterna se att det är i deras intresse att få ett avtal, säger hon.

Igår 13:11
Läs mer om Brexit
Fed-chefen Janet Yellen. Arkivbild.  Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix
Feds räntebesked

Analyser: ”Fed borde sluta oroa sig över låg inflation”

Federal Reserve borde fokusera på att skapa jobb i stället för att oroa sig över låg inflation. Det skriver William M Isaac och Richard M Kovacevich i en analys i Wall Street Journal inför centralbankens policybesked i morgon.
”Högre inflation leder inte till högre ekonomisk tillväxt. Tvärtom, det är högre ekonomisk tillväxt som kan leda till högre inflation”, skriver dem och tillägger att om Fed vill hjälpa till borde de lämna den ekonomiska tillväxten till marknaden.
Bloombergs Tim Duy skriver på samma ämne att en svag inflation borde tvinga Fed att hålla en ”duvaktig” riktning och behålla räntan oförändrad.
”Överraskningen skulle vara ett Fed som fortfarande lutar åt den mer hökaktiga sidan av det politiska spektrat,” skriver Duy.
Avanzas Pekka Kääntä menar att morgondagens Fed-besked kommer att bli försiktigt för att inte riskera att skaka om marknaderna.

Igår 21:45
Janet Yellen.  Jacquelyn Martin / TT / NTB Scanpix

Enkät: Fed höjer räntan i december

76 procent av experterna tror att USA:s centralbank Federal Reserve kommer att höja räntan i december. Det framgår av en undersökning med 42 respondenter bestående av bland annat ekonomer och fondförvaltare gjord av nyhetskanalen CNBC.
Enligt tidigare undersökningar är oddsen 50–50 för en räntehöjning i december, skriver Reuters.
I morgon lämnar Fed sitt policybesked. Investerare väntar sig då inga förändringar av ränteläget, men en kommentar kring kommande minskningar av obligationsköp.

Igår 21:40
Shohei Miyano / TT NYHETSBYRÅN

Investerare väntar på Fed-besked – dollarn tappar

Den amerikanska dollarn tappar i värde inför Federal Reserves tvådagarsmöte som inleds i dag. Enligt Wall Street Journal håller investerarna andan i väntan på Feds ränteprognos på onsdagen.
Enligt WSJ Dollar Index, som mäter dollarn mot 16 andra valutor, har den amerikanska valutan sjunkit 0,1 procent strax innan klockan 17, svensk tid. Vid samma tid kostar en dollar 7,96 kronor.
Enligt SvD Näringsliv har dollarn tappat 12,7 procent mot kronan hittills i år.

Igår 15:21
Läs mer om Feds räntebesked
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten 2017

Uppgift: Skatterna sänks med 6 miljarder nästa år

Regeringen sänker skatterna med 5,9 miljarder nästa år, visar beräkningar i statsbudgeten som DN tagit del av inför morgondagens höstbudget. Den viktigaste enskilda förklaringen är att pensionärsskatten sänks med drygt fyra miljarder redan 2018, skriver tidningen. Samtidigt sänks avdragsrätten för fackföreningsavgiften med 1,34 miljarder och arbetsgivaravgift för den först anställde hos enskilda näringsidkare med 1,8 miljarder.

Igår 19:10
Sjöstedt. Arkiv. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

”V:s inflytande överraskar även dem själva”

Under tisdagen presenterade Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt vad han beskrev som ytterligare en vänsterframgång i regeringens budget. SR Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg konstaterar att Vänsterpartiets inflytande över den ekonomiska politiken har varit en stor överraskning under mandatperioden – inte minst för vänsterpartisterna själva. Han utesluter inte att partiet kan locka fler väljare nästa val:
”Å andra sidan talar ännu mera för att de ställs åt sidan och förlorar det inflytande de till sin egen stora förvåning åtnjutit de senaste åren”, skriver han.
Dagens Nyheters krönikör Maria Crofts skriver att regeringen med sin budget ”vill ge något till de flesta”:
”De vallöften som återstår ska uppfyllas och så många som möjligt ska få förbättringar under valåret.”

Igår 18:21
Andersson och Bolund. Arkiv. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Debatt: ”Vi ska bygga Sverige starkare”

Opinion På Dagens Nyheters debattsida skriver Magdalena Andersson (S), finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson att de med höstbudgeten ”investerat 40 miljarder kronor i samhällsbygget”.
”Den borgerliga regeringens underskott på 60 miljarder kronor 2014 har vänts till överskott på 40 miljarder både i år och för 2018 (...) Det nya ekonomiska läget ska användas till att bygga Sverige starkare”, skriver de.

Igår 20:06
Läs mer om Höstbudgeten 2017
Trumps USA Årliga FN-mötet
Seth Wenig / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Årliga FN-mötet

Analyser: Budskapet är att alla får klara sig själva

Världen är en mörk plats, på vissa håll ett helvete, där varje land får klara sig på egen hand. Det var Donald Trumps budskap i sitt tal i FN i dag, skriver Vox Zeeshan Aleem i en analys.
Trumps idé är att alla får det bättre om man först och främst ser till sina egna intressen. Det passar som hand i handske med hans inrikespolitiska löfte om ”America first” – att alltid sätta USA i första rummet – men rimmar illa med FN:s idé om att globala problem kräver kollektiva lösningar, skriver Aleem.
Trump riktade också kritik mot flera ”skurkstater”, främst Nordkorea och Iran men också mot Venezuela och Kuba. Men hans linje är inte helt konsekvent, skriver Washington Posts Greg Jaffe och Karen DeYoung i en analys.
”I en förbluffande attack mot kommunism och socialism så begränsade Trump sig till kritik mot Kuba och Venezuela, men nämnde inte den kommunistiska jätten Kina”, skriver de.

Igår 17:42
Margot Wallström/Donald Trump i FN:s generalförsamling i dag. TT

Margot Wallström: Trumps tal bröt mot FN-stadgan

Utrikesminister Margot Wallström (S) reagerar kraftigt på Donald Trumps tal till FN i dag. Wallström säger till Studio ett i P1 att Trump bröt mot FN-stadgan i talet, i och med att han riktade ett direkt militärt hot mot Nordkorea.
– Han hotade ju Nordkorea med att utplåna dem. Det gick ju en susning genom rummet naturligtvis.
På frågan om Wallström känner sig chockad och förvånad över talet säger hon:
– Ja, jag tror att jag delar det med det stora flertalet. Det var absolut inte ett tal för samarbete.

Igår 15:17
EDUARDO MUNOZ / TT NYHETSBYRÅN

Trump: ”Rocket man är ute på ett självmordsuppdrag”

Om Nordkorea fortsätter med sina hot kommer USA inte ha något annat val än att ”fullständigt förgöra Nordkorea”. Det sa Donald Trump i talet till FN:s generalförsamling i dag. Han fortsatte att använda det hånfulla smeknamnet ”Rocket man” om Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.
– Rocket man är ute på ett på självmordsuppdrag för sig själv och sin regim, sa Trump.
I talet talade Trump också om att USA tar ett oproportionerligt stort ansvar i världen, bland annat genom att man är det land som skjuter till mest pengar till FN.
– Som USA:s president kommer jag alltid att sätta USA i främsta rummet, sa Trump och tillade att alla världsledare har ett ansvar till sina egna länders intressen.
– Andra länder kan inte utnyttja USA längre, och vi kommer inte längre sluta ofördelaktiga avtal.

Igår 14:23
Läs mer om Trumps USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.