Barack Obama får mest ros men också lite ris av experterna för hur han hanterade den ekonomiska krisen i USA under sina åtta år i Vita huset. TT
USA:s framtid

Analyser: Styrde USA ur värsta krisen sedan 1930

Inför president Barack Obamas avskedstal natten mot onsdagen summerar många kolumnister hans gärning som president. Financial Times Martin Wolf hyllar Obama som trots kraftigt motstånd från kongressen lyckades rädda USA ur den djupaste krisen sedan 1930-talet. Bloombergs kolumnister är mer splittrade inför Obama. Cass Sunstein och Megan McArdle berömmer presidenten för hans kostnadseffektivitet och akademiska hållning till de ekonomiska problemen.
Ramesh Ponnuru menar å sin sida att Obama gjort sig skyldig till stort hyckleri där han tolkat andras ovilja att ställa upp på hans ideologi som ett uttryck för att de vägrat att göra det alla ”vet” är det rätta. De flesta krönikörerna menar dock att Obama gjort ett bra jobb för att rädda ekonomin under krisåren. ”Obama var den största presidenten under min livstid”, skriver Noah Smith.

Toppnyheter

Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jomshofs utspel mot M-politikern

M: Vår politik gentemot SD påverkas inte av utspelet

SD-toppen Richard Jomshofs angrepp på M-politikern Kahin Ahmed påverkar inte Moderaternas politik gentemot SD. Det säger M:s tillförordnade partisekreterare Anders Edholm till Expressen. Enligt Edholm är ett regerings- eller budgetsamarbete med SD fortfarande inte aktuellt. Däremot är det upp till SD om de vill ”rösta på våra och Alliansens förslag”, säger han.
Edholm är noga med att påpeka att han tog illa vid sig av Jomshofs kommentar om att Kahin Ahmed ”inte är svensk”.
– Det bekräftar att SD har osunda värderingar och att man ända upp på partisekreterarnivå uttalar sig i strid med demokrati och yttrandefrihet, säger han till Expressen.

1 tim
Kahin Ahmed och Richard Jomshof. Privat/TT

Jomshof: Möjligt att jag uttryckte mig i affekt

SD:s partisekreterare Richard Jomshof backar nu delvis från sitt kritiserade uttalande om M-politikern Kahin Ahmed. Till SvD säger SD-toppen att han försökte efterhärma Ahmeds sätt att uttrycka sig för att visa hur fel det är.
– Det är möjligt att jag uttryckte mig något i affekt, säger Jomshof till tidningen.
Jomshofs angrepp var ett svar på Ahmeds debattartikel i Nyheter24 som hade rubriken ”Du är inte välkommen i förorten, Jimmie Åkesson”. Jomshof twittrade som svar: ”Och du är inte välkommen i Sverige, Kahin Ahmed!”. I en senare intervju med DN följde Jomshof upp med att säga att Ahmed ”inte är svensk”.

4 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lööf: Jomshofs uttalande en ”hatets politik”

Centerledaren Annie Lööf är den senaste i raden att kritisera SD-toppen Richard Jomshofs angrepp på M-politikern Kahin Ahmed.
”Enligt Jomshof, SD:s yttersta partiledning, är islam en trojansk häst & Kahin Ahmed ska lämna landet. Hatets politik”, skriver Lööf på Twitter.
Jomshof har fått hård kritik från flera håll efter sitt utspel om att Ahmed ”inte är svensk”. SD-toppen skrev också att Ahmed inte är välkommen i Sverige som svar på Ahmeds debattartikel om att Jimmie Åkesson inte är välkommen i förorten.

4 tim
Läs mer om Jomshofs utspel mot M-politikern
Boende tar med sig sina personliga ägodelar från Dorney Tower i norra London.  HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
Höghusbranden i London

Just nu: 60 höghus klarar inte säkerhetstesterna

Totalt 60 höghus i Storbritannien har inte klarat de säkerhetstester som genomförts efter branden i Grenfell Tower förra veckan, då minst 79 människor dog. Det meddelar den brittiska regeringen på söndagen.
Brittiska myndigheter ska genomföra tester i omkring 600 höghus runt om i landet. I fredags fick boende i fem hyreshus i Camden med omedelbar verkan evakueras från sina hem då fasadmaterialet liknade det som fanns på Grenfell Tower.

1 tim
TOBY MELVILLE / TT NYHETSBYRÅN

Grafik: Så flydde människor från infernot i Grenfell

Det är den dödligaste branden i Storbritannien på mer än ett århundrade. New York Times har under rubriken ”flykten från infernot” tagit fram grafik på Grenfell Tower som visar hur överlevande kunde fly från den snabbt spridande eldsvådan, som startade med en exploderande frys på fjärde våningen.
Ayla Moses bodde bredvid lägenheten där explosionen ägde rum. Hon ringde sin dotter efter att grannen knackat på och varnat.
– Hon sa till mig ”bara ta dig ut ur huset”, berättar hon.
På 19:e våningen befann sig Meriam Antur med sina två små barn. Hon hade sett den svarta tjocka röken i korridoren.
– Jag gick in i min lägenhet, lade en handduk för dörrspringan och började be, säger hon.
Flera personer som var fast på de övre våningarna saknas fortfarande. Strax efter halv två på natten sände Rania Ibrahim live på sociala medier. ”Vi är fast på 23:e våningen! Hallå”, ropade hon. Ibrahim är en av de saknade efter brandkatastrofen. Khadija Saye skickade ett meddelande från 20:e våningen. ”Be för mig och mamma”, stod det i sms:et vill vännen. Saye var ett av de första dödsoffren som identifierades.

Igår 21:07
Läs mer om Höghusbranden i London
Maktskiftet i USA Rysskontakterna
Maktskiftet i USA Rysskontakterna

Analys: Kan Trump förstöra Obamas hela eftermäle?

Vita huset har en ny strategi när det gäller Rysslands misstänkta försök att påverka det amerikanska presidentvalet. Donald Trumps administration skyller nu på företrädaren Barack Obama. Det skriver Ashley Parker i en analys i Washington Post.
Tidningen avslöjade i veckan att Obama ska ha känt till att Ryssland försökte påverka valresultatet redan i augusti i fjol. Moskva varnades men administrationen vidtog inga andra åtgärder, enligt uppgifterna.
I New York Times frågar Peter Baker om Trump kan förstöra Barack Obamas eftermäle helt och hållet. Han har gått långt för att riva ner det som Obama har byggt upp. ”Handelsavtalet? Stoppat. Klimatöverenskommelsen? Glöm den. Banden till Kuba? Delvis kapade. Sjukvården? Olöst men upplöst om han kan navigera motströms i kongressen”.
Baker skriver att kritiker kan säga att Obama har sig själv att skylla. Hans största framsteg genomfördes nästan enbart genom stöd av sitt eget parti, Demokraterna. Det fanns aldrig någon partiöverskridande konsensus.

2 min

Toppdemokrat kritisk till Obama: ”Borde gjort mer”

I ett reportage i Washington Post framkommer att Barack Obamas administration kände till att Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet i fjol. USA svarade med en varning till Moskva. Enligt tidningen trodde administrationen att Hillary Clinton skulle vinna och Barack Obama ville inte framstå som om han lade sig i till hennes fördel.
Nu riktas kritik mot Obama från Demokraterna.
– Administrationen skulle ha gjort mycket mer när det framgick tydligt att Ryssland inte bara lade sig i utan att det hela orkestrerades från högsta nivå i Kreml, säger Adam Schiff, ledamot i representanthuset, till CNN.
USA:s president Donald Trump har också gått till angrepp mot sin företrädare. I en serie inlägg på Twitter antyder han att Demokraterna genom sin passivitet försökte hjälpa Hillary Clinton i valet.
”En tjänsteman inom Obama-administrationen sa att de blev handlingsförlamade när det gällde att agera mot Rysslands inblandning i valet. Ville de inte skada Hillary?” skriver han.
Trump hänvisar till att en källa inom Obamas stab som intervjuades i Washington Post.

3 tim
Donald Trump/Barack Obama TT

Trump kritiserar Obama: Agerade inte mot Ryssland

USA:s president Donald Trump anklagar föregångaren Barack Obamas administration för att inte ha agerat kraftfullt nog mot Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet. I en serie inlägg på Twitter antyder han att Demokraterna genom sin passivitet försökte hjälpa Hillary Clinton i valet.
”En tjänsteman inom Obama-administrationen sa att de blev handlingsförlamade när det gällde att agera mot Rysslands inblandning i valet. Ville de inte skada Hillary?” skriver han.
Trump hänvisar till en artikel i Washington Post, där en anonym person i Obamas stab uttryckte sig kritiskt mot hur man hanterade uppgifter från CIA om att Ryssland försökte påverka valet. Enligt artikeln fick Obamas stab information om försöken redan i augusti förra året, men uttalade sig inte om det förrän i oktober.

Idag 08:48
Läs mer om Maktskiftet i USA
Hassan Rohuani, Doha och Saudiarabiens kung Salman.
Diplomatkrisen i Qatar

Rouhani: Iran vill stärka banden till Qatar

Gulfstaterna har klippt de diplomatiska banden med Qatar. Nu sträcker Iran, Saudiarabiens ärkefiende, ut handen till Doha, skriver AFP. Irans president Hassan Rouhani säger att Iran vill utveckla sin relation till Qatar.
– Tehran står på folkets och regeringens sida och anser att hot, press och sanktioner aldrig är en bra lösning på problem säger Rouhani.
Det var i början av juni som flera arabländer klippte banden till Qatar, som anklagas för att stödja extremism. Länderna har överlämnat en kravlista på tretton punkter, där bland annat nedsläckning av nyhetskanalen Al Jazeera ingår.

1 tim
En anställd vid entrén till Al Jazeeras kontor i Doha.  Kamran Jebreili / TT / NTB Scanpix

Analys: Kamp om etern bakom Al Jazeera-dispyt

Det faktum att Qatars grannländer kräver att man stänger tv-kanalen Al Jazeera visar att de fyra länderna använder den diplomatiska krisen för att ge uttryck för missnöjen som grott under lång tid. Det skriver Gregg Carlstrom i en analys i The Atlantic.
Al Jazeera, som grundades 1996, blev snabbt en törn i sidan till flera av de äldre, auktoritära regimerna i Mellanöstern. Kanalen blev ett forum för en öppen debatt och rapporterade kritiskt om många regimer, förutom den i Qatar, skriver han.
Det är en stor skillnad mellan den engelskspråkiga kanalen, som fortfarande upprätthåller en viss nivå av opartiskhet, och Al Jazeera på arabiska. I samband med den arabiska våren genomgick den senare en stor förändring då man gick över från att ha stöttat revolterna till att ge sitt stöd till islamistiska rebeller, skriver Carlstrom och radar upp flera exempel på när reportrar gett uttryck för extremistiska åsikter.
Det är dock inte främst detta som besvärar Saudiarabien, som trots allt är källan till den ultrakonserativa sunni-ideologi som har fått allt mer utrymme på Al Jazeera. I stället är det faktumet att landet har en rivaliserande tv-kanal, Al Arabiya:
”Det är en sorglig upplösning av den arabiska våren: Sex år efter en våg av prodemokratiska revolutioner handlar den senaste krisen i regionen om vilken arabisk auktoritär stat som kontrollerar etern.”

6 tim
Recep Tayyip Erdogan.  MURAD SEZER / TT NYHETSBYRÅN

Erdogan: Krav på Qatar går emot internationell rätt

Kraven på Qatar från fyra av landets grannländer strider mot internationell rätt, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan säger att han välkomnar Qatars protest mot kravlistan på 13 punkter som lämnades över till Qatar tidigare i veckan. Saudiarabien, Bahrain, Förenade arabemiraten och Egypten står bakom listan som bland annat inkluderar krav på att Qatar ska stänga tv-kanalen Al Jazeera och en turkisk militärbas i emiratet.
De fyra länderna fryste sina diplomatiska förbindelser med emiratet den 5 juni eftersom de anser att statsledningen i Qatar uppmuntrar terrorism.

Idag 12:19
Läs mer om Diplomatkrisen i Qatar
En soldat vid olycksplatsen.  STRINGER/PAKISTAN / TT NYHETSBYRÅN
Tankbilsolyckan i Pakistan

Dödssiffran stiger i Pakistan – minst 150 döda

Minst 150 personer har dött efter att en tankbil vält och fattat eld i Bahawalpur i östra Pakistan, rapporterar internationella medier. Ytterligare uppemot 100 personer uppges vara skadade.
Flera människor sprang fram för att samla upp oljan som läckte ur tankbilen efter att den vält, varpå den började brinna.
– Identifieringsarbetet kommer att bli mycket svårt eftersom kropparna är illa brända, säger Rizwan Naseer, räddningstjänstchef i provinsen Punjab till Geo-tv.

2 tim
Ett av offren förs till sjukhus.  STRINGER / TT NYHETSBYRÅN

Försökte tända en cigarett – kan ha orsakat branden

En cigarett kan ha startat branden som fick en tankbil att explodera i Pakistan. Det säger Jam Sajjad Hussain, som är talesman för räddningstjänsten, till Reuters.
– Enligt de första uppgifterna försökte någon tända en cigarett när den spillda oljan fattade eld, vilket ledde till att tankbilen exploderade, säger han.
Efter att fordonet välte samlades människor för att försöka ta vara på den spillda oljan. Polisen försökte skingra folkmassan från platsen, men lyckades inte, säger Malik Muhammad Ahmed Khan, en lokalpolitisk talesman.
Över 140 människor befaras ha dött i olyckan, däribland 20 barn.

Idag 10:43
En pakistansk helikopter. Arkivbild.  Shakil Adil / TT / NTB Scanpix

Arméhelikoptrar flyger skadade till sjukhus

Flera bilar och motorcyklar fångades i lågorna från den brinnande tankbilen i Pakistan.
Minst sex bilar och 12 motorcyklar ska ha förstörts i olyckan, som tog minst 123 personers liv, skriver den pakistanska tidningen Dawn. Över 70 personer skadades och arméhelikoptrar har satts in för att transportera de skadade till sjukhus.
”Den pakistanska armén uttrycker sorg över de som har dött i tankbilsincidenten och tillhandahåller fullt stöd till civila myndigheter i räddningsarbetet”, skriver arméns talesperson Asif Ghafoor på Twitter.
Flera människor sprang fram för att samla upp oljan som läckte ur tankbilen efter att den vält, varpå den började brinna. Läkaren Rizwan Naseer säger till AP att dödstalet kan komma att stiga.

Idag 05:53
Läs mer om Tankbilsolyckan i Pakistan

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.