Eminem.  JUMANA EL HELOUEH / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Eminems ”Revival”-släpp

Analyser: Vad säger Eminems låt om oss själva?

Eminems kritik mot Donald Trump är lika vulgär som presidenten själv. Men något känns fel med rapparens ställningstagande, skriver The Atlantics Conor Friedersdorf.
I den nya videon The storm freestyle-rappar Eminem om ”Donald the bitch”, anklagar honom för rasism, hyckleri och inkompetens. Till sina fans som stödjer presidenten har han ett tydligt budskap: ”Fuck you.”
Friedersdorf påpekar att Eminem under hela sin 25-åriga karriär varit emot allt som betraktas som politiskt korrekt, och spottat på alla som varit emot honom. ”Om det nu är Eminem av alla människor som ska försvara våra samhälleliga värderingar, vad säger det då om oss?” undrar Friedersdorf.
SvD:s kulturskribent Andres Lokko skriver om hur fascinerad han blev av videon, att han var tvungen att pausa, spola tillbaka – och sedan titta ytterligare en gång. Videon är det ”protestmusikaliska ögonblick” som alla väntat på och skrämmande effektiv, menar han.
”Jag tror att vi kan konstatera att protestmusiken inte har mått så här bra eller varit så uppdaterat relevant som just den här veckan på mycket länge.”

The Storm

Toppnyheter

Vinter-OS Skidskytte
Andrew Medichini / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Skidskytte

Nytt OS-guld till Sverige – knäckte Norge i skidskyttet

Sverige tar OS-guld i herrarnas skidskyttestafett. Fredrik Lindström avgjorde guldstriden mot Norges Emil Hegle Svendsen på slutsträckan – och ordnade det sjätte svenska guldet i Pyeongchang.
Hegle Svendsen kom tvåa, 55 sekunder efter Sverige i mål. Bronset gick till Tyskland.
Både Peppe Femling, Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson har stått för starka insatser i spåret. Femling som var Sveriges svagaste kort, stod pall för trycket på första sträckan och växlade som femma.
Sebastian Samuelsson stod också för en kanonsträcka och var i rygg på ledande Norgenär han dunkade slutmannen Fredrik Lindström i ryggen.

17 min
Hanna Öberg  Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Skidskytte

Efter OS-succén – Öberg kan få egen gata i Piteå

Skidskytten Hanna Öberg som har tagit hem två medaljer i OS, kan få en gata uppkallad efter sig i hemstaden Piteå, skriver Norrländska Socialdemokraten. Enligt kommunalrådet Anders Lundkvist kom frågan på tal när hon tog det oväntade guldet på 15-kilometersdistansen.
– Den diskussionen har redan kommit igång, säger han till tidningen.
Men till att början med håller kommunen på att planera hur de ska ta emot Piteåborna Hanna Öberg och Anna Magnusson som tog silvermedaljen i damernas skidskyttestafett.
– Vi funderar mycket på hur vi ska kunna svara upp på den här enorma insatsen som hon har gjort. Och även Anna som med gjorde att kanonlopp, säger Lundkvist.

5 tim
Läs mer om Skidskytte
Ahlin. Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Urban Ahlin

Ahlin: ”Bra att detta nu är färdigutrett”

Talman Urban Ahlin kommenterar nu resultatet av Socialdemokraternas interna utredning, där det konstateras att han 2008 agerade olämpligt och oprofessionellt mot en tidigare medarbetare, men att det hela inte kan karaktäriseras som sexuella trakasserier.
”Utredaren har kommit fram till att det inte finns något ytterligare att utreda, varken vad gäller det ärendet eller i något annat avseende. Min version av ärendet 2008 har hela tiden varit densamma. Det är bra att detta nu är färdigutrett”, skriver Ahlin till TT.
Utredningen har genomförts av advokatbyrån Setterwalls, på uppdrag av Socialdemokraterna.

8 min
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Urban Ahlin

S interna rapport: Urban Ahlin agerade olämpligt

Talman Urban Ahlin (S) agerade ”olämpligt och oprofessionellt”. Däremot kan det inte karaktäriseras som sexuella trakasserier. Det konstaterar Socialdemokraternas i en internutredning efter anklagelserna om trakasserier. Anklagelserna gällde händelser för tio år sedan, när Ahlin var partiets utrikespolitiske talesperson.
Urban Ahlin har hela tiden själv nekat till anklagelserna, skriver TT. Han har själv efterfrågat en utredning vad gäller anklagelser om hans ledarstil i riksdagen.

1 tim
Hedin, Ahlin. Arkivbilder TT
Anklagelserna mot Urban Ahlin

Kanslichefen: ”Nu vill vi lägga det här bakom oss”

Socialdemokraternas kanslichef Lisa Hedin anser att ärendet om talman Urban Ahlins eventuella trakasserier nu är utrett och avklarat.
- Vi vill lägga det här bakom oss, vi anser att den här frågan är färdigutredd, säger Hedin till TT.
- Egentligen kommer det inte fram något nytt. Utredningen konstaterar, som man gjorde redan 2008, att beteendet var olämpligt och oprofessionellt men sannolikt inte möjligt att pröva rättsligt, säger Lisa Hedin.
Hon håller samtidigt med om kritiken mot partiet att kvinnan inte fick någon återkoppling vid det tillfället:
- Det är den stora bristen, det vill jag verkligen be om ursäkt för och det har jag gjort till henne.

1 tim
Läs mer om Anklagelserna mot Urban Ahlin
Wallström. Arkiv Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige i FN:s säkerhetsråd

Wallström: KU-anmälan led i en politisk kampanj

Utrikesminister Margot Wallström (S) konstaterar att Utrikesdepartementet måste bli bättre på öppenhet. Däremot avvisar hon riksdagsledamoten Jonas Jacobsson Gjörtlers (M) KU-anmälan mot henne.
Enligt anmälan ska Wallström ha försökt mörka uppgifter i en rapport om säkerhetsrådskampanjen.
Enligt Wallström handlar anmälan inte alls om oro för hur regeringen och UD lever upp till grundlagens krav på öppenhet och att följa offentlighetsprincipen.
– Det är tråkigt, jag väntar på den dag som de skaffar sig en politik också, jag längtar efter att diskutera sakfrågor, säger Wallström till TT.
Tillfrågad om hon anser att anmälan är ett led i en ”politisk kampanj” så svarar utrikesministern:
– Så är det, tyvärr.

1 tim
Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige i FN:s säkerhetsråd

Wallström anmäld till KU för försvunnet dokument

Utrikesminister Margot Wallström (S) har anmälts till riksdagens konstitutionsutskott (KU) efter att dokument rörande Sveriges kampanj om att få en plats i FN:s säkerhetsråd har försvunnit. Anmälan har gjorts av Moderaternas talesperson i utrikesfrågor, Jonas Jacobsson Gjörtler, rapporterar DN.
– Detta måste granskas ordentligt. Ingenting kan uteslutas: från att någon medverkat velat mörka utvärderingen till en usel och slarvig hantering, säger han till tidningen.
UD har tidigare hävdat att de aldrig tagit emot den 44 sidor långa utvärderingen, utan enbart 13 sidor som består av slutsatser. Men i går meddelade myndigheten att man kommer att redovisa arbetsmaterial som är kopplade till den tidigare saknade FN-rapporten inom kort.

Igår 15:50
Läs mer om Sverige i FN:s säkerhetsråd
It-skandalen Röjda uppgifterna
Utredaren Thomas Bull Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röjda uppgifterna

Utredarens analys: Tre orsaker till skandalen

Transportstyrelsen saknade relevant kunskap om vilken typ av känslig information myndigheten. Dessutom saknades kännedom om hur sådan information ska hanteras. Det konstaterar utredaren Thomas Bull i sin rapport som i dag lämnas över till regeringen, rapporterar TT.
Bull presenterade tre huvudsakliga slutsatser som utredningen kommit fram till:
Arbetet med informationssäkerhet vid myndigheten var sedan lång tid eftersatt. Säkerhetsfunktionerna var utspridda i organisationen och tillräcklig samordning saknades. Tidsplanen för projektet anses ha varit otillräcklig. Dessutom fungerade inte den interna kommunikationen tillräckligt bra, enligt utredaren.
Transportstyrelsen inledde tre upphandlingar samtidigt. Tidsgränsen för hur snabbt det skulle gå för IBM att ta över it-driften var snäv, rapporterar TT.
Utredarna har tittat på interna dokument och protokoll och annan dokumentation. Dessutom har 30 intervjuer med personer på myndigheten genomförts.

34 min
Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren. FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röjda uppgifterna

Granskning av it-skandalen presenteras i dag

Regeringens utredare Thomas Bull ska vid 13-tiden i dag presentera en granskning av hur Transportstyrelsen skötte upphandlingen av sin it-drift.
Hans uppdrag har varit att djupdyka i frågan om hur det gick till när Transportstyrelsen bestämde sig för att lägga ut sin it-drift med känsliga uppgifter till datajätten IBM.
Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren fick lämna jobbet efter att det framkommit att hon beslutat att bryta mot ett antal lagar som skyddar hemliga och känsliga uppgifter för att inte försena projektet.
När Säpo blev varse vad som pågick inleddes en tillsyn och regeringen informerades. Men hur regeringen hanterade informationen om säkerhetshotet har inte varit Thomas Bulls huvuduppgift. Vem som visste vad och när och brister i kommunikationen mellan olika departement granskas av riksdagens konstitutionsutskott (KU).

2 tim
Läs mer om Röjda uppgifterna
Brexit Förhandlingarna
Stefan Löfven.  Erik Abel / TT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Löfven: EU:s kostnader måste fördelas rättvist

EU må vara till stor nytta för Sverige, men inte desto mindre måste kostnaderna för medlemskapet hållas nere. Det var budskapet från statsminister Stefan Löfven (S) på väg in till fredagens informella budgetmöte i Bryssel.
– Vi menar att budgeten ska gå till rätt saker, kostnaderna ska fördelas rättvist och vi vill ha en modernisering av budgeten, säger han enligt TT.
Den budget som ska förhandlas fram vid det här toppmötet gäller för sju år framåt och träder i kraft 2021. En knut att lösa handlar om hur resterande EU-medlemmar ska täcka upp för det hål som Storbritannien lämnar i samband med utträdet.
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen konstaterar att de kvarvarande länderna knappast ”blir rikare när Storbritannien lämnar”.
– Därför måste budgeten hållas. Vi ska våga omprioritera och omfokusera EU:s budget, säger han till nyhetsbyrån.

11 min
LUDOVIC MARIN / AFP
Brexit Förhandlingarna

Nu inleds EU-ledarnas kamp om budgeten

I dag håller EU-ländernas stats- och regeringschefer en informell långlunch i Bryssel för att diskutera nästa långtidsbudget. 27 länders ledare finns på plats under dagen eftersom Storbritannien inte tänker vara EU-medlem när nästa långtidsbudget träder i kraft, skriver TT.
Först ska EU-valet 2019 diskuteras och sedan ska stats- och regeringscheferna ge sin syn på nästa långtidsbudget i EU. Och i budgetfrågan väntar sannolikt en lång och infekterad strid mellan länderna hur pengarna ska fördelas, skriver TT:s korrespondent i Bryssel.
Svenska regeringen vill, med stöd från övriga partier, helst att EU-budgeten minskas som en följd av Storbritannien lämnar EU.

2 tim
THOMAS KIENZLE / AFP
Brexit Förhandlingarna

Analys: Miljarder i potten under dagens budgetbråk

EU-toppmötet på fredagen kan bli konfliktfyllt, som det ofta blir när medlemsländernas ledare ska diskutera pengar. Det skriver SvD:s Therese Larsson Hultin om de kommande budgetförhandlingarna om det miljardhål som uppstår när Storbritannien lämnar unionen.
Financial Times Robert Shrimsley noterar att det lånas friskt från fiktionens dystopier i debatten om brexit. Till de filmiska och litterära dystopierna som de olika brexitargumenten kan liknas vid hör bland annat Hunger Games, The Matrix och Robo Cop.
Han återger filmernas handlingar med en EU-politisk twist. I det EU-vänliga Hunger Games-scenariot liknas hårdföra interna strider mellan brittiska politiker i Bryssel om vem som ska få axla titeln Chef de Cabinet med hur ungdomar tvingas slåss till döden av en diktatorisk regim.
Sist på Shrimsleys lista över dystopier – den kanske mörkaste, enligt honom – står Verkliga livet. Handlingen beskrivs kortfattat:
”Landet har åtagit sig att lämna EU om 12 månader, men efter ett år av bråk verkar regeringen oförmögen att ens komma överens om de mest grundläggande förutsättningarna”.

4 tim
Läs mer om Förhandlingarna
Arkivbild. Övning i markstrid i stadsmiljö. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Försvaret vill fördubbla budgeten till 2035

Försvaret vill mer än fördubbla den årliga försvarsbudgeten till 115 miljarder år 2035, enligt Försvarsmaktens perspektivstudie.
2035 bör budgeten uppgå till 115 miljarder kronor från dagens 53 miljarder kronor. Organisationen bör öka från dagens 50 000 personer till 120 000 personer. Det förslaget till kraftig expansion föreslår Försvarsmakten i dag, när den presenterar det långsiktiga behovet.
Redan till år 2025 behöver försvarsbudgeten öka till 75-85 miljarder kronor, enligt studien.
Den föreslagna storleken ska kunna möta olika typer av hot och ett väpnat angrepp mot landet oavsett var det sker.
– Säkerhetsläget blir allt mer osäkert, säger konteramiral Jonas Haggren, vid pressträffen.
Försvarsorganisationen behöver växa med fler krigsförband, armébrigader, ny materiel, nya förmågor och mer personal för att kunna försvara Sverige 2035, framhåller han.

3 tim
Arkivbild. Piteå pansarskytteförband på övningen Våreld i Skåne 2017. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Framtidsstudie: Svenskt försvar hänger inte med

I Försvarsmaktens framtidsstudie, som presenteras i dag, är slutsatsen att svenskt försvar inte möter ”den förändrade omvärldsutvecklingen”, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.
För att möta framtidens utmaningar behövs enligt studien fler armébrigader än dagens två, fler korvetter, ubåtar och stridsflygplan samt utökade resurser för ledning och logistik.
Fler detaljer kommer att presenteras vid en pressträff klockan 10. Studien tar sikte på tiden efter 2020 och fram till år 2035. Den kallas formellt perspektivstudien, kommer vart femte år och är ett viktigt underlag för riksdagens nästa försvarsbeslut 2020 om den försvarspolitiska inriktningen för 2021–2025.

5 tim
Ryohei Moriya / TT / NTB Scanpix
Försvarets framtid

USA godkänner Sveriges köp av Patriot luftvärn

USA:s utrikesdepartement har godkänt en eventuell försäljning av Patriot luftvärn till Sverige, rapporterar SVT Nyheter. Det framgår av dokument som USA:s Defense Security Cooperation Agency lämnat till kongressen på tisdagen.
Om inte kongressen lägger in sitt veto eller ändrar ansökan kan förhandlingar inledas.
Sverige vill köpa fyra Patriotenheter med radar, ledning och avfyrningsramper samt utbildning av personal. Det absoluta taket för slutnotan är 25 miljarder kronor.

Igår 17:21
Läs mer om Försvarets framtid
HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Kokainhärvan i Argentina

Sex gripna efter jättefynd av kokain på rysk ambassad

En före detta rysk diplomat och en argentinsk polis har gripits tillsammans med fyra andra personer, misstänkta för kokainsmuggling. Gripandena kommer efter att närmare 400 kilo kokain hittades i en skolbyggnad som tillhör den ryska ambassaden i Buenos Aires, rapporterar New York Times.
– Vi har upplöst en internationell kokainsmugglingsring som har verkat i Argentina, Ryssland och Tyskland, säger Argentinas säkerhetsminister Patricia Bullrich på en presskonferens.
Rysslands ambassadör i Argentina, Víktor Koronelli, berättade för Bullrich om fyndet i december 2016 och gav argentinska gränsvakter nycklar till skolbyggnaden. Vakterna ersatte kokainet i säckarna med mjöl och fäste sändare på dem. Efter flera misslyckade försök av smugglarna att föra ut säckarna ur landet, kunde gränsvakterna till slut följa hur de förde dem till Ryssland med ett officiellt ryskt plan i december förra året.

2 tim
Säckarna med kokain som hittades på den ryska ambassaden.  HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Kokainhärvan i Argentina

Huvudmisstänkt man på fri fot – tros vara i Tyskland

Den huvudmisstänkte i den stora kokainhärvan som nu nystas upp i Argentina är fortfarande på fri fot, rapporterar flera medier.
Den misstänkte, som utredarna kallar för ”K”, ska ha varit den som ansvarade för inköpet av drogen. ”K” ska också ha varit den som låg bakom beslutet att förvara det närmare 400 kilo stora partiet kokain på den ryska ambassaden i Buenos Aires.
Argentina har nu utfärdat en internationell arresteringsorder för mannen, som tros befinna sig i Tyskland.
Argentinska myndigheter fick upp ögonen för ligan i december 2016, då den ryske ambassadören i Argentina Víktor Koronelli tipsade dem om kokainfyndet i en byggnad som tillhörde ambassaden.

2 tim
Läs mer om Kokainhärvan i Argentina

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.