Richard Drew / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Analytiker: Marknaden lika osäker som på 90-talet

Den globala marknaden är ”lika osäker” som under sena 1990-talet. Det säger Wall Street-analytikern Dick Bove från The Vertical Group till CNBC. Samtidigt varnar han för att banksektorn kan komma att krascha.
– Om det inte sker något [...] som skapar större lånevolymer och bättre marginaler för bankerna så ja, då kan de krascha, sa Bove och menar att det är rallyt i bankaktierna som gör honom orolig.
Boves uttalande kommer bara dagar innan amerikanska storbanker som JP Morgan, Bank of America och Citigroup släpper sina delårsrapporter.

Toppnyheter

USA:s kongress Capitol Hill. Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
USA:s skuldtak

Omröstning skjuts upp – fortfarande ingen budget

Den planerade omröstningen om fortsatt finansiering av USA:s statsapparat skjuts upp till lunchtid på måndagen lokal tid.
Beslutet innebär att veckan kommer att inledas med stora delar av USA:s statsapparaten stängd.
Planen var att omröstningen skulle hållas under natten med målet att kunna öppna den delvis nedstängda statsapparaten på måndagsmorgonen. Men nu tvingas hundratusentals offentliganställda att inleda veckan hemma, utan lön.
Ett ja i omröstningen skulle ge Demokraterna och Republikanerna ett uppskov till den 8 februari att komma överens.

17 min
Alex Brandon / TT / NTB Scanpix
Trumps USA USA:s skuldtak

Vita husets telefonsvarare anklagar Demokraterna

Den delvis nedstängda statsapparaten i USA har märkts även för personer som försökt att ringa till Vita huset. Där har telefonsvararens budskap ändrats, rapporterar BBC som har publicerat en inspelning. I meddelandet beskylls Demokraterna för att ha orsakat det låsta läget i senaten:
”Vi kan tyvärr inte ta ditt samtal i dag, eftersom Demokraterna i kongressen håller den federala finansieringen – inklusive medel till militären och andra funktioner för nationell säkerhet – gisslan, på grund av en orelaterad migrationsdebatt”.
Den faktagranskande sajten Snopes har verifierat meddelandets äkthet.

Igår 22:00
Frihetsgudinnan i New York. TT
Trumps USA USA:s skuldtak

New Yorks guvernör lovar öppna upp Frihetsgudinnan

Frihetsgudinnan på Ellis Island i New York har hållits stängd för besökare sedan i lördags då delar av statsapparaten bommade igen. Nu lovar delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo att öppna nationalmonumentet igen, skriver flera medier. Till det ska delstatspengar användas i stället för federala medel.
Enligt Cuomo, som är demokrat, ska turistmålet åter vara öppet redan under måndagen.
– Från vårt perspektiv är det en bra investering för intäkterna från turisterna är många gånger större än kostnaden för att öppna Frihetsgudinnan, säger Cuomo enligt CNN.

Igår 20:33
Läs mer om USA:s skuldtak
Angela Merkel, arkivbild. Michael Kappeler / TT / NTB Scanpix
Tyska regeringsbildningen

Analyser: Merkel stiger ur askan och kan sitta i åratal

Söndagens knappa ja till regeringssamtal med Angela Merkel var inte någon triumf för socialdemokratiska SPD:s ledning, snarare ett slag i ansiktet. Det skriver Politicos Matthew Karnitschnig i en analys: 56 procent röstade för att inleda förhandlingar, vilket i sådana här sammanhang kan ses som mycket dåligt.
Trots det stora motståndet är det högst sannolikt att det blir en storkoalition mellan SPD och CDU, enligt analysen. SPD:s medlemmar måste godkänna det slutliga fördraget, men om det blir ett sammanbrott så sent i processen skulle väljarna straffa båda sidor i nästa val, tror Karnitschnig. En konsekvens av söndagens händelser är också att förbundskansler Merkel ”stiger ur askan”. Hennes dagar ska nu sannolikt räknas i år, och inte i dagar, menar han.
SVT:s utrikesredaktör Ingrid Thörnqvist skriver att hotet om nyval eller minoritetsregering för tillfället är avvärjt, men att Merkels CDU måste förändras för att möta det missnöje som fått väljarna att rösta på högernationalistiska AfD.

Igår 23:31
Andrea Nahles WOLFGANG RATTAY / TT NYHETSBYRÅN
Tyska regeringsbildningen

Tar sikte på Merkels parti: ”Förhandlar tills de tjuter”

Tuffa regeringsförhandlingar kan vänta efter att de tyska socialdemokraterna (SPD) sagt ja till koalitionssamtal med Angela Merkels kristdemokrater (CDU).
– Vi ska förhandla till dess att den andra sidan tjuter, sa SPD:s gruppledare Andrea Nahles i det kanske kraftigaste brandtalet under dagens förhandlingar, skriver Reuters.
SPD kräver bland annat hälsopolitiska reformer, förändringar i anställningsskyddet och möjlighet till familjeåterföreningar för asylsökande i särskilt ömmande fall.
CDU avfärdade omedelbart SPD:s krav på eftergifter och meddelade att ramverket från de förberedande samtalen gäller.

Igår 18:18
Partiledaren Martin Schulz och gruppledaren Andrea Nahles omfamnar varandra när valresultatet blev känt. THILO SCHMUELGEN / TT NYHETSBYRÅN
Tyska regeringsbildningen

Tyska SPD säger ja till regeringsförhandlingar

Socialdemokratiska SPD:s delegater säger ja till regeringsförhandlingar med Angela Merkels CDU. Det står klart efter en omröstning på den extrainsatta kongressen i Bonn. Enligt Die Welt röstade 363 delegater ja och 279 nej till samtal. En delegat lade ner sin röst.
Beskedet innebär att Tyskland är ett steg närmare en regering. Landet har befunnit sig i ett politiskt dödläge sedan valet för över fyra månader sedan.
Ett nej på kongressen hade enligt många bedömare kunnat innebära slutet för SPD-partiledaren Martin Schulz som har drivit en hård kampanj för att inleda regeringssamtal med CDU. Det efter att han tidigare uteslutit ett sådant scenario.
Ett slutligt koalitionsfördrag måste godkännas av SPD:s 440 000 medlemmar innan en ny regering kan komma på plats.

Igår 15:33
Läs mer om Tyska regeringsbildningen
Isabella Lövin. SVT
Valrörelsen

Lövin pressas om S-utspel – ”rädd att man rycks med”

Enligt MP-språkröret Isabella Lövin pågår det en svartmålning av Sverige. Det sa hon i SVT:s Agenda.
– Bilder som målas upp är att hela Sverige håller på att gå under och att vi har förlorat kriget mot den organiserade brottsligheten, men så ser det faktiskt inte ut.
Lövin menar att det är viktigt att tala om brottsligheten, men att det inte får ta så stora proportioner att många blir rädda i onödan. Något hon även flaggade för i samband med riksdagens partiledardebatt i onsdags då två partiledare, enligt henne, pratade om Sverige i termer av en krigszon.
– Jag är rädd för att man rycks med i en retorik.
SVT: Bidrar statsministern till svartmålningen av Sverige?
– Jag tycker det är viktigt att vi också talar om lösningar och visionerna. Det gör den här regeringen, det gör statsministern också.

Igår 20:40
Alice Bah Kuhnke. Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

MP-väljarna: Bah Kuhnke skulle göra ett bra jobb

80 procent av Miljöpartiets väljare tror att kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke skulle göra ett bra jobb som språkrör, visar Aftonbladet/Inizio. Bara fem procent av MP-väljarna tror att hon skulle göra ett dåligt jobb.
Övriga väljare är inte lika övertygade, visar undersökningen. Bland dem tror 35 procent att hon skulle göra ett bra jobb samtidigt som 34 procent tror att hon skulle göra ett dåligt jobb.
Däremot är de tillfrågade osäkra på om Bah Kuhnke skulle göra jobbet bättre än nuvarande språkröret Isabella Lövin, 15 procent av MP-väljarna tror det medan samma siffra för övriga väljare ligger på 33 procent.

Igår 14:51
Alice Bah Kuhnke och Isabella Lövin  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Lövin: Bra att Bah Kuhnke vill ta ansvar i framtiden

Språkröret Isabella Lövin välkomnar att kulturminister Alice Bah Kuhnkes i framtiden vill axla hennes roll som språkrör i Miljöpartiet. Det skriver hon på Twitter.
”Alice är en kraft-dynamo av ovanligt slag, så glad över att ha hennes stöd som språkrör”, skriver Lövin. Hon skriver också att det är bra att Bah Kuhnke vill ta ansvar i framtiden.
Det var i en intervju med Aftonbladet som Bah Kuhnke sa att hon är beredd att axla rollen som språkrör om kongressen i vill. ”Det är flera år fram till dess”, skriver hon i ett inlägg på Instagram.

19 jan
Läs mer om Valrörelsen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.