Arkivbild: Varuhuset Åhléns fick stora skador efter att lastbilsföraren – som misstänks vara Rakhmat Akilov – rammat väggen, sedan han kört på personer på Drottninggatan. Fem personer dog i dådet.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Polisutredningen

Andre terrormisstänkt avförd från utredningen

Förundersökningen mot den andre man som utreddes misstänkt för inblandning i terrordådet på Drottninggatan i början av april, har lagts ned. Det säger hans advokat till SR:s Ekot. Han är därmed avförd från utredningen.
Sedan tidigare har Rakhmat Akilov erkänt att han kapade lastbilen och körde ner fotgängare i Stockholm den 7 april. Han är häktad misstänkt för terroristbrott genom mord. Fem människor dödades i terrorattentatet.

Toppnyheter

Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius efter kvällens möte. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot kulturprofilen

Akademien: Vi har brutit mot våra egna jävsregler

Svenska Akademien har brutit mot sina egna regler om jäv. Det säger Sara Danius, Akademiens ständiga sekreterare.
– Vi har redan kunnat konstatera att vi brutit mot våra egna jävsregler och att dessa måste skärpas, säger hon.
Vidare säger hon att man nu ska inleda ett arbete för att säkerställa att en upprepning inte ska kunna ske.
Mannen har tidigare sagt till DN att han nekar till anklagelserna.

1 tim
Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska Akademien. Arkivbild. TT

Akademien bryter helt med anklagade kulturprofilen

Svenska Akademien bryter nu helt med den kulturprofil som anklagas för övergrepp och sexuella trakasserier. Det skriver de i ett pressmeddelande efter att Akademien suttit i krismöte under torsdagskvällen.
”Dessa erfarenheter hade ej kommit upp i ljuset utan den senaste tidens uppmärksamhet rörande dessa problem”, skriver de i pressmeddelandet.
Akademien kommer med omedelbar verkan avbryta all kontakt med mannen, samt all vidare finansiering av all verksamhet som drivs av honom. Mannen har tidigare sagt till DN att han nekar till anklagelserna.

1 tim
Svenska Akademien. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Ledamöters döttrar och hustrur har utsatts”

Svenska Akademien väljer att bryta med den anklagade kulturprofilen dels på grund av Dagens Nyheters granskning, men också efter att nya uppgifter framkommit under kvällens sammanträde.
I ett pressmeddelande skriver Akademien att ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli ”utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande”.
Mannen har tidigare sagt till DN att han nekar till anklagelserna.

1 tim
Läs mer om Anklagelserna mot kulturprofilen
Sörjande anhöriga. Esteban Felix / TT / NTB Scanpix
Försvunna ubåten San Juan

Anhöriga arga och sorgsna: ”Jag känner mig lurad”

Hoppet om att hitta de 44 personerna ur besättningen vid liv har krossats efter att flottan uppgett att de registrerat ett ljud liknande en explosion i samband med att ubåten i Argentina försvann. Det rapporterar BBC.
Anhöriga har reagerat med ilska och sorg på den argentinska flottans besked.
– Jag känner mig lurad. Hur vet de det just nu? De är perversa och manipulerar oss! säger advokaten Leguizamon till AFP och fortsätter:
– De berättar inte att de är döda, men de berättar att ubåten ligger på ett djup av 3 000 meter. Vad kan du dra för slutsatser av det?
Ubåten har varit spårlöst försvunnen sedan i förra veckan. Sökarbetet har de senaste dygnen varit i en ”kritisk fas” då syret enligt beräkningarna ska ha tagit slut redan i går.

1 tim
Vicente Robles / TT / NTB Scanpix

Flottan: Explosion kan ha inträffat ombord på ubåten

Det ovanliga ljudet som upptäcktes tre timmar efter att den argentinska ubåten försvann i förra veckan ”överensstämmer med ljudet från en explosion”, meddelar den argentinska flottan enligt AFP.
Enligt flottans talesperson Enrique Balbi kan ljudet beskrivas som ”onormalt, ovanligt, kort, våldsamt och icke-nukleärt”.
Ett internationellt kärnförbudsorgan, som driver ett globalt nätverk för att kontrollera vågor vid havsbotten, bekräftar att de i förra veckan registrerade en ”ovanlig signal” som inte var naturlig, skriver Reuters.
Ubåten har varit spårlöst försvunnen i över en vecka och ett intensivt sökarbete pågår för att hitta de 44 människor ombord.

Idag 14:43
Över 4 000 personer söker den försvunna ubåten. TT / NTB Scanpix

Nya ”okända spåret” var inte den försvunna ubåten

Det ”oidentifierade föremålet” som hittades i närheten av den plats där den argentinska ubåten ARA San Juan senast hördes var inte ubåten, rapporterar Reuters.
Samtidigt minskar hoppet för att hitta besättningen vid liv för varje timme som går. Syret ska enligt den argentinska flottans beräkningar ha tagit slut redan i går, men den stora räddningsstyrkan fortsätter sitt arbete – trots hårda vindar ute till havs.
Ubåten med 44 människor ombord försvann för åtta dagar sedan.

Idag 14:33
Läs mer om Försvunna ubåten San Juan
Östersundsspelarna hissar lagkaptenen Brwa Nouri efter 2-0-segern mot Zorja Luhansk. Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Europa League 2017/2018

”Jag slutar aldrig förvånas över sagan Östersund”

”När de är som bäst kan de göra vad som helst”, skriver Sportbladets Simon Bank i en krönika. Han skriver om hur jämtarna skottat och plogar hela natten för att göra arenan spelbar och när det var klart: Gick det hela vägen. Nu vet ingen var denna saga slutar, skriver Bank.
SvD:s Anders Lindblad är inne på samma spår och skriver att han ”aldrig slutar imponeras av detta lag”. Han skriver att det var en bragd att ens ta sig till gruppspelet, men nu har de visat sina bästa stunder och tagit sig ännu längre.
Även Expressens Thomas Wilbacher skriver att ”det inte längre finns något som förvånar”.

2 tim
Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

ÖFK:s succé: Till slutspel efter vinst mot Zorja

2 – 0 | Östersund FK är klara för slutspel i Europa Leauge-fotbollen efter 2–0 mot Zorja Luhansk.
ÖFK, den lägst rankade klubben i Europa League inför turneringen, var dominant hemma mot ukrainarna och ledningsmålet i den 40:e minuten kom inte oväntat. Därefter dunkade Saman Ghoddos in 2–0 i den 77:e minuten.
– Jag kan inte beskriva det just nu. Det är helt fantastiskt, säger Saman Ghoddos till Kanal 9 enligt Expressen.
ÖFK-målvakten Aly Keita gjorde flera reflexräddningar då ukrainarna fick minst två guldlägen mot jämtarna.

2 tim
Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljonregn efter ÖFKs succé i Europa League

Östersund FK går vidare till Europa Leauge-slutspelet och möts nu av ett miljonregn för avancemanget, skriver Sportbladet.
Laget får 3,5 miljoner kronor för trepoängaren mot Zorja Luhansk och 4,8 miljoner för det kommande deltagandet i sextondelsfinalerna. Eftersom de dessutom blir minst tvåa i gruppen får de ytterligare 2,8 miljoner.
Totalt är jämtarna uppe i 11,1 miljoner kronor – och det behöver inte stanna där för ÖFK som har chans att plocka hem fler miljoner.

2 tim
Läs mer om Europa League 2017/2018
Simon Dawson / TT NYHETSBYRÅN
Ubers framtid

EU överväger att utreda Uber efter hackerattacken

Europeiska länder chockas av att taxitjänsten Uber under ett års tid mörklade hackerattacken då uppgifter om 57 miljoner kunder stals, skriver Financial Times. Nu utreds fallet i Storbritannien, Italien, Nederländerna, Polen och Österrike, skriver tidningen.
– Vi är upprörda av den dåliga transparensen som visats mot användarna, säger Antonello Soro, chef för italienska dataskyddsmyndigheten, enligt FT.
Även Storbritannien uttrycker häpnad över Ubers agerande.
I Nederländerna, där företag måste anmäla liknande intrång inom 72 timmar, riskerar Uber böter på upp till 820 000 euro, motsvarande 8 miljoner kronor.
Samtidigt kommer EU:s dataskyddsmyndighet i nästa vecka besluta om man ska samordna utredningarna mot taxitjänsten, uppger tidningen.

24 min
Paul Sakuma / TT NYHETSBYRÅN

Källor: Nye vd:n väntade med att avslöja attacken

Taxitjänsten Ubers nye vd Dara Khosrowshahi fick kännedom om den stora hackerattacken två veckor efter att han tillträdde den 5 september i år. Ändå väntade han tills i tisdags med att offentliggöra att uppgifter om 57 miljoner kunder och 600 000 förare läckt ut. Det uppger källor för Wall Street Journal.
Khosrowshahi startade en utredning och först efter att omfattningen av läckan stod klar kommunicerade man nyheten offentligt, erfar tidningen. Däremot ska Uber ha informerat potentiella storinvesteraren Softbank redan efter två veckor, skriver WSJ. Eftersom intrånget påverkar pris och aktieägare reser Ubers tajmning med tidpunkten för avslöjandet av attacken frågor, skriver tidningen.

24 min
Läs mer om Ubers framtid
Lars Ohly. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
#MeToo-uppropet

Lars Ohly: Jag är en av dem som nämns i #metoo

Den tidigare vänsterledaren Lars Ohly är en av dem som nämns i #metoo-kampanjen. Det skriver han själv på SvD Debatt. Han skriver att han har polisanmälts, men att han inte är rädd för att det han gjort är brottsligt.
”Men det är inte poängen. Poängen är i stället att inse att varje kvinna som nu beskriver hur de utsatts för oaccep­tabla beteenden har rätt till sin historia”, skriver han.
Han tror att de flesta vet var gränsen går och menar att även han själv visste det den kvällen då han sedan bad om ursäkt till kvinnan han besvärat. Ohly menar att man måste inse sin egen del i ”de patriarkala mönster som präglar hela vårt samhälle” för att uppropet ska kunna leda till förändring.

2 tim
Morgan Johansson och Åsa Regnér.  TT

Ministrar till polisen: Sexbrott måste prioriteras

I ett möte med rättsväsendets högsta chefer framhöll ansvariga ministrar att frågan om sexuella trakasserier och övergrepp måste prioriteras, skriver TT.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) tog under dagen emot generaldirektörerna för polisen, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket och Brottsförebyggande rådet (Brå) för att diskutera sexualbrott, sexuella trakasserier och arbetsmiljö.
Om regeringen fick några löften är oklart. Men det kan komma skärpningar i de regleringsbrev som regeringen just nu skriver till myndigheterna inför nästa år.
– Det är tillfället för regeringen att styra myndigheterna. Men samtalet handlade också mycket om att använda framtagna metoder på bästa sätt och att prioritera de här frågorna, säger Åsa Regnér.
I går kväll möttes cheferna för polisen, Säpo, Ekobrottsmyndigheten, Domstolsverket, Åklagarmyndigheten, Brå och Kriminalvården i samma ärende. Efter mötet skickade de ut ett gemensamt uttalande där de skriver att det är ”tydligt att mer behöver göras”.

Idag 09:35
Läs mer om #MeToo-uppropet
Bertil Hult. Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Paradisläckan | Svenska kopplingar

Bertil Hult förnekar aggressiv skatteplanering

Bertil Hults språkresekoncern EF har inte ägnat sig åt aggressiv skatteplanering. Det säger han i en intervju med DI på torsdagen.
– Det är inget vi sysslar med, inget vi ska syssla med och absolut ingenting som vi behöver syssla med, säger Hult till tidningen.
Enligt honom följer EF alla lagar och förordningar och har en normal skatteplanering ”som alla företag har”.
Hult är en av de personer som, i samband med paradisläckan, avslöjats ha avancerade och dolda bolagsupplägg i lågskatteländer. Ett av de granskade skatteuppläggen visar att Hult i en bolagsstruktur via Luxemburg och Malta på tre år personligen tagit ut 300 miljoner kronor i vinstutdelning.

26 min
Leif Östling och Maria Mattsson Mähl.  TT

Ledamot: ”Vi är inga pompösa skrattande direktörer”

Leif Östlings numera berömda citat ”vad fan får jag få pengarna?” är både provocerande och vitaliserande. Det skriver Maria Mattsson Mähl, styrelseledamot i Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i DI dagen efter att Östling meddelat sin avgång.
Mattsson Mähl, som tidigare riktat kritik mot Östlings uttalanden i samband med paradisläckan, menar att hans ord utmanar hela samhällskonstruktionen samtidigt som de aktualiserat en viktig diskussion.
Hon uppmanar även till en omvärdering av landets företagare:
”Vi är inga pompösa skrattande direktörer utan hårt arbetande företagare”.

2 tim
Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, och Leif Östling, avgående ordförande.  TT

Källa: Östlings avgång kan stärka Lemnes ställning

Leif Östlings plötsliga avgång från ordförandeposten i Svenskt Näringsliv kan stärka Carola Lemnes ställning som vd för organisationen. Det säger en källa till TT.
Enligt företrädare för Svenskt Näringsliv som nyhetsbyrån har pratat med har Östling och Lemne inte dragit jämnt och flera källor uppger att många i och kring styrelsen ska ha tyckt att Östling gjort mer skada än nytta.
– Nu tror jag att [Lemnes] ställning stärks, säger en källa till TT.
Samtidigt säger en annan källa till nyhetsbyrån att en ny ordförande kan vilja sätta sin egen prägel på Svenskt Näringsliv och till och med byta ut Lemne.
Östling meddelade sin avgång under onsdagen efter att han mött kritik för sina uttalanden i samband med paradisläckan. Vem som ersätter honom är inte klart.

4 tim
Läs mer om Paradisläckan | Svenska kopplingar

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.