Polisen söker med hund utanför polisstationen. Ett föremål har exploderat på gården vid polisstationen i Rosengård i Malmö Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen vid polisstationen

Anhållna försätts på fri fot – misstankar avskrivs

De två personer som varit anhållna misstänkta för explosionen vid polisstationen i Rosengård i Malmö har släppts, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
– Misstankarna mot de här två personerna är avskrivna men utredningen fortsätter, säger kammaråklagare Magnus Pettersson.
Männen som suttit anhållna, misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, greps strax efter sprängningen på onsdagskvällen. I nuläget finns ingen misstänkt.

Toppnyheter

Östra Ghouta på fredagen (t v), Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog (t h). TT
Syrienkriget

Ingen omröstning om syrisk vapenvila: ”Ger inte upp”

Det blir ingen omröstning om humanitär vapenvila i Syrien på fredagen, rapporterar TT. Nya försök att få Ryssland att släppa igenom resolutionen görs i morgon, lördag. En ny tid för omröstning har satts till 18 svensk tid, enligt Reuters.
– Det är extremt frustrerande, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till TT.
– Särskilt med tanke på hur det ser ut på marken. Men jag har inte givit upp än.
Resolutionen har lagts fram av Sverige och Kuwait och kan bestridas med veto av Ryssland.
Medan förhandlingarna pågått under dagen i säkerhetsrådet har östra Ghouta bombats för sjätte dagen i rad av syriska regeringsstyrkor och deras allierade. Över 460 människor har dödats den senaste veckan, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien. Bara under fredagen miste 38 civila livet.

Igår 22:41
Flicka på sjukhus i östra Ghouta på fredagen. TT
Syrienkriget

Ännu en blodig dag i östra Ghouta – minst 38 döda

Medan FN:s säkerhetsråd förhandlar om en vapenvila går ännu en svart dag mot sitt slut i Syrien. Minst 38 civila har dödats i regimens bombningar över östra Ghouta under fredagen, skriver AFP.
Totalt har 460 civila – över 100 av dem barn – dödats i den senaste veckans intensifierade räder mot den rebellkontrollerade enklaven.
Få av de 400 000 civila som lever i området strax utanför Damaskus vågade sig ut på gatorna på fredagen, rapporterar AFP:s korrespondent från staden Douma.
– FN kräver vapenvila, Frankrike fördömer, men vi har inte fått något, säger Abu Mustafa, en av få personer nyhetsbyråns utsända möter på de sönderbombade gatorna.

Igår 20:06
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.  DJORDJE KOJADINOVIC / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Lavrov: Ryssland beredda att rösta ja till vapenvila

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa under eftermiddagen att Ryssland är redo att ställa sig bakom resolutionen om en 30 dagar lång vapenvila i Syrien, rapporterar Interfax.
USA rasade mot Ryssland efter att förhandlingarna gick i stöpet på torsdagen och Wallström är inte överdrivet optimistisk om möjligheterna att nå framgång.
– Vi kan inte utesluta att de ännu en gång lägger in sitt veto, sa Wallström efter ett möte med riksdagens EU-nämnd.
Men Lavrov säger nu att den ryska delegationen är beredd att rösta ja.
Hur Ryssland faktiskt kommer att rösta är oklart in i det sista. Landet strider på den syriska regimens sida i konflikten och har dessutom möjlighet att lägga in ett veto eftersom landet är en av de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet.

Igår 14:08
Läs mer om Syrienkriget
Vinter-OS Alpint
Kristoffer Jakobsen, Frida Hansdotter, André Myhrer, Emelie Wikström, Mattias Hargin och Anna Swenn-Larsson är laget som ska köra för Sverige i den alpina OS-lagtävlingen. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Alpint

03.00: Alpina guldlaget tar sikte på ännu en medalj

Sverige har sikte på ännu en OS-medalj i den alpina lagtävlingen, som startar klockan 03.00 i natt, svensk tid. Med två guldmedaljörer i laget – Frida Hansdotter och André Myhrer – är självförtroendet på topp:
– Klart vi ska ha medalj. Helst ett guld till, säger Hansdotter till SVT Sport.
Resten av laget består av Anna Swenn-Larsson och Mattias Hargin. Även reserverna Emelie Wikström och Kristoffer Jakobsen är aktuella för start.
Sveriges meriter i lagtävlingar i alpina VM-sammanhang är goda, med pallplaceringar fem av sex gånger, skriver Expressen. Men konkurrensen är stenhård.
– Vi är otroligt starka, men Schweiz, Frankrike och Österrike har också starka lag på papperet så det kommer att bli spännande, säger Frida Hansdotter till Aftonbladet.

Igår 23:29
Frida Hansdotter  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Alpint

Hansdotter och Myhrer – klara för Sveriges guldlag

Laget till alpina OS-lagtävlingen på lördag är utsett. Frida Hansdotter, Anna Swenn-Larsson, Andé Myhrer och Mattias Hargin är Sverige medaljhopp.
Uppsättningen innebär att Sverige kommer till start med två guldmedaljörer – Hansdotter och Myhrer.
– Det känns som att vi har stora chanser till att göra ett bra resultat, säger Myhrer till TT.
Även reserverna Emelie Wikström och Kristoffer Jakobsen är aktuella för start.

Igår 09:58
Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Alpint

Näslund i tårar – protesten mot gruffet hjälpte inte

I den tajta skicrossfinalen försökte Sandra Näslund ta sig fram efter att ha hamnat bakom kanadensiskorna Kelsey Serwa och Brittany Phelan. Näslund hamnade då i en tuff duell med schweiziskan Fanny Smith och åkarna knuffades flera gånger, skriver Sportbladet.
Smith vann kampen och tog bronset. Efteråt lämnade Näslund in en protest men den avslogs av juryn.
– Det var inte en schysst kroppskontakt, säger sportchefen Joar Båtelson till DN.
Guldfavoriten Sandra Näslund kom fyra och efter att ha slängt ifrån sig stavarna sprutade tårar av besvikelse.
Samtidigt medger Näslund att även hon gruffade.
– Det är svårt för juryn att göra något när jag gör samma fula grej tillbaka. Jag är förbannad på mig själv men delvis på henne (Smith) också, säger hon enligt DN.

Igår 06:58
Läs mer om Alpint
Brexit Förhandlingarna
Stefan Löfven och Donald Tusk på dagens EU-toppmöte LUDOVIC MARIN / AFP
Brexit Förhandlingarna

Löfven: Ökad EU-avgift ”kommer inte hända”

Sverige kommer inte att gå med på en kraftigt ökad avgift till EU efter brexit. Det stod klart på statsminister Stefan Löfvens presskonferens efter EU-toppmötet på fredagen, rapporterar Sveriges Radio.
EU-ländernas stats- och regeringschefer hade samlats i Bryssel för att diskutera unionens långtidsbudget och hur man ska täcka det budgethål på runt 10 miljarder som Storbritannien lämnar efter sig vid sitt utträde.
– Vi ska fortsätta att ta vårt ansvar och vår andel, men om någon tror att vi ska betala en större andel än vad vi gör i dag, då får man tänka om. De som vill ha en större budget, de får naturligtvis också vara med och betala. Jag kan säga, att en ökning med 40 procent på den svenska avgiften, det kommer inte att hända, sa Löfven.
Den procentuella ökningen bygger på ett räkneexempel där EU:s budget ökar och den svenska rabatten försvinner. Sverige tillhör en liten grupp budgetrestriktiva länder som helst vill undvika att budgeten växer, medan andra förespråkar en ökning, skriver TT.

Igår 22:27
Donald Tusk/Theresa May. TT
Brexit Förhandlingarna

Tusk sågar britternas brexitlinje: ”En illusion”

I mars enas EU om riktlinjer för sin relation till Storbritannien under och efter brexit – oavsett om britterna är redo eller inte. Så lyder budskapet från rådsordförande Donald Tusk, rapporterar Reuters.
Tusk efterlyste tydligare bud från London och menade att britternas brexitlinje – baserat på den senaste tidens medierapportering – tycks vara baserad på ”en ren illusion”.
– Det verkar som om deras filosofi om att äta kakan och ha den kvar fortfarande är vad som gäller. Från EU:s sida har det varit klart från början att det inte kommer att bli tal om att plocka russinen ur kakan eller välja vad man vill från den inre marknaden, sa Tusk på en presskonferens efter EU-toppmötet på fredagen.
Nästa torsdag reser Tusk till London för att träffa premiärminister Theresa May, i hopp om mer klarhet. May ska sedan hålla ett större brexittal om britternas önskemål nästa fredag.

Igår 21:49
LUDOVIC MARIN / AFP
Brexit Förhandlingarna

Nu inleds EU-ledarnas kamp om budgeten

I dag håller EU-ländernas stats- och regeringschefer en informell långlunch i Bryssel för att diskutera nästa långtidsbudget. 27 länders ledare finns på plats under dagen eftersom Storbritannien inte tänker vara EU-medlem när nästa långtidsbudget träder i kraft, skriver TT.
Först ska EU-valet 2019 diskuteras och sedan ska stats- och regeringscheferna ge sin syn på nästa långtidsbudget i EU. Och i budgetfrågan väntar sannolikt en lång och infekterad strid mellan länderna hur pengarna ska fördelas, skriver TT:s korrespondent i Bryssel.
Svenska regeringen vill, med stöd från övriga partier, helst att EU-budgeten minskas som en följd av Storbritannien lämnar EU.

Igår 11:12
Läs mer om Förhandlingarna
Elisabeth Massi Fritz.   Paul Madej / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Massi Fritz

Jusek: Flera har länge klagat på arbetsmiljön

Fackförbundet Jusek har de senaste fem–sex åren fått in flera klagomål om arbetsmiljön på Elisabeth Massi Fritz advokatbyrå, skriver Expressen.
Gun Alexandersson Malm, ombud på fackförbundet som företräder jurister, säger att hon pratat med flera personer som valt att lämna byrån.
– Problemet är att alla har varit livrädda för att det ska komma fram. De har velat prata anonymt, vi har mer fungerat som ett stöd, säger hon till Expressen.
16 jurister som tidigare arbetat för Massi Fritz har anklagat henne för trakasserier, rapporterade Aftonbladet och Viafree i en gemensam granskning i går. Massi Fritz har nekat till anklagelserna.
”Jag tillbakavisar bestämt all den kritik som riktats mot mig de senaste dagarna. Mitt agerande som arbetsgivare och som advokat står jag till fullo upp för”, skriver hon bland annat i ett inlägg på Facebook.

Igår 19:22
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Massi Fritz

Massi Fritz slår tillbaka: Grovt felaktiga anklagelser

Elisabeth Massi Fritz har anklagats för att trakassera sina anställda och uppmana dem till att överdebitera. Nu svarar advokaten på kritiken, som framkommit i Aftonbladet/Viafrees program 200 sekunder.
– De anklagelser som riktats mot mig om anställningsformer och debiteringsrutiner med mera är grovt felaktiga och jag är uppriktigt sagt förvånad, säger Massi Fritz till Aftonbladet.
Tidigare i dag meddelade Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg att man beslutat att inleda ett disciplinärende mot Massi Fritz.
I en kommentar till Dagens Nyheter skriver Massi Fritz att hon välkomnar och kommer delta fullt ut i utredningen mot henne.

Igår 17:10
Elisabeth Massi Fritz.  Karl Nilsson / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Massi Fritz

Advokatsamfundet inleder ärende mot Massi Fritz

Advokatsamfundet inleder ett disciplinärende mot advokaten Elisabeth Massi Fritz, med anledning av de anklagelser som kommit fram i Aftonbladet/Viafrees program 200 sekunder.
– Det är allvarliga anklagelser och de måste givetvis bemötas, säger generalsekreterare Anne Ramberg.
Tidningen har pratat med 16 jurister som tidigare arbetat på Massi Fritz advokatbyrå. De har vittnat om att de blivit dåligt behandlade – och i dag framkom uppgifter om att tolv av dem uppmanats att överdebitera. Det har lett till bakläxa från domstolarna på var fjärde räkning, skriver Aftonbladet.
Ramberg säger att hon efter dagens uppgifter beslutat att inleda ett disciplinärende. Om advokaten anses ha brutit mot ”god advokatsed” skickas ärendet vidare till Advokatsamfundets styrelse, som i sin tur beslutar om det ska tas vidare till disciplinnämnden.

Igår 14:18
Läs mer om Anklagelserna mot Massi Fritz
Dansbandet Rolandz med Robert Gustavssons alter ego Roland Järverup framför "Fuldans" under dagens genrep inför Melodifestivalens fjärde deltävling i Örnsköldsvik.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

Dags för sista deltävlingen: Buskis och en ny Frans

På lördag är det dags för årets sista deltävling i Melodifestivalen. Bland de tävlande i Örnsköldsvik finns allt från tidigare musikalartister till storfavoriter och fiktiva karaktärer. En bred blandning och låtar och genrer, helt enkelt.
Det finns tre bidrag som utmärker sig och som man borde hålla koll på, skriver DN:s Hanna Fahl. Det är dels Robert Gustavssons ”buskis-dansband”, 19-årige Felix Sandman som är årets ”Frans-bidrag” samt förhandsfavoriten Mariette och hennes ”utomjordiska pyramid.”
SVT:s recensent Lydia Farran-Lee skriver att Melodifestivalens ”underhållningsfokus når sin kulmen i helgens sista deltävling” med Robert Gustafssons dansband Rolandz. I övrigt är bidragen ganska tråkiga rent showmässigt, anser hon.
TT:s recensent berömmer debutanten Emmi Christensson som är först ut på lördag med låten ”Icarus”.
”Kanske är det här årets mest svårsjungna låt rent tekniskt”, skriver TT.

Igår 21:50
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

Lindgren om tittarraset: ”Det är tråkigt”

Allt färre svenskar väljer att tillbringa lördagskvällen i tv-soffan framför Melodifestivalens deltävlingar. Men trots tittarraset är programledaren David Lindgren positiv:
– Generellt går tittarsiffrorna ner, men fortfarande tittar 80 procent av dem som tittar på tv på lördag kväll på oss, säger han till TT.
Lördagens deltävling i Malmö hade en tittarsiffra på 2 830 000 – ett bottennapp i Melodifestivalens historia. Senast en tredje deltävling hade så pass låga siffror var 2011.
– Det är klart det är tråkigt. Men tittarsiffrorna beror på vilka som tävlar, säger David Lindgren.

Igår 21:57
Läs mer om Melodifestivalen
MARCO BERTORELLO / AFP
Skolskjutningen i Florida

Gucci donerar till studentmarsch mot vapen

Den italienska mode- och designjätten Gucci donerar 500 000 dollar till en amerikansk studentmarsch för strängare vapenlagar. Det rapporterar AFP.
Nyhetsbyrån beskriver det som ännu ett rejält tillskott i raden till March For Our Lives. Tidigare har flera kändisar skänkt pengar till ändamålet.
Marschen kallas en ungdomsmobilisering utan motstycke i vapenfrågan.
– Vi står bakom March For Our Lives och de orädda studenter över hela landet som kräver att deras liv och trygghet sätts på agendan, säger en talesperson för Gucci, enligt AFP.

Igår 21:19
KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Skolskjutningen i Florida

Trump: En lärare skulle ha skjutit skiten ur honom

Donald Trump uttalade sig under dagen om den beväpnade polis som inte ingrep under skolskjutningen i Florida – trots att han befann sig på skolområdet.
– Han var inte tillräckligt modig eller så hände något, men han gjorde helt klart ett dåligt jobb, sa Trump och kallade mannen för ”en fegis”.
Presidenten har flera gånger sagt att beväpnade personer – lärare, vakter och annan skolpersonal – skulle kunna motverka och stoppa skjutningar på amerikanska skolor. I sitt tal på Conservative Political Action Conference på fredagen nämnde Trump polisen i förbifarten, och hävdade att lärare och skolpersonal – som älskar sina elever – ”skulle ha skjutit skiten ur” skolskytten.

Igår 16:40
Skolskjutningen i Florida

Tryckt stämning på första matchen efter skjutningen

När NHL-laget Florida spelade sin första match sedan skolskjutningen i Parkland höll målvakten Roberto Luongo, som bor i staden, ett känslosamt tal till ishockeypubliken.
Skolskjutningen där 17 personer dödades har väckt en debatt om vapenlagarna i USA. Många av de elever som överlevt skjutningen har engagerat sig för att påverka politiker att agera för en skärpt vapenlagstiftning.
– Ni är så modiga. Ni inspirerar oss alla. Ni ger oss hopp inför framtiden, sa Luongo som kämpade mot tårarna.

Igår 09:12
Läs mer om Skolskjutningen i Florida

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.