Arkiv X Ed Araquel / TT / NTB Scanpix
Nöje & kultur

Arkiv X får ännu en säsong

Gillian Anderson och David Duchovny repriserar sina roller som FBI-agenterna Dana Scully och Fox Mulder i ännu en säsong av Arkiv X. Tv-bolaget Fox meddelar att det blir tio nya avsnitt av serien som ska sändas i början av nästa år, skriver The Hollywood Reporter.
Den kultförklarade serien sändes ursprungligen i nio säsonger mellan 1992 och 2002. I fjol återvände den med en tionde säsong, som visades i Sverige i TV3 under originaltiteln The X-files. Om den kommande elfte säsongen också ska visas i svensk tv är däremot inte känt.

Toppnyheter

Judiska kapellet i Malmö attackerades i går. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot judiska församlingen i Malmö

Två män hotade med att kasta bomb mot församling

Två personer ska vid lunchtid på tisdagen ha hotat judiska församlingen i Malmö, skriver Kvällsposten. De unga männen ska ha krävt av säkerhetsvakten att få ”träffa judar” varpå de skrek att de skulle kasta en bomb.
– Inledningsvis kom det in som ett olaga hot, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens kommunikationscentral i region syd, till tidningen.
Männen ska ha fotograferats av säkerhetsvakten och bilderna har lämnats till polisen. Det är oklart om det finns någon utpekad misstänkt för hotet.

2 tim
Fredrik Sieradzki. Stig-Åke Jönsson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Judiska föreningen: ”Tar alltid det på stort allvar”

Den judiska föreningen i Malmö tar bombhotet mot föreningen på stort allvar, skriver Kvällsposten. Två unga män ska vid lunchtid ha bett om att få ”träffa judar” varpå de skrek att de skulle kasta en bomb.
– De stod utanför vår entré. När vår säkerhetsvakt frågade vad de ville sa de att de ville träffa judar, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid judiska församlingen, till tidningen.
Händelsen har polisanmälts och Sierdazki säger att man ”alltid tar sådana här händelser på stort allvar”.

1 tim
Två brandbomber har kastats mot judiska församlingen i Malmös kapell . Polisen utreder ett misstänkt hatbrott, enligt Sveriges Radio. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Judiska församlingen: ”Det tycks bli värre och värre”

Freddy Gellberg, ordförande för den judiska församlingen i Malmö, säger till Sydsvenskan att församlingen betraktar måndagsmorgonens händelse som ett hot. Det var på morgonen som två brandbomber hittades utanför lokalen och polisen utreder nu hatbrott, rapporterar P4 Malmöhus.
– Det tycks bli värre och värre. Vi tar det här mycket allvarligt, säger Freddy Gellberg till Sydsvenskan
Flaskorna ska ha börjat brinna, men inte orsakat någon skada på byggnaden.

Igår 14:10
Läs mer om Hoten mot judiska församlingen i Malmö
Brynn Anderson / TT / NTB Scanpix
Anklagelserna mot Roy Moore

Här anländer Roy Moore till vallokalen – på en häst

När det var dags för republikanen Roy Moore att själv rösta i fyllnadsvalet till senaten i delstaten Alabama gjorde han det inte till fots. I stället kom Moore ridande på en häst, någonting som han har gjort till lite av en tradition.
Moore kandiderar mot demokraten Doug Jones och har ett starkt stöd i den konservativa delstaten, trots att flera kvinnor har trätt fram och anklagat honom för sexuella övergrepp.
Enligt de senaste opinionsundersökningarna är det så pass jämnt mellan de två kandidaterna att det inte går att förutspå en tydlig vinnare, skriver BBC.

4 tim
JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Röstningen i Alabama är i gång – jämnt race väntas

Fyllnadsvalet till senaten har nu inletts i delstaten Alabama, där republikanen Roy Moore kandiderar mot demokraten Doug Jones.
Trots att flera kvinnor har trätt fram och anklagat Moore för sexuella övergrepp har den kontroversiella republikanen starkt stöd i den konservativa delstaten. Enligt de senaste opinionsundersökningarna är det så pass jämnt mellan de två kandidaterna att det inte går att förutspå en tydlig vinnare, skriver BBC.
I sina sista försök att övertala väljare lånade Moore retorik från president Donald Trump – han lovade att göra USA ”stort igen”. Men den djupt religiöse tidigare chefsdomaren sade också att ”vi måste gå tillbaka till Gud” och manade Alabamaborna att följa sitt samvete.
– Jag säger till er, om ni inte tror på min (moraliska) karaktär så rösta inte på mig, ropade han enligt public servicekanalen NPR från talarstolen i Midland City där han framträdde tillsammans med Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon.

Idag 14:03
Steve Bannon på ett kampanjmöte för Roy Moore.  JONATHAN BACHMAN / TT NYHETSBYRÅN

Analys: Steve Bannon räddade Moores kampanj

Roy Moores kandidatur till senatorsposten i Alabama såg ut att vara över i mitten av november, då fem kvinnor trädde fram och anklagade honom för sexuella övergrepp. Men när Alabamas invånare går till fyllnadsval i dag har han fortfarande starkt stöd och det beror till stor del på Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon, skriver Bloombergs Joshua Green i en analys.
Bannon har jobbat hårt med att sprida uppgifter som ifrågasätter kvinnornas berättelser, både genom nyhetssajten Breitbart och genom sina kontakter med politiker och journalister. Han ska särskilt ha riktat in sig på att få Fox News Sean Hannity att fortsätta stödja Moore och kampanjen har gett resultat. Enligt en enkät gjort av CBS News tror 71 procent av republikanerna att anklagelserna mot Moore är falska.
BBC:s Katty Kay skriver att Moores kandidatur är ett fascinerande vittnesmål om hur amerikansk politik ser ut i dag. Hon menar att världen borde ha intresserat sig för Moore, även innan anklagelserna om sexuella övergrepp.
”Han tycker att homosexualitet borde vara olagligt och att muslimer bör förbjudas från att sitta i kongressen”, skriver hon och tillägger:
”Trots USA:s formella uppdelning mellan kyrka och stat, anser Moore att ’guds lag alltid står över människans’”.

Idag 10:34
Läs mer om Anklagelserna mot Roy Moore
Anne Ramberg/illustrationsbild. TT
#metoo-uppropet

”Sextrakasserier och dåligt ledarskap är olika saker”

Me too-debatten som till en början handlade om sexuella trakasserier handlar numera om ledarskap där kvinnor inte tillåts göra karriär, skriver Anne Ramberg, generalsekreterare vid Advokatsamfundet, i en replik på SvD Debatt.
Hon frågar de jurister som skrev på SvD Debatt den 11 december: vad menas med manliga strukturer? Samtidigt menar Ramberg att hon anser att det är viktigt att skilja mellan sexuella trakasserier och frågan om kvinnors karriärmöjligheter då ”dåligt ledarskap” kan förekomma för både män och kvinnor.
Ramberg undrar också vilka åtgärder som debattörerna påstår att hon inte vidtagit. ”Advokatsamfundet kommer fortsätta att stötta kvinnor i deras strävanden att ta chefspositioner i rättslivet.”

13 min
SVT. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anklagad tv-profil får fortsätta jobba på SVT

En manlig medarbetare på SVT-sport fortsätter sitt samarbete med kanalen efter en utredning gällande anklagelser om grova sexuella trakasserier, skriver Sportbladet.
– Det här har inte varit något lätt beslut för oss. (..) Vi hade aldrig kontrakterat honom om vi hade känt till bakgrunden, säger sportschefen Åsa Edlund Jönsson till tidningen.
Det var i november som SVT valde att pausa samarbetet med mannen då det framkommit att kvinnor på hans förra arbetsplats berättat om sexuella trakasserier. De misstänkta ofredandena ska ha skett i nära anslutning till att experten började jobba för SVT.

5 tim
Malou von Sivers. Carl Bredberg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Malou von Sivers: Naivt tro att problemen försvinner

TV4-profilen Malou von Sivers tycker inte att kanalens vd Casten Almqvists beskrivning av att anklagade Martin Timell är ett ”enskilt rötägg” stämmer. Det skriver Malou von Sivers i boken ”Metoo – så går vi vidare”, enligt Expressen.
Programledaren skriver att det ”vore naivt” att tro att den problematiska strukturen försvinner för att man tar bort ”ett rötägg”.
I boken vittnar hon också om ”vilda fester och skidresor där spriten flödade” och beskriver hur hon sett chefer som tafsat på yngre medarbetare, enligt Expressen.
Martin Timell har nekat till anklagelserna.

6 tim
Läs mer om #metoo-uppropet
SAS framtid

SAS sitter på tillgångar i miljardklassen på Heathrow

Flygbolaget SAS har 17 start- och landningstillstånd på London-flygplatsen Heathrow, miljardtillgångar som inte tas upp i balansräkningen och som vd:n Rickard Gustafson säger att man inte beräknat, skriver DI. Enligt tidningen handlar det om tillgångar på 4,5 miljarder.
Start- och landningstillstånd, så kallade slot-par, är värda miljarder på den belastade flygplatsen. Den dyraste affären skedde i fjol då Oman Air betalade 640 miljoner kronor för ett av KLM/Air Frances slot-par.

2 tim
Pressbild.

Resultatet i linje med SAS prognos – ”Rätt håll”

Flygbolaget SAS resultat för fjärde kvartalet ligger i linje med den prognos man lämnade i början av november. Det framgår av delårsrapporten som släpptes på tisdagsmorgonen.
Enligt rapporten drivs resultatförbättringen av positiv intäktsutveckling och genomförda effektivitetsåtgärder.
”Utvecklingen visar att strategin leder oss åt rätt håll. Det är glädjande att den förbättrade lönsamheten gett oss möjligheten att påbörja en rekapitalisering av SAS, vilket gör att vi framöver kommer att kunna sänka de totala finansieringskostnaderna”, skriver vd Rickard Gustafson i rapporten.

Idag 08:02
Läs mer om SAS framtid

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.