Tech

Armbandet som håller koll på din elförbrukning

Begreppet wearable tech för väl kanske tankarna primärt till smarta klockor eller aktivitetsarmband, men här har vi en riktigt udda fågel i sammanhanget. Det är forskare vid University of Washington som har tagit fram MagnifiSense – ett armband som mäter hur mycket el användaren förbrukar. Detta genom att identifiera olika typer av elektronikprylar genom att analysera det elektromagnetiska fält som omger dem. Enligt forskarna har varje typ av apparat sitt eget unika elektroniska ”ljud” och en mixer låter exempelvis helt annorlunda än en hårtork.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Forskning & vetenskap

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Röster om
Colin Powell/Hillary Clinton TT
Presidentvalet i USA Röster om

Colin Powell: ”Jag ska rösta på Hillary Clinton”

Colin Powell kommer att lägga sin röst på Hillary Clinton i presidentvalet om två veckor, rapporterar flera amerikanska medier. Republikanen Powell, som var utrikesminister under George W Bushs tid vid makten, meddelade sin ståndpunkt under en lunch med en grupp affärsmän på Long Island under tisdagen.
– Han sa att han skulle stödja Hillary Clinton och han motiverade också varför han anser att Donald Trump inte är den rätta kandidaten, säger Paule Pachter, en av personerna som närvarade vid mötet, till New York Times.
Powells assistent har bekräftat för nyhetsbyrån AFP att han stöttar Clinton.
Hackade mejl som offentliggjordes i september visade att Powell tidigare i år kallat Trump för en ”skam för nationen” och en ”internationell paria”.

Igår 20:21
Nadezjda Tolokonnikova Ivan Sekretarev / TT / NTB Scanpix

Pussy Riot: ”Vaginan är större än Trump”

Punkgruppen Pussy Riot har släppt en ny låt som hyllar det kvinnliga könsorganet, som samtidigt ska ses som en pik mot Donald Trump och hans uttalande om att ta kvinnor ”på fittan”, rapporterar The Guardian.
– Låten kan ses som ett svar till Trump. Men jag tror att tanken om stark, kvinnlig sexualitet är mycket större än en populistisk man med storhetsvansinne. Vaginan är större än Trump, säger Nadezjda Tolokonnikova om låten ”Straight outta vagina”.

Igår 17:53
Kellyanne Conway LUCY NICHOLSON / TT NYHETSBYRÅN

Kampanjchef: Folk ber mig radera Trumps Twitterkonto

När Kellyanne Conway tog jobbet som Donald Trumps kampanjchef i augusti blev hon den tredje personen på posten sedan fastighetsmiljardären meddelade sin kandidatur. I en intervju med CNN berättar hon hur hon resonerar när Trump vägrar hålla sig till manus.
– Det är hans kampanj och hans kandidatur och i slutändan är jag bekväm med hans röst och hans val.
Förutom anklagelserna om övergrepp som flera kvinnor riktat mot Trump är det hans Twitterkonto som genererat honom mest problem, skriver CNN.
– Folk säger på fullt allvar ”Kan du inte radera hans Twitterkonto?”. Men jag tänker inte radera det, det är inte min sak att ta ifrån en vuxen man hans Twitterkonto, säger Conway.

Igår 14:43
Läs mer om Presidentvalet i USA
Presidentvalet i USA Valrörelsen
Donald Trump JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Valrörelsen

Trump: Tredje världskrig med Clintons Syrienpolitik

Om Hillary Clinton blir president kommer hennes utrikespolitik leda till ett tredje världskrig. Det säger Donald Trump i intervju med Reuters. Clinton har bland annat sagt att hon vill se flygförbudszoner över Syrien och så kallade säkra zoner där civila kan söka skydd. Vissa menar att sådana zoner riskerar att leda till direkta konfrontationer mellan Ryssland och USA.
– Det vi borde göra är att fokusera på IS. Vi borde inte fokusera på Syrien. Det kommer att sluta med tredje världskriget på grund av Syrien om vi lyssnar på Hillary Clinton, säger Trump.

Igår 20:04
Arkivbild: Väljare med röstkort i Texas. Eric Gay / TT / NTB Scanpix

Varannan fattig röstar inte – ”väljare diskrimineras”

När amerikanerna går till valurnorna den 8 november kommer de fattigas röster inte att höras i samma utsträckning som de välbeställdas, rapporterar SVT. Bara 50 procent av de fattiga röstar, att jämföra med 80 procent av de som har det bättre ställt. En av de faktorer som hindrar ekonomiskt utsatta väljare från att rösta är kostnaden det innebär att skaffa sig det id-kort som krävs för att ens kunna registrera sig som väljare.
Delstatslagar som kräver id-kort har i många fall ogiltigförklarats i högre instans, men finns i praktiken ofta ändå kvar. I delstaten Georgia, där många har det ekonomiskt svårt, hade så många som 100 000 ansökningar om röstkort inte behandlats när ansökningstiden löpte ut.
– Georgia är ”ground zero” när det kommer till att diskriminera väljare, säger juristen Kristen Clarke till Washington Post.

Igår 18:36
Donald Trump skojar med hotellanställda i Miami. JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN

Trumps fokus med två veckor kvar: Hotellreklam

Florida är en av de viktigaste delstaterna i det amerikanska valet. Men när Donald Trump i dag gjorde ett kampanjstopp i Miami fokuserade han mer på att göra reklam för det Trumpägda hotell som slår upp portarna i Washington DC i morgon, skriver Washington Post.
– Jag tror att det kan bli ett av de bästa hotellen i världen, sa Trump.
Han har vid flera tillfällen kritiserats för att ha gjort smygreklam för hotellet under olika kampanjtillställningar, intervjuer och tv-debatter.

Igår 17:36
Läs mer om Presidentvalet i USA
Flyktingkatastrofen Svenskt mottagande
Gudrun Antemar, lagman vid Stockholms Migrationsdomstol. TT
Flyktingkatastrofen Svenskt mottagande

Migrationsdomstolen: Vi behöver mer resurser

Siffran över antalet personer som söker asyl i Sverige har sedan toppåret 2015 minskat drastiskt och många av dem som i dag söker kommer att få avslag på sin ansökan. Det betyder mycket jobb för landets Migrationsdomstolar som nu kallar in all tillgänglig extra personal, till och med pensionärer. Det rapporterar SVT Nyheter.
– Man måste fixa bemanningen hos domstolarna, det måste fixas extra lokaler, det måste finnas tillgång till rättsliga biträden, nämndemän och tolkar, säger Johan Axelsson vid Domstolsverket.
2017 räknar man med 30 000 asylmål, vilket är en fördubbling jämfört med 2016, enligt Axelsson. Vid Migrationsdomstolen i Stockholm anser man att det krävs mer resurser för att de många domarna ska ske effektivt och korrekt.

Igår 18:25
Personer med uppehållstillstånd kan tvingas att bo i tält. Arkivbild. TT

Färre asylsökande – ändå kan många tvingas bo i tält

I Migrationsverkets senaste prognos framgår att 29 000 människor väntas till Sverige i år. Det är en minskning med 6 500 personer jämfört med de siffror som angavs i juli. Trots det kvarstår utmaningen med att få fram bostäder åt de nyanlända som fått uppehållstillstånd. Enligt en ny lag från i våras är kommunerna skyldiga att ta emot en viss kvot nyanlända och bland annat ordnat bostad åt dessa.
– Alla gör sitt yttersta. Ska man bara uppfylla lagkravet och det inte blir några ändringar så kommer en del personer få ett sämre boende. En del kommuner har talat om tält och idrottshallar, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting till TT.

Igår 15:34
TT

Johansson: ”Visar att vi har kontroll”

Migrationsminister Morgan Johansson anser att Migrationsverkets prognos har kontroll över flyktingsituationen, skriver Aftonbladet. Moderaterna däremot tycker att regeringens jobb inte är tillräckligt, det krävs en stramare politik, inte minst på grund av att anhöriginvandringen är mycket hög.
– Fram till 2019 är det 317 000 ärenden. Det här kommer ha stor inverkan på frågor om bostäder, jobb, skolplatser, sjukvård. Det understryker att vi behöver ha en långsiktig och hållbar migrationspolitik, säger Johan Forssell, Moderaternas migrationspolitiska talesperson till tidningen.
Johansson anser att det handlar om hur man räknar.
– De räknar på begäran av ärenden, inte hur många som blir beviljade. Traditionellt sett blir ett lägre antal av de yrkade beviljade, säger han.
I Migrationsverkets senaste prognos framgår att 29 000 människor väntas till Sverige i år. Det är en minskning med 6 500 personer jämfört med de siffror som angavs i juli.

Igår 16:39
Läs mer om Flyktingkatastrofen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.