Tech

Armbandet som håller koll på din elförbrukning

Begreppet wearable tech för väl kanske tankarna primärt till smarta klockor eller aktivitetsarmband, men här har vi en riktigt udda fågel i sammanhanget. Det är forskare vid University of Washington som har tagit fram MagnifiSense – ett armband som mäter hur mycket el användaren förbrukar. Detta genom att identifiera olika typer av elektronikprylar genom att analysera det elektromagnetiska fält som omger dem. Enligt forskarna har varje typ av apparat sitt eget unika elektroniska ”ljud” och en mixer låter exempelvis helt annorlunda än en hårtork.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Forskning & vetenskap

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Konventen
MARK WILSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Presidentvalet i USA Konventen

Obama väntas hylla Clinton – och attackera Trump

President Barack Obama är huvudtalare under den tredje dagen av Demokraternas konvent. Talet äger rum 12 år efter Obamas stora genombrott på det politiska scenen. Vid Demokraternas konvent 2004 blev senatorn från Illinois känd när han talat om hur USA:s befolkning bör sträva efter enighet. Nattens tal väntas ha ett liknande tema. Först och främst antas han lyfta fram Hillary Clintons lämplighet som president.
Under onsdagen gick Obama till attack mot Donald Trump.
– Jag skräms av tanken på en president som inte verkar kunna sina saker och som inte heller verkar vara intresserad av att lära sig, sa han i en intervju med NBC News.
Även vicepresident Joe Biden kommer att tala under natten.

Igår 20:54
CARLO ALLEGRI / TT NYHETSBYRÅN

Trump till Ryssland: Hacka Clintons mejl

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump uppger att han inte haft några kontakter med Ryssland och att han aldrig har träffat Vladimir Putin. Det sa han i samband med en presskonferens i Miami i dag. Samtidigt uppmanade han Ryssland att hacka sig in i Hillary Clintons mejlserver:
– Ryssland, om ni lyssnar på det här så hoppas jag att ni kan hitta de 30 000 av hennes mejl som fortfarande saknas. Ni kommer att belönas rikligt av media.
Demokraterna har anklagat Trump för att ha täta kopplingar till Ryssland. På presskonferensen konstaterade Trump att han inte skulle se några problem med om en främmande makt försökt blanda sig i amerikansk inrikespolitik.
– Om Ryssland eller Kina eller något annat av de där länderna får tag i mejlen så gör det inte mig någonting. Uppriktigt sagt, skulle jag älska att läsa dem, säger han enligt internationella medier.

Igår 17:07
Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix

Clintons kampanj: ”Trump uppmuntrar till spioneri”

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clintons kampanj anklagar Donald Trump för att uppmuntra till spioneri, skriver TT och AFP. Orsaken är att Trump på en presskonferens har uppmanat Ryssland att hacka sig in på Clintons mejlserver.
– Detta har gått från att vara en fråga om nyfikenhet och en fråga om politik till att bli en nationell säkerhetsfråga, säger Jake Sullivan, Hillary Clintons chefsrådgivare i utrikespolitiska frågor, enligt The New York Times.

Igår 17:38
Läs mer om Presidentvalet i USA
Presidentvalet i USA Röster om konventen
Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Presidentvalet i USA Röster om konventen

Analys: Clinton kan ha hittat ett vinnande recept

I en analys skriver Expressens utrikespolitiske kommentator Mats Larsson om Donald Trumps utspel på en presskonferens under onsdagen. Presidentkandidaten manade då Ryssland att leta efter Hillary Clintons mejl.
”I dag gick han längre än vad någon presidentkandidat modern tid gjort. Han uppmanade i praktiken en främmande makt att spionera på sin politiska motståndare”, skriver Larsson.
Han konstaterar att Trump och högt uppsatta personer i hans kampanj har band till Ryssland. Bland annat har kampanjchefen Paul Manafort,
tidigare arbetat som rådgivare åt den avsatte ukrainska presidenten Viktor Janukovytj som nu lever i exil i Ryssland. Om Clinton kan utmåla Trump som "en farlig kandidat som i sin okunskap går Rysslands ärenden, så kan hon slutligen ha hittat ett vinnande recept”, menar Larsson.

Igår 22:10
MARK KAUZLARICH / TT NYHETSBYRÅN

Analyser: ”En motvillig stjärna i sin egen show”

I natt valdes Hillary Clinton till Demokraternas kandidat i presidentvalet i november. ABC News Rick Klein skriver i en analys att Hillary nu försöker börja om på nytt: ”Clinton försökte sätta primärvalskampen bakom sig och slutligen, om inte helt, mäkla fred med Bernie Sanders och få honom att förena konventet”, skriver han. Amy Chozick skriver i en New York Times-analys att Clinton beskrivs som introvert och att hon valde att inte närvara på scenen utan var med via videolänk från sitt hem i Chappaqua. ”Alltid på sin vakt, ovanligt privat och programmerad att undvika skrytsamhet som är så typisk för politiska konventioner, har Clinton, halvvägs genom detta fyra dagars firande av sitt liv och livsverk, varit en motvillig stjärna i sin egen show”, skriver hon.

Igår 05:33
LUCY NICHOLSON / TT NYHETSBYRÅN

”Bill Clinton höll sitt mest personliga tal någonsin”

Expressens Mats Larsson hyllar i en analys Bill Clintons tal under konventet och skriver att han, liksom vid Obamas val, kommit till undsättning för Demokraterna. ”Den viktigaste uppgiften för Bill Clinton i natt var att skapa en människa bakom karikatyren. För det är vad Hillary Clinton blivit efter 25 år i offentligheten. Hon känns ofta inte som en riktig människa, en verklig kvinna”, skriver han. DN:s Sanna Torén Björling tror i stället att stödet från Barack Obama kan lyfta Clinton. ”Till skillnad mot Clinton är Barack Obama en mycket skicklig talare, och hans tal på onsdagskvällen har stora möjligheter att ge Hillary Clinton en skjuts”, skriver hon.

Igår 09:10
Läs mer om Presidentvalet i USA
Flyktingkatastrofen Svenskt mottagande
Arkivbild: Asylprocess på Migrationsverket i Solna Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingkatastrofen Svenskt mottagande

40 000 kan bli kvar trots besked om utvisning

En tredjedel av de utvisningsärenden som polisen tar över från Migrationsverket lyckas man avsluta. Om trenden håller i sig betyder det att 40 000 människor som fått avslag på sina asylansökningar kommer att vara kvar i Sverige år 2020, visar en sammanställning från SVT.
– Det riskerar att få allvarliga konsekvenser. För den enskilde som får ett dåligt liv i skuggan av det svenska rättssamhället, men också för det svenska samhället med risker för svartjobb och kriminalitet, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT.

Igår 20:43
Arkivbild från gränskontroller vid Hyllie station utanför Malmö. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Domstolar oeniga när fall av människosmuggling ökar

Det väcks fler åtal gällande människosmuggling i Sverige än tidigare, rapporterar Svenska Dagbladet. Men domstolarna bedömer brottet på olika sätt.
Tidningen har talat med 35-årige Ahmed Saied som hämtade sin familj på andra sidan Öresundsbron. Bilen stannades i gränskontrollen och Ahmed dömdes sedan för ringa människosmuggling i Malmö tingsrätt.
En 49-årig syrier som hjälpte sin dotter att ta färjan från Tyskland till Sverige friades dock av Ystad tingsrätt. Bland annat för att de åtalade frivilligt anmält sig vid gränskontrollen och hade för avsikt att söka asyl.
– Men jag uppmanade åklagaren uttryckligen att överklaga. Om det är som du säger att man dömer på annat sätt i Malmö så skulle det kanske vara bra med fler vägledande domar, säger Tomas Forenius, rådman i Ystad tingsrätt, till SvD.

Igår 09:49
Läs mer om Flyktingkatastrofen
Kuppförsöket i Turkiet Efterspelet
Arkiv. Petros Karadjias / TT NYHETSBYRÅN
Kuppförsöket i Turkiet Efterspelet

Turkiet beordrar stängning av 100 medier

Flera nyhetsbyråer, tv- och radiokanaler och dagstidningar i Turkiet har stängts ned efter order av regeringen, rapporterar AP. Orsaken uppges vara oroligheter efter kuppförsöket. Det rör sig om tre nyhetsbyråer,16 tv-kanaler, 23 radiostationer, 45 dagstidningar och ytterligare flera tiotals tidskrifter och förlag. Myndigheter har också gett order om att gripa ytterligare 47 journalister misstänkta för inblandning i den misslyckade statskuppen i landet, rapporterar Reuters.
– Minsta kritik mot Erdogan eller ett olyckligt bildval kan göra att man hamnar i fängelse för förtal, säger Jonathan Lundqvist från Reportrar utan gränser till SVT Nyheter.

Igår 19:42
Arkivbild Lefteris Pitarakis / TT / NTB Scanpix

Analyschef sparkad för rapport om kuppförsöket

Analyschefen vid ett av de största aktiemäklarhusen i Turkiet har fått sparken och blivit av med sin yrkeslicens efter att han publicerat en rapport om kuppförsöket i landet.
”Mert Ulker, vår tidigare analyschef, delade en rapport med investerarna den 18 juli som inte återspeglar våra åsikter”, säger analyshusets vd i ett uttalande enligt Reuters.
Över 60 000 människor har gripits eller mist sina jobb efter kuppförsöket den 15 juli.

Igår 15:11
Sahin Alpay

Svensk-turkisk journalist gripen av polis i hemmet

Den svensk-turkiske journalisten Sahin Alpay greps i dag i Turkiet när landet utfärdade 47 nya arresteringsordrar på journalister i landet, skriver nyhetsbyrån AP. Alpay, som bott i Sverige i flera år och doktorerat på Stockholms universitet, ska ha gripits i sitt hem och är misstänkt för kopplingar till Gülenrörelsen, uppger Journalisten.
– Jag kommer inte att säga någonting, jag vet inte varför jag gripits, sa Alpay när han greps.
UD:s presstjänst undersöker just nu uppgifterna.

Igår 11:01
Läs mer om Kuppförsöket i Turkiet
Marc Platten Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
VW:s miljöfusk

Nästan inga VW-bilar fixade efter fusket

Bara tre procent av de Volkswagenbilar som manipulerades för att ge intryck av lägre utsläpp har justerats som företaget lovat. Totalt handlar det om 225 000 dieselbilar i Sverige, av dem har 3 500 åtgärdats. Dessutom saknas en teknisk lösning som är godkänd av myndigheterna.
– Vi har blivit dubbelt överkörda, säger bilägaren Marc Platten från Nacka till TT.
Enligt VW beror dröjsmålet på att bilägarna frivilligt väntar med ingreppet till den vanliga servicen.
– Det kommer ske löpande under året, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Group Sverige.
Motormännens vd Fredrik Daveby är kritisk att det är upp till kunderna att få bilarna åtgärdade.
– Transportstyrelsen lägger sig platt för Volkswagen, säger han.

Igår 20:11
JOHN MACDOUGALL / AFP

VW utreds för miljöbrott efter utsläppsfusk

Förundersökningen mot Volkswagen har utökats med misstankar om miljöbrott, skriver Dagens industri. De manipulerade bilarna kan nämligen ha släppt ut så mycket kväveoxider att det har överskridit EU:s gränsvärden.
– Det är utsläpp som inte är lagliga, säger Jörgen Lindberg, vice chefsåklagare vid miljöbrottsenheten i Malmö, till DI.
Volkswagen Sverige säger sig välkomna utredningen av de nya brottsmisstankarna.
– Vi tycker att det är jättebra att allting blir utrett i grunden så att det inte finns några tveksamheter, säger bolagets informationschef Marcus Thomasfolk till tidningen.

Igår 20:11
Läs mer om VW:s miljöfusk

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.