Barack Obama JOSHUA LOTT / AFP
Presidentvalet i USA USA:s framtid

Barack Obama i sitt sista tal: Yes we can, yes we did

Barack Obama togs emot av ett öronbedövande jubel när han i natt höll sitt sista tal som president. Kongresshallen McCormick place i den avgående presidentens hemstad Chicago var fylld till bristningsgränsen när han intog scenen.
– Jag kom till Chicago i tjugoårsåldern. Det var här jag lärde mig att förändring bara händer när folket engagerar sig och kräver förändring, inledde han sitt tal och möttes av jubel och talkörer som skanderade ”Four more years” (fyra år till).
– Jag kan inte det, svarade Obama med ett leende.
Publiken buar när Obama nämner att Donald Trump ska ta över presidentposten nästa vecka, men han stoppar dem och poängterar att det är viktigt med en ”fredlig övergång från en fritt vald president till nästa”.
– Jag lovade den tillträdande president Trump att min stab kommer att säkra en så smidig övergång som möjligt, precis som president Bush gjorde för mig.
Avslutningen på talet var given – en passning till presidentkampanjen för åtta år sedan.
– Yes we can. Yes we did.

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Women's march
Birgitta Ohlsson (arkivbild)/ Lördagens Women’s March-demonstration i Stockholm med anledning av att Donald Trump tillträtt som USA:s president. TT
Presidentvalet i USA Women's march

Ohlsson: Trump har sänkt gränsen för anständighet

Flera tusen personer – nästan lika många män som kvinnor – samlades i dag på Norrmalms torg i Stockholm för att delta i Women’s March, som en reaktion mot Donald Trumps retorik kring kvinnor och minoriteter.
– Han är en demokratiskt vald president och det ska vi alla respektera. Men det innebär inte att vi ska acceptera att han har sänkt nivån för anständighetens gräns i det politiska samtalet globalt, sa riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (L) som talade vid demonstrationen, enligt TT.

9 min
Kvinnor håller upp skyltar med budskapen ”Hennes kropp, hennes val” och ”Gör Amerika till Amerika igen”, i tjeckiska Prag på lördagen. MICHAL CIZEK / AFP

Miljontals protesterar mot Trump världen över

Totalt väntas ungefär 600 demonstrationer under parollen Women’s March runtom i världen för mänskliga rättigheter och jämställdhet, som en reaktion på att Donald Trump nu blivit USA:s president. I Sydney deltog flera tusen kvinnor och män i natt svensk tid och enligt AFP uppskattas lika många ha deltagit i marschen i Melbourne. I Nya Zeelands storstäder Wellington och Auckland anslöt några hundratal demonstranter.
Senare under lördagen genomfördes liknande protester i bland annat Berlin, London, Stockholm och Calcutta. Totalt väntas över 2,2 miljoner kvinnor delta i marscherna, skriver Aftonbladet.

1 tim
Demonstration i Portland Beth Nakamura / TT NYHETSBYRÅN

200 000 kvinnor väntas marschera i Washington

I dag väntas hundratusentals amerikaner demonstrera för rättvisa men också som en reaktion på den nye presidenten Donald Trump, som kritiserats för sin kvinnosyn och anklagats för sexuella övergrepp. På hans andra dag vid makten anordnas därför demonstrationer mot diskriminering över hela världen och även på flera håll i Sverige. Arrangörerna för den största, Women’s March on Washington, förväntar sig omkring 200 000 deltagare.
– Vi kan inte bara stå tysta och titta på, säger deltagaren Stephanie Albrycht Wong som är på plats i Washington.
Women’s March on Washington startar 19.00, svensk tid.

Idag 06:39
Läs mer om Presidentvalet i USA
Jimmie Åkesson, Anna Kinberg Batra TT
Svenska blockpolitiken

Åkesson: ”Tror att vi är största parti efter valet”

Efter att Moderatledaren i veckan deklarerade att hon vill ta stöd av Sverigedemokraterna för att fälla regeringen ger Jimmie Åkesson uttryck för att SD har medvind i seglen.
–  Att Anna Kinberg Batra är så tydlig med att hon vill samarbeta med oss tyder på att hon långsiktigt kan tänka sig andra typer av regeringssamarbeten än Alliansen, säger han i en intervju i Aftonbladet.
Åkesson säger att han tror att SD:s stöd kommer att fortsätta öka i väljaropinionen. På frågan vilket parti som är störst i riksdagsvalet nästa höst svarar han:
–  Jag tror att vi kommer att vara det.

2 min
Stefan Löfven (t v) Annie Lööf (t h) TT

”Löfven bör göra som AKB – hoppa ut i det okända”

Opinion Statsminister Stefan Löfven (S) borde göra som Moderatledaren Anna Kinberg Batra och hoppa i det okända, skriver Folkbladets Widar Andersson i en ledare och lyfter fram att Socialdemokraterna borde söka samarbete mot mitten. ”Tanken på en vänsterregering är lika stendöd som en alliansregering.” Men Aftonbladets ledarskribent Ingvar Persson menar att Centerledaren Annie Lööf gör det svårare för Löfven att söka andra samarbeten. När Moderaterna öppnar upp för att ta stöd från Sverigedemokraterna behöver Löfven ett parti som inte vägrar att samarbeta med Socialdemokraterna, skriver Persson.

Idag 09:05
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Källa: Björklund vädjade till AKB att låta bli utspelet

Liberalernas partiledare Jan Björklund vädjade till M-ledaren Anna Kinberg Batra att inte göra torsdagens utspel, erfar Aftonbladet. Kinberg Batras besked att hon vill att Alliansen ska gå fram med en gemensam budget redan i år och är beredd att fälla regeringen med stöd av SD slog ner som en bomb i partiet, säger en L-källa till tidningen.
– Att M varit på väg åt det här hållet är ingen hemlighet, men det var oväntat att det skulle meddelas just den här torsdagen, säger källan till tidningen.
Både L och C meddelade kort efter M-ledarens presskonferens att de inte ställer sig bakom Kinberg Batras besked.
– Vi tycker ju att det är en felaktig ståndpunkt och försökte säga att det är olämpligt att gå ut med det här just nu. Vi bad henne att vänta så vi kunde resonera om det i enrum i stället, säger en L-källa till Aftonbladet.

Idag 06:55
Läs mer om Svenska blockpolitiken
Presidentvalet i USA Trumps installation
Donald Trump YURI GRIPAS / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Trumps installation

Tveksamma påståenden om jobb och försvar i talet

Det tal Donald Trump höll i går i samband med sin installation stämde väl överens med hans presidentvalskampanj. Många teman, så som jobb, militärt försvar och terror, kändes igen från tidigare. Men talet innehöll också flera tveksamma påståenden som inte stämde helt överens med fakta, visar en granskning från AP som gått igenom talet. Bland annat sa Trump att ”jobben försvunnit” och att ”välståndet i landet har försvunnit bort i horisonten”. Men i själv verket har antalet jobb i USA ökat 75 månader i rad, vilket är rekord.

4 tim
Donald Trump JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN

Trumps första beslut: Försvaga Obamacare

President Donald Trump har tagit plats i Ovala rummet i Vita huset. Där undertecknade han sitt första beslut – att försvaga sjukvårdsreformen Obamacare. Donald Trump hann inte vara USA:s president i många timmar innan han stegade in i Ovala rummet, som Barack Obama lämnade samma dag. Omgiven av ett stort pressuppbåd skrev han på sitt första verkställande beslut, om att minska ”bördan” av hälsovårdsreformen Obamacare.
Trump skrev också på utnämningarna för försvarsministern James Mattis och John Kelly, minister för inrikes säkerhet.

Idag 06:29
Donald och Melania Trump David J. Phillip / TT / NTB Scanpix

Trump har tagit plats i Ovala rummet i Vita huset

President Trump har tagit plats i Ovala rummet i Vita huset. Där undertecknade han sitt första beslut – att försvaga sjukvårdsreformen Obamacare. Trump skrev också på utnämningarna för försvarsministern James Mattis och John Kelly, minister för inrikes säkerhet. Trump har även hunnit vara aktiv på Twitter sedan han tillträdde som president.
Under natten har tre baler hållits, dels två på Walter E. Washington Convention Center och dels en militärbal på National Building Museum.

Idag 04:31
Läs mer om Presidentvalet i USA
Presidentvalet i USA Marknadsreaktioner
Richard Drew / TT / NTB Scanpix
Presidentvalet i USA Marknadsreaktioner

Expert: Marknaden inte odelat positiv till Trump

Finansmarknadernas uppfattning om politiken Donald Trump väntas föra är klar, enligt försäkringsbolaget Allianz chefsrådgivare Mohamed El-Erian. Han hänvisar till hur börsen reagerade i realtid till Trumps installationstal.
– Det kommer ett tydligt budskap från marknaden. Den omhuldar de tillväxtvänliga elementen i hans politik – skattereformer, avreglering, infrastruktursatsningar – och den är bekymrad över hans protektionistiska tendenser, säger han till CNBC.
Inför ceremonin där Trump svor presidenteden rusade börsen. Men rallyt kom av sig när Trump i sitt tal sa att USA måste ”skydda sina gränser från anstormningen från andra länder som tillverkar våra produkter, stjäl våra företag och förstör våra jobb”. Wall Street slutade dock ändå handelsdagen på plus.

39 min
Pavel Golovkin / TT / NTB Scanpix

Analyser: Trump och Le Pen gör valutor osäkra

Dollarns värde har sedan 2011 haft en tydlig riktning – uppåt, skriver DI:s Johanna Jeansson. Men även om de flesta investerarna i dag tycks ha positionerat sig för en fortsatt uppgång är det långt ifrån säkert att det blir så nu när Donald Trump har tagit plats i Vita huset.
”Med Donald Trump som ny ledare för världens största finansmarknad är det enda givna att det ha blivit betydligt mer osäkert än tidigare. Det gäller också vart den amerikanska valutan ska ta vägen”.
SvD:s Louise Andrén Meiton spår osäkerhet för en annan valuta – euron. Orsaken är det stundande franska presidentvalet. Nationella frontens ledare, Marine Le Pen, vill överge den europeiska valutan.
”Valutgången är oviss. Marine Le Pen har dessutom en bundsförvant i USA:s nya president Donald Trump. Eurons framtid är långt ifrån lika säker som tidigare”, skriver André Meiton.

Idag 08:44
ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

”Lovar medge att jag hade fel – om Trump lyckas”

Ekonomen Timothy Taylor skriver på bloggen Conversable Economist att han har lågt ställda förväntningar på Donald Trumps tid som USA:s president. Men han konstaterar samtidigt att han har haft fel om framtiden förr. 1985 hade han inte kunnat föreställa sig att Berlinmuren skulle falla inom hans livstid eller att Kina inom några årtionden skulle vara på väg att gå om USA som världens största ekonomi.
Taylor anser därför att han och andra Trumpskeptiker redan nu borde lova att medge att de hade fel om Trumps tid som president blir lyckad. Han listar en rad ekonomiska villkor det. Om till exempel landets tillväxttakt stiger till 4 procent om året eller om koldioxidutsläppen minskar, lovar Taylor att säga att han hade fel.

Idag 08:05
Läs mer om Presidentvalet i USA
Plakat i Berns salonger i Stockholm på under en minneshögtid för Fadime Sahindal 2014. Arkivbild. ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om hedersförtryck

15 år efter mordet: Fler söker hjälp mot hedersvåld

15 år har gått sedan Fadime Sahindal mördades av sin pappa för att hon inte levde enligt familjens traditioner. 26-åringens död fick begreppet hedersförtryck att hamna på journalisters och beslutsfattares läppar. I dag är medvetenheten större och antalet unga som söker hjälp för hedersrelaterat våld ökar kraftigt, skriver DN. Tidningen har pratat med Dilek Baladiz, verksamhetsledare på Origo, som är ett resurscentrum där drabbade kan söka hjälp. På bara ett år har antalet unga som söker hjälp på Origo ökat kraftigt, från 112 nya fall 2015 till 156 fall i fjol.
–  Ibland är det myndiga människor som behandlas som 14-åringar och inte får gå ut när de vill. Vissa fall är grövre. Det finns de som måste ha livvakt när de kommer hit, säger Dilek Baladiz till tidningen.

3 tim
Fadime Sahindals begravning TT

Debatt: Feminister mumlar om hedersförtryck

Opinion I dag är det femton år sedan Fadime Sahindal blev en symbol för hedersförtryck, något som uppmärksammas på flera debattsidor. Författaren och journalisten Mikael Thörnqvist skriver på GP:s debattsida att vänstern har blundat för att se hedersförtrycket medan Fadime själv ”talade klarspråk”. Han menar att hederskultur existerar och därför måste vänstern och feminister sluta blunda för det.
Debattörerna Esme Güler och Osman Aytar håller inte med och skriver på Aftonbladets debattsida att hedersbegrepp kan bidra till att bilda generaliserande uppfattningar. Begreppet bör användas med större varsamhet, menar de. ”Vi behöver utgå ifrån de utsattas perspektiv i stället för förövarnas och förtryckarnas.”

4 tim
TT Mark Earthy/TT / TT NYHETSBYRÅN

”15 år efter Fadimes död – ännu görs inte nog”

Opinion I dag är det 15 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin egen pappa – för att hon vägrat familjen låta bestämma hur hon skulle leva sitt liv. Trots att det var hon som öppnade Sveriges ögon, vågade tala på ett modigt sätt om att hedersrelaterat våld existerar – görs det fortfarande inte tillräckligt, skriver Sydsvenskan i en ledare.
Trots att barnäktenskap är förbjudet i Sverige, placerar många kommuner gifta barn hos sina makar. Detta är något som regeringen måste vara tydligare med och ge konkreta direktiv till kommuner, slår ledarskribenten fast. ”Det måste vara glasklart att en förvrängd syn på heder inte i något sammanhang berättigar brott mot lagar eller inskränkningar av individers frihet och liv.”

5 tim
Läs mer om Debatten om hedersförtryck

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.