Barnmorskan Malin Bergander till höger. Bilden är privat.  TT
Abortvägrande barnmorskorna

Barnmorska: I mitt yrke hjälper jag även nazister

”Jag har mött människor som ser på världen på samma sätt som jag och de som har en syn som radikalt går emot min egen. Jag är barnmorska och behandlar alla med respekt”, skriver Malin Bergander, barnmorska på Östra sjukhuset i Göteborg på Expressen Debatt.
Hon skriver om hur hon har hjälpt kvinnor som är nazister, aktiva i Sverigedemokraterna eller har nära kopplingar till Hells Angels. Hon har också vårdat kvinnor som är muslimer, katoliker, ortodoxa och Jehovas vittnen. Inom vården ska alla patienter behandlas med respekt – och det ska genomsyra hela vårdkedjan, skriver Bergander. Hon uttrycker besvikelse gentemot barnmorskan Ellinor Grimmark, som hamnat i rampljuset för att hon vägrar utföra aborter.
Men Grimmarks religiösa övertygelse skulle aldrig innebära att hon nekades vård från en barnmorska, skriver Bergander som undrar hur det skulle vara om rollerna vore omvända.
”Vi skulle däremot inte kunna lita på att hon vill vårda oss om det var tvärtom.”

Toppnyheter

HAMZA AL-AJWEH / AFP
Syrienkriget

Ännu en blodig dag i östra Ghouta – minst 38 döda

Medan FN:s säkerhetsråd förhandlar om en vapenvila går ännu en svart dag mot sitt slut i Syrien. Minst 38 civila har dödats i regimens bombningar över östra Ghouta under fredagen, skriver AFP.
Totalt har 460 civila – över 100 av dem barn – dödats i den senaste veckans intensifierade räder mot den rebellkontrollerade enklaven.
Få av de 400 000 civila som lever i området strax utanför Damaskus vågade sig ut på gatorna på fredagen, rapporterar AFP:s korrespondent från staden Douma.
– FN kräver vapenvila, Frankrike fördömer, men vi har inte fått något, säger Abu Mustafa, en av få personer nyhetsbyråns utsända möter på de sönderbombade gatorna.

2 tim
BASSAM KHABIEH / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

FN-omröstning skjuts upp – förhandlar in i det sista

Säkerhetsrådets omröstning om en resolution om vapenvila i Syrien har skjutits upp i flera omgångar. Vid 22-tiden, svensk tid, fanns inga nya besked om när – och om – omröstningen skulle äga rum. Tidigare på fredagen sa Pezhman Fivrin, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström, till TT att intensiva förhandlingar pågick in i det sista.
Resolutionen har lagts fram av Sverige och Kuwait och kan bestridas med veto av Ryssland. Landets FN-ambassadör har tidigare beskrivit förslaget som ”orealistiskt”, men på fredagseftermiddagen sa utrikesminister Sergej Lavrov att den ryska delegationen är beredd att rösta ja.
USA och dess allierade har vägrat att ändra resolutionen så att den innehåller garantier om att rebellerna kommer att följa vapenvila.

6 tim
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.  DJORDJE KOJADINOVIC / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Lavrov: Ryssland beredda att rösta ja till vapenvila

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa under eftermiddagen att Ryssland är redo att ställa sig bakom resolutionen om en 30 dagar lång vapenvila i Syrien, rapporterar Interfax.
USA rasade mot Ryssland efter att förhandlingarna gick i stöpet på torsdagen och Wallström är inte överdrivet optimistisk om möjligheterna att nå framgång.
– Vi kan inte utesluta att de ännu en gång lägger in sitt veto, sa Wallström efter ett möte med riksdagens EU-nämnd.
Men Lavrov säger nu att den ryska delegationen är beredd att rösta ja.
Hur Ryssland faktiskt kommer att rösta är oklart in i det sista. Landet strider på den syriska regimens sida i konflikten och har dessutom möjlighet att lägga in ett veto eftersom landet är en av de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet.

Idag 14:08
Läs mer om Syrienkriget
Brexit Förhandlingarna
Donald Tusk/Theresa May. TT
Brexit Förhandlingarna

Tusk sågar britternas brexitlinje: ”En illusion”

I mars enas EU om riktlinjer för sin relation till Storbritannien under och efter brexit – oavsett om britterna är redo eller inte. Så lyder budskapet från rådsordförande Donald Tusk, rapporterar Reuters.
Tusk efterlyste tydligare bud från London och menade att britternas brexitlinje – baserat på den senaste tidens medierapportering – tycks vara baserad på ”en ren illusion”.
– Det verkar som om deras filosofi om att äta kakan och ha den kvar fortfarande är vad som gäller. Från EU:s sida har det varit klart från början att det inte kommer att bli tal om att plocka russinen ur kakan eller välja vad man vill från den inre marknaden, sa Tusk på en presskonferens efter EU-toppmötet på fredagen.
Nästa torsdag reser Tusk till London för att träffa premiärminister Theresa May, i hopp om mer klarhet. May ska sedan hålla ett större brexittal om britternas önskemål nästa fredag.

29 min
Stefan Löfven.  Erik Abel / TT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Löfven: EU:s kostnader måste fördelas rättvist

EU må vara till stor nytta för Sverige, men inte desto mindre måste kostnaderna för medlemskapet hållas nere. Det var budskapet från statsminister Stefan Löfven (S) på väg in till fredagens informella budgetmöte i Bryssel.
– Vi menar att budgeten ska gå till rätt saker, kostnaderna ska fördelas rättvist och vi vill ha en modernisering av budgeten, säger han enligt TT.
Den budget som ska förhandlas fram vid det här toppmötet gäller för sju år framåt och träder i kraft 2021. En knut att lösa handlar om hur resterande EU-medlemmar ska täcka upp för det hål som Storbritannien lämnar i samband med utträdet.
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen konstaterar att de kvarvarande länderna knappast ”blir rikare när Storbritannien lämnar”.
– Därför måste budgeten hållas. Vi ska våga omprioritera och omfokusera EU:s budget, säger han till nyhetsbyrån.

Idag 12:36
LUDOVIC MARIN / AFP
Brexit Förhandlingarna

Nu inleds EU-ledarnas kamp om budgeten

I dag håller EU-ländernas stats- och regeringschefer en informell långlunch i Bryssel för att diskutera nästa långtidsbudget. 27 länders ledare finns på plats under dagen eftersom Storbritannien inte tänker vara EU-medlem när nästa långtidsbudget träder i kraft, skriver TT.
Först ska EU-valet 2019 diskuteras och sedan ska stats- och regeringscheferna ge sin syn på nästa långtidsbudget i EU. Och i budgetfrågan väntar sannolikt en lång och infekterad strid mellan länderna hur pengarna ska fördelas, skriver TT:s korrespondent i Bryssel.
Svenska regeringen vill, med stöd från övriga partier, helst att EU-budgeten minskas som en följd av Storbritannien lämnar EU.

Idag 11:12
Läs mer om Förhandlingarna
Elisabeth Massi Fritz.   Paul Madej / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Massi Fritz

Jusek: Flera har länge klagat på arbetsmiljön

Fackförbundet Jusek har de senaste fem–sex åren fått in flera klagomål om arbetsmiljön på Elisabeth Massi Fritz advokatbyrå, skriver Expressen.
Gun Alexandersson Malm, ombud på fackförbundet som företräder jurister, säger att hon pratat med flera personer som valt att lämna byrån.
– Problemet är att alla har varit livrädda för att det ska komma fram. De har velat prata anonymt, vi har mer fungerat som ett stöd, säger hon till Expressen.
16 jurister som tidigare arbetat för Massi Fritz har anklagat henne för trakasserier, rapporterade Aftonbladet och Viafree i en gemensam granskning i går. Massi Fritz har nekat till anklagelserna.
”Jag tillbakavisar bestämt all den kritik som riktats mot mig de senaste dagarna. Mitt agerande som arbetsgivare och som advokat står jag till fullo upp för”, skriver hon bland annat i ett inlägg på Facebook.

3 tim
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Massi Fritz

Massi Fritz slår tillbaka: Grovt felaktiga anklagelser

Elisabeth Massi Fritz har anklagats för att trakassera sina anställda och uppmana dem till att överdebitera. Nu svarar advokaten på kritiken, som framkommit i Aftonbladet/Viafrees program 200 sekunder.
– De anklagelser som riktats mot mig om anställningsformer och debiteringsrutiner med mera är grovt felaktiga och jag är uppriktigt sagt förvånad, säger Massi Fritz till Aftonbladet.
Tidigare i dag meddelade Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg att man beslutat att inleda ett disciplinärende mot Massi Fritz.
I en kommentar till Dagens Nyheter skriver Massi Fritz att hon välkomnar och kommer delta fullt ut i utredningen mot henne.

5 tim
Elisabeth Massi Fritz.  Karl Nilsson / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Massi Fritz

Advokatsamfundet inleder ärende mot Massi Fritz

Advokatsamfundet inleder ett disciplinärende mot advokaten Elisabeth Massi Fritz, med anledning av de anklagelser som kommit fram i Aftonbladet/Viafrees program 200 sekunder.
– Det är allvarliga anklagelser och de måste givetvis bemötas, säger generalsekreterare Anne Ramberg.
Tidningen har pratat med 16 jurister som tidigare arbetat på Massi Fritz advokatbyrå. De har vittnat om att de blivit dåligt behandlade – och i dag framkom uppgifter om att tolv av dem uppmanats att överdebitera. Det har lett till bakläxa från domstolarna på var fjärde räkning, skriver Aftonbladet.
Ramberg säger att hon efter dagens uppgifter beslutat att inleda ett disciplinärende. Om advokaten anses ha brutit mot ”god advokatsed” skickas ärendet vidare till Advokatsamfundets styrelse, som i sin tur beslutar om det ska tas vidare till disciplinnämnden.

Idag 14:18
Läs mer om Anklagelserna mot Massi Fritz
Dansbandet Rolandz med Robert Gustavssons alter ego Roland Järverup framför "Fuldans" under dagens genrep inför Melodifestivalens fjärde deltävling i Örnsköldsvik.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

Dags för sista deltävlingen: Buskis och en ny Frans

På lördag är det dags för årets sista deltävling i Melodifestivalen. Bland de tävlande i Örnsköldsvik finns allt från tidigare musikalartister till storfavoriter och fiktiva karaktärer. En bred blandning och låtar och genrer, helt enkelt.
Det finns tre bidrag som utmärker sig och som man borde hålla koll på, skriver DN:s Hanna Fahl. Det är dels Robert Gustavssons ”buskis-dansband”, 19-årige Felix Sandman som är årets ”Frans-bidrag” samt förhandsfavoriten Mariette och hennes ”utomjordiska pyramid.”
SVT:s recensent Lydia Farran-Lee skriver att Melodifestivalens ”underhållningsfokus når sin kulmen i helgens sista deltävling” med Robert Gustafssons dansband Rolandz. I övrigt är bidragen ganska tråkiga rent showmässigt, anser hon.
TT:s recensent berömmer debutanten Emmi Christensson som är först ut på lördag med låten ”Icarus”.
”Kanske är det här årets mest svårsjungna låt rent tekniskt”, skriver TT.

27 min
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

Lindgren om tittarraset: ”Det är tråkigt”

Allt färre svenskar väljer att tillbringa lördagskvällen i tv-soffan framför Melodifestivalens deltävlingar. Men trots tittarraset är programledaren David Lindgren positiv:
– Generellt går tittarsiffrorna ner, men fortfarande tittar 80 procent av dem som tittar på tv på lördag kväll på oss, säger han till TT.
Lördagens deltävling i Malmö hade en tittarsiffra på 2 830 000 – ett bottennapp i Melodifestivalens historia. Senast en tredje deltävling hade så pass låga siffror var 2011.
– Det är klart det är tråkigt. Men tittarsiffrorna beror på vilka som tävlar, säger David Lindgren.

21 min
Läs mer om Melodifestivalen
MARCO BERTORELLO / AFP
Skolskjutningen i Florida

Gucci donerar till studentmarsch mot vapen

Den italienska mode- och designjätten Gucci donerar 500 000 dollar till en amerikansk studentmarsch för strängare vapenlagar. Det rapporterar AFP.
Nyhetsbyrån beskriver det som ännu ett rejält tillskott i raden till March For Our Lives. Tidigare har flera kändisar skänkt pengar till ändamålet.
Marschen kallas en ungdomsmobilisering utan motstycke i vapenfrågan.
– Vi står bakom March For Our Lives och de orädda studenter över hela landet som kräver att deras liv och trygghet sätts på agendan, säger en talesperson för Gucci, enligt AFP.

1 tim
KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Skolskjutningen i Florida

Trump: En lärare skulle ha skjutit skiten ur honom

Donald Trump uttalade sig under dagen om den beväpnade polis som inte ingrep under skolskjutningen i Florida – trots att han befann sig på skolområdet.
– Han var inte tillräckligt modig eller så hände något, men han gjorde helt klart ett dåligt jobb, sa Trump och kallade mannen för ”en fegis”.
Presidenten har flera gånger sagt att beväpnade personer – lärare, vakter och annan skolpersonal – skulle kunna motverka och stoppa skjutningar på amerikanska skolor. I sitt tal på Conservative Political Action Conference på fredagen nämnde Trump polisen i förbifarten, och hävdade att lärare och skolpersonal – som älskar sina elever – ”skulle ha skjutit skiten ur” skolskytten.

6 tim
Skolskjutningen i Florida

Tryckt stämning på första matchen efter skjutningen

När NHL-laget Florida spelade sin första match sedan skolskjutningen i Parkland höll målvakten Roberto Luongo, som bor i staden, ett känslosamt tal till ishockeypubliken.
Skolskjutningen där 17 personer dödades har väckt en debatt om vapenlagarna i USA. Många av de elever som överlevt skjutningen har engagerat sig för att påverka politiker att agera för en skärpt vapenlagstiftning.
– Ni är så modiga. Ni inspirerar oss alla. Ni ger oss hopp inför framtiden, sa Luongo som kämpade mot tårarna.

Idag 09:12
Läs mer om Skolskjutningen i Florida
13-åriga Hassana Mohammed lyckades undfly Boko Haram under attacken i måndags. AMINU ABUBAKAR / AFP
Boko Harams våldsvåg

Förtvivlade föräldrar: 105 flickor saknas fortfarande

105 flickor saknas fortfarande sedan terrorgruppen Boko Harams attack mot en skola i byn Dapchi i nordöstra Nigeria på måndagen. Det uppger en nybildad föräldragrupp, enligt AFP.
Tidigare i veckan uppgav nigeriansk militär att flickorna räddats, någon som senare tillbakavisades av guvernören i delstaten Yobe. Sanusi Muhammadu är en av de föräldrar som fått olika budskap under veckan. Hans 14-åriga dotter Aisha saknas fortfarande.
– Regeringen har ett ansvar att rädda våra döttrar. Vi satte dem i skolan i tron att de skulle vara säkra, säger han enligt AP.

3 tim
Väskor tillhörande flickor på den attackerade skolan. AFOLABI SOTUNDE / TT NYHETSBYRÅN
Boko Harams våldsvåg

Presidenten om flickorna: ”En nationell katastrof”

Nigerias president Muhammadu Buhari kallar försvinnandet av över 100 flickor i nordöstra Nigeria för en ”nationell katastrof” och lovar att skicka fler soldater och spaningsflyg till området för att delta i sökandet.
”Vi ber för att våra väpnade styrkor kan lokalisera och tryggt föra hem era saknade familjemedlemmar”, sa han i ett uttalande riktat till de försvunna flickornas anhöriga.
Flickorna försvann i måndags sedan terrorgruppen Boko Haram tagit sig in i byn Dapchi i delstaten Yobe, med siktet inställt på en flickskola. Elever flydde ut i skogen men inte alla återvände hem. Enligt en nybildad föräldragrupp saknas fortfarande minst 105 flickor.

3 tim
Läs mer om Boko Harams våldsvåg

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.