Bashar al-Assad med hustrun Asma al-Assad. Arkivbild. STRINGER / AFP
Syrienkriget

Bashar al-Assad i ny intervju: ”Jag är inte trött”

Syriens president Bashar al-Assad har inga planer på att avgå från sin post. Det säger han i en intervju med den vitryska tv-kanalen ONT.
– Jag är inte trött, säger han.
I intervjun ger han sitt stöd till de säkra zoner som Ryssland, Iran och Turkiet initierat för att trappa ner striderna i Syrien. Efter en uppgörelse vid överläggningarna i Astana i Kazakstan mellan parterna i konflikten ska fyra eld upphör-zoner inrättas. I zonerna ska inget stridsflyg tillåtas, nödhjälp ska levereras och flyktingar kunna återvända, skriver TT.

Toppnyheter

Mogert. Arkivbild. FANNI OLIN DAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Avhoppade S-toppen

Avgick efter anklagelser – får 4,8 miljoner

S-politikern Roger Mogert avgick som kultur- och stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm sedan flera kvinnor anklagat honom för att ha missbrukat sin ställning. Nu rapporterar Stockholmdirekt.se att Mogert kommer att få ett avgångsvederlag på sammanlagt 4,8 miljoner före skatt under de kommande fem åren. Ersättningen innebär att Mogert får 65 procent av sitt heltidsarvode under 2016 – och det var 117 000 kronor i månaden. Ersättningen betalas ut av Stockholms stad.
– Beloppen är ungefärliga. Den exakta ersättningen, som räknas fram i olika nivåer med olika procent, är inte riktigt färdigräknad än, säger Anita Lidberg, personaldirektör på stadsledningskontoret, till Stockholmdirekt.

1 tim
Mogert. Arkiv. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vittnade om Mogert: ”Svårt att säga dra åt helvete”

Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarråd (S) i Stockholm, avgick under torsdagen efter anklagelser om han utnyttjat sin ställning för att få kontakt med kvinnor. I Sveriges Television berättar ett vittne om politikerns sexuella inviter. Till en början rörde diskussionerna främst jobb och politik sedan blev samtalsämnena mer privata, säger hon. Bland annat ska han ha framfört önskemål om vilka kläder hon borde ha på sig med motiveringen att hon ”såg så jävla sexig ut” i olika outfits.
”Det är svårt att säga ’dra åt helvete’ till någon man egentligen vill jobba för i framtiden”, säger kvinnan till SVT.

Igår 07:40
Läs mer om Avhoppade S-toppen
Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
#MeToo-uppropet

4 av 10 kvinnliga läkare utsatta för trakasserier

40 procent av de kvinnliga läkarna har utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp i sitt yrke, enligt en undersökning som genomförts av tidningen ”Framtidens karriär – läkare”. 54 procent har utsatts av en patient och 50 procent av en chef eller överordnad kollega/anställd.
Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren beskriver resultatet som ”oroväckande”:
– Det illustrerar hur högt mörkertalet faktiskt är och hur utbredd problematiken är, trots att vi ofta betraktar Sverige som ett jämställt land, säger hon till tidningen.

1 tim
Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN

Var tredje kvinna utsatt för övergrepp eller närmanden

Enligt en undersökning från Demoskop och Expressen har var tredje kvinna utsatts för sexuella övergrepp. Undersökningen har genomförts bland förvärvsarbetande kvinnor. 31 procent av de tillfrågade har svarat att de är drabbade. Kvinnor inom servicebranschen – som hotell- och restaurangbranschen – är mest utsatta enligt underöskningen. Där har hälften drabbats.
– Det är nästan så att jag tycker att 50 procent låter lite, men jag tror att det finns ett jättestort mörkertal, säger Per Persson, avtalssekreterare på fackförbundet Hotell- och restaurangfacket, till Expressen.

4 tim
Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Illustrationsbild Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: ”Ursäktandets dagar är räknade”

Opinion Uppropen om sexuella övergrepp behandlas på flera av dagens ledarsidor. Folkbladets ledarskribent Widar Andersson skriver att deras betydelse inte främst är skandaler och spektakulära avgångar:
”Det viktigaste och på sikt samhällsförändrande är att blundandets, ursäktandets och det skamset tigande samtyckets dagar är räknade.”
Dagens Nyheter konstaterar att intresset för #Metoo-kampanjen varit större i Sverige än i andra nordiska länder:
”Att Sverige är relativt jämställt, och att vi uppfattar oss så, gör Metoos stora genomslag möjligt. Det, tillsammans med kvinnor som vet hur man bäst slåss sida vid sida, är vad som skriver historia”.
Arbetarbladet har en mer dämpad inställning till vilken betydelse uppropen kommer att få:
”Patriarkatet besitter även fortsättningsvis makten. Den kommer användas till att försvara rådande struktur. Revolution, kräver ett organiserat och strategiskt motstånd”, menar tidningens ledarsida.

2 tim
Läs mer om #MeToo-uppropet
Anhöriga sörjer offren. Amr Nabil / TT NYHETSBYRÅN
Politiska oron i Egypten

Analyser: Vändpunkt möjlig för kriget mot terror

Egyptens hårda strider för att stoppa den lokala terrorgruppen Wilayat al-Sinai har misslyckats, skriver Jason Burke i en analys i The Guardian. Även om ingen ännu tagit på sig gårdagens moskédåd, där minst 235 personer dödades, är den IS-kopplade gruppen huvudmisstänkta, menar Burke. Den blodiga attacken kan enligt honom däremot bli den vändpunkt som myndigheterna behöver i kampen mot terror. Förutsatt att den allmänna opinionen reagerar på samma sätt som efter attacken i Luxor 1997 och helt vänder sig mot extremisterna.
Det hårda nedslaget mot jihadister i bland annat Sinai som inleddes i samband med Abd al-Fattah al-Sis militärkupp 2013 och förbudet mot muslimska brödraskapet ledde till ett avståndstagande från lokalbefolkningen och att terrorgrupper fick ökat stöd, skriver CNN:s Angela Dewan i en analys.

1 tim
Skadade förs bort på bårar efter attacken. - / AFP

Terroristerna som angrep moskén kunde fly

Det dussintalet män med terrängbilar och raketgevär som dödade minst 235 moskébesökare på Sinaihalvön ska ha lyckats fly från platsen.
– Var var armén? De håller ju till bara några kilometer bort. Den frågan får vi inget svar på, säger Muhammad Ali, som förlorade 18 personer ur sin släkt i dådet, rapporterar TT.
Ingen grupp har tagit på sig dådet men misstankarna riktas mot lokala IS-anknutna grupper. Enligt den egyptiska nättidningen Mada Mars ska IS för en vecka sedan ha varnat ledningen för Rawdamoskén om att de skulle upphöra med alla sufiska ritualer, rapporterar SR Ekot.
IS dömer ut sufier som muslimska avfällingar och moskén tillhör en sufisk orden.

44 min
STRINGER / AFP

Säkerhetskällor: Flygräder i Sinai efter moskéattack

Det egyptiska flygvapnet har utfört bombräder i norra Sinai efter att en moské attackerades i området, uppger säkerhetskällor och ögonvittnen för Reuters. Bombräderna ska ha inträffat bara timmar efter attacken.
Enligt källorna ska lufträderna ha skett i flera bergsområden omkring Al Rawdah-moskén, där personer bakom attacken tros gömma sig
Över 200 människor dödades och ett hundratal skadades när gärningsmän utlöste en bomb och öppnade eld vid moskén under fredagsbönen.

Igår 19:43
Läs mer om Politiska oron i Egypten
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD:s landsdagar

SD:s strategi: ”Håll kletet från partiledningen”

Expressen har dokumenterat hur Sverigedemokraternas ledning har hanterat flera av de senaste årens rasistskandaler inom partiet. Den interna taktiken har varit att på olika sätt vill förminska, bortförklara och hålla partitoppar borta från skandalerna, skriver tidningen. Ett exempel på strategin hämtas från 2014, då dåvarande riksdagskandidaten Pavel Gamov haft kontakt med ledande personer i högerextrema Nationaldemokraterna. Då var den interna utgångspunkten att media inte skulle få möjlighet att intervjua partiets ledande företrädare om saken. I ett internt mejl från 2014 framgår den inställningen:
”Det är iaf utgångsläget att de inte ska få det. Hålla kletet från partiledningen."
SD:s informationsansvarige Henrik Gustavsson var avsändare
– Det är väl rimligt att man som pressekreterare sonderar och förhåller sig till vilka typer av frågor som vi kan tycka är rimliga att ställa vid ett specifikt torgmöte till exempel, kommenterar han mejlet i dag.

3 tim
Illustrationsbild Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD: ”Lägg prestigen åt sidan – och lös vårdkrisen”

Opinion SD kommer att kalla till samtal över partigränserna om den ”allvarliga situation som svensk sjukvård befinner sig i”. Det skriver partiledaren Jimmie Åkesson och sjukvårdspolitiske talespersonen Per Ramhorn på Expressens debattsida.
”Vi måste vända på varje sten och ta hjälp av alla tillgängliga resurser både inrikes och utrikes för att minska patienters lidande och rädda liv, allt annat är djupt oetiskt och oförsvarbart i ett välfärdsland som Sverige”, skriver de.
På partiets landsmöte – som pågår fram till söndagen – ska Sverigedemokraternas ombud anta ett inriktningsprogram för sjukvårdspolitiken.
I programmet lovar SD att satsa stort på personalen, ha yrkeslegitimationer från undersköterskor och uppåt. Vårdservicepersonal ska avlasta undersköterskor och andra inom vården, skriver TT.

2 tim
Annie Lööf, Oscar Sjöstedt.  TT

SD kan rösta på S-budget – vill stoppa Annie Lööf

Sverigedemokraterna kan tänka sig att rösta på en socialdemokratisk budget för att fälla en framtida alliansregering. Det säger Oscar Sjöstedt, partiets ekonomiskpolitiska talesperson, i en intervju med Dagens Industri.
– Det är klart att vi kan göra det, säger han.
Den främsta anledningen är att SD vill stoppa Centerpartiets inflytande över migrationspolitiken. Det innebär att de skulle offra sin egen ekonomiska politik, som ligger mer till höger, för att stoppa Alliansen.
Även SD-ledaren Jimmie Åkesson har tidigare sagt att partiet kan tänka sig att rösta på en socialdemokratisk budget.

Igår 20:26
Läs mer om SD:s landsdagar
Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Swedbank: Borättspriserna kan falla 10 procent

Priset på bostadsrätter kan falla 10 procent i hela landet, enligt en ny bostadsrapport från Swedbank. Även utanför storstäderna ser banken risk för minskade priser.
Den stora nyproduktionen är ett av orosmolnen. Det har bland annat skett en kraftig nyproduktion och stora prisuppgångar i medelstora städer som saknar den inflyttning som spätt på priserna i Stockholm.
Bostadsmarknaden i sin helhet bedöms dock klara sig från en större nedgång, enligt storbanken. Medan priserna på bostadsrätter kryper tillbaka väntas villapriserna öka försiktigt.

2 tim
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Debatt: ”En finanskris kan stunda inom kort”

Opinion Finanssektorn har försett bostadsmarknaden med stora mängder pengar samtidigt som andra delar av ekonomin har strypts. Snart kommer ett bakslag, varnar Daniel Suhonen från tankesmedjan Katalys och två rapportförfattare på DN Debatt.
De beskriver utvecklingen som ”svensk finansialisering”, där motorn har varit bostadssektorn. Som exempel tar de upp att medelklasshushåll kan ta stora lån till förmånliga räntor och villkor. Myndigheterna är bakbundna samtidigt som bankerna och dess aktieägare tjänar stora pengar.
”Tillväxten är inte längre export- och löneledd, utan skuldledd”, skriver debattörerna som varnar för en finanskris. ”Den otrygghet, ojämlikhet och urholkade välfärd som präglar det svenska samhället hänger intimt ihop med finansialiseringen, vars kris mycket väl kan stunda inom kort.”

Igår 23:38
Finansminister Magdalena Andersson, riksbankschef Stefan Ingves. Arkivbilder. TT

Analyser: Boprisfallet hotar att sänka tillväxten

Stora boprisfall har skapat kostsamma konjunkturnedgångar och arbetslöshet i Danmark och Nederländerna. Men Sverige verkar ha tur: Nedgången sker när konjunkturen fortfarande är stark. Det skriver DN:s Johans Schück i en analys.
Även DI:s makroexpert Viktor Munkhammar varnar för att fallande bopriser kan ge en konjunktursmocka. ”En viktig orsak till det är att bostadsinvesteringarna står för en onormalt stor del av tillväxten”, skriver han.
Banker varnar för att boprisfall på över 15 procent ger rejält avtryck i tillväxten. Om det händer blir det snarare finanspolitiken än Riksbanken som får rycka in, menar Munkhammar. Och då kan regeringens kritiserade expansiva budget snarare visa sig bli en nödvändig stimulans, skriver han.

Igår 21:16
Läs mer om Bopriserna
Beväpnade poliser vid Oxford street. SIMON DAWSON / TT NYHETSBYRÅN
Polisinsatsen vid Oxford circus

Bråk mellan två män tros ha utlöst paniken

Tumultet när tunnelbanestationen Oxford Circus i centrala London utrymdes kan enligt polisen ha utlösts av ett bråk mellan två män på plattformen.
Londons transportpolis har släppt övervakningsbilder på två personer som de vill komma i kontakt med efter händelsen. De efterfrågar även vittnen som befann sig på tunnelbanestationen.
En rad larm om bland annat skottlossning inkom till polisen under fredagsrusningen i går eftermiddag och situationen hanterades först som en terrorrelaterad händelse. Flera personer som skadades i paniken som uppstod fick föras till sjukhus.

5 tim
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Panik utbröt på stationen – 16 personer skadades

Mitt i den värsta fredagsrusningen utrymdes tunnelbanestationen Oxford circus i London efter ett falsklarm om skottlossning. Människor tolkade situationen som farlig och tumult uppstod. Minst 16 personer skadades i paniken som utbröt, skriver Sky News.
Sju personer vårdades för lättare skador på plats och ytterligare nio fick föras till sjukhus. En av dem som togs till sjukhus var svårt skadad i benen, uppger Storbritanniens sjukvårdsmyndighet NHS.
En dryg halvtimme efter larmet kunde polisen konstatera att ingen skottlossning inträffat.

Igår 22:14
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Polisen: Inga spår av skott – ingen person skadad

Tunnelbanestationen Oxford circus i London evakuerades och beväpnad polis skickades till platsen efter larm om skottlossning, rapporterar flera medier. Polisen uppmanade alla i området att hålla sig undan från området och stationen stängdes av.
Efter en dryg halvtimme kunde polisen konstatera att inga skadade lokaliserats och att det inte fanns några bevis på att skott avlossats. Tunnelbanestationerna Oxford circus och Bond Street kunde därmed öppnas.
Vittnen på plats beskrev hur människor sprang från platsen, rapporterar BBC. En kvinna ska ha skadats lindrigt i samband med paniken som uppstod, skriver The Guardian.

Igår 17:47
Läs mer om Polisinsatsen vid Oxford circus

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.