Arkivbild, säl. Darko Vojinovic / TT / NTB Scanpix
Opinion

”Behövs en plan för att begränsa sälbeståndet”

Sälen är ett allvarligt hot mot kustfisket och produktion av svenskfångad fisk i Sverige. Inte minst drabbas produktionen av Kalix löjrom eftersom sälarna tar siklöjan, skriver fem fiskedebattörer på SvD Debatt. I dag är bara skyddsjakt tillåten på säl. Debattörerna anser att det bör finnas en plan för hur sälbeståndet ska begränsas.
”De ansvariga myndigheterna måste ta sitt ansvar – och det är bråttom. Avsaknaden av sälförvaltning drabbar svenska konsumenter som vill äta hälsosam, svensk och hållbart producerad fisk.”

Toppnyheter

Ylva Johansson.  HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Regeringen vill att fler ska omfattas av a-kassan

Regeringen har tillsatt en utredning som ska titta på möjligheten att inkludera fler i arbetslöshetsförsäkringen, exempelvis personer som har tillfälliga och osäkra anställningar. Det rapporterar Ekot.
Utredaren Maria Hemström-Hemmingsson har också fått i uppdrag att undersöka möjligheten att förenkla rapporteringen för arbetsgivarna, så att de inte behöver fylla i detaljerade uppgifter när en anställd blir arbetslös.
– I stället kommer det mesta att kunna hämtas automatiskt från de månadsuppgifter som man ändå lämnar in, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S).
I utredningsuppdraget ingår också att titta på möjligheten att samordna arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen.

1 tim
Göran Persson. Arkivbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Persson: Kan bli nyval om konjunkturen viker

Det är inte omöjligt att det blir en ny socialdemokratisk minoritetsregering efter valet i höst – men när konjunkturen viker blir det svårt för den att överleva. Det spår den tidigare socialdemokratiske statsministern Göran Persson i en intervju med Aftonbladet.
Han räknar med en ordentlig konjunkturnedgång under nästa mandatperiod. Det kommer innebära växande underskott i staten, stora sparprogram och stigande arbetslöshet – och det blir svårt att hantera för en regering med svagt stöd i riksdagen, resonerar Persson. Alternativet blir att partierna hittar breda överenskommelser över blockgränsen – eller så blir det nyval.
– Den kan mycket väl resultera i att man inte hittar en lösning och då blir det ett nyval. Jag utesluter inte det, säger han till tidningen.

2 tim
Gudrun Schyman deltar i ett fackeltåg i Stockholm för alla som står bakom #metoo-uppropen. Arkivbild.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Statsvetare: Förvånande att Fi inte lyfte efter me too

Trots att Feministiskt initiativ har sitt största stöd bland unga kvinnor lyfte inte partiet efter #metoo, skriver SvD som nystar i frågan i ett längre reportage.
Statsvetaren Maud Eduards, som forskat om Fi, har några teorier: Väljarna betraktar inte #metoo som partipolitik, eller så misslyckades Fi med att göra det till sin fråga. Det kan också bero på att partiet har svårt att nå ut i media, menar hon.
– Jag hade trott att #metoo skulle ge Fi ett lyft, säger Maud Eduards.
Partiledaren Gudrun Schyman hävdar att det var ett medvetet val att inte profilera partiet för hårt i samband med #metoo.
– Det var otroligt viktigt att få den här breda rörelsen fram. Och det är inte slut ännu, utan arbetet fortsätter.

3 tim
Läs mer om Valrörelsen
Vinter-OS Alpint
MARTIN BERNETTI / AFP
Vinter-OS Alpint

Sverige föll mot Österrike – slogs ut i kvartsfinal

Trots medaljvittringen inför den alpina lagtävlingen räckte inte Sveriges insats hela vägen. Laget lyckades ta sig vidare från åttondelsfinalen mot Slovenien men föll tungt mot Österrike med förlust i fyra raka heat.
Förutom OS-guldmedaljörerna Frida Hansdotter och André Myhrer körde även Anna Swenn-Larsson och Mattias Hargin för Sverige.
– Det kändes som att vi hade mycket i oss i dag, men det räckte inte hela vägen, säger Frida Hansdotter till TT.
Österrike tog till slut silver efter förlust i final mot Schweiz. Norge fick brons.

5 tim
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Alpint

Myhrers kritik efter missen: Reglerna bör ändras

Sverige slogs ut redan under kvartsfinalen under den alpina lagtävlingen i OS. Nu föreslår en av lagmedlemmarna, André Myhrer, att reglerna ska ändras.
I lagtävlingen bestäms startordningen efter nationens totala ranking, vilket missgynnar Sverige som inte har framstående fartåkare. Sverige som ligger åtta i rankningen fick därför möta stornationen Österrike.
– Eftersom vi är en liten nation om man jämför med Schweiz och Österrike har vi inte lika mycket poäng, säger Myhrer till Aftonbladet.
Han får medhåll av Kristoffer Jakobsen, reserv till svenska laget:
– Man vill ha en riktig show, det ska vara jämt i finalen.

4 tim
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Alpint

Expert om insatsen: ”Bara Myhrer når upp till nivå”

Radiosportens Torgny Svensson sågar det svenska lagets insats i den alpina lagtävlingen. Laget föll tungt mot Österrike och slogs ut redan i kvartsfinalen.
– Den enda som når upp till nivå är André Myhrer, alla andra underpresterar, säger han.
Förutom OS-guldmedaljörerna Frida Hansdotter och André Myhrer körde även Anna Swenn-Larsson och Mattias Hargin för Sverige. Enligt Svensson borde Emelie Wikström ha ersatt Swenn-Larsson på startlinjen.

5 tim
Läs mer om Alpint
Trumps USA Rysskontakterna
Paul Manafort.  Jacquelyn Martin / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

Mueller: Manafort betalade tidigare europeiska ledare

Den särskilde åklagaren Robert Mueller hävdar att Paul Manafort, USA:s president Donald Trumps före detta kampanjchef, i hemlighet betalade tidigare ledande europeiska politiker för att lobba för Ukrainas dåvarande proryska regering. Det rapporterar flera amerikanska medier.
Manafort ska enligt Mueller ha fört över mer än 2 miljoner euro, motsvarande omkring 20 miljoner kronor, till de icke namngivna före detta politikerna.
I stämningsansökan anklagas Manafort för att ha betalat politikerna, som informellt kallas ”Hapsburg-gruppen”, för att de skulle utge sig för att vara ”oberoende” analytiker, när de i själva verket var betalda lobbyister för den proryska ukrainska presidenten Viktor Janukovytj. Detta enligt en promemoria som Manafort skrev i juni 2012.
Janukovytjs föll i februari 2014 efter omfattande protester och tog sin flykt till Ryssland. Manafort slutade då arbeta för honom, återvände till USA och började arbeta för Trumps valkampanj 2016.

3 tim
Rick Gates. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysskontakterna

Gates erkänner – kan samarbeta med Mueller

Den förre detta Trump-medarbetaren Rick Gates har erkänt sig skyldig till anklagelser om konspiration och lögn som riktats mot honom i den så kallade Rysslandsutredningen. Det rapporterar Reuters.
Agerandet innebär sannolikt att Gates kommer att samarbeta med Robert Mueller i den fortsatta utredningen om påstådd rysk inblandning i presidentvalet 2016 och lämna information om sin medåtalade, Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort.
Brotten ska normalt sett ge fängelse mellan 57 och 71 månader, men strafftiden kan bli kortare i utbyte mot Gatrs samarbete. Det är ännu inte klart vilket datum domstolen meddelar straffet.
Gates och Manafort åtalades i oktober för bland annat pengatvätt och ”konspiration mot USA”. På torsdagen kom beskedet att Mueller lägger till ytterligare 32 åtalspunkter mot dem. Manafort vidhåller i ett uttalande att han – trots Gates erkännande – är oskyldig.

Igår 15:33
Läs mer om Rysskontakterna
Plan Internationals logotyp/Illustrationsbild från Haiti.  TT
Övergreppen inom biståndssektorn

Biståndsgrupp bekräftar sex fall av övergrepp

Efter att skandalen om sexuella övergrepp inom hjälporganisationen Oxfam rullats upp har liknande anklagelser riktats mot flera biståndsgrupper. Nu säger den brittiska välgörenhetsorganisationen Plan International att man bekräftat sex fall av sexuella övergrepp och utnyttjande av barn, skriver BBC.
Plan International skriver i ett blogginlägg att händelserna ägde rum mellan den 1 juli 2016 och 30 juni 2017 och att fem av fallen har anmälts till polisen i länderna där de ägt rum. Alla offren har erbjudits hjälp.
En av förövarna var anställd av gruppen medan de övriga fem var inhyrda medarbetare. Den anställde fick sparken omedelbart och de andra fick inte förnyade kontrakt med Plan International.
”Vi är verkligen ledsna för den skada som barn eller ungdom har lidit”, skriver Plan International.

1 tim
ANDRES MARTINEZ CASARES / TT NYHETSBYRÅN
Övergreppen inom biståndssektorn

Efter sexskandalen: Haiti portar brittiska Oxfam

Haiti stoppar Oxfams brittiska filial från att verka i landet, i väntan på att utredningen om den prostitutionsskandal som skakar hjälporganisationen ska bli färdig. Det rapporterar AFP.
En högt uppsatt Oxfamanställd har medgett att han köpt sex under en insats efter jordbävningskatastrofen i landet 2010, och flera andra anställda anklagas för att ha hotat och skrämt vittnen. Haitis kritik grundar sig främst i att organisationen inte informerat om misstankarna när de uppkom.
”Dessa förkastliga handlingar, som varit kända både av gärningsmännen och organisationen, är ett allvarligt övergrepp mot det haitiska folkets värdighet”, skriver regeringen i ett uttalande.

22 feb
Läs mer om Övergreppen inom biståndssektorn
Vinter-OS Längdskidor
CHRISTOF STACHE / AFP
Vinter-OS Längdskidor

Finland får sitt första OS-guld efter bragdlopp

Finländaren Iivo Niskanen vinner Finlands första OS-guld efter en stark prestation i femmilen. Redan från start satte Niskanen fart och körde upp i täten där han stannade kvar genom hela loppet.
Ryssen Aleksandr Bolsjunov gick om Niskanen vid ett par tillfällen men var aldrig något reellt hot. Finländaren hade bra tryck och gled in i mål några sekunder innan ryssen.
För Sveriges del gick det bäst för Daniel Rickardsson som kom sjua i mål, knappt fyra minuter efter Niskanen.
Niskanens guld är Finlands första i OS. De har sedan tidigare fyra brons.

2 tim
Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Längdskidor

Halfvarsson bröt distans igen: ”Blir en ond cirkel”

Calle Halfvarsson bröt herrarnas femmil i dag. Det är den andra distansen han bryter under OS, skriver Aftonbladet. Förra veckan klev han av i skiathlonen.
– Det blir en ond cirkel att han kanske bryter för lätt. Det gäller ju att bita ihop och ta sig igenom det, säger den tidigare längdskidåkaren Anders Södergren till tidningen.
Halfvarsson fick problem redan efter en mil. Han var på väg mot stadion för skidbyte men fällde finländaren Matti Heikkinen som gick i backen, samtidigt som Halfvarsson tappade balansen. Efter drygt en mil lämnade Halfvarsson täten och sågs senare inte i resultatlistan.

35 min
Daniel Rickardsson Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Längdskidor

Rickardsson låg på 21:a plats – slutade som sjua

Svensken Daniel Rickardsson låg runt 20:e plats under en större del av herrarnas klassiska 50 kilometerslopp. Men efter tre mil började han öka farten och lyckades komma i mål på sjunde plats. Svensken var dessutom snabbast av alla de sista två milen.
– Det ska inte kunna gå att förändra farten så mycket, säger experten Per Elofsson i Kanal 5.
Enligt Rickardsson var det vallan, precis som under stafetten, som ställde till det.
– Till sista bytet fick jag till skidorna, jag sa åt vallarna att ändra lite grann, säger han.

1 tim
Läs mer om Längdskidor

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.