Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbogafallet

Beslut om häktning för drunkningsmordet i dag

I dag hoppas åklagaren kunna besluta om de tre personer som misstänks för inblandning i drunkningsmordet i Arboga ska begäras häktade. Två av de misstänkta ska vara den 42-åriga Arbogakvinnans vuxna barn och den tredje dotterns sambo. De tre är skäligen misstänkta vilket är den lägre misstankegraden. Sedan de anhölls har de förhörts flera gånger och i dag väntar ytterligare en förhörsvända.
– Vi har planerade förhör nu på förmiddagen. Min förhoppning och målbild är att fatta beslut någon gång under eftermiddagen, säger åklagare Johan Fahlander till TT.

Toppnyheter

Säpos årsbok

Säpo: Hoten mot Sverige större än på länge

Säkerhetsläget i Sverige har försämrats och hotnivån är högre än på länge, konstaterar Säpo i sin årsbok för 2017, som presenteras just nu.
– Vi har haft ett år med växande extremistmiljöer. Vi pratar om ett nytt normalläge och det är självklart ett läge som oroar oss, säger Charlotte von Essen, vikarierande säkerhetspolischef, vid Säpos presskonferens.
Säpo konstaterar också de dagligen hanterar information om hot om attentat mot Sverige.
I årsboken redogör Säpo också för hur man ska arbeta med säkerheten kring riksdagsvalet i höst. Bland annats ska 50 000 svenska politiker på olika nivåer få en en uppdaterad version av Säpos handbok i personlig säkerhet.

2 tim
 Valsedlar i en vallokal 2014. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Säpos årsbok

”Vi förväntar oss rysk påverkan inför valet”

En annan statlig aktör kan komma att försöka påverka det svenska valet i höst. Detta är en fråga som Säpo arbetar aktivt med att förebygga.
– Vi ser att Ryssland har en avsikt att påverka valet i enskilda frågor. Vi förväntar oss påverkan i dessa delar, säger Daniel Sterling, chef för enheten för statliga aktörer, på Säpo.
Dessutom förbereder sig Säpo på ökade hot från extremistmiljöer inför valet.
– Vi vet att de ökar sin aktivitet i samband med valår, säger Susanna Trehörning.
Säpo pekar ut tre extremistiska grupper som särskilt hotfulla. Det handlar om den islamistiska miljön, vit makt-miljön, och den autonoma miljön.

1 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Säpos årsbok

Säpo var förberedda på terrordåd i Stockholm

Säpo hade under lång tid före terrordådet i Stockholm förberett sig på att ett dåd skulle kunna inträffa. Det framkom vid en presskonferens där årsboken för 2017 presenteras.
Direkt efter dådet startade Säpo ett intensivt underrättelsearbete för att kartlägga den misstänkta gärningsmannen, förhindra ett nytt attentat eller en hämndaktion.
– Personalen på Säkerhetspolisen ville inte gå hem, de ville fortsätta att arbete med det här, och jag var tvungen att säkerställa att vi kunde fortsätta länge länge, säger Fredrik Hallström, enhetschef på Säpo.
De närmaste tre veckorna efter dådet arbetade Säpos personal dygnet runt.

2 tim
Läs mer om Säpos årsbok
Vinter-OS Längdskidor
Charlotte Kalla och Stina Nilsson  LOIC VENANCE / AFP
Vinter-OS Längdskidor

Kalla-Nilsson på pall: Staplar medaljer som Mariekex

Silverteamet Charlotte Kalla och Stina Nilsson har nu tagit emot sina silvermedaljen efter sprintstafetten. Tillsammans, hand i hand och med stora leenden gick de upp på prispallen vid Medal Plaza i Pyeonghang.
Jessica Diggins och Kikkan Randall, USA, tog guld och Maiken Caspersen Falla och Marit Bjørgen, Norge, tog brons.
Charlotte Kalla har tagit fyra medaljer i OS (ett guld och tre silver) och Stina Nilsson tre (ett guld och två silver).
– Ebba (Andersson) sa att vi staplar medaljer som Mariekex, säger Nilsson med ett skratt, till Kanal 5.

5 min
Stina Nilsson byter några ord med kungen efter onsdagens sprintstafett. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Längdskidor

Svenska medaljregnet kom av sig – när kungen anlände

Den första OS-veckan blev lyckad för svensk del och medaljerna haglade. Men sedan kung Carl XVI Gustaf anlände har det gått tyngre, noterar Sportbladet som undrar om hans majestät bär på en förbannelse.
Kungen fick visserligen se damerna ta silver i längdstafetten. Men därefter blev det ett besök i curlingarenan där både Sveriges herrar och damer förlorade sina första matcher. Han närvarade när de svenska skicrossherrarna misslyckades på onsdagen. Och såg Stina Nilsson och Charlotte Kalla förlora en spurtduell mot USA innan han hastade till Tre Kronors kvartsfinal mot Tyskland – där det blev förlust.
– Stopp! Vi diskuterar inte det mer, tycker jag, säger han med ett skratt när Sportbladet frågar.

Igår 21:55
Läs mer om Längdskidor
Nikki Haley.  BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

USA stöttar svenskt FN-förslag för vapenvila

Sverige och Kuwait vill rösta i FN:s säkerhetsråd om en 30 dagars vapenvila i Syrien. USA:s FN-ambassadör Nikki Haley stödjer förslaget och säger att det är ”dags att vidta omedelbara åtgärder”.
Vapenvilan skulle innebära att flyganfallen upphör för att humanitär hjälp ska nå fram till de drabbade i östra Ghouta, och för att de skadade och allvarligt sjuka ska kunna evakueras. Förslaget godkänner dock attacker mot de terrorstämplade jihadiströrelserna IS, al-Qaida och al-Nusrafronten.
Enligt FN har minst 346 civila dödats i östra Ghouta sedan regeringsstödda styrkor trappade upp offensiven den 4 februari, skriver Reuters. Ryssland har begärt ett möte i säkerhetsrådet under torsdagen för att diskutera situationen i östra Ghouta. Landet har tidigare sagt att förslaget om vapenvila är orealistiskt.

2 tim
En man bär en skadad pojke i staden Hamouriyeh i östra Ghouta.  Bassam Khabieh / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Minst 13 döda i nya attacker mot östra Ghouta

Minst 13 personer har dött i nya attacker mot östra Ghouta i Syrien under torsdagen. Det rapporterar AFP med hänvisning till oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
Tre av dödsoffren i staden Douma uppges vara barn.
– Robotattackerna har inte upphört under morgonen. Runt 200 markrobotar slog ner endast i Douma, säger SOHR-chefen Rami Abdel Rahman till AFP.
Den totala siffran på antalet civila som dött sedan i söndags är nu uppe i 335.

2 tim
Angela Merkel.  Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Angela Merkel fördömer attackerna: ”En massaker”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallar dödandet av civila i Syrien för ”en massaker”. Den tyska regeringen kommer nu att vända sig till Assadregimens allierade Ryssland i ett försök att få stopp på våldet, säger hon enligt Reuters.
– Det vi ser här, de fasansfulla händelserna i Syrien, är en regim som inte strider mot terrorister, utan mot sitt eget folk. Dödandet av barn, förstörandet av sjukhus, allt det här är en massaker som måste fördömas, säger Merkel vid ett tal i förbundsdagen.
– Vi måste göra allt som står i vår makt för att få slut på den här massakern, fortsätter hon.

2 tim
Läs mer om Syrienkriget

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.