BMW

BMW utmärker sig med extremt lågt NOx-utsläpp

Tidigare i år testade tyska magasinet Auto Motor & Sport en rad dieselbilar för att mäta kväveoxid-utsläpp vid verklig körning. Resultaten visade att endast en handfull modeller klarade gränsvärdena för kväveoxider, NOx 80 mg/km. I testet utmärkte sig BMW 520d med ett extremt lågt värde för NOx-utsläpp – det lägsta resultatet av alla bilar i testet.

Testas i vanlig stadstrafik

Avgastesterna gjordes enligt den nya RDE-metoden, Real Driving Emissions. Det innebär att bilarna körs i vanlig stadstrafik och landsväg och inte i ett laboratorium. Flera av modellerna, som är godkända enligt Euro 6, visade sig släppa ut upp till 17 gånger mer NOx än vad gränsvärdena tillåter.
Den nya generationen BMW 520d hade ett värde på 28 mg/km, alltså bara en tredjedel av det tillåtna maxvärdet. Planen framöver är att införa den nya reningstekniken på alla BMWs nya dieselmotorer. Då ska man heller inte glömma att även äldre BMW-modeller som uppfyller avgasnormerna för Euro 5 och Euro 6 ligger på en bra nivå jämfört med sina konkurrenter.

Detta är en annons. Den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

BMW Partner

Toppnyheter

Attacken i Stockholm Rättegången
Bøe, Torstein / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

Inför förhöret: ”Skräckfyllt se mannen framför sig”

Den terroråtalade åtalade Rakhmat Akilov står i fokus när rättegången efter attacken i på Drottninggatan i Stockholm i dag fortsätter. Under dagens tingsrättsförhandling kommer både försvaret och målsägarbiträdena ges möjlighet att presentera en kompletterande bild av åklagarens beskrivning av dådet. Därefter väntar förhör med Rakhmat Akilov.
Att få höra Rakhmat Akiolov berätta själv ger blandade känslor, menar målsägarbiträdet Göran Hjalmarsson.
– Å ena sidan är vi äntligen framme i det som kan bli en slutpunkt i den här läkeprocessen, att kunna gå vidare. Å andra sidan så är det skräckfyllt att se mannen framför sig, säger han till Sveriges Radios Ekot.

2 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

Akilovs advokat: Tror och hoppas han kommer prata

När rättegången mot Rakhmat Akilov återupptas i dag väntar det första förhöret med den åtalade.
– Jag förväntar mig att förhöret kommer kunna genomföras som planerat. Jag tror och hoppas att han kommer prata, säger Akiolvs försvarare Johan Eriksson till DN.
Förhandlingarna i dag ska enligt domstolens planering inledas med att både Akilovs försvar och målsägarbiträdena ger en kompletterande bild av åklagarens beskrivning av attacken 7 april förra året.

2 tim
Bild ur polisens förundersökningsprotokoll gällande terroråtalet mot Rakhmat Akilov.  Polisen/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

Ökänd IS-terrorist hyllar Akilov i sluten app

Terroråtalade Rakhmat Akilov hyllas av en ökänd IS-sympatisör från Tadzjikistan i appen Zello, rapporterar SvD som granskat Akilovs nätverk tillsammans med Radio Liberty.
32-åringen ska vara en av de personer som Akilov sagt att han hade kontakt med under terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm.
I Zello har 32-åringen, som går under pseudonymen ”Abu Usama Noraki”, lagt upp ett inspelat tal där han beskriver Akilov som ”en modig man” och säger att IS finns ”överallt”.
Säpo vill inte kommentera om de har några uppgifter om ”Abu Usama Noraki”.

Igår 20:17
Läs mer om Rättegången
Anders Thornberg. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Granskning: Polisen och Säpo behöver samarbeta mer

Samarbetet mellan Polismyndigheten och Säkerhetspolisen (Säpo) kring underrättelseinformation fungerar på de flesta sätt bra, men förutsättningarna på regional nivå bör utvecklas. Det visar en granskning som Riksrevisionen har gjort av polisen och Säpo, som sedan 2015 är två separata myndigheter.
– Riksrevisionen rekommenderar att myndigheterna tillsammans förbättrar tekniken så att utbytet på regional nivå blir mer effektivt, spårbart och säkert, säger projektledare Susanna Honnér i ett pressmeddelande.
Riksrevisor Stefan Lundgren säger att myndigheternas ledningar har överlåtit åt sina organisationer på regional nivå att själva organisera informationsutbytet.
– Det har inneburit att graden av samverkan varierar och att rutinerna skiljer sig åt. Vår bedömning är att styrningen behöver förbättras på det området”, säger Lundgren.

5 min
Norrtäljeanstalten, illustrationsbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Kriminalvården: Behövs fler anstalter och häkten

Opinion Trycket på svenska anstalter och häkten är högt och därför planerar Kriminalvården nu för att bygga nya anstalter och häkten. Det skriver generaldirektören Nils Öberg på DN Debatt.
Han pekar på att rymningar, fritagningar och gisslansituationer uppstod i mitten av 1990-talet när antalet intagna senast ökade.
Just nu präglas svensk kriminalpolitik av straffskärpningar, nykriminaliseringar och diskussioner om att avskaffa straffrabatten för unga. I kombination med en förväntad befolkningsökning lär inflödet till häkten, anstalter och frivård öka, skriver Öberg.

Igår 21:11
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Vinter-OS Ishockey
Maria Lindh under ett anfall mot Korea. JUNG YEON-JE / AFP
Vinter-OS Ishockey

Storseger mot Korea – undviker jumboplatsen

Damkronorna avslutade OS-ishockeyn med storseger över Korea, 6–1, och slapp en pinsam sistaplats. Men sjundeplaceringen är Damkronornas sämsta OS-placering i historien.
Svenskorna seglade ifrån i den tredje perioden då laget gjorde hälften av sina mål. Därmed fick Leif Boork avsluta sin karriär som förbundskapten med en seger, även om det var långt under målsättningen att slåss om medaljer.
– Vi hade allt att förlora i det här, men jag tycker vi hanterade det väldigt bra och vi har haft ett par mentalt tuffa matcher där kritiken och alla smällar har kommit från alla håll, säger Boork till Sportbladet.
Från och med nästa säsong tar förre spelarprofilen Ylva Martinsen över. Hon ledde juniorlandslaget till en överraskande silvermedalj i JVM förra månaden.
Målvakten Minatsu Murase, AIK, gjorde OS-debut och spelade drygt halva matchen innan hon avlöstes av Modos Sarah Berglind.

1 tim
Hayley Wickenheiser/Damkronorna TT
Vinter-OS Ishockey

Förra världsstjärnan om Damkronorna: ”Besvikelse”

Den förra världsstjärnan Hayley Wickenheiser kritiserar Damkronornas insats i vinter-OS. Svenskorna ska spela för att slippa bottenplaceringen i hela OS.
— En otrolig besvikelse. Det är inte bra för damhockeyn. Sverige är en stark hockeynation med jättemånga bra spelare, så att slåss om bottenplaceringarna i en OS-turnering är oacceptabelt, säger hon till Eurosport, enligt Sportbladet.
Enligt Wickenheiser är Damkronorna inte längre ett lag att räkna med och hon säger att Svenska ishockeyförbundet måste satsa mer på laget.

Igår 21:54
Kanadas Emily Clark gör mål i semifinalen mot OAR. JUNG YEON-JE / AFP
Vinter-OS Ishockey

USA och Kanada ställs mot varandra i hockeyfinal

Det blev som de flesta hade tippat i damernas ishockeyturnering i OS – Kanada ställs mot värsta rivalen USA i finalen.
Båda lagen avfärdade enkelt sina respektive semifinalmotståndare. USA besegrade Finland med 5–0 efter mål redan i den tredje spelminuten. Det stora samtalsämnet efter matchen var dock en ful knätackling som Meghan Duggan satte in på Finlands Ronja Savolainen.
Regerande mästarna Kanada slog i sin tur OAR (Olympiska aktiva från Ryssland), med samma siffror.
Finalen avgörs på torsdag.

Igår 15:08
Läs mer om Ishockey

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.