Arkivbild: En Bombardierfabrik i kanadensiska Montreal. Ryan Remiorz / TT / NTB Scanpix
Mutanklagelserna mot Bombardier

Bombardier: Vi har inte mutat oss till avtal

Bombardier avfärdar den svenske åklagarens påstående att teknikföretaget fuskade när det vann en upphandling om signalsystem för järnväg i Azerbajdzjan. Tvärtom vanns kontraktet på ett rättvist sätt, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
En chef på Bombardier i Sverige häktades den 10 mars misstänkt för grovt mutbrott. Flera chefer misstänks ha mutat azeriska järnvägsföreträdare för att få kontraktet.

Toppnyheter

Stefan Löfven Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken mot synagogan i Göteborg

Löfven: ”Vi har ett problem med antisemitismen”

Det svenska samhället har problem med antisemitismen, säger statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff i Paris i samband med dagens stora klimatmöte.
– Vi måste se det tydligt. I Malmö ser vi det och i Göteborg. Då är det upp till oss också att både motverka och förebygga detta, säger han enligt TT.
Löfven hänvisar till helgens brandattack mot en synagoga i Göteborg och fredagens demonstration i Malmö där flera personer riktade hot om våld mot judar.
Antisemitiska reaktioner är något som flera länder har upplevt efter Donald Trumps beslut att utnämna Jerusalem till Israels huvudstad. Stefan Löfven öppnar därför för att ta upp frågan på veckans EU-toppmöte i Bryssel.

2 tim
Andreas Carlson. TT

KD begär riksdagsdebatt efter attack mot synagoga

Kristdemokraterna begär att riksdagen håller en aktuell debatt om antisemitismen i Sverige. Detta efter attacken mot en synagoga i Göteborg i helgen.
– Antisemitismen kommer från högerextremister, vänsterextremister och islamistiska extremister, säger KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson till TT och fortsätter:
– Den är ett hot mot hela vårt samhälle, mot demokratin och mot religionsfriheten.
Carlson anser att politikerna behöver erkänna problemet och hävdar att man inte alltid i den politiska debatten gör skillnad på judar och Israel när Israels agerande i Palestinafrågan kritiseras.

Igår 22:20
Polis och räddningstjänst larmades till Judiska församlingen på lördagskvällen. Flera personer har setts kasta brinnande föremål mot församlingens lokaler vid synagogan i centrala Göteborg. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Israels ambassadör kräver nu mer än ”tomma ord”

Israels ambassadör i Sverige beskriver helgens attack mot synagogan i Göteborg som fruktansvärd och kräver nu krafttag, säger han till Svenska Dagbladet. Ilan Ben-Dov menar att det krävs mer än ”tomma ord” från civilsamhället, politiker och myndigheter för att få stopp på hatet och antisemitismen.
– Självklart ska alla som är ansvariga för rättsväsendet göra allt för att förhindra att liknande saker inte ska hända igen, säger han till tidningen.
Det var i lördags kväll som ett tiotal personer kastade in brinnande föremål på gården till synagogan i centrala Göteborg.

Igår 19:53
Läs mer om Attacken mot synagogan i Göteborg
Steve Bannon på ett kampanjmöte för Roy Moore. JONATHAN BACHMAN / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Roy Moore

Analys: Steve Bannon räddade Moores kampanj

Roy Moores kandidatur till senatorsposten i Alabama såg ut att vara över i mitten av november, då fem kvinnor trädde fram och anklagade honom för sexuella övergrepp. Men när Alabamas invånare går till fyllnadsval i dag har han fortfarande starkt stöd och det beror till stor del på Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon, skriver Bloombergs Joshua Green i en analys.
Bannon har jobbat hårt med att sprida uppgifter som ifrågasätter kvinnornas berättelser, både genom nyhetssajten Breitbart och genom sina kontakter med politiker och journalister. Han ska särskilt ha riktat in sig på att få Fox News Sean Hannity att fortsätta stödja Moore och kampanjen har gett resultat. Enligt en enkät gjort av CBS News tror 71 procent av republikanerna att anklagelserna mot Moore är falska.
BBC:s Katty Kay skriver att Moores kandidatur är ett fascinerande vittnesmål om hur amerikansk politik ser ut i dag. Hon menar att världen borde ha intresserat sig för Moore, även innan anklagelserna om sexuella övergrepp.
”Han tycker att homosexualitet borde vara olagligt och att muslimer bör förbjudas från att sitta i kongressen”, skriver hon och tillägger:
”Trots USA:s formella uppdelning mellan kyrka och stat, anser Moore att ’guds lag alltid står över människans’”.

2 tim
Kayla Moore och Roy Moore. JIM WATSON / AFP

Förnekar antisemitism: Vår advokat är jude

Kvällen före fyllnadsvalet i Alabama försökte den republikanske senatorskandidaten Roy Moores fru försvara sin man från anklagelser om antisemitism, rapporterar amerikanska medier.
Kayla Moore sa att ”fake news” har försökt måla upp hennes man som någon som är emot judar, svarta och kvinnor inom politiken. Det stämmer inte, sa hon och tillade:
– En av våra advokater är en jude. Vi har väldigt nära vänner som är judar.
Moore har anklagats av flera kvinnor för sexuella övergrepp, men har förnekat anklagelserna. I slutspurten av sin valkampanj upprepade han det budskapet flera gånger och kritiserade den hårda tonen som präglat kampanjen.

5 tim
Roy Moore och Gwen Moore. TT/AP/Pressbild.

Uttryckte oro för Roy Moore i brev till senaten

Demokraten och kongressledamoten Gwen Moore skrev nyligen ett brev till senaten där hon uttryckte ”stor oro” för det faktum att sexanklagade republikanen Roy Moore kan väljas in i senaten.
”Jag tror att jag har grund för mina rädslor”, skriver hon enligt CNN och uppmanar till vaksamhet.
Flera kvinnor har hävdat att Roy Moore utsatte dem för sexuella trakasserier på 1970-talet, då de var tonåringar och han var i 30-årsåldern. Han har nekat till alla anklagelser.
Fyllnadsvalet till den amerikanska senaten hålls i den konservativa delstaten Alabama i morgon. Trots de allvarliga anklagelserna om Roy Moore leder han över sin demokratiske motståndare Doug Jones i opinionsmätningarna.

Igår 21:20
Läs mer om Anklagelserna mot Roy Moore
Mona Sahlin BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
#metoo-uppropet

Sahlin: Blev trakasserad av ministerkollega i hiss

Mona Sahlin berättar i den nya antologin #metoo – så går vi vidare, om att hon har utsatts för sexuella trakasserier under sin tid i politiken. Vid ett tillfälle, när hon var minister, utsattes hon av en annan ministerkollega, skriver Expressen. ”På konferens om it, så åkte de där hemska armarna fram i hissen en kväll”, berättar hon i boken.
Kollegan blev senare ”djupt förorättad” när Mona Sahlin knuffade bort honom.
Sahlin skriver senare att hon har under hela sin tid i politiken levt med det sexuella hotet. ”Ord som hora och fitta och att du borde bli våldtagen av ’dina invandrare’, har varit en del av min vardag under årtionden”.

2 tim
Galaxia Elias som tagit initiativ till uppropet. Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hedersförtryckta kvinnor vittnar i #underytan

133 kvinnor som utsatts för hedersförtryck har ställt sig bakom uppropet #underytan.
Journalisten och personalvetaren Galaxia Elias som tagit initiativ till uppropet har i flera år arbetat med att uppmärksamma hedersrelaterat våld, bland annat inom riksorganisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime.
SVT publicerar nu en rad av de berättelser som kommit in via mejl till Galaxia Elias. ”Min nuvarande man är våldsam och kräver att ha sex med mig även när jag inte vill eller är sjuk. Min familj står alltid på hans sida”, skriver en av kvinnorna.
Galaxia Elias säger till SVT att denna grupp kvinnor är dubbelt utsatta.
– De är rädda att det ska hända dem något, att de ska bli igenkända, eller så känner de en skam och dåligt samvete över att prata om vad som händer inom deras familj, bakom stängda dörrar.

4 tim
Arkivbild. Martin Meissner / TT / NTB Scanpix

Cirkusbranschens upprop: Kräver nolltolerans

I ett internationellt upprop mot sexuella övergrepp och trakasserier inom cirkusbranschen kräver 873 kvinnor ett slut på trakasserierna, skriver DN som publicerat uppropet #theshowisover.
De som skrivit under kräver bland annat nolltolerans mot sexuella trakasserier och våld på skolor och arbetsplatser samt obligatorisk utbildning i våldsprevention, maktförhållanden och sexuella trakasserier för ansvariga och lärare samt för högskolestudenter på konstnärliga utbildningar för cirkusartister.

3 tim
Läs mer om #metoo-uppropet
Ylva Johansson Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Förslag: Nyanlända ska lära sig svenska värderingar

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill att nyanlända ska lära sig svenska värderingar och normer. Till exempel att båda föräldrarna förväntas arbeta och hur man klarar av det samtidigt som man har barn att ta hand om. Eller hur man uppfostrar barn utan att ta till aga.
– Då blir det lättare att förstå vårt system, säger Johansson till TT.
Johansson ska nu ge länsstyrelserna i uppdrag att se över det material som kommunerna använder för den samhällsorientering som ges till nyanlända.

1 tim
Tidigare demonstration mot utvisningarna Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Elever i hela landet strejkar mot utvisningar

Gymnasieelever på flera skolor runt om i landet strejkar med start i dag klockan 12 till stöd för ensamkommande ungdomar som riskerar att utvisas till Afghanistan. Strejken organiseras av Ung i Sverige och planeras att pågå resten av dagen, rapporterar SVT.
– Vi vill stoppa utvisningarna till Afghanistan och att dom tillfälliga uppehållstillstånden ersätts med permanenta uppehållstillstånd, säger Maiara Karlsson Alves Dias, en av kontaktpersonerna för skolstrejken i Luleå, till SVT Norrbotten.
På flera skolor hålls ett nationellt prov under eftermiddagen och flera rektorer säger att det är ett problem även om beslutet att strejka är elevernas.

33 min
Adam Wrafter/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Falska asylberättelser säljs systematiskt via sajter

Det finns en rad olika sajter som säljer fabricerade asylberättelser till personer som söker uppehållstillstånd i Sverige, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Ekots reporter får kontakt med en person som utlovar bland annat näthistorik som regimkritiker och träning i att återge en påhittad bakgrundshistoria till ett pris på runt 60 000 kronor.
Flera personer som Ekot talat med vittnar om att handeln kan drabba de asylsökande. Dels för att de kan luras att betala för falska berättelser, som i en del fall kan minska chanserna till uppehållstillstånd, och dels för att handeln kan leda till ökad misstro mot asylsökande.

5 tim
Läs mer om Svenskt mottagande
Isabella Lövin (MP) och Stefan Löfven (S): Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatmötet i Paris

Löfven: Grön finansiering avgörande för att lyckas

Statsminister Stefan Löfven (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP) är bland de ledare som har samlats i Paris för att återigen sätta fokus på klimatfrågan.
– Nu är frågan hur vi ökar takten i det här omställningsarbetet och hur vi genomför nödvändiga förändringar. Hur skapar vi fler processer och metoder för länder, näringsliv och forskare att ta sig an de här utmaningarna tillsammans, säger Löfven till TT.
Han säger att detta betyder att man måste hitta fler sätt för företag att investera i projekt som bidrar till en hållbar utveckling.
– Det kallar vi för grön finansiering – och det kommer att bli helt avgörande för om vi ska lyckas med detta, säger han.

32 min
Frankrikes president Emmanuel Macron och statsministern i Bangladesh, Sheikh Hasina innan mötet. PHILIPPE WOJAZER / POOL

Ledare på plats i Paris för att rädda klimatavtalet

På tvåårsdagen av det stora klimatavtalet i Paris har över 50 världsledare samlats i den franska huvudstaden för att driva på kampen mot koldioxidutsläpp.
Hur går vi vidare utan USA? Det är huvudfrågan när president Emmanuel Macron kallar till möte igen.
– Vi är långt ifrån Parisavtalets mål att begränsa temperaturuppgången till tvågradersmålet, sa Macron när mötet inleddes.
Han hoppas att Trump ska ändra sig och hålla kvar vid Parisavtalet på nationell nivå. Men inifrån USA höjs röster om att det kanske inte är så nödvändigt.
– Det spelar ingen roll att Donald Trump har backat ur Paris-avtalet – för den privata sektorn har inte backat ut. Den offentliga sektorn har inte backat ur. Universiteten har inte lagt av. Ingen har slutat, säger Kaliforniens förre guvernör Arnold Schwarzenegger, som är en av alla dem som sökt sig till Paris under mötesdagarna.

1 tim
Läs mer om Klimatmötet i Paris
Flyktingsituationen Flyktingkrisen i Libyen
Två nigeriska kvinnor i ett flyktingläger i Libyen. Daniel Etter / TT / NTB Scanpix
Flyktingsituationen Flyktingkrisen i Libyen

Amnesty: EU medskyldiga till övergrepp i Libyen

Europeiska länders regeringar är medskyldiga till de grova brott mot mänskliga rättigheter som flyktingar utsätts för i Libyen, menar Amnesty International.
I en ny rapport skriver människorättsgruppen att regeringar i Europa bär ansvar för de systematiska övergrepp och utnyttjanden som myndigheter i Libyen utsätter flyktingar för.
– Europeiska regeringar är inte bara medvetna om övergreppen utan gör sig också medansvariga till brotten genom att medverka till att de libyska myndigheterna stoppar flyktingar och migranter från att korsa Medelhavet, säger Madelaine Seidlitz, ansvarig för Amnestys arbete med flyktingar och migranter i Sverige.
EU har bland annat finansierat den libyska kustbevakningen, som enligt Amnesty arbetar tillsammans med kriminella gäng och människosmugglare.

6 tim
Kvinnor och barn i ett flyktingläger i den libyska huvudstaden Tripoli. TAHA JAWASHI / AFP

FN ber världen att ta emot flyktingar från Libyen

FN ber om hjälp från länder världen över att ta emot 1 300 afrikanska flyktingar som befinner sig i Libyen, rapporterar Reuters.
Många av flyktingarna har utsatts för förtryck och fruktansvärda förhållanden i lägren i Libyen. Grannlandet Niger har gått med på att tillfälligt ta hand om de mest utsatta som kommer att evakueras från Libyen, som ensamma barn och ensamstående mammor, säger FN:s flyktingkommission (UNHCR) i ett uttalande.
UNHCR planerar att evakuera mellan 700 och 1 300 flyktingar från Libyen senast i slutet på januari och vill kunna flytta vidare flyktingarna från Niger i slutet på mars.
– Det här är en desperat uppmaning till solidaritet och medmänsklighet, säger UNHCR:s Volker Turk.

5 tim
Läs mer om Flyktingsituationen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.