Arkivbild: Philip Botström. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
SSU-toppens taxiresa

Botström: ”Säkraste och mest effektiva sättet”

Den 40 mil långa resan från Sälen till Stockholm var inte möjlig att göra på något annat sätt än med taxi. Det skriver SSU:s ordförande Philip Botström efter avslöjandet att hans hemresa från Folk och försvar i söndags kostade SSU 7 900 kronor.
”I vanliga fall reser jag alltid med tåg, buss eller flyg i mitt uppdrag. Det var dessvärre inte möjligt i söndags, då min medverkan på Folk och försvar gjorde att jag inte hann med de anslutande tåg och bussar som gick till Stockholm”, skriver Botström på Twitter.
Botström skriver att han ville åka tillbaka till Stockholm under kvällen för att kunna närvara vid ett möte med Socialdemokraternas verkställande utskott nästa morgon.
”Eftersom jag reste ensam, sent på kvällen/natten gjordes bedömningen att taxi var det säkraste och mest effektiva sättet för mig att färdas tillbaka till Stockholm på”, skriver han.

Toppnyheter

Maktskiftet i USA Trumps vårdreform
Paul Ryan J. Scott Applewhite / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA Trumps vårdreform

Fox-profil uppmanar Ryan lämna – Trump ber folk titta

Donald Trump uppmanade på lördagskvällen sina följare på Twitter att titta på programmet “Justice With Judge Jeanine” på Fox News. I programmet uppmanade sedan programledaren Jeanine Pirro talmannen Paul Ryan att lämna sitt uppdrag efter att han misslyckats att samla stöd för Trumps nya vårdreform, rapporterar Washington Post. Pirro själv säger att hon inte samarbetat med Trump om uttalandet.
Politico skriver att Ryan tagit stor skada av nederlaget, men att ingen är redo att utmana honom på hans post.
– Jag är säker på att han kommer att få skulden, säger republikanen Billy Long, enligt New York Times.
Både Trump och den vice presidenten Pence har sagt att de stödjer Paul Ryan som talman.

2 tim
Donald Trump/Trump-supportrar och motdemonstranter drabbar samman i Los Angeles.  AFP/AP

Wolodarski: Farligt att bli blasé över Trump-kaoset

Opinion I fredags misslyckades Donald Trump med att få igenom sin vårdreform i kongressen, trots att hans eget parti har majoritet. Nederlaget har tillfälligt flyttat fokus från FBI:s brottsutredning om kontakterna mellan Trumps medarbetare och Ryssland till bristen på regeringsduglighet, skriver Dagens Nyheters Peter Wolodarski i en ledare.
Wolodarski varnar samtidigt för faran med att den konstanta kalabaliken kring Trump gör att vi blir blasé.
”Kaoset kring Trump är så omfattande att det är lätt att tappa räkningen på allt galet som sker. Därmed löper vi också risken att bli blasé. Dårskapen normaliseras, vi slutar att reagera”, skriver han.
Han lyfter fram den ryska författaren och journalisten Masha Gessens råd om hur man överlever i en auktoritär tid:
”Med tanke på vår benägenhet att normalisera är det viktigt att behålla sin förmåga att bli chockad”.

1 tim
Tre av de 33 republikaner som stoppade Trumps förslag.  TT

De är republikanerna som stoppade Trumps förslag

USA:s president Donald Trump gick till val på att vara mästare i att sluta avtal. Men splittringen inom hans eget parti, Republikanerna, innebar att han tvingades dra tillbaka ett av sina viktigaste vallöften: Att riva upp och ersätta Obamacare.
Det var totalt 33 republikaner som satte stopp för Trumps sjukvårdsreform, skriver New York Times. Tidningen har sammanställt en lista med de republikaner som stoppade förslaget och skriver att de kan delas in i tre grupper: 15 av dem beskrivs som mycket konservativa som helt vill ta bort Affordable Care Act. 10 personer ska vara mer mitten-oritenterade, komma från distrikt som röstade på Hillary Clinton och ha oroats över att miljontals skulle stå utan försäkring om förslaget gick igenom.
Ytterligare åtta republikaner har blandade anledningar till att de motsatt sig förslaget, enligt tidningen.

Igår 08:16
Läs mer om Maktskiftet i USA
Polisen utanför Khalid Masoods hem Rui Vieira / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i London

Gärningsmannen agerade ensam – motiv oklart

Polisutredningen slår nu fast att Khalid Masood, som dödade fyra personer utanför en regeringsbyggnad i London, agerade ensam. Men trots att hundratals poliser varit med i utredningen har de ännu inte hittat något fastslaget motiv för dådet, skriver The Guardian. Polisen fortsätter att titta på om Masood agerade utifrån islamistisk nätpropaganda eller om han hade någon annan känsla av missnöje.
– Vi tror fortfarande att Masood agerade ensam och det finns ingen information som visar att ytterligare attacker skulle vara planerade, säger polischefen Neil Basu.

3 tim
Stefan Rousseau / TT NYHETSBYRÅN

Polisen: Londonattacken var över på 82 sekunder

Onsdagens terrorattentat i London, där fyra personer dödades och omkring 50 skadades, var över på bara 82 sekunder. Det visar en tidslinje som Scotland Yard tagit fram, enligt Sky News.
Åtta sekunder efter att klockan slagit 14.40 körde gärningsmannen Khalid Masood upp på Westminsterbron med sin bil. 30 sekunder senare kraschade han in i parlamentets räcken efter att ha kört över ett stort antal människor. Han fortsatte in på parlamentets område där han högg ihjäl en polis. Masood sköts till döds 30 sekunder efter att klockan 14.41.
– Även om gärningarna bara tog 82 sekunder att utföra så kommer de leva kvar i minnet hos många för alltid, säger Neil Basu, som arbetar vid Scotland Yard, till Sky News.

Igår 22:46
Poliser vid minnesplats för offren. DARREN STAPLES / TT NYHETSBYRÅN

Bara en misstänkt kvar i häkte efter dådet i London

Alla utom en av de totalt elva personer som greps efter terrordådet i London i onsdags har nu släppts. En 58-årig man hålls fortsatt i arresten, medan en 32-årig kvinna har släppts mot borgen, skriver BBC. Polisen arbetar för att klargöra om 52-årige Khalid Masood agerade på egen hand, eller om han tillhörde ett större nätverk.
Fyra personer dödades och 50 skadades när Masood plöjde igenom en folksamling på Westminster bridge, innan han tog sig in på parlamentets område och knivhögg en polis till döds. Han sköts därefter till döds av en säkerhetsvakt.

Igår 20:30
Läs mer om Attacken i London

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.