David Davis och Michel Barnier under måndagens presskonferens. EMMANUEL DUNAND / AFP
Brexit Storbritanniens framtid

Brexitförhandlare oeniga om handelssamtal

Storbritannien och EU enades under den första dagens formella brexitsamtal om hur förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur unionen ska organiseras. Det uppgav den brittiske brexitministern David Davis och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier vid en presskonferens, rapporterar Reuters. Men medan Davis sa att förhandlingarna om ett handelsavtal kan skötas parallellt med utträdessamtalen, hävdade Barnier att ett sådant avtal kan bli aktuellt först i ett senare skede.

Läs också

Toppnyheter

Ett skadat syriskt barn på sjukhus i rebellkontrollerade staden Hamouria i östra Ghota. ABDULMONAM EASSA / AFP
Syrienkriget

”Östra Ghouta är ett nytt Srebrenica och världen tittar bort ännu en gång”

De senaste 36 timmarna har över 190 människor dödats och 850 skadats i den syriska regimens flyganfall i östra Ghouta, skriver Reuters med hänvisning till oppositionella Syriska människorättsobservatoriet. Flera sjukhus har bombats. Vid 19-tiden i kväll kom uppgifter om att en särskilt viktig klinik slagits ut helt.
”Det finns ingenstans att fly”, skriver The Guardians Simon Tisdall i en analys där han jämför blodbadet med massakern i bosniska Srebrenica 1995. Världen var medveten om vad general Ratko Mladić kunde göra, att en massaker var nära förestående. ”Världen såg åt ett annat håll”, skriver han och fortsätter: ”Nu gör världen det igen.
Tisdall skriver att det tog 22 år innan Mladic slutligen dömdes för folkmord. ”Hur många fler barn ska dö innan rättvisa utkrävs i Syrien?”
BBC:s Mellanösternkorrespondent Lina Sinjab skriver att bombningarna mot det rebellkontrollerade området är de värsta på åratal. ”Människor befarar att det ska bli ett nytt Aleppo”, skriver hon och konstaterar att anfallen slår ut bagerier, lagerlokaler och allt annat som kan inrymma matvaror.

3 min
Turkiska militärer inför militäroffensiven TT
Syrienkriget

Upptrappningen: Turkisk granateld mot regimtrogna

Turkiet har mött de regimtrogna syriska styrkorna som gått in i den kurdkontrollerade enklaven Afrin med granateld, uppger syriska statskontrollerad medier enligt AFP. Turkiet uppger att det rör sig om ”varningsskott”.
Beskjutningen är en massiv upptrappning i den pågående konflikten, skriver nyhetsbyrån.
De regeringsstödda trupperna anlände under tisdagseftermiddagen till Afrin för att slå tillbaka Turkiets offensiv som inleddes i januari.
Enligt den kurdiska YPG-milisen ska de regeringstrogna styrkorna placeras ut vid den turkiska gränsen och hjälpa det kurdiska styret att skydda sitt territorium.

1 tim
Turkietstödda Fria syriska armén, nära Afrin. KHALIL ASHAWI / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Regimtrogna styrkor går in i Afrin trots turkisk varning

Styrkor lojala med den syriska regimen har börjat gå in i Afrinområdet i den nordöstra delen av landet, rapporterar internationella nyhetsbyråer. Uppgifterna kommer från den libanesiska Hizbollah-milisen som stöder al-Assad men också från oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.
Turkiet och allierade syriska rebeller påbörjade en mark- och luftoffensiv mot Afrin den 20 januari, men kurdiskledda administrationen i norra Syrien har sagt sig ha nått en uppgörelse med Damaskus om att släppa in regeringsstyrkor för att försöka slå tillbaka offensiven.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har varnat Damaskus för att gå in i Afrin. Risken för sammandrabbningar med turkiska styrkor ökar, skriver BBC.

3 tim
Läs mer om Syrienkriget
Attacken i Stockholm Rättegången
Åklagaren Hans Ihrman. Fredrik Sandberg /TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

Åklagaren: Akilov planerade dådet på egen hand

Rakhmat Akilov anser att dådet på Drottninggatan var förankrat hos IS – men terrororganisationen har varken spritt filmen eller tagit på sig dådet. Under en presskonferens efter dagens förhandlingar i tingsrätten tonar åklagaren Hans Ihrman ned Akilovs kontakter med IS-sympatisörer.
– De här kontakterna har inte haft någon avgörande betydelse. Akilov har planerat och förberett gärningen på egen hand, han har inte varit beroende av andra personer. Han har sökt stöd, säger Hans Ihrman under pressträffen.
Akilov är trött efter dagen enligt advokat Johan Eriksson, som säger att hans klient har varit angelägen om att svara på frågorna som ställts i rätten i dag.
– Jag skulle vilja säga att om man förhåller sig till hans uppgifter så kan ett erkännande inte bli mer tydligt. Det är min bild, säger Eriksson.

2 tim
TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

Förhör avslutade: Akilov visade ingen ånger

Rakhmat Akilov står för vad han gjorde: Målet var att mörda svenska medborgare. Det sa han under den första dagen med förhör om dådet i Stockholm. Förhandlingarna i tingsrätten har avslutats för dagen och återupptas i morgon.
När åklagaren Hans Ihrman gick in på själva attentatet visades en 3D-animation på lastbilens färd på Drottninggatan.
– Ser du några människor? undrar åklagaren Hans Ihrman.
– Inga alls, svarar Akilov.
– Ser du hur många du kör på? frågar åklagaren.
– Nej, svarar den 40-årige uzbeken och förklarar att han bara hört slag mot förarhytten.
Då brast det för en av de drabbade som följer rättegången från åhörarsalen. Personen grät ljudligt och tröstades av anhöriga och personal.
Akilov anser att attentatet misslyckades och förklarade varför.
– För att jag överlevde.
Ute på Arlanda, dit Akilov tog sig efter dådet, funderade han på att ta sig till exempelvis Syrien.
– Jag hade ingen bestämd plan. Men jag funderade på att ta mig ut från Sverige, och ta mig till Afghanistan, Irak eller Syrien, sa han.

3 tim
Terroråtalade Rakhmat Akilov vid gripandet och terrorismforskaren Peder Hyllengren. TT
Attacken i Stockholm Rättegången

Terrorexpert: ”Ger inget sken av att ångra det här”

Rakhmat Akilov ger ett närmast likgiltigt uttryck när han i rätten för första gången berättar om sitt dåd på Drottninggatan i Stockholm förra året, skriver TT.
– Vad vi ser är en fullfjädrad ideologiskt övertygad jihadist, säger Peder Hyllengren, terrorismforskare vid Försvarshögskolan.
Under dagens förhandlingar hålls de första tingsrättsförhören med den terroråtalade Rakhmat Akilov.
– Han ger inte sken av att ångra det här på något sätt, utan han är minst lika hängiven som han gett uttryck för i förhören. Det här är något han står för och en handling som uppfyllde ett högre syfte, säger Peder Hyllengren.
Akilov uppvisar en stark övertygelse både kring sina motiv och själva dådet, anser han.
– Han är övertygad om att om han dött i det här attentatet skulle det ge honom en evig plats i paradiset, säger Hyllengren.
Följ rättegången via länkarna nedanför.

Idag 11:51
Läs mer om Rättegången
John Ausonius till höger, med sin advokat Joachim Bremer. Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lasermannen

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för Lasermannen

Trots avsaknad av teknisk bevisning yrkar åklagaren på livstids fängelse för John Ausonius, mer känd som Lasermannen, i det tyska mål där Ausonius står anklagad för ett mord i Frankfurt 1992.
Enligt åklagaren sköt Ausonius garderobiären Blanka Zmigrod på nära håll när hon var på väg hem efter jobbet. Mordet ska ha föregåtts av ett bråk mellan Zmigrod och Ausonius.
Några nya tekniska bevis har dock inte kunnat presenteras. I stället pekar åklagaren Nadja Böttinger på en rad indicier som talar för Ausonius skuld.
Böttinger berättar för DN hur hennes misstankar väcktes när hon förhörde Ausonius 2015.
– Han hittade olika bortförklaringar och det han berättade för mig framstod inte som trovärdigt, säger Böttinger.
John Ausonius själv nekar till brottet och hans advokat Joachim Bremer är kritisk till att åtal väckts över huvud taget.
Domen faller under onsdagen.

2 tim
Ausonius förs in i rättssalen, december 2017. BORIS ROESSLER / dpa
Lasermannen

Domen faller i morgon: ”Bygger helt på indicier”

I morgon väntas domen mot John Ausonius, känd som Lasermannen, i den tyska rättegången om ett 25 år gammalt mord.
Ausonius har hela tiden nekat till anklagelserna om att ha dödat garderobiären Blanka Zmigrod. Däremot var han i Frankfurt när hon mördades och han har erkänt att han bråkade med henne om ett elektroniskt fickminne som han anklagat henne för att ha stulit.
Men inga nya bevis har framkommit och inga nya vittnen har trätt fram. Ausonius advokat har tidigare sagt att det inte finns några nya bevis och att fallet helt ”bygger på indicier”.
När Ausonius gick med på att utlämnas till Tyskland hade han som krav att han skulle få avtjäna ett eventuellt straff i Sverige.

1 tim
Läs mer om Lasermannen
Vinter-OS Längdskidor
Hanna Falk. Arkvibild. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Längdskidor

Falk hemma från Sydkorea: ”Är ledsen och besviken”

Längdåkaren Hanna Falk har landat i Sverige efter att ha åkt hem från OS i Sydkorea. Falk lämnade truppen efter att det stod klart att hon petas från morgondagens sprintstafett.
Falk blev bortvald även i den vanliga stafetten, där hon sågs som en favorit till att köra startsträckan. Hennes tränare Niclas Grön riktade hård kritik mot landslagsledningen och anklagade den för att ha ett horn i sidan till Falk. Ett uttalande som Falk inte vill kommentera.
– Jag är besviken och ledsen över att jag inte får köra, sen har jag inte reflekterat mer över det, säger hon till Expressen.

1 tim
Stina Nilsson och Charlotte Kalla. TT
Vinter-OS Längdskidor

Klart: Nilsson och Kalla kör sprintstafetten

De har redan varsitt OS-guld. Nu ska de ta ett tredje tillsammans. Stina Nilsson och Charlotte Kalla kör som väntat onsdagens sprintstafetten i fristil för Sverige.
Charlotte Kalla inledde OS genom att vinna skiathlonloppet i överlägsen stil. Stina Nilsson var minst lika outstanding när hon tre dagar senare tog guld i sprint.
Nu ska Sveriges två främsta skidåkare på damsidan för första gången kampera ihop i en sprintstafett.
– Jag funkar bra med de flesta, men Charlotte är en förebild och vi har aldrig åkt tillsammans, säger Nilsson till TT och får beröm av Kalla.
– Sättet hon tar sig an sprint är så inspirerande och respektingivande, säger Kalla.

Idag 06:47
Läs mer om Längdskidor
Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsdömde KI-forskaren

Irans UD är rasande över Djalalis medborgarskap

Irans utrikesdepartement har kallat upp Sveriges ambassadör i landet för att protestera mot att den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Teheran i fått svenskt medborgarskap.
Djalali sitter fängslad dömd till döden i Iran för påstått spioneri för Israels räkning, någon han nekar till.
– Vid mötet uttryckte den islamiska republiken Iran en kraftfull protest mot den svenska regeringens åtgärd att ge medborgarskap till en Mossad-agent som har erkänt att han deltagit i morden på iranska forskare, säger Bahran Qasemi, talesperson för Irans utrikesdepartement, till den statliga nyhetsbyrån Irna enligt Reuters.
Enligt Amnesty International är det vanligt att erkännanden tvingas fram under tortyr i Iran och människorättsorganisationen har dömt ut rättsprocessen mot Djalali som orättvis.

4 tim
Margot Wallström. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsdömde KI-forskaren

Wallström vill möta Djalali: ”Har vädjat för hans sak”

Utrikesminister Margot Wallström (S) hoppas att det ska bli lättare för Sverige att få träffa den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali i Iran sedan han fått svenskt medborgarskap.
– Vi hoppas att det här ska innebära att vi kan få konsulärt tillträde, alltså att vi får träffa honom och kan bistå honom konsulärt. I övrigt är det väldigt svårt att bedöma vad det här innebär i Iran, säger Wallström till TV4.
Djalali har bott flera år i Sverige men sitter fängslad dömd till döden i Iran för påstått spioneri för Israels räkning, något han nekar till.
– Jag har vid ett par tillfällen pratat med utrikesministern i Iran och vädjat för hans sak och vi har tagit upp det här i EU-kretsen. Vi driver på för att det här straffet inte ska verkställas, säger Wallström.

18 feb
Läs mer om Dödsdömde KI-forskaren

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.