Bussbolaget Swebus skickar en kaxig hälsning till SSU:s ordförande Philip Botström. TT/Twitter
SSU-toppens taxiresa

Bussbolag hånar SSU:s ordförande på Twitter

Bussbolaget Swebus skickar en kaxig hälsning till SSU:s ordförande Philip Botström, efter att det framkommit att han tagit taxi från Sälen till Stockholm för 7 900 kronor efter Folk och försvar-konferensen i söndags. ”Tips till SSU:s ordförande”, skriver bussbolaget på Twitter och gör reklam för sina bussresor mellan Sälen och Stockholm.
– Nu var det ju så att vår buss tajmade ganska bra med när hans möte avslutades i Sälen, så bussen hade varit bättre både för priset och miljön, säger Christel Grip, presskontakt på Swebus, till Aftonbladet.
Botström skriver på Twitter att hans medverkan på konferensen gjorde att han inte hann med de anslutande tåg och bussar som gick till Stockholm. Han uppger också att han själv kommer att betala kostnaden.

Toppnyheter

Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
#Metoo-uppropet

Regnér lovar samtyckeslag ”väldigt snart”

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) lovar att förslaget till den nya sexualbrottslagen kommer ”väldigt snart”. Det meddelade hon under dagens Me too-debatt i riksdagen.
– Vi lägger väldigt snart fram ett förslag om en ny sexualbrottslagstiftning och det finns ju en samsyn i riksdagen om det, säger Regnér.
I oktober 2016 presenterade sexualbrottskommittén sitt förslag till en ny lagstiftning. I den framgår att begreppet våldtäkt byts ut i lagtexten, med motiveringen att det sällan är fråga om fysiskt våld. Istället vill man använda ”sexuellt övergrepp”, ett brott som ska gradindelas och där man vill införa ”synnerligen grovt brott”. Med det ökar också möjligheterna att döma ut längre fängelsestraff.

23 min
Annie Lööf. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lööf: Fördubbla anslagen till kvinnojourer

Centerpartiet vill efter höstens Me too-upprop fördubbla regeringens satsningar till tjej- och kvinnojourer samt till Nationellt centrum för kvinnofrid.
– Jag tror att det här kommer att ha en bestående förändringskraft. Jag skulle jämföra detta med när kvinnor fick rösträtt, sedan på 1950–60-talet när allt fler kvinnor gick in på arbetsmarknaden. Nu handlar det om kvinnors rätt till sin egen kropp och sin egen sfär, säger centerledaren Annie Lööf till TT.
Hon kallar höstens rörelse för en revolution och understryker vikten av att Me too-uppropet leder till genomgripande förändring.
Med anledning av uppropen anordnas i dag en debatt i riksdagen på begäran av Vänsterpartiet. Från regeringen deltar jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) som även bjudit in initiativtagarna till de olika uppropen.

5 tim
 Rossana Dinamarca Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dinamarca: ”Debatten är för er alla kvinnor”

Metoo-debatten handlar om att blottlägga mäns vardagsmakt över kvinnor, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), statsråd med ansvar för jämställdhet, i riksdagens aktuella debatt i ämnet.
– Den här debatten är för er alla kvinnor som vittnat, säger Rossana Dinamarca, feministisk talesperson för Vänsterpartiet, partiet som begärt debatten.
– Nu är det dags att prata om vilka konsekvenserna måste bli av allt som berättats. Det är vittnesmål om sexism, trakasserier och övergrepp som vi utsatts för av män, säger Dinamarca.
Regnér har bjudit in initiativtagarna till de olika metoo-uppropen till ett möte senare i dag. Några frågor som ska tas upp är hur alla berättelser som delats ska förvaltas och hur den tystnadskultur som råder ska motverkas.

3 tim
Läs mer om #Metoo-uppropet
Poliser på plats efter attacken. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken mot synagogan i Göteborg

Ingen högerextremism bakom synagogaattack

Tre män är fortsatt anhållna efter attacken mot synagogan i Göteborg i lördags. Vilket motiv som misstänks ligger bakom vill åklagaren Stina Lundqvist inte gå in på än.
– Inte mer än att det i nuläget inte finns något som tyder på kopplingar till högerrörelsen, säger hon till TT.
De tre misstänkta männen, som är i 20-årsåldern, förhördes under gårdagen. Ärendet har nu lagts ut på Stina Lundqvist vid Göteborgs åklagarkammare. Senast på onsdag måste hon begära de tre misstänka männen häktade.
– Vi har naturligtvis en uppfattning om vad vi tror ligger bakom, men det är inget vi går ut med i nuläget.

2 tim
Synagogan i Göteborg kärleksbombades med blommor och hjärtan efter lördagskvällens attack. Nora Lorek/ TT / TT NYHETSBYRÅN

”Hatet är sammanväxt med ilskan mot Israels politik”

Hotbilden mot judar diskuteras i P1 Morgon av Allan Stutzinsky, ordförande för judiska församlingen i Göteborg, och DN:s reporter Niklas Orrenius.
Stutzinsky blev själv vittne till när brinnande föremål i lördags kastades mot det församlingshus som ligger i anslutning till synagogan i Göteborg. Att några väljer att begå en sådan attack säger en del om vilka känslor som ligger bakom, säger han.
– Det är känslor av hat och vrede mot vår grupp. Det gör att våra medlemmar känner att de är hotade.
Niklas Orrenius beskriver hur många judar blir extra rädda varje gång det hettar till i konflikten mellan Israel och Palestina.
– Det finns en mängd människor som hatar judar i Sverige i dag, ett hat som är sammanvävt med ilskan mot Israels politik, säger han.

3 tim
Brinnande föremål kastades in i synagogan i Göteborg på lördagen. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Antisemitism är en smitta som måste angripas hårt”

Opinion Flera ledarsidor tar upp lördagens brandattack mot synagogan i Göteborg, där det pågick en ungdomsfest.
Ingen kom till skada, men händelsen är ändå ett ”skamligt misslyckande från samhällets och statens sida”, skriver DN. Ansvariga politiker måste agera, dels genom att visa de judiska församlingarna stöd men också genom krafttag mot antisemitismen. Och inom den svenska Palestinarörelsen måste de som sprider judehat rensas bort, skriver DN. ”Antisemitismen är en specifik smitta. Den måste angripas stenhårt där den sprids.”
Dagen innan attacken samlades omkring 200 personer i Malmö och protesterade mot arabiska ledare och vissa uttryckte hot om våld mot judar efter Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Oavsett vilken syn man har på Israel-Palestina-konflikten måste man lära sig att leva sida vid sida, skriver Aftonbladets Eva Franchell, och nämner hur en rabbin och imam i Malmö startat ett projekt om samexistens. ”Inte nödvändigtvis för att komma överens i alla frågor, utan för att bättre förstå hur man ska kunna leva tillsammans här i Sverige”, skriver hon.
Smålandspostens ledarskribent Fredrik Haage tycker att svenska politiker ska ägna sig åt självrannsakan efter attacken. ”Om man officiellt håller för givet att Israel är en skurk och att palestinier är offer, vilket den svenska staten mer högljutt än något annat europeisk land har gjort, då har man också legitimerat en svartvit verklighetsuppfattning”, skriver han.

4 tim
Läs mer om Attacken mot synagogan i Göteborg
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och EU:s utrikeschef Federica Mogherini.  FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
Omvärlden om Israelbeslutet

Netanyahu hoppas att EU följer Trumps exempel

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger under ett besök i Bryssel att Donald Trumps beslut att flytta USA:s ambassad till Jerusalem är ”ett steg mot fred.”
– Vad president Trump har gjort är att lägga fakta på bordet. Fred bygger på att man erkänner verkligheten, säger han.
Netanyahu hoppas få gehör för Trumps idéer även hos EU-länderna.
– Jag tror att alla – eller åtminstone de flesta – av Europas länder kommer att flytta till sina ambassader till Jerusalem, säger han.
EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger att EU fortsättningsvis står fast vid sin sedvanliga syn på situationen:
– Vi anser att den enda realistiska lösningen på konflikten bygger på en tvåstatslösning, med Jerusalem som huvudstad för båda sidor.

21 min
Federica Mogherini ERIC VIDAL / TT NYHETSBYRÅN

EU:s utrikeschef fördömer attacker mot judar i Europa

EU:s utrikeschef Federica Mogherini fördömer attacker mot judar i spåren av de protester som uppstått efter USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
Inför ett möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Bryssel säger Mogherini att hon på starkaste möjliga vis vill fördöma ”alla attacker mot judar överallt i världen, inklusive i Europa”.
Netanyahu säger att han tror att Donald Trumps beslut att flytta den amerikanska ambassaden kan vara ett steg mot fred. Mogherini säger dock att den europeiska ståndpunkten fortsatt är i linje med det internationella samfundets syn, det vill säga att Jerusalems status ska slås fast i fredsförhandlingar med berörda parter.

3 tim
Philippe Wojazer / TT / NTB Scanpix

Netanyahu: Palestinier måste möta verkligheten

Palestinier måste acceptera verkligheten och inse att Jerusalem är Israels huvudstad, säger Israels premiärminister Bejamin Netanyahu enligt BBC. Han säger även att Jerusalem varit Israels huvudstad i 3 000 år och aldrig ”varit huvudstad för några andra personer”.
Netanyahu har under dagen träffat Frankrikes president Emmanuel Macron varpå den israeliske ledaren sa att ansträngningarna för att förneka det ”judiska folkets tusenåriga förbindelse till Jerusalem” var ”absurda”.
– Ju tidigare palestinierna accepterar verkligheten, desto snabbare kan vi gå mot fred, säger han.

Igår 18:26
Läs mer om Omvärlden om Israelbeslutet
FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Expert: Råder ”obefogad oro” på bostadsmarknaden

Det råder en ”obefogad oro” på bostadsmarknaden. Det säger Maria Pleiborn, bostadsmarknadsexpert på konsultföretaget WSP, i ett reportage om Stockholms bromsande bopriser i SvD Näringsliv.
Pleiborn menar att hotet om ett skärpt amorteringskrav har gjort att många ”fått panik” men att det enda som egentligen har skett är att utbudet av bostäder har ökat.
– Den psykologiska faktorn är större än realekonomiska faktorer, säger hon till tidningen.

1 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

SEB:s boprisindikator lägsta på fem år

Andelen hushåll som tror på fallande bostadspriser fortsätter att öka. Det visar SEB:s månatliga boprisindikator som släpptes på måndagsmorgonen. Indikatorn tappar 16 enheter jämfört med förra månaden och hamnar därmed på minus 5, den lägsta nivån sedan februari 2012.
Andelen som tror på fallande bostadspriser uppgår till 41 procent – en ökning med 9 procentenheter från november. I oktober var motsvarande siffra 16 procent.
36 procent av de tillfrågade hushållen tror på stigande priser, det är en nedgång med 7 procentenheter i december jämfört med november.

4 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Indikatorn sjunker i hela landet – mest i Stockholm

Hushållens förväntningar på bostadspriserna sjunker i hela landet, enligt SEB:s boprisindikator. Samtidigt skiljer sig indikatorn stort mellan olika regioner.
– Skillnaderna är numera stora och ökar mellan regionerna. Allra störst är nedgången i Stockholm där indikatorn sjunkit från 18 till minus 24 enheter mätt som två månaders medelvärde, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB, i ett pressmeddelande.
I Norrland minskar indikatorn med 26 enheter till 11, i Västra Götaland med 23 enheter till 5, i Östra Götaland med 25 enheter till 5 och i Skåne sjunker indikatorn med 24 enheter till 17. För Svealand, förutom Stockholm, sjunker indikatorn med 24 enheter till 11.

3 tim
Läs mer om Bopriserna
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Arkivbild. En asylsökande på ett flyktingboende i Pajala. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Rapport: Ensamkommande riskerar att hamna på gatan

Ensamkommande barn och ungdomar som försvinner från boenden riskerar att hamna i kriminalitet och prostitution, enligt en rapport från Barnombudsmannen (BO), rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Sedan 2014 har fler än 1 700 barn och unga försvunnit från boenden. BO har sökt upp och intervjuat 41 av dem, som vittnar om att de utsatts för våld, hot och övergrepp på hemmen.
– De här barnen säger att det inte finns någon annan utväg. Det går inte att bo kvar i de här boendena där man till exempel utsätts för sexuella trakasserier av en person som är satt att vara den person som ska ta hand om dig, säger Anna Karin Hildingson Boqvist vid BO till Ekot.

2 tim
Migrationsverket. Adam Wrafter/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nya hårda restriktioner: ”Vi fick inte röra varandra”

Flera personer som besökt vänner och anhöriga på Migrationsverkets förvar i Åstorp berättar om hur nya restriktioner mot afghaner har införts i samband med besöken, skriver Svenska Dagbladet. Bland annat möttes en kvinna, som väntar barn med en av de män som befinner sig på förvaret, av att personal ställde sig mellan henne och hennes partner när de skulle ta farväl.
– Jag ville krama honom, men vi fick inte röra varandra. Personalen gjorde klart att de kommer att avbryta besöket om jag kommer för nära, säger kvinnan till tidningen.
SvD har sökt Migrationsverket som inte vill kommentera hur restriktionerna på förvaret i Åstorp är i nuläget.

Igår 21:49
Läs mer om Flyktingsituationen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.