Realitystjärnan Caitlyn Jenner.  Jordan Strauss / TT NYHETSBYRÅN
Nöje & kultur

Caitlyn Jenner sneglar mot politiken

Realitystjärnan Caitlyn Jenner överväger att som republikan ställa upp i det amerikanska senatsvalet. Det berättar hon i en intervju med radiokanalen AM 970, rapporterar flera medier.
– Det politiska har alltid fascinerat mig, säger hon i intervjun.
Jenner var tidigare känd som OS-stjärnan Bruce Jenner. 2015 bytte hon namn till Caitlyn och är sedan dess en av världens mest kända transpersoner. Hon är bland annat aktiv i American Unity Fund som hjälper Republikanska partiet med hbtq-frågor.
Jenner är inte den enda amerikanska kändisen som är sugen på en politisk karriär. För några dagar sedan meddelade rapparen Kid Rock att han ställer upp i senatsvalet. Rock betonar på sin hemsida att det inte rör sig om ett skämt, skriver Hollywood Reporter.

Toppnyheter

Attacken i Stockholm Rättegången
Rakhmat Akiolv under rättegången 14 februari 2018. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

Akilovs om sitt mål: Ville mörda svenska medborgare

Den tredje rättegångsdagen i målet mot den terroråtalade Rakhmat Akilov har nu inletts.
Rakhmat Akilov får frågan av åklagaren om varför han genomförde dådet i Stockholm.
– Jag ville att Sverige skulle avbryta sitt deltagande i striden mot Kalifatet, säger Rakhmat Akilov i det första förhöret.
Han säger också att målet var att Sverige ”skulle sluta skicka över gigantiska summor pengar för att bekämpa vårt kalifat” syftandes på terrorgruppen IS självutnämnda kalifat i Syrien och Irak.
– I början på april kom en uppmaning från vår emir om att begå terrordåd i hela Europa, USA och Ryssland och jag lyssnade på den här uppmaningen, säger Akilov via sin tolk.
Akilov fick därefter frågan från åklagare Hans Ihrman om vad som var målet med attacken.
– Att mörda svenska medborgare, säger Akliov.
Akilov erkänner terroristbrott bestående av fem fall av mord och försök till mord av i vart fall tio personer samt framkallande av fara för ett stort antal personer, säger hans advokat Johan Eriksson.
Men han har inga enskilda minnen av personer som skadats längs vägen, säger hans advokat. Därför ska han ange sin inställning till de enskilda brotten vartefter de läggs fram, säger Eriksson.
– Det går inte att göra i dag eftersom han inte har sådana precisa minnen från färden.
Följ rättegången via länkarna nedanför.

33 min
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

Målsägarbiträde: ”De har mirakulöst undvikit döden”

Offrens advokater, målsägandebiträdena, framhåller att samtliga deras klienter varit ytterst nära att berövas livet vid lastbilsattacken på Drottninggatan.
Sanna Bergenheim, som företräder 14 av de personer som drabbades direkt av attacken, anser att det är synnerligen försvårande omständigheter i ärendet.
– Mina klienter har varit ytterst nära att berövas livet, säger hon.
– Det är viktigt att vi konstaterar att mina klienter inte bara är målsägande i förhållande till de mordförsök de har utsatts för, de är även målsägande i förhållande till det terrorbrott som Akilov har begått.
Mari Schaub företräder nio personer, varav två är barn. Hon påpekar särskilt att många barn befann sig på Drottninggatan den 7 april.
– Det finns barnvagnar på varenda en av dessa bilder och filmsekvenser, säger hon och hänvisar till en rad bilder ur förundersökningen.
– Han har försökt välja en plats där det förekommer många små barn, hävdar Mari Schaub.
Följ rättegången via länkarna nedanför.

7 min
Terroråtalade Rakhmat Akilov.  TT/privat
Attacken i Stockholm Rättegången

Expert: Inte säkert att Akilov säger något av värde

Att en terroråtalad person ger sin bild av sitt dåd är ovanligt. Det menar två terrorexperter som DN prata med inför dagens förhör av Rakhmat Akilov. Men vad som faktiskt kommer ut av förhören är osäkert.
– Det är inte helt hugget i sten att Rakhmat Akilov kommer säga någonting av värde, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp, vid Försvarshögskolan, till DN.
Ranstorp säger att det nu blir viktigt vilka frågor som åklagaren ställer under förhöret. Frågorna kan leda oss närmare svaren kring varför Rakhmat Akilov utförde dådet, menar han.

2 tim
Läs mer om Rättegången
MORTEZA SALEHI / TASNIM NEWS
Flygkraschen i Iran

Nya uppgifter om att planet ska ha hittats

Sökinsatser har under tisdagsmorgonen hittat vraket efter det kraschade flygplanet i Zagrosbergen i Iran. Det uppger militären enligt den statliga tv-kanalen IRIB, rapporterar AFP.
Det störtade planet ligger dock otillgängligt och helikoptrar kan inte landa på platsen. Det kommer att dröja innan räddningsarbetare når fram till vraket, skriver TT.
Under gårdagen kom olika bud i frågan om planet hade hittats eller inte och flera frågetecken kvarstår.
De två tidigare sökinsatserna har tvingats avbrytas på grund av snöstorm och hård vind. Det var först på tisdagen när vädret klarnade upp som sökinsatserna fick bättre sikt och därmed kunde hitta vraket.
66 personer ska ha varit med på planet som störtade i söndags. Alla passagerarna befaras döda.

1 tim
Till höger, anhöriga som följt med räddningsarbetarna ut i sökandet. TT
Flygkraschen i Iran

Hårt väder stoppar på nytt sökandet efter iranskt plan

Sökandet efter det störtade iranska flygplanet har återigen avbrutits på grund av hårt väder.
– På grund av mörkret, tungt snöfall och dimma i en del områden har sökandet från luften stoppats och kommer att återupptas i morgon, säger Ismail Najjar, chef för Irans krishanteringsmyndighet, till den iranska nyhetsbyrån Isna.
Enligt Najjar har helikoptrar flugit ett 60-tal gånger över området och tidigare under måndagen kom olika bud i frågan om planet hade hittats eller inte.
Planet, ett franskbyggt ATR-72, från flygbolaget Aseman hade 66 människor ombord när det försvann från radarskärmarna under en flygning mellan huvudstaden Teheran och Yasuj i sydvästra Iran.

Igår 17:40
Läs mer om Flygkraschen i Iran
Emir, Eddie, Izeta och deras mamma har fått besked att de får stanna i Sverige. Foto: Bernard Mikulic/SVT
Svenskt mottagande

Syskonen skulle utvisas – nu får de stanna i Sverige

I flera år har syskonen Emir, Eddie och Izeta från Bosnien bott i Sverige och de talar bara svenska. I höstas fick de beskedet att de skulle utvisas tillsammans med sin mamma – men nu har Migrationsdomstolen slagit fast att både barnen och mamman får stanna, rapporterar SVT Nyheter Skåne.
– Jag är så otroligt glad, säger mamman, som berättar att hon varit rädd och orolig under lång tid.
Mamman flydde ensam med de tre barnen till Sverige 2014 efter att som 14-åring ha blivit bortförd av en man i Bosnien. De tre barnen är födda under tiden som hon var i hans våld, berättar hon för SVT. Sedan familjen kom till Sverige har barnen bott i familjehem då mamman inte varit kapabel att ta hand om dem.
I barnens nya hem firas det välkomna beskedet med tårta och läsk.
– Jag har gråtit glädjetårar, säger Jenny Bondesson, familjehemsmamma till Eddie, 5 år.

2 tim
Arkivbild: Ensamkommande asylsökande och nätverket Ung i Sverige manifesterade i höstas på Medborgarplatsen för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Kritik mot förslag om ensamkommande

Flera remissinstanser är kritiska mot regeringens förslag om att unga ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan ska få en ny chans att stanna och studera. Det rapporterar TT, som gått igenom remissvaren.
Kritiken kommer från bland annat Polisen och Advokatsamfundet.
Polisen är kritisk mot att det ska vara tillräckligt att den enskilde gjort sin identitet sannolik för att få uppehållstillstånd, och argumenterar att med ett sänkt beviskrav för identiteten så minskar kontrollen över vilka som vistas i landet.
Advokatsamfundet är positivt till att regeringen vill förbättra situationen för en grupp som utsatts för betydande rättsosäkerhet, men anser inte att förslaget är bra. Bland annat för att det är komplicerat och svåröverskådligt rent lagtekniskt, skriver TT.

Igår 16:27
Läs mer om Svenskt mottagande
Anders Thornberg. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Granskning: Polisen och Säpo bör samarbeta mer

Samarbetet mellan Polismyndigheten och Säkerhetspolisen (Säpo) kring underrättelseinformation fungerar på de flesta sätt bra, men förutsättningarna på regional nivå bör utvecklas. Det visar en granskning som Riksrevisionen har gjort av polisen och Säpo, som sedan 2015 är två separata myndigheter.
– Riksrevisionen rekommenderar att myndigheterna tillsammans förbättrar tekniken så att utbytet på regional nivå blir mer effektivt, spårbart och säkert, säger projektledare Susanna Honnér i ett pressmeddelande.
Riksrevisor Stefan Lundgren säger att myndigheternas ledningar har överlåtit åt sina organisationer på regional nivå att själva organisera informationsutbytet.
– Det har inneburit att graden av samverkan varierar och att rutinerna skiljer sig åt. Vår bedömning är att styrningen behöver förbättras på det området”, säger Lundgren.
Utbytet av underrättelseinformation är en viktig del för att förebygga och förhindra terrorism och våldsbejakande extremism, vilket polisen och Säpo har ett delat ansvar att arbeta mot.

2 tim
Norrtäljeanstalten, illustrationsbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Kriminalvården: Behövs fler anstalter och häkten

Opinion Trycket på svenska anstalter och häkten är högt och därför planerar Kriminalvården nu för att bygga nya anstalter och häkten. Det skriver generaldirektören Nils Öberg på DN Debatt.
Han pekar på att rymningar, fritagningar och gisslansituationer uppstod i mitten av 1990-talet när antalet intagna senast ökade.
Just nu präglas svensk kriminalpolitik av straffskärpningar, nykriminaliseringar och diskussioner om att avskaffa straffrabatten för unga. I kombination med en förväntad befolkningsökning lär inflödet till häkten, anstalter och frivård öka, skriver Öberg.

Igår 21:11
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
TT
Gymnasiets yrkesprogram

Ledare: ”Prova på-kurser i dans ger inga läkare”

Att regeringen åter vill göra estetiska ämnen obligatoriska i gymnasiet är knappast rätt väg att gå, skriver Barometerns ledarsida. Skälet till kravet sägs enligt gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) vara att öka kreativiteten.
”Logiken lyser med sin frånvaro, då hon samtidigt kallar kurser för blivande youtubers och influencers för trams och flummiga förespeglingar”, skriver tidningen.
Smålandspostens ledarsida skriver att Kristdemokraternas rapport om vården, som släpptes i dagarna, visar att partiets engagemang i vårdfrågor är ”äkta och utan sentimentalitet”. Tidningen menar att förslaget om ett förstatligande av vården är djärvt: ”Samtidigt är det uppenbart att någon måste våga förändra. Regeringen har inte varit den kraften.”
SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl skriver att regeringens kulturpolitik minskar mångfalden. Kulturminister Alice Bah Kuhnkes (MP) ambitioner må vara oklanderliga, skriver Lifvendahl, men problemet är när de snabbt reduceras till ”postmoderna fraser; töj- och tänjbara för ett statsråd som besitter makten att fördela pengarna”.

2 tim
Statsminister Stefan Löfven (S) och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Gymnasiets yrkesprogram

Regeringen: Yrkeslinjer ska ge högskolebehörighet

Samtliga nationella program i gymnasieskolan ska från och med hösten 2019 innehålla kurser som ger högskolebehörighet. Det meddelar regeringen på en pågående pressträff.
I dagsläget behöver elever som läser yrkesförberedande program ofta välja till kurser.
– Vi vill att fler ska välja yrkesprogrammen, men för att fler ska välja dem så behöver ungdomarna och deras föräldrar tycka att det är bra utbildningar, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström på pressträffen.

Igår 14:11
Johanna Jaara Åstrand/illustrationsbild. TT
Valet 2018 Gymnasiets yrkesprogram

Lärarfack: Färre behöver hamna i återvändsgränd

Regeringen vill att alla nationella gymnasieprogram ska leda till högskolebehörighet men Lärarnas Riksförbund varnar för att förslaget kan bli tandlöst. Det om det inte ställs krav på ett visst antal undervisningstimmar i de ämnen som ger behörigheten.
– Eleverna måste få tillräckligt med tid för kurserna så att de blir godkända, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund, till TT.
Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, tycker att regeringens förslag är ett ”jätteviktigt besked” och menar att det kommer att få effekt.
– Ja, absolut. Det är tydligt att fler kommer att kunna välja yrkesprogrammen och det drömyrke de har utan att behöva hamna i en återvändsgränd, säger hon.

Igår 17:16
Läs mer om Gymnasiets yrkesprogram

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.