Realitystjärnan Caitlyn Jenner.  Jordan Strauss / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Nöje & kultur

Caitlyn Jenner sneglar mot politiken

Realitystjärnan Caitlyn Jenner överväger att som republikan ställa upp i det amerikanska senatsvalet. Det berättar hon i en intervju med radiokanalen AM 970, rapporterar flera medier.
– Det politiska har alltid fascinerat mig, säger hon i intervjun.
Jenner var tidigare känd som OS-stjärnan Bruce Jenner. 2015 bytte hon namn till Caitlyn och är sedan dess en av världens mest kända transpersoner. Hon är bland annat aktiv i American Unity Fund som hjälper Republikanska partiet med hbtq-frågor.
Jenner är inte den enda amerikanska kändisen som är sugen på en politisk karriär. För några dagar sedan meddelade rapparen Kid Rock att han ställer upp i senatsvalet. Rock betonar på sin hemsida att det inte rör sig om ett skämt, skriver Hollywood Reporter.

Toppnyheter

Arkivbild.  Yvonne Åsell / SvD / TT / SVENSKA DAGBLADET
#MeToo-uppropet

2 400 kvinnliga akademiker i upprop: ”Måste få ett slut”

Kvinnliga akademiker kräver ett slut på sexuella trakasserier och övergrepp inom universitetsvärlden. 2 400 kvinnor har undertecknat #Akademiuppropet, rapporterar SvD.
”Vi kräver att den sexism som kvinnor utsätts för inom akademin tas på allvar och får ett slut”, skriver akademikerna.
De vittnar om hur kvinnor lämnat sina studier eller arbeten på fakulteter och lärosäten i Sverige, på grund av sexuella övergrepp, maktmissbruk eller psykiskt våld.
”Våra krav är att chefer och universitetsledningar ser till att kvinnor fortsättningsvis inte blir dubbelt bestraffade och tvingas lämna universiteten och sina karriärer medan de manliga förövarna, utan repressalier, tillåts fortsätta trakassera kvinnliga kollegor och studenter”, skriver kvinnorna.

11 min
Illustrationsbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hög juristchef avstängd – anklagades för trakasserier

En hög chef på en känd juristorganisation har stängts efter att ha anklagats för sexuella trakasserier i juristernas upprop #medvilkenrätt, skriver DN.
– Det stämmer. Det kom till vår kännedom via Svenska Dagbladets artikel som inte var så väl anonymiserad, säger ordföranden i organisationens styrelse och tillägger att de utifrån artikeln har agerat.
Organisationen uppger även att de har varit i kontakt med personen som skrivit inlägget om mannen och att den därefter tillsatt en utredning.

1 tim
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

1 300 psykologer i upprop för utsatta: ”Vi lyssnar”

Nära 1 300 psykologer har skrivit under ett upprop mot sexuella övergrepp, med fokus på de som kommer för att söka hjälp.
”Så många historier vi hört. Om och om igen. Bakom stängda dörrar. På vårdcentralen, på psykiatrimottagningen, i det privata terapirummet, i skolor och på arbetsplatser där vi konsulterar”, skriver psykologerna i uppropet som publicerats i DN.
Uppropet heter ”Om ni berättar lyssnar vi” och psykologerna lyfter fram en rad vittnesberättelser om övergrepp och trakasserier som ska ha skett i offentliga rum, på arbetet och i hemmet.
”Och det som verkligen fastnar; av era makar, pojkvänner, fäder, bröder, bästa vänner. De ni borde ha kunnat lita på mest av alla, på de platser där ni borde ha känt er som allra tryggast”, skriver de i uppropet.

2 tim
Läs mer om #MeToo-uppropet
Frida Holmgren till höger.  TT / Privat
Anklagelsen mot Lars Ohly

Kvinna träder fram: Jag polisanmälde Lars Ohly

Den kvinna som anmälde Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly för sexuellt ofredande väljer nu att träda fram i Dagens Nyheter.
Frida Holmgren, ledamot i Vänsterns internationella forum och vice ordförande i Dalarnas distriktsstyrelse, säger att hon kommer att överklaga åklagarens beslut om att lägga ner förundersökningen. Enligt TT lades utredningen ned efter bara en dag. Holmgren menar att det finns både vittnen och dokumentation som styrker hennes berättelse.
De sexuella trakasserierna ska ha inträffat under Vänsterdagarna i Malmö i oktober i år. Enligt Holmgren tog Ohly henne på rumpan och tryckte vid ett senare tillfälle henne mot ett staket och sa att han ville kyssa henne.
– Jag blev otroligt illa till mods och väldigt besviken, säger hon till DN.
Ohly har själv skrivit om polisanmälan.
”Jag visste det redan den aktuella kvällen då jag bad om ursäkt för att jag besvärat den kvinna jag varit alltför närgången mot”, skrev han i en debattartikel i SvD.

3 tim
Lars Ohly. HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX SWEDEN

V portar Lars Ohly efter anklagelser: Bör ta ansvar

Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly portas från alla partiets arrangemang efter anklagelser om sexuella trakasserier, uppger partiet enligt TT.
– Det krävs att man tar ansvar för sitt eget beteende. I det här fallet har han visat mycket dåligt omdöme, och då har vi meddelat att han inte är välkommen, säger biträdande partisekreterare Hanna Gedin.
Enligt Gedin har beslutet tagits främst för att visa hänsyn för den drabbade kvinnan som ”har rätt att känna sig trygg på våra arrangemang”.
Samtidigt är Lars Ohlys framtid som ordförande i Funktionsrätt Sverige oviss, efter att han själv i SvD Debatt berättat att han ”varit alltför närgången” mot en kvinna.

5 tim
Dinamarca och Ohly 2010. SEBASTIAN LAMOTTE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Dinamarca: ”Ohly måste stå för att han är förövare”

V-politikern Rossana Dinamarca kritiserar i en intervju med ETC att partiets förre ledare Lars Ohly i sin debattartikel ifrågasätter den kvinna som polisanmält honom.
– Jag är besviken och arg på att han försöker rädda sig själv. Han ger henne rätt till känslan att bli besvärad men han tar inte ansvar för att han besvärade henne. Varför kan han inte bara säga att det var han som gick över gränsen, säger Rossana Dinamarca till tidningen.

Idag 11:31
Läs mer om Anklagelsen mot Lars Ohly
Abdel-Fattah el-Sisi. Julie Jacobson / TT / NTB Scanpix
Politiska oron i Egypten

Egyptens president: Vi ska hämnas massmordet

Egyptens president Abdel-Fattah el-Sisi fördömer attacken mot en moské i landet och kallar den för ”kriminell” och ”feg”, rapporterar AP. Han sänder även sina kondoleanser till offren och deras familjer.
Presidenten säger också att attacken kommer att besvaras med ”brutal styrka”.
– Armén och polisen kommer att hämnas våra martyrer med hårda insatser för att återställa säkerheten och stabiliteten under en period framöver.
Även USA:s president Donald Trump kallar attacken för ”fruktansvärd och feg” medan statsminister Stefan Löfven säger till TT att attacken är ”oerhört feg och usel”. Minst 235 människor dödades och ett hundratal skadades när gärningsmän utlöste en bomb och öppnade eld vid moskén under fredagsbönen.

2 tim
Egyptier samlas utanför Rawda-moskén, 40 kilometer från moskén i al-Arish som utsatts för en attack. STRINGER / AFP

Dödsiffran stiger: 235 döda i attack mot moské

Minst 235 människor har dödats vid attacken mot en moské i Sinai, rapporterar Reuters. Över 100 personer har skadats.
Dådet ägde rum i samband med fredagsbönen. Gärningsmännen färdades till moskén i fyrhjulsdrivna bilar och utlöste en bomb som följdes av skottlossning.
Enligt statlig tv proklamerade president Abd al-Fattah al-Sisi tre dagars landssorg, och sammankallade ett akut möte med landets säkerhetsledning efter dådet.
Moskén som ligger cirka fyra mil väster om provinshuvudstaden al-Arish uppges främst samla säkerhetsstyrkornas personal och deras anhöriga.

3 tim

Vittne: ”De sköt mot folk och mot ambulanserna”

Över 200 människor dödades och mer än 120 skadades när flera gärningsmän gick till attack mot en fredagsbön i moskén i samhället Bir al-Abd, skriver flera medier. Vittnen beskriver hur personerna, som kom i fyrhjulsdrivna bilar, utlöste en bomb innan de öppnade eld.
– De sköt på folk som lämnade moskén, säger en person vars släktingar befann sig på platsen till nyhetsbyrån Reuters.
– De sköt mot ambulanserna också.
Det är fortfarande oklart vilka som ligger bakom attacken.

4 tim
Läs mer om Politiska oron i Egypten
Brexit Förhandlingarna
Theresa May efter fredagens samtal. AURORE BELOT / AFP
Brexit Förhandlingarna

May efter mötet: Har gjort framsteg på alla områden

Det är fortfarande möjligt att nå ”tillräckliga framsteg” i brexitförhandlingarna för att kunna inleda framtidsdiskussioner i början av december – men det är en stor utmaning. Det skriver EU:s ordförande Donald Tusk efter dagens samtal mellan parterna i Bryssel.
Storbritanniens premiärminister Theresa May målade upp en mer optimistisk bild: Även om det fortfarande finns ”frågor som behöver lösas på de olika områdena” har parterna gjort framsteg ”på alla områden”. Hon upprepade också att landet ska betala sin brexitnota.
Tidigare under dagen sa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att mötet den 4 december kommer att visa om man gjort tillräckliga framsteg eller inte, skriver Reuters.

42 min
PETER MORRISON / TT / NTB Scanpix

Nytt brittiskt försök att få fart på brexitförhandling

(Direkt) Brittiska regeringsföreträdare har försökt få fart på brexit-förhandlingarna genom att föreslå att Irland snarare än att använda sitt veto nästa månad skulle kunna vänta och blockera ett slutligt avtal om de vill.
Det uppger tre personer med insyn i samtalen, enligt Bloomberg News.
Att undvika en hård gräns på Irland är en av tre nyckelfrågor som kräver "tillräckliga framsteg" innan EU kommer att tillåta att förhandlingar om de framtida relationerna mellan Storbritannien och EU inleds. Före dess vill den irländska regeringen ha ett skriftligt åtagande från Storbritannien i gränsfrågan, ett krav som Storbritannien är ovilligt att bevilja.

Idag 06:00
Läs mer om Brexit
Mnangagwa och hans fru. Ben Curtis / TT / NTB Scanpix
Maktkampen i Zimbabwe

Analys: Kommer krokodilen att slopa Mugabeismen?

De som tar över efter Zimbabwes avsatte president Robert Mugabe är inte goda personer, skriver CNN:s Stephan Chan i en analys.
Chan menar att även om Mugabe är borta, så kommer övergången från ”Mugabeism” – som står för makthunger och ekonomiskt förvärv – till att politikerna jobbar med långsiktig planering och investering vara extremt svår.
Även Al Jazeeras Tendai Marima menar att förändringen inte behöver bli så stor som många tror. I en analys skriver hon om hur den nye presidenten Emmanuel Mnangagwa i landet kallas för ”krokodilen” för hans ”slughet och förmåga att överleva i tillsynes svåra situationer”.
Hon skriver hur Mnangagwa sedan 1980 haft flera toppositioner inom partiet, att han har hjälpt till att skapa det system som gjort det möjligt för Mugabe att behålla sitt grepp om makten och att de två dessutom varit nära allierade sedan 60-talet. Men att den nye presidenten trots det ”lovat en ny era med demokrati under hans ledarskap”.

2 tim
Emmerson Mnangagwa med sin fru Auxilia. MARCO LONGARI / AFP

Historiskt maktskifte – Mnangagwa har svurits in

Emmerson Mnangagwa svors i dag in som ny president i Zimbabwe** **efter kuppen som tvingade Robert Mugabe att avgå.
Tiotusentals åskådare är samlade på nationalarenan i huvudstaden Harare. Säkerhetsnivån är hög och prickskyttar har placerats ut runt om arenan, skriver AFP.
De två oppositionsledarna Morgan Tsvangirai och Joice Mujuru, som båda haft siktet inställt på en presidentpost, var på plats.
Mnangagwa sparkades från posten som vicepresident vilket ledde till att landets militär gick in och stöttade honom och tvingade tidigare presidenten Robert Mugabe att avgå. Mnangagwa antas ha sparkats för att Mugabe ville bana väg för sin fru Grace Mugabe.

Idag 09:44
Läs mer om Maktkampen i Zimbabwe

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.