Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trollfabrikerna

Chefredaktören om hoten: ”De ringer oavbrutet”

Eskilstuna-Kurirens redaktion har tagit emot ett stort antal hot och mycket hat efter granskningen av den främlingsfientliga sajten Granskning Sverige, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.
– De mer eller mindre jagar oss. De ringer oavbrutet till alla delar av redaktionen, en del skriker bara rätt ut, säger chefredaktör Eva Burman till SVT.
Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs tidning visar att Granskning Sverige betalar privatpersoner som vill sprida högerpopulistisk främlingsfientlighet. Burman säger att personerna bakom sajten hotar journalister samt opinionsbildare och har som mål att urholka förtroendet för medier och politiker.

Tidigare rapportering:

Toppnyheter

Arkivbild: Språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
MP-kongressen 2017

MP under riksdagsspärren i sammanvägd mätning

Miljöpartiet hamnar under fyraprocentsspärren i Svensk väljaropinion, den sammanvägning av olika opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot. Partiet skulle enligt Svensk väljaropinion få ett stöd på 3,6 procent.
Partisekreterare Amanda Lind säger till radion att hon tror att partiet kommer att vända utvecklingen.
– Vi går till kongress nu där vi kommer ta fram massa bra politik, bland annat ekonomi för grön omställning, grön skatteväxling och förslag för bättre flyktingmottagande.
Även Kristdemokraterna hamnar under spärren, med 3,5 procent. Moderaterna hamnar på 16,6 procent. Det innebär att man backat fem procentenheter sedan januari. Sammantaget är det jämnt mellan blocken. De rödgröna får 39,5 procent och alliansen 39,1 procent.

37 min
Gustav Fridolin och Isabella Lövin, arkivbild. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Så ska Sverige bli första fossilfria välfärdslandet”

Opinion ”Målet är att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland”. Det skriver MP-språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin på SvD Debatt där de presenterar flera förslag till en ny ekonomisk politik.
”Vi behöver gå från ett ekonomiskt system som är blint för vår tids stora ödesfråga, klimat­frågan, till ett ekonomiskt system som utformas för att gynna den gröna omställningen.”
De vill bland annat styra skattesystemet mot en ”cirkulär och biobaserad ekonomi.” Basen för koldioxidskatten ska breddas så att så stor del av utsläppen som möjligt omfattas.
De vill även fasa ut fossil energi från de statliga AP-fonderna: ”Endast fonder som klassas som socialt, etiskt och miljömässigt hållbara får registreras på Pensionsmyndighetens fondtorg”.

Igår 20:03
Gustav Fridolin. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

MP satsar på gröna kortet: ”Måste avgöra valet”

Miljöpartisterna håller kongress i Linköping i helgen och storsatsar på miljö- och klimatfrågan för att rädda partiets plats i riksdagen.
– Nu är det viktigt att vi visar varför miljöfrågan måste avgöra nästa val, säger MP:s språkrör Gustav Fridolin i en intervju med TT.
Sedan valet 2014 har väljarnas förtroende för MP:s miljö- och klimatpolitik minskat kraftigt i olika mätningar. Samtidigt närmar sig C i kampen om att vara Sveriges största miljöparti.
I de senaste opinionsundersökningarna ligger MP under eller strax ovanför riksdagsspärren på 4 procent. I valet 2014 fick MP 6,9 procent. C har växt kraftigt i opinionsundersökningar den senaste tiden.

Igår 13:03
Läs mer om MP-kongressen 2017
Dådet i Manchester Attentatet
Brittiska poliser efter dådet Yui Mok / TT / NTB Scanpix
Dådet i Manchester Attentatet

Nytt gripande i natt – totalt tio gripna efter dådet

Ytterligare en man greps i natt i utredningen efter terrordådet i Manchester. Mannen greps i stadsdelen Moss Side i Manchester.
Det innebär att totalt tio personer nu har gripits efter dådet. Åtta män sitter i förvar, en man och en kvinna som tidigare gripits har släppts.
Minst 22 människor, varav flera barn och ungdomar, dödades i bombdådet, som inträffade efter en konsert med artisten Ariana Grande.

1 tim
Salman Abedi

Ringde sin mamma timmar före attacken: ”Förlåt mig”

Den misstänkte självmordsbombaren Salman Abedi ringde sin mamma i Libyen bara timmar före måndagens attack och sa: ”Förlåt mig.” Det rapporterar flera medier med hänvisning till en talesperson för de libyska specialstyrkorna.
Hans mamma ska i förhör med polisen ha berättat att sonen lämnade Libyen och reste till Storbritannien fyra dagar innan han genomförde terrordådet. Det sista samtalet var hans sätt att säga adjö, enligt mamman.
22 människor dödades i attacken och Abedis nätverk och kopplingar till terrorgruppen IS kartläggs.
En släkting, som vill vara anonym, säger till AP att Manchesterterroristen drevs av hämndmotiv efter att en muslimsk vän i Storbritannien mördats förra året. Han ska ha ansett att ”otrogna” låtit vännens död passera obemärkt. Myndigheterna såg mordet som gängrelaterat.

Igår 22:31
Skadade efter dådet i Manchester arena/Abedi. TT

Källa: Misstänks ha tränats av IS i Syrien före attacken

Självmordsbombaren Salman Abedi, 22, reste sannolikt till terrorgruppen IS i Syrien och tränades där, månaderna före attacken på Manchester arena. Det har framkommit under ett tidigt skede av utredningen, uppger källor inom amerikanska myndigheter för CNN. Enligt källan misstänks även Abedis familj ha radikaliserats.
USA tror att IS-träningen delvis gjorde det möjligt för Abedi att utföra terrordådet som dödade 22 människor, däribland många barn och unga. IS har tidigare tagit på sig dådet men har inte presenterat några bevis.
I Storbritannien försöker utredare kartlägga det nätverk som Manchesterterroristen misstänks var en del av.

Igår 17:22
Läs mer om Dådet i Manchester
Opec möttes i Wien under veckan.  LEONHARD FOEGER / TT NYHETSBYRÅN
Ostadiga oljepriserna

Analytiker: Prisraset var en överdriven reaktion

Opec beslutade under gårdagen att förlänga begränsningarna för oljeproduktionen ytterligare nio månader. Det var inte riktigt vad marknaden hade hoppats på och priserna föll 5 procent på torsdagen, för att återhämta sig något på fredagsmorgonen.
Prisraset var en något överdriven reaktion, anser analytikern Sushant Gupta. Han menar att det fortfarande finns möjligheter att priserna stiger, trots att marknaden redan verkat ha tagit ut segern i förskott och prisat in förlängningen.
JP Morgan-chefen Ebele Kemery säger till Bloomberg att marknaden inte har någon klar bild av Opecs plan.
– Det som oroar mig är att det inte finns något tydligt budskap kring exitstrategin, säger hon.

9 min
LEONHARD FOEGER / TT NYHETSBYRÅN

Strateg: Marknaden går hela tiden på Opecs trick

Opec enades i november om att hålla tillbaka produktionen av olja, för att driva upp priserna. Men Saudiarabiens och Rysslands minskningar så här långt har till stor del varit säsongsmässiga. Det är karakteristiskt för kartellens paradgren att snacka upp priserna, säger Handelsbankens råvarustrateg Martin Jansson till DI.
– Marknaden går på det tricket hela tiden.
I höst väntar därför ett elddop. Frågan är om länderna kommer att kunna hålla nere produktionen även under den tid på året då den vanligtvis ökar. Det är tveksamt, enligt Jansson som reser frågetecken kring Irak och Ryssland.
– När avtalet överges blir det ett katastrofscenario för oljepriserna.

Igår 17:32
LEONHARD FOEGER / TT NYHETSBYRÅN

Oljepriset föll 5 procent – trots förlängt avtal

Oljemötet i Wien resulterar i en förlängd produktionsminskning om än på samma nivå som tidigare, vilket är en besvikelse för investerare. Både brent- och WTI-oljan backade nästan 5 procent och handlas nu för 50,40 respektive 48,81 dollar fatet, enligt Bloomberg.
Saudiarabiens oljeminister Khalid al-Falih sa inför mötet att landet utesluter ännu djupare produktionsneddragningar än de tidigare överenskomna, vilket har setts som ett skäl till att priserna har pressats under dagen.
Vid 07-tiden på fredagsmorgonen låg Brentoljan ned 0,1 procent och handlades för 51,23 dollar fatet, medan WTI-oljan var ned 0,3 procent och låg på 48,59 dollar per fat.

Igår 16:09
Läs mer om Ostadiga oljepriserna

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.