Arkivbild: FBI-chefen James Comey JIM WATSON / AFP
Trumps USA Avlyssningsanklagelsen

”Comeyförhör kan sluta med förnedring för Trump”

I dag ska FBI-chefen James Comey och NSA:s Mike Rogers frågas ut i den amerikanska kongressen om möjliga kopplingar mellan Donald Trumps valkampanj och Ryssland. Både republikaner och demokrater har uttryckt frustration över att underrättelseorganisationerna inte kan ge tillräckligt med information. Det gäller både frågan om Rysslandskopplingar och frågan om Donald Trumps påstående, som inte bevisats, om att hans föregångare Barack Obama beordrat att Trump Tower skulle avlyssnas, rapporterar Reuters.
CNN:s politikreporter Stephen Collinson konstaterar att förhören kan sluta med förödmjukelse för Trump, om Comey på tvärs med presidentens anklagelser slår fast att det inte förekommit någon avlyssning.
Tidskriften Politicos skribenter konstaterar att hur än Comey gör så kommer han garanterat att göra en sida besviken. Om han är tyst öppnar han för kritik från demokrater, som inte glömt Comeys inspel om Hillary Clintons email-utredning i slutet av valrörelsen. ”Men om han motbevisar Trumps påstående riskerar han att dra på sig vreden från en notoriskt lättkränkt president”.

Toppnyheter

Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
#Metoo-uppropet

Regnér lovar samtyckeslag ”väldigt snart”

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) lovar att förslaget till den nya sexualbrottslagen kommer ”väldigt snart”. Det meddelade hon under dagens Me too-debatt i riksdagen.
– Vi lägger väldigt snart fram ett förslag om en ny sexualbrottslagstiftning och det finns ju en samsyn i riksdagen om det, säger Regnér.
I oktober 2016 presenterade sexualbrottskommittén sitt förslag till en ny lagstiftning. I den framgår att begreppet våldtäkt byts ut i lagtexten, med motiveringen att det sällan är fråga om fysiskt våld. Istället vill man använda ”sexuellt övergrepp”, ett brott som ska gradindelas och där man vill införa ”synnerligen grovt brott”. Med det ökar också möjligheterna att döma ut längre fängelsestraff.

40 min
Åsa Regnér (S), Maria Arnholm (L), Annika Qarlsson (C), Rossana Dinamarca (V), Janine Alm Ericson (MP), Paula Bieler (SD)  TT

Inga män i talarstolen vid riksdagens Me too-debatt

Bara 18 av riksdagens 349 ledamöter deltog under dagens Me too-debatt, rapporterar DN. Tre av dem var män. De som höll anföranden och deltog i själva debatten var uteslutande kvinnor.
Flera ifrågasätter på Twitter varför bara kvinnor har synts till i talarstolen. ”Hade inga män något att säga?” undrar journalisten Isobel Hadley-Kamptz. ”Har riksdagens män inget intresse av frågan?” frågar Dana Pourkomeylian, Sveriges ungdomsrepresentant i EU och centerpolitiker. DN:s Karin Eriksson skriver att det var en debatt mellan kvinnor.

7 min
Annie Lööf. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lööf: Fördubbla anslagen till kvinnojourer

Centerpartiet vill efter höstens Me too-upprop fördubbla regeringens satsningar till tjej- och kvinnojourer samt till Nationellt centrum för kvinnofrid.
– Jag tror att det här kommer att ha en bestående förändringskraft. Jag skulle jämföra detta med när kvinnor fick rösträtt, sedan på 1950–60-talet när allt fler kvinnor gick in på arbetsmarknaden. Nu handlar det om kvinnors rätt till sin egen kropp och sin egen sfär, säger centerledaren Annie Lööf till TT.
Hon kallar höstens rörelse för en revolution och understryker vikten av att Me too-uppropet leder till genomgripande förändring.
Med anledning av uppropen anordnas i dag en debatt i riksdagen på begäran av Vänsterpartiet. Från regeringen deltar jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) som även bjudit in initiativtagarna till de olika uppropen.

5 tim
Läs mer om #Metoo-uppropet
Poliser på plats efter attacken. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken mot synagogan i Göteborg

Ingen högerextremism bakom synagogaattack

Tre män är fortsatt anhållna efter attacken mot synagogan i Göteborg i lördags. Vilket motiv som misstänks ligger bakom vill åklagaren Stina Lundqvist inte gå in på än.
– Inte mer än att det i nuläget inte finns något som tyder på kopplingar till högerrörelsen, säger hon till TT.
De tre misstänkta männen, som är i 20-årsåldern, förhördes under gårdagen. Ärendet har nu lagts ut på Stina Lundqvist vid Göteborgs åklagarkammare. Senast på onsdag måste hon begära de tre misstänka männen häktade.
– Vi har naturligtvis en uppfattning om vad vi tror ligger bakom, men det är inget vi går ut med i nuläget.

2 tim
Synagogan i Göteborg kärleksbombades med blommor och hjärtan efter lördagskvällens attack. Nora Lorek/ TT / TT NYHETSBYRÅN

”Hatet är sammanväxt med ilskan mot Israels politik”

Hotbilden mot judar diskuteras i P1 Morgon av Allan Stutzinsky, ordförande för judiska församlingen i Göteborg, och DN:s reporter Niklas Orrenius.
Stutzinsky blev själv vittne till när brinnande föremål i lördags kastades mot det församlingshus som ligger i anslutning till synagogan i Göteborg. Att några väljer att begå en sådan attack säger en del om vilka känslor som ligger bakom, säger han.
– Det är känslor av hat och vrede mot vår grupp. Det gör att våra medlemmar känner att de är hotade.
Niklas Orrenius beskriver hur många judar blir extra rädda varje gång det hettar till i konflikten mellan Israel och Palestina.
– Det finns en mängd människor som hatar judar i Sverige i dag, ett hat som är sammanvävt med ilskan mot Israels politik, säger han.

3 tim
Brinnande föremål kastades in i synagogan i Göteborg på lördagen. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Antisemitism är en smitta som måste angripas hårt”

Opinion Flera ledarsidor tar upp lördagens brandattack mot synagogan i Göteborg, där det pågick en ungdomsfest.
Ingen kom till skada, men händelsen är ändå ett ”skamligt misslyckande från samhällets och statens sida”, skriver DN. Ansvariga politiker måste agera, dels genom att visa de judiska församlingarna stöd men också genom krafttag mot antisemitismen. Och inom den svenska Palestinarörelsen måste de som sprider judehat rensas bort, skriver DN. ”Antisemitismen är en specifik smitta. Den måste angripas stenhårt där den sprids.”
Dagen innan attacken samlades omkring 200 personer i Malmö och protesterade mot arabiska ledare och vissa uttryckte hot om våld mot judar efter Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Oavsett vilken syn man har på Israel-Palestina-konflikten måste man lära sig att leva sida vid sida, skriver Aftonbladets Eva Franchell, och nämner hur en rabbin och imam i Malmö startat ett projekt om samexistens. ”Inte nödvändigtvis för att komma överens i alla frågor, utan för att bättre förstå hur man ska kunna leva tillsammans här i Sverige”, skriver hon.
Smålandspostens ledarskribent Fredrik Haage tycker att svenska politiker ska ägna sig åt självrannsakan efter attacken. ”Om man officiellt håller för givet att Israel är en skurk och att palestinier är offer, vilket den svenska staten mer högljutt än något annat europeisk land har gjort, då har man också legitimerat en svartvit verklighetsuppfattning”, skriver han.

4 tim
Läs mer om Attacken mot synagogan i Göteborg
Richard Drew / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Stockholmsbörsen starkare än Europa – kronan ner

Stockholmsbörsen inledde på plus och har fortsatt att stiga i måndagens handel. OMXS30 är upp 0,6 procent och bredare OMXS stiger 0,5 procent vilket är starkare än de ledande Europaindexen.
På makrofronten har SEB släppt sin senaste boprisindikator som visade på det största tappet sedan 2012. Den svenska kronan noteras på måndagen vid den lägsta nivån på 13 månader mot euron.
Nyhetsflödet har varit ganska tunt på bolagssidan. Volvo får stöd av att SEB återupptagit bevakning av aktien med köp och en riktkurs på 190 kronor. Aktien ökar 1,7 procent. Bland andra vinnare syns Intrum som stiger 4,9 procent efter en riktkurshöjning.
Sektormässigt drar finans upp index med uppgångar i alla fyra storbanker.

4 min
Joacim Lindoff, vd på Arjo.  Pressbild

Arjos väntade börsnotering: 8 miljarder kronor

I morgon, tisdag, väntas Getinge-avknoppningen Arjo kliva in på Stockholmsbörsen. Och det med ett värde på upp till 8 miljarder kronor, skriver DI.
Enligt DI ligger analytikernas konsensus på en noteringskurs på mellan 25–30 kronor per aktie, vilket ger ett börsvärde på mellan 6,8 och 8,2 miljarder kronor.
– Men våra ambitioner är helt klart att öka det väsentligt framöver, säger Arjos vd Joacim Lindoff till tidningen.
Arjo har varit en del av medicinteknikbolaget Getinge sedan 1995 men ska nu stå på egna ben. Verksamheten rör produkter och lösningar för personer med nedsatt rörlighet samt åldersrelaterade sjukdomar.

4 tim
Shizuo Kambayashi / TT NYHETSBYRÅN

Uppåt på Asienbörserna i spåren av Wall Street

De stora asiatiska börserna stängde på plus på måndagen i spåren av fredagens uppgångar på Wall Street. De kom sig i sin tur av både överraskande starka amerikanska arbetsmarknadsdata, framgångar i processen för en skattereform i USA och rapporter om att brexitförhandlingarna går framåt.
Vid stängning var Tokyobörsens Nikkei 225-index upp 0,6 procent, medan Shanghai och Hongkong ligger 1,0 procent respektive 1,1 procent upp.

Idag 04:26
Läs mer om Dagens börs
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och EU:s utrikeschef Federica Mogherini.  FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
Omvärlden om Israelbeslutet

Netanyahu hoppas att EU följer Trumps exempel

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger under ett besök i Bryssel att Donald Trumps beslut att flytta USA:s ambassad till Jerusalem är ”ett steg mot fred.”
– Vad president Trump har gjort är att lägga fakta på bordet. Fred bygger på att man erkänner verkligheten, säger han.
Netanyahu hoppas få gehör för Trumps idéer även hos EU-länderna.
– Jag tror att alla – eller åtminstone de flesta – av Europas länder kommer att flytta till sina ambassader till Jerusalem, säger han.
EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger att EU fortsättningsvis står fast vid sin sedvanliga syn på situationen:
– Vi anser att den enda realistiska lösningen på konflikten bygger på en tvåstatslösning, med Jerusalem som huvudstad för båda sidor.

38 min
Federica Mogherini ERIC VIDAL / TT NYHETSBYRÅN

EU:s utrikeschef fördömer attacker mot judar i Europa

EU:s utrikeschef Federica Mogherini fördömer attacker mot judar i spåren av de protester som uppstått efter USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
Inför ett möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Bryssel säger Mogherini att hon på starkaste möjliga vis vill fördöma ”alla attacker mot judar överallt i världen, inklusive i Europa”.
Netanyahu säger att han tror att Donald Trumps beslut att flytta den amerikanska ambassaden kan vara ett steg mot fred. Mogherini säger dock att den europeiska ståndpunkten fortsatt är i linje med det internationella samfundets syn, det vill säga att Jerusalems status ska slås fast i fredsförhandlingar med berörda parter.

3 tim
Philippe Wojazer / TT / NTB Scanpix

Netanyahu: Palestinier måste möta verkligheten

Palestinier måste acceptera verkligheten och inse att Jerusalem är Israels huvudstad, säger Israels premiärminister Bejamin Netanyahu enligt BBC. Han säger även att Jerusalem varit Israels huvudstad i 3 000 år och aldrig ”varit huvudstad för några andra personer”.
Netanyahu har under dagen träffat Frankrikes president Emmanuel Macron varpå den israeliske ledaren sa att ansträngningarna för att förneka det ”judiska folkets tusenåriga förbindelse till Jerusalem” var ”absurda”.
– Ju tidigare palestinierna accepterar verkligheten, desto snabbare kan vi gå mot fred, säger han.

Igår 18:26
Läs mer om Omvärlden om Israelbeslutet
FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Expert: Råder ”obefogad oro” på bostadsmarknaden

Det råder en ”obefogad oro” på bostadsmarknaden. Det säger Maria Pleiborn, bostadsmarknadsexpert på konsultföretaget WSP, i ett reportage om Stockholms bromsande bopriser i SvD Näringsliv.
Pleiborn menar att hotet om ett skärpt amorteringskrav har gjort att många ”fått panik” men att det enda som egentligen har skett är att utbudet av bostäder har ökat.
– Den psykologiska faktorn är större än realekonomiska faktorer, säger hon till tidningen.

2 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

SEB:s boprisindikator lägsta på fem år

Andelen hushåll som tror på fallande bostadspriser fortsätter att öka. Det visar SEB:s månatliga boprisindikator som släpptes på måndagsmorgonen. Indikatorn tappar 16 enheter jämfört med förra månaden och hamnar därmed på minus 5, den lägsta nivån sedan februari 2012.
Andelen som tror på fallande bostadspriser uppgår till 41 procent – en ökning med 9 procentenheter från november. I oktober var motsvarande siffra 16 procent.
36 procent av de tillfrågade hushållen tror på stigande priser, det är en nedgång med 7 procentenheter i december jämfört med november.

4 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Indikatorn sjunker i hela landet – mest i Stockholm

Hushållens förväntningar på bostadspriserna sjunker i hela landet, enligt SEB:s boprisindikator. Samtidigt skiljer sig indikatorn stort mellan olika regioner.
– Skillnaderna är numera stora och ökar mellan regionerna. Allra störst är nedgången i Stockholm där indikatorn sjunkit från 18 till minus 24 enheter mätt som två månaders medelvärde, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB, i ett pressmeddelande.
I Norrland minskar indikatorn med 26 enheter till 11, i Västra Götaland med 23 enheter till 5, i Östra Götaland med 25 enheter till 5 och i Skåne sjunker indikatorn med 24 enheter till 17. För Svealand, förutom Stockholm, sjunker indikatorn med 24 enheter till 11.

3 tim
Läs mer om Bopriserna
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Arkivbild. En asylsökande på ett flyktingboende i Pajala. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Rapport: Ensamkommande riskerar att hamna på gatan

Ensamkommande barn och ungdomar som försvinner från boenden riskerar att hamna i kriminalitet och prostitution, enligt en rapport från Barnombudsmannen (BO), rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Sedan 2014 har fler än 1 700 barn och unga försvunnit från boenden. BO har sökt upp och intervjuat 41 av dem, som vittnar om att de utsatts för våld, hot och övergrepp på hemmen.
– De här barnen säger att det inte finns någon annan utväg. Det går inte att bo kvar i de här boendena där man till exempel utsätts för sexuella trakasserier av en person som är satt att vara den person som ska ta hand om dig, säger Anna Karin Hildingson Boqvist vid BO till Ekot.

3 tim
Migrationsverket. Adam Wrafter/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nya hårda restriktioner: ”Vi fick inte röra varandra”

Flera personer som besökt vänner och anhöriga på Migrationsverkets förvar i Åstorp berättar om hur nya restriktioner mot afghaner har införts i samband med besöken, skriver Svenska Dagbladet. Bland annat möttes en kvinna, som väntar barn med en av de män som befinner sig på förvaret, av att personal ställde sig mellan henne och hennes partner när de skulle ta farväl.
– Jag ville krama honom, men vi fick inte röra varandra. Personalen gjorde klart att de kommer att avbryta besöket om jag kommer för nära, säger kvinnan till tidningen.
SvD har sökt Migrationsverket som inte vill kommentera hur restriktionerna på förvaret i Åstorp är i nuläget.

Igår 21:49
Läs mer om Flyktingsituationen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.