Conchita Wurst  Ronald Zak / TT NYHETSBYRÅN
Nöje & kultur

Conchita ställer in spelning – syriskt band stoppades

Dragstjärnan Conchita Wurst ställer in kvällens show på Edinburgh International Festival efter att bandet som han skulle spelat med nekats av brittiska myndigheter att komma in i landet.
”Vi är alla mycket ledsna eftersom vi såg fram emot att vara där”, skriver Eurovision-vinnaren på Facebook.
De tre musikerna i bandet Basalt flydde från kriget i Syrien och har bott i Wien i över två år.

Toppnyheter

Trumps USA USA:s skuldtak
Arkivbild, Donald Trump Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Trumps USA USA:s skuldtak

Myndigheter väntas kunna öppna igen under tisdagen

Efter godkännandet i USA:s senat har även representanthuset godkänt den tillfälliga finansieringen av statskassan, skriver amerikanska medier natten mot tisdag.
Det betyder att förslaget skickas vidare till president Donald Trumps bord för att skrivas under. Om allt går som planerat kan federala myndigheter åter öppna på tisdagsmorgonen, amerikansk tid, rapporterar CNBC.
Finansieringsplanen sträcker sig fram till den 8 februari vilket ger politikerna 17 dagar att komma överens. Det finns i nuläget inget svar på den kanske största knäckfrågan: Vad som ska ske med Daca. Programmet skyddar hundratusentals unga så kallade ”drömmare”, som kommit till USA på olaglig väg som barn, från deportering.

26 min
Sarah Huckabee Sanders. Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix
Trumps USA USA:s skuldtak

”Demokraterna har tagit sitt förnuft till fånga”

Efter överenskommelsen i senaten säger president Donald Trump i ett uttalande att han är nöjd med att kongressens demokrater har ”tagit sitt förnuft till fånga”, skriver AP. Trump har utåt sett hållit en låg profil under helgens turbulens.
Trump säger att hans administration kommer att göra upp om en långsiktig migrationspolitik ”om, och bara om det är bra för vårt land”. Uttalandet lästes upp av pressekreterare Sarah Huckabee Sanders på en pressträff. Presidenten slog också fast att man ska ”arbeta för att lösa problemet med den mycket orättvisa illegala invandringen” när finansieringen av statskassan är löst.
Senaten enades om en tillfällig lösning som ger tid fram till den 8 februari att komma överens.

4 tim
Minoritetsledaren Chuck Schumer. Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA USA:s skuldtak

Dödläget brutet: Enighet om tillfällig finansiering

Senatspolitikerna i USA har enats om en tillfällig finansiering av statsapparaten – efter tre dagar av politisk turbulens där Republikanerna och Demokraterna har turats om att beskylla varandra för det låsta läget.
Förslaget var även tvunget att godkännas i representanthuset, eftersom skrivelsen har ändrats sen den röstades igenom där i fredags. Så skedde sent på måndagskvällen, svensk tid.
Överenskommelsen ger politikerna fram till den 8 februari att komma överens om budgeten. Därmed kan också nedstängningen hävas och federala myndigheter öppna.
En knäckfråga har varit de migrationspolitiska samtalen där Demokraterna krävt skydd för så kallade ”drömmare”, hundratusentals unga som kommit till USA som barn.

Idag 17:27
Läs mer om USA:s skuldtak
Gruppbild på årets guldbaggevinnare vid Guldbaggegalan 2018 på Cirkus i Stockholm. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Guldbaggegalan

”Ögonblicket gick förlorat – upp till bevis nästa år!”

Me too-protesten böljade i mäktigaste svart på röda mattan men när Sameblod inte fick priset för bästa film kändes det som att ögonblicket gick förlorat, skriver Expressens Maria Brander i en krönika om Guldbaggegalan. I stället delades priserna ut med trist mellanmjölkig rättvisa, tycker Brander. ”Jag hade önskat annorlunda.”
Även Göteborgs-Postens Maria Domellöf-Wik hade velat se Amanda Kernells Sameblod som årets svenska film. ”Med facit i hand blev alltså en thriller om en korrupt polis, regisserad av en man, årets film. Guldbaggen för bästa regi gick till en annan man.”
Nästa år är det upp till bevis för galan, konstaterar båda.
SvD:s Elias Björkman skriver att galan minst sagt blev snopen för Ruben Östlund, vars Cannes-vinnande The Square bara fick två baggar. Han utnämner också dokumentärpriset till musikfilmen ”Silvana – väck mig när ni vaknat” till ”ett av kvällens tröttaste val vid en gala som annars prisade det originella framför det väntade”.

1 tim
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Guldbaggegalan

The Nile Hilton incident får Guldbagge för årets film

The Nile Hilton incident av Tarik Saleh utses till årets bästa film på Guldbaggegalan 2018 och tog också hem flest baggar totalt sett, fem stycken. Bland annat gick det prestigefulla priset för bästa manliga huvudroll till Fares Fares.
– Tack juryn för att ni förstod att det här var årets bästa svenska film, trots att den utspelar sig i Kairo, på arabiska. Lite skakig är jag, säger producenten Kristina Åberg.
Favorittippade Sameblod fick tre baggar och Guldbaggens publikpris. Tyngre var det för Borg och The Square som trots många nomineringar fick två var.

3 tim
Lene Cecilia Sparrok Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Guldbaggegalan

Galasuccé för Sameblod – skrällde med publikpriset

Sameblod fick flera tunga priser på Guldbaggegalan. Filmen handlar om Elle Marja som bestämmer sig för att bryta med sin samiska identitet.
– Framför allt vill jag tacka alla de äldre som jag fick prata med när jag skrev manuskriptet till filmen, sa regissören Amanda Kernell i sitt tacktal för bästa manus.
Lene Cecilia Sparrok, som debuterade i filmen, prisades för bästa kvinnliga huvudroll och höll ett känslosamt tal där hon blandade svenska och sydsamiska. Hon möttes av stående ovationer.
Filmen fick också ta emot pris för bästa klipp och publikens pris.

3 tim
Läs mer om Guldbaggegalan
Turkiska soldater. BULENT KILIC / AFP
Syrienkriget

Nära 80 dödade i offensiven – FN fördömer inte Turkiet

Turkiets offensiv mot kurdiska mål i norra Syrien har krävt nästan 80 liv sedan den inleddes i helgen, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet. 26 av de dödade ska ha tillhört den kurdisk-arabiska milisen SDF, där YPG ingår. 19 stridande från den Turkietstödda rebellalliansen ska också ha dödats, liksom en turkisk soldat. Övriga nio som dödats i strider har inte identifierats, skriver AFP. Utöver det ska 24 civila ha dödats.
FN:s säkerhetsråd diskuterade offensiven och det upptrappade läget under måndagen, men fördömde den inte. Inte heller riktades något krav på att den måste upphöra, skriver nyhetsbyrån.

2 tim
Turkiska soldater nära gränsen till Syrien. BULENT KILIC / AFP
Syrienkriget

”Anmärkningsvärt med ord som ’terrorarmé’ i Nato”

Dag för dag blir situationen i Syrien efter IS fall allt mer komplicerad. Gamla allianser splittras och nya tillkommer, skriver CNN:s Nick Paton Walsh i en analys. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har anklagat USA för att ”bygga en terrorarmé” vid hans gräns och syftar på det amerikanska stödet till kurd-syriska YPG. Enligt Paton Walsh är det anmärkningsvärt att höra en Nato-allierad använda den typen av retorik mot en USA-stödd styrka. Turkiet ser USA som förrädare, medan Washington kalkylerar med att ha råd att göra Erdogan upprörd, menar Paton Walsh.
DN:s Terese Cristiansson säger till den egna tidningen att Turkiets offensiv kan leda till två helt olika saker: Antingen en mindre offensiv mot YPG:s baser, eller en större offensiv som kan leda till en ”mycket problematisk internationell situation”.

Igår 15:49
Läs mer om Syrienkriget

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.