Skärmdump från Tim Cooks Twitter.  TT / Tim Cook på Twitter.
Applechefens Sverigebesök

Cook på skogspromenad med Iggesunds papper

Tim Cooks Sverigebesök började i Stockholm och har sedan fortsatt norröver. Under eftermiddagen la Apples vd ut en bild på Twitter från en skogspromenad i ”norra Sverige”.
”Besök i de hisnande skogarna i norra Sverige med @IggesundsAB, vår partner i innovation och hållbar förpackning”, skriver han i inlägget.
Enligt Dagens Industri är Iggesunds bruk det verkliga målet med Sverigeresan. Verksamheten ägs av Holmen som under mer än tio år haft hemliga affärer med Apple, enligt tidningen. Bland annat levererar Iggesund kartongerna till Ipad.

Mer om besöket

Toppnyheter

Rohingyer i ett flyktingläger Bangladesh. ADNAN ABIDI / TT NYHETSBYRÅN
Muslimförtrycket i Burma

USA överväger sanktioner mot Burma: ”Är oroade”

USA överväger att införa sanktioner mot Burma på grund av våldsamheterna mot folkgruppen rohingya.
"Vi är allvarligt oroade över den senaste tidens händelser i delstaten Rakhine i Burma och det våldsamma agerandet mot rohingyerna", skriver det amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande.
USA säger också att allt stöd till Burmas militär kommer att upphöra och att militärer från landet kommer att nekas inresa till USA.

2 tim
Rohingyer går över gränsen mellan Burma och Bangladesh.  TAUSEEF MUSTAFA / AFP

Rohingya-kvinnor tvingas prostituera sig

I en desperat jakt på pengar säljer fattiga rohingya-kvinnor sex till lokalbefolkningen i Bangladesh, skriver Reuters i ett långt reportage. Kvinnorna kämpar för att få tag på mat och vatten i överfulla flyktingläger efter att ha flytt undan våldet i Burma.
– Om någon får reda på vad vi gör kommer de att döda oss, säger 26-åriga Romida.
Hon brukar ta emot tre kunder i veckan. Oftare än så vågar hon inte sälja sex, av rädsla för att någon ska få reda på var hon får pengarna ifrån. Sexindustrin frodas i flyktinglägret Kutupalong som har funnits här i södra Bangladesh sedan 1992.
– Minst 500 kvinnor från rohingyagruppen prostituerar sig, och många har bott här i åratal. Nu har rekryterarna ögonen på de nya kvinnor som kommer hit, säger Noor, som arbetar i lägret.

1 tim
Flyktingar som korsat gränsen mellan Burma och Bangladesh.  Dar Yasin / TT NYHETSBYRÅN

Analys: Dags att kalla situationen för vad den är

Krisen i Burma beskrivs ofta som etnisk rensning. Men situationen har utvecklats och det är nu dags för det internationella samfundet att kalla det som händer vid sitt rätta namn: folkmord. Det skriver Azeem Ibrahim i en analys för CNN.
Ibrahim påpekar att tidigare folkmord, som det mot judar under andra världskriget och det mot tutsier i Rwanda, alltid föregåtts av flera år av propaganda. Det samma gäller i Burma, där extremistiska buddistiska munkar i åratal predikat att rohingyer är ”reinkarnerade ormar och insekter”, skriver han.
Ibrahim menar att den senaste tidens våld och stora flyktingströmmar bara är toppen av ett isberg. De gör det allt svårare att undvika slutsatsen att det rör sig om ett folkmord, vilket FN dock försöker undvika eftersom det skulle innebära att man blir lagligt bundna att ingripa.

Igår 13:30
Läs mer om Muslimförtrycket i Burma
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg. ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Tiggeridebatten

Ramberg: ”Lokala förbud inte förenligt med lagen”

Anne Ramberg, generalsekreterare på Sveriges advokatsamfund, är inte förvånad över att länsstyrelsen beslutat att riva upp det lokala tiggeriförbud som Vellinge kommun röstat igenom. Det säger hon till SvD. Enligt Ramberg krävs det ”rimliga skäl” för att inskränka folks rättigheter på det sätt som ett tiggeriförbud gör.
– Ett lokalt tiggeriförbud är helt enkelt inte förenligt med nuvarande lagstiftning, säger hon till tidningen.
Länsstyrelsen slår i sitt beslut fast att förslaget inte är förenligt med lagen som reglerar lokala ordningsstadgar. Moderatledningen i Vellinge, som tagit initiativ till förbudet, kommer antagligen att överklaga länsstyrelsen beslut.

16 min
Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

M-toppen: ”Kommer antagligen överklaga detta”

Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) är besviken och förvånad över länsstyrelsens beslut att upphäva det lokala tiggeriförbud som nyligen klubbades i Vellinge.
– Vi kommer antagligen överklaga detta, men har inte hunnit ta ett beslut ännu, säger hon till SVT Nyheter Skåne.
Länsöverdirektör Ola Melin skriver i ett pressmeddelande att beslutet strider mot ordningslagen. Kommunen har inte heller kunnat bevisa att ett ”passivt insamlande av pengar har stört den allmänna ordningen”, skriver han.
Wutzler påpekar att det finns andra regler i de lokala ordningsföreskrifterna där liknande underlag inte har varit ett krav.
– Exempelvis har vi alkoholförbud på vissa platser som inte ifrågasätts på samma sätt, säger hon till Sydsvenskan.

Igår 09:34
En kvinna tigger pengar utanför Södersjukhusets entré.  Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

Vellinges tiggeriförbud stoppas av länsstyrelsen

Länsstyrelsen i Skåne stoppar Vellinges planer på ett lokalt tiggeriförbud, skriver Sydsvenskan.
– Vi konstaterar att beslutet strider mot en grundläggande förutsättning i ordningslagen och därför ska upphävas, säger Ola Melin på länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande.
För några veckor sedan klubbade kommunstyrelsen i Vellinge igenom ett lokalt tiggeriförbud, som skulle börja gälla vid årsskiftet. Men länsstyrelsen, som är sista instans i kommunen att pröva frågan, anser att förslaget inte är förenligt med lagen som reglerar lokala ordningsstadgar.

Igår 08:05
Läs mer om Tiggeridebatten
Arkivbild: Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och styrelseordföranden Lars Idermark.  Noella Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportfloden

Swedbanks resultat bättre än väntat för tredje kvartalet

Swedbanks rörelseresultat steg till 6 193 miljoner kronor tredje kvartalet i år. Väntat var 5 870 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning. Det kan jämföras med 6 034 miljoner kronor motsvarande period i fjol.
Även intäkterna steg, precis som räntenettot och nettoresultatet.
De totala kostnaderna för konsolideringen av Payex – som Swedbank köpte i våras – beräknas nu uppgå till runt 16,1 miljarder kronor, enligt banken. Det är en ökning jämfört med tidigare prognos om 15,8 miljarder kronor. Enligt SME Direkt hade analytikerna i genomsnitt väntat sig kostnader på 16,0 miljarder kronor.
Kärnprimärkapitalrelationen uppgick till 23,9 procent, något lägre än de 24,4 procent som analytikerna enligt SME Direkt väntat sig.

28 min
Arkivbild.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fokus på svensk försäljning i Bonavas rapport

Bostadsutvecklaren Bonava redovisar ett högre rörelseresultat än väntat för tredje kvartalet i år. Enligt en enkät från SME Direkt väntades rörelseresultatet landa på 205 miljoner kronor, jämfört med 228 miljoner förra året.
Analytikerna uppges vara särskilt intresserade av försäljningsutvecklingen på den svenska marknaden, som tros ha tagit stryk av oron på bostadsmarknaden. Försäljningsgraden vid utgången av kvartalet var 57 procent (65) för bostäder till konsumenter, respektive 100 procent (100) för bostäder till investerare.
SEB:s analytiker förutspår en försäljningsgrad under 82 procent för de bostäder som varit i pågående produktion i Sverige.
Texten uppdateras.

1 tim

Något sämre än väntat för Whirlpool

Den amerikanska vitvarutillverkaren Whirlpool rapporterar en vinst per aktie som är något sämre än vad analytikerna väntat sig. Även omsättningen kommer in lägre än väntat. Det framgår av delårsrapporten som släpptes på måndagskvällen, svensk tid.
Samtidigt spår Whirlpool en vinst per aktie på mellan 13,6 och 13,9 dollar för helåret 2017. Tidigare låg prognosen på en vinst om 14,5 till 15 dollar, skriver Bloomberg enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Igår 20:41
Läs mer om Rapportfloden

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.