Jeremy Corbyn Alastair Grant / TT / NTB Scanpix
Krisen i Venezuela

Corbyn duckar om Maduro trots kaoset i Venezuela

Labourledaren Jeremy Corbyn tar inte avstånd från Venezuelas president Nicolás Maduro, rapporterar brittiska medier. I stället manade han ”båda sidor” till lugn när han i dag talade vid ett evenemang i Crawley i Storbritannien.
Den politiska oron och våldet har intensifierats i och med att Maduro stärkt sitt maktgrepp, genom att skapa en regeringstrogen grundlagsförsamling med långtgående befogenheter.
Corbyn var en stor beundrare av Venezuelas tidigare socialistiske ledare Hugo Chávez, skriver Sky News. Så sent som 2013 beskrev han Chávez som ”en inspirationskälla”.
Premiärminister Theresa May och den brittiska regeringen har fördömt Maduro för att ha drivit igenom den kontroversiella folkomröstningen som tillsatte det nya maktorganet.

Toppnyheter

Margot Wallström, Barbro Westerholm och Rossana Dinamarca. TT
#MeToo-uppropet

Politiker vittnar om sexism och tafsande riksdagsmän

Politiker på högsta nivå vittnar om att inte heller maktens korridorer är fredade från sexistiska kommentarer. Vänsterpartisten Rossana Dinamarca säger till TT att hon har hört mängder av historier, men också själv varit föremål för kommentarer från riksdagskolleger, särskilt när hon varit gravid.
– Det var många män som lade sig i hur min föräldraledighet skulle se ut. När jag sa att jag skulle vara ledig kortare tid än de förväntade sig fick jag höra: ”Du är som bondmororna förr i tiden som var uppe och mjölkade” eller ”Jaha, så du har lärt din man att amma eller?”
I samband med valet 1994, då många unga kvinnor kom in i riksdagen, upplevdes problemet med sexuella trakasserier som så stort att den dåvarande talmannen Birgitta Dahl tog upp frågan. Det berättar Liberalernas Barbro Westerholm för TT.
– Det var en hel del unga kvinnor som då blev utsatta. Det var väl mest av typen tafsande, nyp i baken och sådant.
Kampanjen #MeToo har belyst den stora omfattningen av sexuella trakasserier som tidigare pågått till stor del i det tysta. Även utrikesminister Margot Wallström (S) har vittnat om att sextrakasserier förekommer även på högsta politiska nivå i EU.

2 tim
Yvonne Åsell / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Ramberg: En samtyckeslag löser inga problem

Regeringen har lovat att lägga fram ett förslag till samtyckeslag i sexuallagstiftningen, senast i går när jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) uttalade sig om #MeToo-kampanjen.
Men en sådan lag kommer inte leda till fler fällande domar, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg till SVT Nyheter. Enligt Ramberg kommer det fortfarande finnas ett problem med avsaknad av bevis. Hon varnar för att kampanjer likt #MeToo riskerar att leda till populism.
– Politiker måste se till så man inte rycks med av starka opinioner, hur behjärtansvärda de än är, säger hon till SVT.

Igår 19:32
Malin Björk (V) vid EU-parlamentet i Strasbourg. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Extrainsatt debatt om #MeToo i EU-parlamentet

Efter uppropet #MeToo kommer en extrainsatt debatt hållas under veckans session i EU-parlamentet i Strasbourg.
”Jag är glad att vi lyckats få upp det också på EU-parlamentets dagordning. Jag vill också fokusera på männens ansvar i att agera mot detta machoklimat där sexuella trakasserier och övergrepp är så extremt vanligt förekommande”, skriver den svenska ledamoten Malin Björk (V) i ett pressmeddelande enligt TT.
Ett uttalande från EU-kommissionen väntas komma under tisdagen.

Igår 14:03
Läs mer om #MeToo-uppropet
Xi Jinping.  JASON LEE / TT NYHETSBYRÅN
Kinas partikongress

Xi stärker grepp om makten – skrivs in i konstitutionen

President Xi Jinpings namn har lagts till i Kommunistpartiets konstitution, vilket skickar en stark signal om hans position som en av de mäktigaste kinesiska ledarna på flera årtionden, skriver AFP. Det är första gången sedan Mao Zedong som en kinesisk ledares namn läggs till i konstitutionen medan han fortfarande är i livet.
Xis namn nämns tillsammans med hans filosofi för landet som kallas ”Xi Jinpings tankar om socialism av kinesisk karaktär för en ny era”. Tillägget godkändes på Kommunistpartiets kongress i Peking och lägger stor vikt vid partiets roll i att styra varje aspekt av landet från ekonomin till vad folk skriver på sociala medier.
Willy Lam, professor i politik på Chinese University i Hongkong, säger att tillägget kommer göra det möjligt för Xi att vara som Mao och leda landet ”så länge han har hälsan”.
Kommunistiska Kinas grundare Mao Zedong och arkitekten för marknadsreformer Deng Xiaoping är de enda andra kinesiska ledarna som har sina namn i dokumentet. Dengs namn lades dock till efter hans död 1997.

3 tim
Kommunistpartiets partikongress i Peking.  JASON LEE / TT NYHETSBYRÅN

Partiet: ”Kinas framtid är världens framtid”

President Xi Jinpings nya filosofi om socialism för ”en ny era” skickar signaler om ett mer självsäkert och framåtsträvande Kina, skriver det styrande Kommunistpartiet i en ledartext i den egna tidningen People's Daily.
Tidningen skriver att Kina nu vill leda ”ett nytt sorts internationellt samarbete med fokus på win-win”.
Kinas framgångar bör ses som en stor möjlighet av det internationella samfundet, snarare än en utmaning, skriver tidningen.
”Kina vill främja en öppen ekonomi och frihandel och längs vägen kommer världen bli introducerat till fler kinesiska lösningar på globala problem. Kina är det stigande tidvattnet som lyfter alla båtar. På många sätt är Kinas framtid världens framtid.”

2 tim
Läs mer om Kinas partikongress
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg. ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Tiggeridebatten

Ramberg: ”Lokala förbud inte förenligt med lagen”

Anne Ramberg, generalsekreterare på Sveriges advokatsamfund, är inte förvånad över att länsstyrelsen beslutat att riva upp det lokala tiggeriförbud som Vellinge kommun röstat igenom. Det säger hon till SvD. Enligt Ramberg krävs det ”rimliga skäl” för att inskränka folks rättigheter på det sätt som ett tiggeriförbud gör.
– Ett lokalt tiggeriförbud är helt enkelt inte förenligt med nuvarande lagstiftning, säger hon till tidningen.
Länsstyrelsen slår i sitt beslut fast att förslaget inte är förenligt med lagen som reglerar lokala ordningsstadgar. Moderatledningen i Vellinge, som tagit initiativ till förbudet, kommer antagligen att överklaga länsstyrelsen beslut.

2 tim
Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

M-toppen: ”Kommer antagligen överklaga detta”

Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) är besviken och förvånad över länsstyrelsens beslut att upphäva det lokala tiggeriförbud som nyligen klubbades i Vellinge.
– Vi kommer antagligen överklaga detta, men har inte hunnit ta ett beslut ännu, säger hon till SVT Nyheter Skåne.
Länsöverdirektör Ola Melin skriver i ett pressmeddelande att beslutet strider mot ordningslagen. Kommunen har inte heller kunnat bevisa att ett ”passivt insamlande av pengar har stört den allmänna ordningen”, skriver han.
Wutzler påpekar att det finns andra regler i de lokala ordningsföreskrifterna där liknande underlag inte har varit ett krav.
– Exempelvis har vi alkoholförbud på vissa platser som inte ifrågasätts på samma sätt, säger hon till Sydsvenskan.

Igår 09:34
En kvinna tigger pengar utanför Södersjukhusets entré.  Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

Vellinges tiggeriförbud stoppas av länsstyrelsen

Länsstyrelsen i Skåne stoppar Vellinges planer på ett lokalt tiggeriförbud, skriver Sydsvenskan.
– Vi konstaterar att beslutet strider mot en grundläggande förutsättning i ordningslagen och därför ska upphävas, säger Ola Melin på länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande.
För några veckor sedan klubbade kommunstyrelsen i Vellinge igenom ett lokalt tiggeriförbud, som skulle börja gälla vid årsskiftet. Men länsstyrelsen, som är sista instans i kommunen att pröva frågan, anser att förslaget inte är förenligt med lagen som reglerar lokala ordningsstadgar.

Igår 08:05
Läs mer om Tiggeridebatten
Rohingyer i ett flyktingläger Bangladesh. ADNAN ABIDI / TT NYHETSBYRÅN
Muslimförtrycket i Burma

USA överväger sanktioner mot Burma: ”Är oroade”

USA överväger att införa sanktioner mot Burma på grund av våldsamheterna mot folkgruppen rohingya.
"Vi är allvarligt oroade över den senaste tidens händelser i delstaten Rakhine i Burma och det våldsamma agerandet mot rohingyerna", skriver det amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande.
USA säger också att allt stöd till Burmas militär kommer att upphöra och att militärer från landet kommer att nekas inresa till USA.

4 tim
Rohingyer går över gränsen mellan Burma och Bangladesh.  TAUSEEF MUSTAFA / AFP

Rohingya-kvinnor tvingas prostituera sig

I en desperat jakt på pengar säljer fattiga rohingya-kvinnor sex till lokalbefolkningen i Bangladesh, skriver Reuters i ett långt reportage. Kvinnorna kämpar för att få tag på mat och vatten i överfulla flyktingläger efter att ha flytt undan våldet i Burma.
– Om någon får reda på vad vi gör kommer de att döda oss, säger 26-åriga Romida.
Hon brukar ta emot tre kunder i veckan. Oftare än så vågar hon inte sälja sex, av rädsla för att någon ska få reda på var hon får pengarna ifrån. Sexindustrin frodas i flyktinglägret Kutupalong som har funnits här i södra Bangladesh sedan 1992.
– Minst 500 kvinnor från rohingyagruppen prostituerar sig, och många har bott här i åratal. Nu har rekryterarna ögonen på de nya kvinnor som kommer hit, säger Noor, som arbetar i lägret.

3 tim
Flyktingar som korsat gränsen mellan Burma och Bangladesh.  Dar Yasin / TT NYHETSBYRÅN

Analys: Dags att kalla situationen för vad den är

Krisen i Burma beskrivs ofta som etnisk rensning. Men situationen har utvecklats och det är nu dags för det internationella samfundet att kalla det som händer vid sitt rätta namn: folkmord. Det skriver Azeem Ibrahim i en analys för CNN.
Ibrahim påpekar att tidigare folkmord, som det mot judar under andra världskriget och det mot tutsier i Rwanda, alltid föregåtts av flera år av propaganda. Det samma gäller i Burma, där extremistiska buddistiska munkar i åratal predikat att rohingyer är ”reinkarnerade ormar och insekter”, skriver han.
Ibrahim menar att den senaste tidens våld och stora flyktingströmmar bara är toppen av ett isberg. De gör det allt svårare att undvika slutsatsen att det rör sig om ett folkmord, vilket FN dock försöker undvika eftersom det skulle innebära att man blir lagligt bundna att ingripa.

Igår 13:30
Läs mer om Muslimförtrycket i Burma
Arkivbild: Oscar Properties designchef Herman Persson visar upp en modell av Norra tornen i Hagastaden i Stockholm.  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Efter vinstvarningen: Oscar Properties faller på börsen

Bostadsutvecklaren Oscar Properties, som vinstvarnade sent i går kväll, föll över 11 procent när Stockholmsbörsen öppnade på tisdagsmorgonen. Bolaget sänker vinstprognoserna för helåret från 500 miljoner till 400 miljoner kronor.
Gruv- och smältverksbolaget Bolidens aktie rasade 9 procent i starten, men återhämtade sig något till minus 8 procent när drygt 45 minuter av handelsdagen hade gått.
På morgonen redovisade bolaget ett svagt kvartal kantat av produktionsstörningar och meddelade i samma veva att vd:n Lennart Evrell avgår i mitten av nästa år.
Bland morgonens förlorare fanns även Electrolux på minus 2,9 procent. På måndagskvällen backade konkurrenten Whirlpool efter sin rapport.
Morgonens vinnare bland de mest omsatta storbolagen var Tele2, upp 1,06 procent, Assa Abloy på plus 0,6 procent samt SCA på plus 0,4 procent.
Efter drygt tio minuters handel var OMXS30-index ned 0,2 procent, medan det bredare OMXSPI låg på minus 0,1 procent.

1 tim
Illustrationsbild.  Shizuo Kambayashi / TT / NTB Scanpix

Tokyobörsen noterar 16 dagar av uppgångar i följd

Tokyobörsens huvudindex Nikkei 225 höll sig ovanför nollstrecket på tisdagen och fortsatte därmed den längsta uppgångssviten i sin 70-åriga historia, skriver AFP. Bränslet är fortsättningsvis en svagare yen och förhoppningar om att premiärminister Shinzo Abes förnyade mandat ska föra med sig fler stimulansåtgärder för världens tredje största ekonomi.
När Tokyobörsen stängde var Nikkei 225-index upp 0,5 procent, medan det bredare Topix-index steg 0,7 procent. Samtidigt steg Kinas CSI300-index till sin högsta nivå på över två år, skriver Reuters.
I Hongkong låg Hang Seng-index på minus 0,6 procent strax efter klockan 08 svensk tid, medan Shanghais kompositindex snurrade runt nollstrecket.

4 tim
Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Börsen ned med Boliden och Securitas i topp

Stockholmsbörsen vände uppåt efter lunch, sedan förmiddagshandeln kantats av röda siffror. Därefter vände det nedåt igen och vid stängning stod bredare OMXSPI på minus 0,3 procent och storbolagsindex på minus 0,4 procent.
Bland de bolag som tyngde mest på listan över de mest omsatta bolagen fanns Fingerprint Cards och Telia. Fingerprint sjönk med 4,5 procent. Under morgonen kom nyheten att den norska konkurrenten Idex skrivit under ett avtal med en global betalningsleverantör om teknik för betalkort.
Telia var ner 3,6 procent, men handlades utan utdelning.
I topp bland de mest omsatta bolagen låg Boliden, som på morgonen fått en kraftigt höjd rekommendation av Credit Suisse. Enligt banken ska aktien upp närmare 30 procent. Kursen steg 3,6 procent.
Securitas, som tvingades tidigarelägga sin rapport efter att en av bolagets chefer blivit bestulen på information, steg 3,6 procent. Resultatet för tredje kvartalet kom in i princip i linje med väntat när rapporten publicerades på söndagskvällen. Aktien steg mest av börsjättarna på eftermiddagen.
SSAB steg 1,9 procent inför rapporten senare i veckan. På morgonen fick aktien en höjd riktkurs av Carnegie.
Londonbörsens FTSE-index var oförändrat medan Frankfurtbörsens DAX-index steg 0,1 procent. Parisbörsens CAC-index ökade 0,3 procent.

Igår 18:30
Läs mer om Dagens börs

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.