Sven-Erik Alhem och Gun Heimer Wikipedia CC BY-SA 4.0 / TT
#MeToo-uppropet

”Dags att låta det sexuella våldet få högsta prioritet”

I åratal har svenska myndigheter uppmanat sexualbrottsoffer att polisanmäla övergreppen. När det nu sker får inte rättsväsendet svika dem som har valt att följa rådet. Det skriver rättsexperten Sven-Erik Alhem och överläkaren och professorn Gun Heimer från Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet på DN Debatt. De menar att det är en ledningsfråga att se till att de verktyg och kunskaper som finns används. ”Men när polisens högsta ledning inte ens vill erkänna problemet sänder det helt fel signaler.”
Debattörerna skriver att det är dags att låta det sexuella våldet få högsta prioritet. ”Krafttag måste dessutom till för att handläggningstiderna vid Nationellt forensiskt centrum ska kortas avsevärt.”

Debattörerna

Gun Heimer, överläkare, chef och professor vid Nationellt centrum för kvinnofrid, Uppsala universitet
Sven-Erik Alhem, förbundsordförande Brottsofferjouren Sverige och tidigare överåklagare

Toppnyheter

Journalisterna Ametist Azordegan, Frida Boisen och Alexandra Pascalidou är tre av dem som skrivit under uppropet #deadline. TT
Journalistuppropet #deadline

Över 4 000 journalister i upprop: ”Vi har fått nog”

Över 4 000 kvinnliga journalister går i kväll ut i ett upprop mot sexism och övergrepp i mediebranschen under hashtagen #deadline, som följer på upprop i flera andra branscher i kölvattnet av #MeToo-initiativet.
”Jag blev drogad och våldtagen av två etablerade manliga journalister när jag för tio år sedan var ung frilansande journalist som försökte ta mig in i branschen. Vågade tyvärr inte anmäla”, skriver en av kvinnorna.
I uppropet vittnar kvinnorna om en tystnadskultur som förvärrats av att många i branschen har otrygga anställningar. Den som säger ifrån har riskerat att förlora sina uppdrag eller inte få förlängt vikariat, skriver de.
”Vi tänker inte vara tysta längre. Nu lägger vi skulden där den hör hemma.”

Igår 20:00
Jenny Strömstedt och Sofia Olsson Olsén. TT

Krönikor: Mediebranschen borde agera gott exempel

Ett stort antal upprop mot sexism och sexuella övergrepp har publicerats efter #MeToo-initiativet. Det är viktigt att vi inte slutar läsa och att vi inte slutar reagera, skriver Jenny Strömstedt i en krönika i Expressen.
”Ingen kommer längre kunna säga att den inte visste, som kulturminister Alice Bah Kuhnke påpekade efter uppläsningen av #tystnadtagning på Södra teatern i söndags”, skriver hon.
SvD:s Malin Ekman skriver att vittnesmålen är särskilt anmärkningsvärda, eftersom det handlar om mediebranschen.
”Man borde kunna förvänta sig att branscher som profilerar sig som progressiva, med en kritisk blick på samtiden och dess maktstrukturer, själva agerar goda exempel”, skriver hon.
Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén har inte skrivit under uppropet eftersom det ”delvis är riktat mot henne själv”. Hon tillägger att hon själv utsatts för kränkningar och trakasserier.
”Det är just därför jag känner så starkt för dem som i dag fortfarande utsätts och pratar om det.”

Igår 20:33
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Satsades pengar – vem skulle få omkull mig först?”

Flera kvinnor i journalistbranschen vittnar om övergrepp, sexism och en tystnadskultur i uppropet #deadline.
”När jag var 23 och pluggade till journalist fick jag praktik på ett stort medieföretag. Första veckan sa en av de stora nationella profilerna till mig i ett öppet kontorslandskap ’Gillar du att suga kuk eller?’ på ett ganska gå-påigt sätt”, skriver en av kvinnorna i uppropet.
En annan kvinna skriver så här:
”Det satsades pengar i ett tipssystem. Vem skulle först ’få omkull’ mig. Och så chefen som inte hälsade på mig på två år men som ändå hade åsikter: ’Flickan är ju söt men varför har hon aldrig kjol?’”, skriver en annan.

Igår 20:11
Läs mer om Journalistuppropet #deadline
Trumps USA Anklagelserna mot Roy Moore
Donald Trump/Roy Moore. TT
Trumps USA Anklagelserna mot Roy Moore

Trump försvarar Moore: ”Måste lyssna på honom”

Donald Trump försvarar nu Roy Moore, republikan som kandiderar till senaten, trots anklagelserna om att Moore antastat och trakasserat kvinnor och flickor på 1970-talet. Totalt nio kvinnor har riktat anklagelser mot Moore, som var i 30-årsåldern på 70-talet.
Moore ställer upp i fyllnadsval till senaten i december, där han ställs mot demokraten Doug Jones. Trump uppmanade i dag människorna i Alabama att inte rösta på Jones.
– Vi behöver inte ännu en liberal i senaten, sa presidenten.
När reportrar tog upp anklagelserna mot Moore svarade Trump:
– Han säger att det inte hände, man måste lyssna på honom också.

Igår 21:53
Roy Moore. Brynn Anderson / TT NYHETSBYRÅN

Nya kvinnor träder fram: Moore gjorde närmanden

Under onsdagen anklagade ytterligare tre kvinnor den republikanske senatorskandidaten Roy Moore för sexuella närmanden. Kvinnorna, som var i åldrarna 18 till 28 år när händelserna ska ha ägt rum, vittnar om tvångskyssar och tafsande.
En av dem, i dag 62-åriga Becky Gray, säger till New York Times att hon förundrades över Moores återkommande besök när hon jobbade på ett köpcenter i Gadsen, Alabama.
– Jag kunde inte förstå varför en man i hans ålder ägnade varje fredag och lördag på ett köpcenter, säger Gray, som vid tiden var strax över 20 år.
Hon berättar att hon ofta såg Moore, som då var i 30-årsåldern, prata med unga kvinnor och att hon själv försökte undvika honom. Hon talade med sin chef, som senare meddelade att Moore blivit portad.
Rapporterna kommer samtidigt som Moores kampanj höll en pressträff där de tillbakavisade en fjärde kvinnas berättelse, som blev känd tidigare i veckan.

16 nov
Läs mer om Trumps USA
Sara Danius. TT
Anklagelserna mot kulturprofilen

Akademien: Vill strypa stödet till kulturprofilen

Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare, säger att Svenska Akademien vill strypa det ekonomiska stödet till den klubb som den anklagade kulturprofilen driver. Samtidigt påpekar hon att beslutet måste fattas gemensamt.
– Men jag har väldigt svårt att se att vi skulle kunna komma att bete oss på något annat sätt, säger hon till DN.
Hon säger också att agerandet mannen anklagas för är ”djupt oanständigt”. Uttalandet kommer efter att 18 kvinnor gått ut och anklagat mannen för sexuella trakasserier och övergrepp. Övergreppen ska bland annat ha skett i Svenska Akademiens lägenheter. Kulturprofilen vill inte kommentera anklagelserna.

Igår 21:21
Flera av händelserna ska ha ägt rum i lägenheter som ägs av Svenska Akademien, bland annat på en våning i sjätte arrondissementet i Paris. Bilden har inget att göra med texten.  Wikipedia

18 kvinnor anklagar kulturprofil för övergrepp

18 kvinnor anklagar en väletablerad kulturprofil för sexuella trakasserier, rapporterar DN Kultur. En av kvinnorna, Gabriella Håkanson, berättar för tidningen om en fest 2007 där profilen tryckte upp en hand mellan benen och ”liksom grävde”. Händelsen bekräftas av hennes dåvarande pojkvän som stod i närheten.
– Det var bland det grövsta jag sett, säger han.
Övergreppen ska ha skett mellan år 1996 och 2017. Kulturprofilen vill inte kommentera anklagelserna.
– Jag beklagar att du ska skriva om sådana saker, säger han när DN:s journalist ber honom om en kommentar.

Igår 13:47
Läs mer om Anklagelserna mot kulturprofilen
Arkivbild. TT
Höstvädret

SMHI varnar för mer snö: Kan bli stora mängder

Efter det kraftiga snöfallet under tisdagen väntas nu ännu mer snö. SMHI har utfärdat flera varningar till i morgon och stora snömängder kan falla i västra och norra Sverige.
Ett nederbördsområde är på väg in mot södra Sverige det närmsta dygnet och klass 1-varningar är utfärdade i Bohuslän, Västra Götaland, Värmland, Örebro, Jönköping och västra Kronoberg, samt Jämtlands- och Lapplandsfjällen.
– Det kan röra sig om större mängder på sina håll, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, till TT.

Igår 20:35
Busstrafiken stod still i Stockholms innerstad under en tid på tisdagen. TT

”Går inte att jämföra snökaos i norr och söder”

Att jämföra snöväder i söder med snöväder i norr ”är som att jämföra äpplen med päron”, menar SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir. Hon ifrågasätter påståendet att norr hanterar snökaos bättre än söder och menar att vägarna inte påverkas på samma sätt i norr eftersom det i till exempel norra inlandet är torrare snö i kombination med minusgrader.
– Medan det i söder är vanligare att det växlar mellan att frysa och smälta ofta på vägarna, vilket gör väglaget betydligt besvärligare, säger Tomasdottir till den egna kanalen.

Igår 18:17
Bussar i långa köer vid Slussen i centrala Stockholm.  TT

Stockholmsbussar rullar igen – nytt snöfall på väg

Det snöar kraftigt över Stockholm och norrut över Roslagskusten och norra Uppland. Strax efter halv tio meddelade SL att alla bussar i innerstan står stilla. Men strax efter elva var trafiken igång igen. Under morgonen mättes ett par centimeter snö.
– I innerstan är det blixthalka. Bussar, särskilt ledbussarna, har väldigt stora bekymmer, säger Claes Keisu, pressinformatör vid SL, till SvD.
Snöandet kommer att avta under förmiddagen. Men det kommer att fortsätta ligga på minus eller nollgradigt under kvällen och natten så vi får njuta av ett vinterlandskap en liten stund, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.
Temperaturen kommer att stiga under onsdagen, samtidigt som det kommer mer nederbörd in över Sverige från sydväst så då riskerar snötäcket att regna bort.
Vid niotiden på tisdagsmorgonen utfärdade SMHI flera varningar för snöfall i Västsverige.

Igår 11:39
Läs mer om Höstvädret
JEKESAI NJIKIZANA / AFP
Maktkampen i Zimbabwe

Analyser: Efterträdaren har blod på sina händer

Robert Mugabes avgång ledde till jubel i Zimbabwes parlament och på gatorna i huvudstaden Harare. Men den trolige efterträdaren Emmerson ”Krokodilen” Mnangagwa innebär troligen ingen radikal förändring, säger Henning Melber vid Nordiska Afrikainstitutet till TT.
– Han har samma synsätt och har stått vid Mugabes sida från allra första början. Han har blod på sina händer från massakrerna på 1980-talet och han står militären nära.
Simon Allison skriver i en analys i sydafrikanska Mail and Globe att Mnangagwa var hjärnan bakom våldsamheterna mot Mugabes politiska motståndare, som fick oppositionsledaren Morgan Tsvangirai att dra tillbaka sin kandidatur i valet 2008.
”Kan den här mannen (Mnangagwa) bli betrodd att leda landet under det kommande valet? Kan den här mannen bli betrodd att lägga grunden till en demokratisk stat”, frågar sig Allison.

Igår 19:57
MIKE HUTCHINGS / TT NYHETSBYRÅN

Zimbabwier: ”Vi har väntat på den här dagen i 37 år”

Vilda glädjescener utbröt i Zimbabwes huvudstad Harare efter beskedet att Robert Mugabe avgår. På gatorna samlades människor för att dansa till ljudet av tutande bilar.
– Vi är så glada över att saker och ting äntligen kommer förändras, säger frisören Togo Ndhalalambi till AFP.
Mugabe har styrt landet med järnhand sedan 1980.
– Vi vaknade upp varje morgon och väntade på att den här dagen skulle komma. Det här landet har upplevt svåra tider, säger Ndhalalambi.

Igår 17:07
Robert Mugabe/Jublande människor i parlamentet. TT

Mugabe avgår – vilt jubel i Zimbabwes huvudstad

Zimbabwes president Robert Mugabe har avgått, uppger talmannen i landets parlament enligt AP. I ett brev till talmannen skriver Mugabe att han lämnar sin post för att möjliggöra en smidig maktöverlämning.
Tidigare i eftermiddags inledde parlamentet riksrättsprocessen mot Mugabe.
När talmannen meddelade nyheten utbröt vilt jubel i parlamentet. I Sky News sändning visades jublande folkmassor i huvudstaden Harare.
Det styrande partiet Zanu-PF säger till AP att den tidigare vicepresidenten Emmerson Mnangagwa tar över som president inom 48 timmar.

Igår 15:48
Läs mer om Maktkampen i Zimbabwe

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.