Arkivbild på Exxonraffinaderi i USA. TT
Dagens börs

Dålig oljedag sänkte Wall Street

Energisektorn var största sänket på USA-börserna på måndagen. Oljepriset gick ner med omkring fyra procent och oljebolaget Exxon backade 1,6 procent, medan Chevron, Halliburton och Apache gick runt minus 1 procent, skriver AFP.
E-handelsbolaget Alibabas aktie steg 0,9 procent sedan grundaren Jack Ma träffat USA:s tillträdande president Donald Trump för att diskutera ett samarbete.
Dow Jones industriindex gick ned 0,4 procent, Nasdaqs kompositindex steg 0,2 procent medan S&P 500 sjönk 0,3 procent.

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Anna Kinberg Batra. Susanna Persson Öste/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avgångskraven mot Kinberg Batra

Två nya partidistrikt vill byta ut Anna Kinberg Batra

Även Moderaterna i Västerbotten och Uppsala kräver Anna Kinberg Batras avgång, rapporterar DI och TV4 Nyheterna.
– Vi har beslutat att ställa oss bakom avgångskravet. Vi tycker helt enkelt att partiet behöver en tydlig nystart. Det är krisartade siffror för Moderaterna, säger Västerbottens länsordförande Anders Ågren, till SVT Nyheter.
Detta efter att distrikten hållit ett extrainkallade telefonmöten. Tidigare meddelade länsförbunden i Stockholm och Dalarna att de vill att M-ledaren lämnar posten.
Förtroendefrågan är splittrad inom partiet och det finns fortfarande flera länsförbund som har förtroende för Kinberg Batra.

15 min
Carl Bildt, Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson. TT

DN listar: Här är de tänkbara M-efterträdarna

Dagens Nyheter har listat flera toppmoderater som kan tänkas ta över om Kinberg Batra skulle tvingas avgå som partiledare.
Överst på listan står två personer i den nuvarande partiledningen: Ulf Kristersson, 53, som beskrivs som ”rebellernas favorit” och Elisabeth Svantesson, 47, som är mycket omtyckt i landet.
Även förre försvarsministern Mikael Odenberg, riksdagsledamöterna Johan Forsell och Hanif Bali samt förre statsministern Carl Bildt finns med på listan.
Moderaterna är splittrat i frågan om partiledarens framtid. Kinberg Batra har fortfarande stöd från elva länsförbund, enligt en rundringning som SVT Nyheter har gjort.

24 min
Anders Edholm. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Partisekreteraren upprepar beskedet: Hon sitter kvar

Trots flera nya öppna avgångskrav mot M-ledaren och rasande opinionssiffror kommer Anna Kinberg Batra sitta kvar. Det säger partisekreteraren Anders Edholm till TT.
– Det är klart att vi tar våra partivänners oro på allvar. Vi lyssnar in organisationen nu och jag håller kontakt med både förbundsordförande och föreningsordförande runtom i landet. Men för att vända den här situationen för Moderaterna krävs det att vi fokuserar på politiken och inte på interna bråk, säger han.
Partisekreteraren påpekar att det fortfarande finns många förbund som har uttryckt sitt stöd för M-ledaren. Under dagen har avgångskrav rests från två länsförbund – i Stockholm och Dalarna – dessutom har ungdomsförbundet gått ut med att de kräver någon ny på partiledarposten.

2 tim
Läs mer om Avgångskraven mot Kinberg Batra
Anna Kinberg Batra. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om M-krisen

Analyser: ”M-ledarens dagar kan vara räknade”

Läget förvärras snabbt för Anna Kinberg Batra och om fler länsförbund sluter upp med avgångskrav kan M-ledarens dagar som partiledare vara räknade, skriver SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.
Det är inte överraskande att Stockholms länsförbund, som är M:s tyngsta, är först ut med försöken att avsätta henne då missnöjet bland dessa länge varit stort, skriver Knutson. Han påpekar också att det över hela landet finns missnöjda moderater som anser att partiledningen ligger bakom de svajande opinionssiffrorna. Enligt källor till SVT medverkar personer ända upp i partitoppen i försöken att avsätta Kinberg Batra, skriver Knutson som betonar allvaret i detta.
”Och frågan är hur länge hon klarar av att stå emot attackerna. För varje offentligt angrepp av sina egna undergrävs hennes position som partiledare”.
SvD:s Göran Eriksson skriver i en analys att det skulle vara ”en historisk ironi om det blir Stockholmarna som fäller M-ledaren” eftersom det var hon som för länge sedan sade att ”Stockholmarna är smartare än lantisar”.

4 tim
Sven Otto Littorin och Anna Kinberg Batra. TT

Littorin om avgångskraven: ”Skärp er för fan”

Opinion Den som försöker kuppa bort Anna Kinberg Batra med ett år kvar till valet borde bli diskvalificerad att leda partiet. Det skriver Sven Otto Littorin, Moderaternas före detta partisekreterare, på Expressen Debatt.
Littorin menar att det numera finns flera knivslipare inom partiet som gör allt för att få bort partiledaren, men i stället borde man lägga fokusen på innehåll och leverans i sak än på form och person. Det är också det väljarna vill ha, enligt Littorin.
”Skärp er för f-n. Det är viktigare att byta regering än moderat partiledare”, skriver han.
Siri Steijer, tidigare politisk sakkunnig i regeringen Reinfeldt, skriver på Aftonbladet Debatt att Moderaternas problem är större än Kinberg Batra och att krisen egentligen handlar om politikens innehåll. Hon menar att partiet, i stället för att byta ut Kinberg Batra, borde ägna sig åt att utveckla förslag för politiska reformer.
”Det finns många poäng att plocka genom att återta kommandot över klassiskt borgerliga frågor. Där borde partiets fokus ligga”.

1 tim
Jenny Madestam. STAFFAN LÖWSTEDT / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsvetare: Aldrig varit så svår situation för AKB

Situationen har aldrig varit så svår för M-ledaren Anna Kinberg Batra som den är nu, enligt statsvetaren Jenny Madestam. Detta eftersom hon fått tunga avgångskrav – från både en majoritet av kommunalråden i Stockholmsdistrikt och det Moderata ungdomsförbundet.
– Storstockholm är Kinberg Batras egna länsförbund, vilket gör att det känns extra för henne personligen. Stockholm är också i symbolisk aspekt ett maktcentrum, säger Madestam till TT.
När TT frågar om M-ledaren blir kvar till valet nästa höst svarar Madestam att om ett skifte ska ske, så ska det ske nu.
– Det här är sista chansen.

4 tim
Läs mer om Röster om M-krisen
Polis på plats efter att en kvinnokropp har hittats i vattnet utanför Amager. Dna har visat att kroppsdelen tillhör Kim Wall.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvunna Kim Wall

Krönikörer om Walls öde: Mardrömmen är total

Den svenska journalisten Kim Walls öde berör flera krönikörer.
”Mardrömmen är total”, skriver Kvällspostens Csaba Bene Perlenberg. Han kan inte låta bli att tänka på hur många journalister som dör i arbetet. Och det som har hänt Kim Wall visar att det ibland är på liv och död, skriver han.
”Värt att påminna om i tider då det finns krafter som försöker utmåla journalister som fega, tystade och mörkande.”
Expressens krönikör Nisha Besara skriver om hur många som far illa av mäns våld. Ubåtsägaren Peter Madsen misstänks ha vållat Kim Walls död. Medierapporteringen har också dominerats av terrordåden i Barcelona, som tolv män misstänks ha planerat, och i Åbo sitter en man häktad för att ha knivhuggit flera personer på ett torg.
”Jag jämför inte psykisk sjukdom med kallsinniga attacker eller män som angriper män, mot män som angriper kvinnor. Jag bara jämför män med kvinnor. Och tänker på hur annorlunda världen kan vara.”

1 tim
Jens Møller på presskonferensen tidigare i dag. TT

Polisen: Vi misstänker att Madsen haft ett motiv

Jens Møller, chef för Köpenhamnspolisens mordenhet, säger till GP att ubåtsägaren Peter Madsen hela tiden ”från polisens sida” varit misstänkt för den allvarligare formen av det man i Danmark kallar ”manddrab”.
– Alltså det ni i Sverige kallar för mord, säger Jens Møller till tidningen.
Polisen misstänker att Madsen haft ett motiv och medvetet mördat Kim Wall, säger han. Vad det rör sig om för motiv vill Jens Møller inte gå in på.
Domaren valde att häkta Madsen för ”uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder” (under särskilt försvårande omständigheter). Madsen har i polisförhör sagt att Kim Wall dog i en olycka ombord på ubåten och att han sedan ”begravde” henne till sjöss. Han nekar till att han skulle ha dödat henne.

Idag 12:32
Den svenska journalisten Kim Wall har hittats död. TT

Mamman: ”Gränslös sorg och bestörtning”

Den svenska journalisten Kim Walls mamma skriver nu om beskedet om dotterns död på Facebook.
”Det är med gränslös sorg och bestörtning vi tagit emot beskedet att kvarlevorna efter vår dotter och syster Kim Wall, har hittats. Vidden av katastrofen kan vi ännu inte överblicka, och mängder av frågetecken återstår att rätas ut”, skriver hon.
Hon skriver om de fasansfulla dagar de haft sedan dottern försvann och om hur tragedin drabbat inte bara deras familj, utan också Walls vänner och kollegor över hela världen.
”Från världens alla hörn kommer bevis på Kims förmåga att vara en person som gör skillnad”, skriver Kim Walls mamma.

Idag 06:25
Läs mer om Försvunna Kim Wall
Illustration TT
Bopriserna

Mäklare: Vi står inför en nedgång på bomarknaden

Utbudet på lägenheter i augusti ökar för tredje året i rad, skriver DI. Men experterna har delade meningar om vad det beror på.
Matilda Adelborg på Booli menar att fler passar på att sälja under sommaren när utbudet normalt är lägre. Henrik Rundgren, vice vd på Notar, säger att man ser samma lägenheter som låg ute i våras på marknaden igen och att säljare nu gör ett nytt försök, skriver DI.
Samtidigt varnar Rundgren för att det stora utbudet kan pressa ner priserna.
– Vi står inför någon form av nedgång på bostadsmarknaden, säger han till tidningen.

1 tim
Arkiv. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

FI: Bankernas marginal på bolån kan växa ännu mer

Bankernas marginaler på bolån ser ut att slå ett nytt rekord nästa kvartal, skriver Dagens Industri med hänvisning till en prognos från Finansinspektionen. I andra kvartalet var bankernas bruttomarginal på bolån 1,73 procent tack vare att bankernas inlåningskostnader sjunkit samtidigt som utlåningsräntorna bara sjunkit marginellt. Det är i nivå med den högsta noteringen någonsin.
Fi:s analytiker tror att bolånemarginalen kan stiga ytterligare i innevarande kvartal.
– Det skulle innebära att vi får en ny högsta notering. Det är en prognos baserat på att marginalen i slutet av andra kvartalet var snarare upp än ner, spår Henrik Larsson, analytiker på FI.

Idag 13:28
Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

SBAB: Är svårt att se att marginalen kan växa mer

Tor Borg, chefsekonom på SBAB, tror att även om bruttomarginalen på bolån växer ytterligare på kort sikt, så är toppen nära.
– Det är svårt att de ska kunna bli så väldigt mycket högre. Tittar du ett eller två år framåt så borde marginalerna minska, säger han till Dagens Industri.
Han tror att marginalerna kommer att minska i takt med att ränteläget normaliseras. Högre räntor kan också sätta press på bolånevolymen, vilket i sin tur kan leda till mer konkurrens mellan bankerna – och lägre marginaler.
Enligt SBAB:s prognos kommer bolåneräntan att ligga på 5 procent om fem år.

Idag 13:28
Läs mer om Bopriserna
Luisa Ortega Díaz i Brasilien på onsdagen.  UESLEI MARCELINO / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Venezuela

Ex-åklagaren: Har mycket bevis – fruktar för mitt liv

Venezuelas avsatta riksåklagare Luisa Ortega Díaz, som flytt landet, säger att hon fått flera dödshot och fruktar för sitt liv.
Hon talade på en internationell konferens om brottsbekämpning i Brasiliens huvudstad i dag, och hävdade att Maduro berikat sig själv i en korruptionshärva kring det brasilianska byggkonglomeratet Odebrecht.
– Jag har massor av bevis, konkret i Odebrecht-fallet, som rör många högt uppsatta venezuelaner, med presidenten i spetsen, sa hon.
Hon tillade att hon tagit emot dödshot.
– Jag håller Venezuelas regering ansvarig om något händer, sa hon vid konferensen.
Ortega stod tidigare Venezuelas socialistiska regering nära men har bytt fot och är nu en av de mest framträdande kritikerna.

3 tim
Venezuelas president Nicolás Maduro.  MARCO BELLO / TT NYHETSBYRÅN

Maduro hotar med Interpol och ber påven om hjälp

Venezuelas president Nicolás Maduro tänker be Interpol utfärda en internationell arresteringsorder för landets sparkade riksåklagare, rapporterar flera medier.
Luisa Ortega Díaz flydde hemlandet i fredags tillsammans sin man, parlamentsledamoten German Ferrer. De flydde till Colombia, men har enligt myndigheterna där fortsatt resan mot Brasilien.
Maduro säger vid en presskonferens att de båda är inblandade i ”allvarlig brottslighet”. Han uppmanar samtidigt påven Franciscus att stötta honom mot ”det militära hotet från USA”.
– Må påven hjälpa oss att hindra Trump från att skicka soldater för att invadera Venezuela.

Igår 21:46
Läs mer om Krisen i Venezuela

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.