Arkivbild. FABIAN BIMMER / TT NYHETSBYRÅN
Ryska penningtvättshärvan

Danske Bank: ”Har inte haft tillräcklig kontroll”

Konton hos Danske Bank och Nordea har använts för att tvätta miljarder kronor enligt en internationell ekobrottsutredning, avslöjar Berlingske. Danske Banks chefsjurist Flemming Pristed medger att man brustit i sina rutiner.
– Vi har inte haft tillräcklig kontroll över den här typen av kunder och inte varit tillräckligt bra på att övervaka misstänkta transaktioner i vår estniska verksamhet, säger han till tidningen.

Toppnyheter

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont i mitten, Barcelonas borgmästare Ada Colau till höger. GONZALO FUENTES / TT NYHETSBYRÅN
Självständighetskampen i Katalonien

Fristen går ut 10.00 – Madrid hotar upplösa styret

Spaniens regering kräver att Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont backar från kravet om självständighet före klockan 10 i dag. Annars hotar Spaniens premiärminister Mariano Rajoy med att upplösa regionens autonoma styre.
Regionpresidenten ignorerade den första deadline som Madrid satte till i måndags. Då bjöd han i stället in till samtal, och har signalerat att han inte kommer att backa denna gång heller.
Puigdemont hävdar att bollen ligger hos regeringen och att han kommer tvingas till en formell självständighetsförklaring om regeringen tillämpar den omtalade artikel 155 i konstitutionen – som upphäver regionens autonomi.

3 min
Hundratusentals har tidigare demonstrerat för ett självständigt Kataloni Alvaro Barrientos / TT / NTB Scanpix

Katalansk källa: Kan utropa självständighet i morgon

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont kommer formellt att utropa självständighet om Madridregeringen utlöser artikel 155 i konstitutionen och därmed upplöser Kataloniens självstyre, uppger en katalansk regeringskälla för Reuters.
Madrid har ställt ett ultimatum: Om regionen inte backar från kravet på att utropa självständighet i morgon så kommer den spanska regeringen att ta över styret av Katalonien.
Skulle Spaniens premiärminister Mariano Rajoy aktivera artikel 155 i grundlagen tar det mellan tre och fem dagar tills regionens halvautonoma styre upphävs.

Igår 20:24
Carles Puigdemont/Soraya Saenz TT

Källa: Katalonien kan få en sista utväg med val

Spanien erbjuder de katalanska separatisterna en sista minuten-utväg för att förhindra att regionens halvautonoma styre upphävs, uppger en källa till AFP. Enligt källan kan regeringen i Madrid ge Katalonien möjligheten att hålla ett nytt val sanktionerat av Madrid för att skapa legitimitet.
Under kvällen möter Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont självständighetspartiet PDeCat för att diskutera hur de ska gå vidare efter folkomröstningen om självständighet. En katalansk regeringskälla uppger för AFP att ett val ”inte är prioriterat” men att det inte är uteslutet.
– Vi väntar på att se vad de (Madrid) bestämmer i morgon, säger källan.
Om Puigdemont inte överger sin kamp för självständighet senast klockan 10 i morgon kommer Madrid upphäva regionens halvautonoma styre, enligt vice premiärminister Soraya Saenz.

Igår 20:17
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
Ewa-Gun Westford och Morgan Johansson.  TT
Explosionen vid polishuset

Polisen om ministerns besök: ”Markerar allvaret”

I eftermiddag besöker inrikes- och justitieminister Morgan Johansson Helsingborg, med anledning av gårdagens attack mot polishuset.
– Det gör att man visar sitt stöd men också markerar allvaret i att ge sig på det allmänna och ytterst demokratin, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till TT.
Sprängdådet mot polishuset natten till onsdag tvingade polisens verksamhet att stänga och stora resurser har satts in för att hitta gärningsmännen. Än så länge är mycket oklart om fallet.
– Vi har fortsatt utredningsåtgärder men vi har ingen frihetsberövad eller så, säger Ewa-Gun Westford.

21 min
Lena Nitz/Entrén vid polishuset i Helsingborg. TT

Polisförbundet: Hot och våld mot poliser blir grövre

Poliser och anställda inom åklagarmyndigheten utsätts i allt större utsträckning för hot och våld. Natten till onsdag sprängdes entrén till Helsingborgs polishus och polisförbundets ordförande Lena Nitz säger till TT att hon inte är förvånad.
– Vi har sett flera liknande attacker mot polishus och mot bilar. Vi vet att hot och våld mot poliser har blivit grövre. Utsattheten har ökat de senaste två åren.
Samma utveckling märks på Åklagarmyndigheten. Säkerhetsspecialisten Jonas Nygren säger att det finns en uppgång i antal ärenden som gäller så kallad otillåten påverkan. Det kan handla om allt från trakasserier och hot till våld riktat mot enskilda åklagare.
– Det mesta som kommer in till vår myndighet är trakasserier. Det kan vara kartläggningar av medarbetare, vaga hot och antydningar, säger Nygren.

Igår 17:16
Dan Eliasson och Jerzy Sarnecki.  TT

”I grunden någon slags övermod eller dumhet”

Det är allvarligt att kriminella grupperingar kan angripa ordningsmakten på det sätt som skett vid nattens sprängdåd mot en polisstation i Helsingborg. Det säger rikspolischefen Dan Eliasson, enligt SVT Nyheter.
– Även om själva grunden är någon slags övermod eller dumhet, så är det oerhört allvarligt att vi har kriminella grupperingar som [...] är kapabla att göra den här typen av saker, säger han.
Till Ekot säger Eliasson att angreppet är en attack mot samhället och människors säkerhet. Konsekvensen kan bli att förmågan att skydda minskar, menar han.
Kriminologen Jerzy Sarnecki säger att gärningsmännen ”vill visa hur tuffa och allsmäktiga de är”.
– De här personerna behöver yttre fiender och definierar polisen som en yttre fiende, säger han till SVT.

Igår 16:49
Läs mer om Explosionen vid polishuset
Trumps USA USA:s framtid
Dödade soldaten Dillon Baldridge. Donald Trump. Privat/TT
Trumps USA USA:s framtid

Pappan: Trump utlovade 25 000 dollar – kom aldrig

I ett telefonsamtal till en pappa som sörjde sin stupade son utlovade Donald Trump 25 000 dollar, motsvarande drygt 200 000 kronor. Presidenten lovade även att starta en insamling på nätet till förmån för familjen – men inget av löftena fullföljdes, säger pappan Chris Baldridge till Washington Post.
Vita huset ville först inte svara på tidningens frågor om de uteblivna pengarna men hörde sedan av sig och sa att: ”checken har skickats”.
De senaste dagarna har Trump fått kritik för att inte ha kontaktat familjerna till vissa om de som dödats i tjänst sedan han blev president och även för att ha uttryck sig okänsligt till dem han kontaktat.

3 tim
Sarah Huckabee Sanders. Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix

Vita huset: Ingen ljudfil med Trumps samtal till änkan

Det finns ingen inspelning av samtalet president Donald Trump gjorde till soldaten La David Johnsons änka. Det bekräftar Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders under en presskonferens, skriver CNN.
– Nej, men det fanns flera personer från administrationen i rummet vid samtalet, inklusive stabschef John Kelly, säger hon.
Trump anklagas för att ha sagt att soldaten själv visste ”vad han gav sig in i” när han ringde mannens änka för att visa sitt stöd. Presidenten har via Twitter nekat till anklagelserna varpå han skrev att han har ”bevis” för att han inte sa det han påstås ha sagt.

Igår 19:34
Federica Wilson/Donald Trump. TT

Trump till soldats änka: ”Visste vad han gav sig in i”

”Han vet vad han gav sig in i”. Det ska Donald Trump ha sagt till en soldatänka vars man dödades i ett anfall i Niger, enligt en politiker som anklagar presidenten för att vara okänslig, skriver AFP.
Frederica Wilson, en kongressledamot för Demokraterna, ska ha hört ett telefonsamtal mellan Trump och den sörjande familjen till sergeant La David Johnson.
– Jag hörde inte hela samtalet, men jag hörde honom säga ”jag är säker på att han visste vad han gav sig in i, men det gör fortfarande ont”, säger hon till CNN.
Trump dementerar uppgifterna på Twitter och anklagar Wilson för att ha ljugit om händelsen.

Igår 14:33
Läs mer om Trumps USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.