Ett av Ikeas varuhus i Tyskland. Jens Meyer / TT / NTB Scanpix
Tyska regeringsbildningen

Därför är tyska valet viktigt för Sverige

Utgången i det tyska valet i morgon kan ha en inverkan på Sverige, skriver TT och lyfter samarbetet i EU och att landet är en av våra viktigaste handelspartner.
Tyskland står för cirka 10 procent av svensk export. Allra helst köper tyskarna pappersprodukter, maskiner och läkemedel från oss, till ett värde av runt 126 miljarder. 17 procent av svensk import kommer samtidigt från Tyskland.
1 900 svenska företag är etablerade i Tyskland. Bland de största är H&M och Ikea. 73 000 svenskar är anställda av tyska företag i Sverige. Siemens, Bosch, DB Schenker, och DHL är några av dem. När det kommer till svenska företag som har marknadsledande positioner i Tyskland bör statligt ägda Vattenfall och Stora Enso nämnas.

Mer om valet

Toppnyheter

Trumps USA USA:s framtid
MONIRUL BHUIYAN / AFP

”Hylla inte Bush – han har blod på sina händer”

George W Bush har fått beröm från flera håll efter sin markering mot rasism, lögner och trångsynthet – något som tolkats som en passning till Donald Trump. Men Bush förtjänar inga hyllningar, skriver Ross Barkan i en krönika i The Guardian.
Barkan skriver att Bush visserligen är mer vältalig och politiskt korrekt än Trump, men att han åstadkom betydligt mer skada än vad Trump gjort hittills. Han nämner särskilt Irakkriget, där hundratusentals civila dödades, och lagen Patriot act som inskränkte integriteten för de amerikanska medborgarna.
”Blodet på Bushs händer kommer aldrig torka. Under förespeglingen av att sprida demokrati så orsakade hans administration lidande till världen och ströp demokratiska friheter på hemmaplan”, skriver Barkan.
Salons Bob Cesca tycker att det är bra att Bush markerar mot Trump men tillägger att han och det republikanska partiet bär en skuld för att Trump kunde komma till makten.

Igår 15:19
Brynn Anderson / TT NYHETSBYRÅN

Steve Bannon: ”Bush var en destruktiv president”

Donad Trumps förre chefsrådgivare Steve Bannon kallar George W. Buschs presidentskap för ”destruktivt”. Uttalandet kom i samband med ett tal som Bannon höll till republikaner i Kalifornien.
”Bush skämde ut sig” och ”visste inte vad han gjorde som president”, ska Bannon sagt i talet som han själv beskriver vara riktat mot republikanska etablissemanget, en egen ”politisk klass” som, enligt Bannon, utgör en fara för landet.
Ett dussintal demonstranter samlades på fredagskvällen och protesterade mot Bannon.

Idag 06:02
Läs mer om Trumps USA
Lars Adaktusson.  Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
KD:s riksting

Adaktusson: ”Vi har reagerat väldigt sent”

Utmanaren Lars Adaktusson är ny andre vice ordförande för KD. Därmed får partiet nu en ledartrio där bara en person, Jakob Forssmed, sitter i riksdagen, eftersom inte heller partiordföranden Ebba Busch Thor gör det.
Adaktussons motion om terrorism – som bland annat innehöll förslag om att göra det lättare för regeringen att införa undantagstillstånd och maskeringsförbud – ströks av partistyrelsen inför rikstinget.
– Det var ett försök att bidra till diskussion där jag tycker att vi från svensk sida har reagerat väldigt sent, säger han till Sveriges Radio Ekot.
Nu tonar han ner förslaget något.
– Jag har inte varit ute efter något generellt förbud, även om jag tycker att burka, niqab och liknade definitivt är en symbol för en kvinnosyn som jag inte delar.
Adaktusson presenterade också ett förslag om att förbjuda shariadomstolar.
– Det är tydligen redan förbjudet, så jag var sent ute där, säger Adaktusson.

1 tim
Lars Adaktusson. SVT

Adaktusson vann – KD gick emot valberedningen

Partiet gick emot valberedningens förslag: Utmanaren Lars Adaktusson valdes till andre vice ordförande för Kristdemokraterna vid partiets riksting i Uppsala.
– Vi har Sveriges vassaste partiledare, säger han i ett tal.
Adaktusson utmanade Emma Henriksson om posten, och vann med siffrorna 150 mot 117 röster.
Tidigare under morgonen valdes Jakob Forssmed till förste vice ordförande. Ebba Busch Thor fick också förnyat förtroende som partiledare.

5 tim
Ebba Busch Thor.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraterna röstar om migrationspolitiken

Kristdemokraterna ska i dag ta ställning till en av de stora tvistefrågorna inom partiet: migrationspolitiken. En del av partiet vill se en mer genrös politik när det kommer till anhöriginvandring. En annan del, där bland annat KDU ingår, vill bland annat se en övergång till ett asylkvotsytem.
Partiordföranden Ebba Busch Thor säger till Expressen att hon röstar för valberedningens linje om att inte återgå till den politik som fördes innan krisen briserade 2015.
– Vi kommer inte att kunna gå tillbaka till de lagar och regler som gällde för migration i Sverige tidigare. Det har jag gett besked om sedan länge, säger hon.

2 tim
Läs mer om KD:s riksting
Mariano Rajoy TT
Självständighetskampen i Katalonien

Rajoys förslag: Sparka regeringen i Katalonien

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy föreslår att Kataloniens regionregering avsätts och att ett nyval ska hållas i januari. Det säger han på en presskonferens efter att regeringen haft ett extra regeringsmöte om Kataloniens framtid.
Rajoy hänvisar till grundlagens artikel 155, som ger Madrid rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region bryter mot sina konstitutionella skyldigheter eller agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen. Frågan ska nu avgöras i den spanska senaten.
– Omröstningen var emot lagen och har sökt en konfrontation. Det är något vi inte kan acceptera säger han och fortsätter:
– Det går inte att hantera saken sämre än vad Kataloniens regering har gjort.

2 tim
Klistermärken där det står "Demokrati!" på spanska och katalanska flaggor under protestdagen mot överföringen av Sabadell- och Caixa-bankernas huvudkontor utanför Barcelona, Spanien IVAN ALVARADO / TT NYHETSBYRÅN

Krismöte om Katalonien – kan utlysa nyval

Spanska regeringen har nu samlats för ett extrainsatt möte. Regeringen väntas bland annat ta beslut om hur man ska göra för att begränsa Kataloniens självstyre, skriver AFP.
Åtgärder som kan bli aktuella när artikel 155 tas i bruk är att Madrid tar befälet över Kataloniens 16 000 man starka poliskår, Mossos d'Esquadra. Centralregeringen kan också utlysa nyval i Katalonien i januari.
För att dessa åtgärder ska träda i kraft behöver de godkännas av senaten.
I eftermiddag planeras en stor demonstration i Barcelona, med krav att släppa två separatistledare som greps i måndags.

Idag 06:37
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
Skådespelaren Finn Wolfhard, känd från Netflixserien "Stranger things".  Jordan Strauss / TT / NTB Scanpix
#MeToo | Uppropet

Barnstjärnan bryter med övergreppsanklagad agent

Den 14-årige skådespelaren Finn Wolfhard, känd från Netflixserien "Stranger things", har sagt upp sitt samarbete med Hollywoodagenten Tyler Grasham efter att flera anklagelser om sexövergrepp riktats mot Grasham. Det skriver Hollywood Reporter.
I ett Facebook-inlägg i förra veckan beskrev regissören och före detta skådespelaren Blaise Godbe Lipman hur han utsatts för övergrepp. Han namngav inte Grasham, men flera personer har efter inlägget trätt fram och gett liknande berättelser.

1 tim
Arkivbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skådespelare: Teatern en av de värsta platserna

Skådespelaren Aleksa Lundberg anklagar Sveriges teatervärld för grov sexism och hbtq-fobi i en artikel på DN Kultur. Hon vittnar också om flera övergrepp inom svensk teater.
– Vi tar det på största allvar, säger Teaterförbundets ordförande Anna Carlson till TT. Hon menar samtidigt att förbundet måste intensifiera arbetet för att motverka övergrepp.
Anna Carlsson pekar på att en majoritet av Teaterförbundets medlemmar är frilansare som kan vara extra utsatta.
– Man är rädd att inte få flera jobb.

3 tim
Lasse Kronér. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lasse Kronér anmäld för utnyttjande av praktikant

Programledaren Lasse Kronér har polisanmälts av en tidigare medarbetare på SVT:s ”Doobidoo”, rapporterar Expressen. Brottsrubriceringen är sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och SVT säger till tidningen att Kronér varnades för agerandet, som ska ha inträffat 2012.
– Jag har gått över en gräns och det ber jag naturligtvis om ursäkt för, och kan även be om ursäkt offentligt för, uppger Kronér själv i ett uttalande som Expressen fått från SVT.
Enligt kvinnan, som då var praktikant på programmet, skickade Kronér flera sms där han bland annat undrade om hon ville ha sex eller få nakenbilder på honom.
– Jag vill att alla ska veta den sanna bilden om den här personen, säger kvinnan till Expressen.
Kronér kallades till möte där han bad om ursäkt och fick en formell varning. Kvinnan jobbade kvar och senare inledde de båda en relation. Men enligt hennes version var relationen destruktiv, och hon kände sig tvingad till saker hon inte ville vara med om.

Idag 06:53
Läs mer om #MeToo | Uppropet

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.