Visa

Därför skippar vi kontanterna

Advertisement

Skylten med ”Vi tar ej kontanter” blir vanligare och vanligare. Frågan är nu hur snabbt vi går mot ett helt kontantfritt samhälle. Faktum är att det under 2016 för första gången skedde fler digitala betalningar än kontanta, enligt Euromonitor.
Det visar även Digital Payment Study från Visa. Enligt undersökningen som gjorts i 22 länder med över 40 000 deltagare visar att en stor attitydförändring skett de senaste tre åren.
I Sverige uppger 86 procent att de använder en mobil enhet för betalningar och bankärenden. Bland unga vuxna mellan 18 och 24 år var siffran ännu högre, hela 92 procent.

”Vardag för allt fler”

Bankärendena vi gör mest är att kolla saldot, betala hushållsräkningar samt överföra eller ta emot pengar.
Visa är världens ledande betalkortsföretag och bara i Visas nätverk sker 160 miljarder transaktioner världen över varje år. Tillsammans med sina partners arbetar Visa ständigt för att utveckla lösningar och tjänster för att skydda Visa-användarnas kunduppgifter. Och utvecklingen sker i ett rasande tempo, enligt Visa.
– Mobilt och e-handel har vi redan vant oss vid och teknologier som vi har talat om i flera år, som biometri, sakernas internet (Internet of Things), P2P och mobila betalningar blir mer och mer vardag för allt fler konsumenter, säger Christina Lind Sverigechef på Visa.

Niklas Emmoth

Om Visa Digital Payment Study:

Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget Populus på uppdrag av Visa under perioden juni - juli 2017. I undersökningen deltog 42 308 konsumenter i 22 europeiska länder: Österrike, Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Irland, Israel, Italien , Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Slovakien, Spanien, Sverige, Schweiz, Turkiet och Storbritannien. 2002 respondenter deltog i Sverige.
På varje marknad definieras minst 500 respondenter som användare av "Mobila money", det vill säga en person som använder en mobilenhet (smartphone, surfplatta eller bärbar) för bankärenden eller betalningar.
Det här är tredje gången undersökningen genomförs. Första gången var år 2015.
Fallstudier, jämförelser, statistik, forskning och rekommendationer tillhandahålls som de är, och är endast avsedda för informationsändamål och bör inte åberopas för drift, marknadsföring, eller juridisk-, teknisk- eller ekonomisk rådgivning. Visa Inc. ger ingen garanti eller uppgifter om fullständigheten eller noggrannheten i informationen i detta dokument, och tar heller inte något ansvar. Informationen är inte avsett för juridisk rådgivning eller investeringsråd, och läsare uppmanas att söka råd från kompetent yrkesman.

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.

Toppnyheter

Bild från den argentinska flottan som söker ubåten. TT / NTB Scanpix
Försvunna ubåten San Juan

Mystiskt ljud i havet timmar efter den sista kontakten

Ett ovanligt ljud upptäcktes tre timmar efter att den argentinska ubåten försvann i förra veckan, meddelar flottans talesperson Enrique Balbi enligt Reuters. Ljudet ska ha registrerats när ubåten befann sig i närheten av platsen där den sist registrerades av flottan.
Balbi vill inte svara på frågan om huruvida ljudet indikerar en explosion eller någon annan nödsituation ombord.
– Det handlar om en hydroakustisk anomali, säger han.
Samtidigt tickar klockan för räddningsarbetarna som söker ubåten och snart försvinner hoppet om att hitta de 44 ur besättningen vid liv, skriver AP. Syret i ubåten är på väg att ta slut och sökarbetet befinner sig i ett ”kritiskt läge”.

Igår 23:10
Över 4 000 personer från Argentina, USA och Storbritannien, Chile och Brasilien söker ubåten. Vicente Robles / TT / NTB Scanpix

Sökandet efter försvunna ubåten inne i ”kritisk fas”

Sökandet efter den försvunna argentinska ubåten har nu gått in i en ”kritisk fas”, säger en talesperson för den argentinska flottan. Syret i ubåten, som nu varit försvunnen i Atlanten i en vecka, är på väg att ta slut.
– Vi har inte fått kontakt med någonting som kan vara San Juan-ubåten, säger talespersonen Enrique Balbi.
För närvarande finns inget spår efter ubåten men omkring 30 skepp och flygplan och 4 000 personer från Argentina, USA och Storbritannien, Chile och Brasilien har varit inblandad i sökandet efter ubåten med 44 personer ombord.

Igår 21:02
Läs mer om Försvunna ubåten San Juan
Maja Reichard, Hedvig Lindahl och Nilla fischer. TT
#MeToo-uppropet

2 290 kvinnor i upprop mot sexism inom idrotten

2 290 kvinnliga idrottsutövare, sportjournalister, tränare och supportrar skriver under uppropet #timeout i Dagens Nyheter. Bland de som skrivit under finns Anja Pärson, Maja Reichard, Hedvig Lindahl och Nilla Fischer.
Tillsammans publicerar kvinnorna sina upplevelser som beskriver sexistiska kommentarer, tafsande och övergrepp.
”Vi delar en gemensam upplevelse av att män på olika sätt tar för sig av vårt space, våra kroppar och våra rättigheter, på sätt som begränsar våra liv och som gör våra drömmar inom idrotten lite svårare att uppnå”, skriver de i tidningen.
Kvinnorna skriver även om hur det inte är alla män som står bakom trakasserierna, men att de inte heller protesterar när andra gör det.

Igår 20:13
Annika Stranhäll (S). Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Strandhäll om uppropet: Fullständigt oacceptabelt

Idrottsminister Annika Strandhäll (S) anser att uppgifterna som framkommer i uppropet #timeout är ”fullständigt oacceptabla”. Det skriver hon i en kommentar till SR Ekot.
”Idrotten ska vara en trygg plats. Jag förväntar mig att alla inom idrotten verkligen självrannsakar sig – på samma sätt som vi sett att hela samhället behöver göra under #MeToo-uppropet”.
Hon menar att uppropet är ett bevis på hur nödvändigt det är att ett aktivt jämställdhetsarbete bedrivs inom sporten. Över 2 000 kvinnor inom svensk idrott har skrivit under uppropet mot sextrakasserier och övergrepp.

Igår 21:49
Anja Pärson. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anja Pärson: ”Män tog sig friheten att pussa på mig”

Före detta alpinstjärnan Anja Pärson, numera tv-kommentator, är en av profilerna som skrivit under uppropet #timeout. Till DN säger hon att det är viktigt att man fortsätter belysa problemet med sexuella trakasserier och övergrepp och att det aldrig tystnar.
Hon berättar också om sina egna erfarenheter.
– Det blev en vardag att män tog sig friheten att pussa på mig när de ville ha en bild, säger Pärson till tidningen.
Över 2 000 kvinnliga idrottsutövare, sportjournalister, tränare och supportrar har skrivit under uppropet.

Igår 20:34
Läs mer om #MeToo-uppropet
Bosnisk kvinna reagerar på beskedet om livstidsdomen. Amel Emric / TT / NTB Scanpix
Rättegången mot Ratko Mladic

Överlevare: Inget straff är tillräckligt för Mladic

Bosniska muslimer, som förlorade sina anhöriga i massakern i Srebrenica på 90-talet, anser att inget straff är tillräckligt för den tidigare bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Mladic, skriver Reuters.
Mladic, som kallas ”Bosniens bödel”, dömdes på onsdagen till livstid fängelse i domstolen i Haag. Han dömdes bland annat skyldig till folkmordet i Srebrenica, då runt 8 000 muslimer kallblodigt dödades.
– Kan det någonsin vara ett tillräckligt straff för någon som begått så många brott? säger Vasva Smajlovic, 74, till nyhetsbyrån.

Igår 22:58
Margot Wallström. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Wallström om domen: Straffrihet inget alternativ

”Ratko Mladic dömdes till fängelse för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser av ICTY. Straffrihet är inte ett alternativ och behovet av ansvarsutkrävande är universellt.” Det skriver utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter med anledning av livstidsdomen mot den tidigare bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Mladic.
Tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) skriver att Mladic nu dömts för folkmordet i Srebrenica och flertalet brott mot mänskligheten under kriget i Bosnien. ”Det är 22 år sedan fredsöverenskommelsen i Dayton”, fortsätter han på Twitter.

Igår 19:44
Bakir Izetbegovic. Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix

Muslimsk ledare i Bosnien: ”Acceptera sanningen”

Bakir Izetbegovic, muslimsk ledare i Bosnien, manar serbier att ”acceptera sanningen” efter att domstolen i Haag dömt den tidigare bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Mladic till livstid. Det rapporterar AFP.
– Att acceptera sanningen är den enda vägen, det enda sättet för att framtiden i detta land ska bli bättre än vad det har varit, säger Izetbegovic på en presskonferens i huvudstaden Sarajevo.
Mladic dömdes i dag till livstids fängelse för bland annat folkmord och brott mot mänskligheten. Han är bland annat skyldig till folkmordet i Srebrenica, då runt 8 000 muslimer kallblodigt dödades.

Igår 17:35
Läs mer om Rättegången mot Ratko Mladic
Irans president Hassan Rouhani, Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Mikhail Klimentyev / TT / NTB Scanpix
Syrienkriget

Putin: ”Goda möjligheter” för fred i Syrienkriget

Rysslands, Turkiets och Irans presidenter säger att det finns goda möjligheter för fred i krigshärjade Syrien, skriver TT.
Trion möts i Sotji samtidigt som syriska oppositionsledare träffas i Saudiarabien för att skapa en delegation till kommande FN-ledda fredssamtal i Genève. Tillsammans med Iran och Turkiet har Ryssland lyckats motverka en fullständig kollaps i Syrien, hävdar Putin.
Men Rysslands president säger även att det kommer att krävas ”eftergifter och kompromisser” från alla inblandade parter för att få ett slut på kriget:
– Det kommer att krävas kompromisser från alla håll, självklart inklusive den syriska regeringen.

Igår 23:26
Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir och FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura under mötet i Saudiarabien. FAYEZ NURELDINE / AFP

Nya Syriensamtal – kraven på al-Assad kan sänkas

Rysslands president Vladimir Putin träffar under onsdagen presidenterna för Turkiet och Iran i syfte att återuppta fredsprocessen i Syrien, rapporterar AFP. Mötet sker en dag efter att Putin träffat Syriens president Bashar al-Assad då han ska ha gratulerat honom för Syriens framgångar med att bekämpa terrorism, enligt Kreml.
Samtidigt möts syriska oppositionsledare i Saudiarabien för att skapa en delegation till kommande FN-ledda fredssamtal. Omkring 140 personer samtalar under tre dagar på inbjudan av Saudiarabiens utrikesminister. Delegationen som bildas ska sedan delta i det möte som FN kallat till i Genève den 28 november.
Experter bedömer att den nya gruppen kommer att tona ner sina krav, exempelvis kravet att Syriens president Bashar al-Assad omedelbart ska avgå. Frågan om hans framtid är ett av huvudproblemen i fredsförhandlingarna.

Igår 09:49
Läs mer om Syrienkriget
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Paradisläckan | Svenska kopplingar

Östling pressades om Maltabolag innan avgång

Leif Östling lämnade Svenskt Näringsliv efter att han konfronterats med nya uppgifter om sina utländska skatteupplägg i samband med paradisläckan, avslöjar Uppdrag granskning tillsammans med SVT Nyheter.
Östling har försvarat sitt upplägg, med bolag i Malta och Luxemburg, med att han inte hade tagit ut någon vinst och därför inte ska ha behövt betala svensk skatt. Men det är en sanning med modifikation, skriver SVT. Hans Maltabolag Herstoe beslutade om aktieutdelningar på drygt 2,8 miljoner kronor i vinst enligt årsredovisningarna från 2009 och 2010, enligt nya uppgifter.
Vinsten betalades inte ut utan omvandlades i stället till en skuld från bolaget till Östling. Skatteverket vill inte uttala sig i det enskilda ärendet men rättsavdelningen säger till SVT att då brukar pengarna bedömas som skattepliktiga i Sverige.
När SVT konfronterade Östling med bildbevis på årsredovisningarna svarade han i mejl: ”Dina frågor om Hertsoe lämnar jag obesvarade”.

Igår 21:05
Maria Rankka nämns som möjlig ersättare.  Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Organisationen splittrad när ny ordförande väljs

Svenskt Näringsliv är en splittrad organisation med interna stridigheter efter Leif Östlings avgång, uppger källor för SvD Näringsliv. Små organisationer positionerar sig av rädsla för att förlora makt och inflytande.
En källa som SvD har talat med föreslår Stockholms handelskammares vd Maria Rankka som lämplig kandidat att ersätta Östling. En annan källa säger att hon vore fel person för ordförandeposten men eventuellt rätt som ny vd.
Flera personer påpekar att Östling var en ”högriskperson” och söker det omvända i hans ersättare. En källa gör en liknelse med kungahuset. ”Det skulle vara någon som motsvarar prins Daniel”.

Igår 22:01
FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Östling köpte aktier i konkurrent som Scania-vd

En etiskt problematisk affär gjordes när Leif Östling var vd för lastbilstillverkaren Scania, kan SVT avslöja. Östling köpte trots sin befattning aktier i konkurrenten Daimler Chrysler 2007. Förehavandet är ”djupt olämpligt och oetisk”, anser Hans de Geer, tidigare professor i företagsetik på Handelshögskolan.
SVT har via mail frågat Leif Östling om varför han köpte och sålde aktierna via ett insynsskyddat bolag i Luxemburg, men inte fått svar.

Igår 21:36
Läs mer om Paradisläckan | Svenska kopplingar

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.