Elin Ruuth & John Ajvide Lindqvist
Nöje & kultur

De kan vinna Sveriges Radios novellpris

Lina Ekdahl, John Ajvide Lindqvist, Joakim Pirinen, Elin Ruuth och Arne Dahl. De är författarna som är nominerade till Sveriges Radios novellpris 2017.
Samtliga noveller är specialskrivna för Sveriges Radio. Den 24–28 april sänds de i P1, en novell per dag. De kommer även att finnas tillgängliga som poddar. Lyssnarna får sedan rösta på sin favorit fram till den 30 april.

Toppnyheter

Annika Eclund och Ebba Busch Thor.  TT
KD:s riksting

KD: Så vill vi stoppa våldet på de utsatta skolorna

I en debattartikel i SvD föreslår Kristdemokraterna krafttag mot misslyckandet i utsatta skolor.
”Alla barn ska ha rätt till en trygg skolgång och alla ska ha möjlighet att lyckas i skolan”, skriver partiordförande Ebba Busch Thor och skolpolitiska talespersonen Annika Eclund.
Bland annat föreslår partiet extra resurser och fler vuxna i skolan genom en skolpeng till skolor i utsatta områden, ett ökat skydd för lärare samt att skolorna ska flytta på elever som begår brott.
”Skolan måste vara tydlig i sin reaktion mot brottsliga gärningar”, skriver de.

2 min
Jakob Forssmed och Ebba Busch Thor.  Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analys: Räkna inte med stödröstande moderater

Kristdemokraternas försök att skaffa sig en folkligare roll i politiken de senaste åtta åren har varit fruktlösa och i stället har partiet fortsatt att dala i opinionen. Det menar Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg i en analys.
Ramberg nämner bland annat förre KD-ledaren Göran Hägglunds uppmärksammade debattartikel om ”verklighetens folk” 2009 och sedan valet av Ebba Busch Thor till partiordförande.
Han betonar att KD räddats av taktikröstande moderater de senaste två valen.
”Risken är att de har fullt upp med att hjälpa sitt eget parti den här gången”, skriver Ramberg.
DN:s Ewa Stenberg skriver om fem strategier som kan rädda KD över spärren och nämner också Moderaterna. Om KD ska få stödröster kan M inte ”krisa på 16–17 procent”, skriver Stenberg.

3 tim
Ebba Busch Thor.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: Varför är Busch Thor inte mer bekymrad?

Opinion Kristdemokraternas riksmöte i Uppsala dominerar dagens ledarsvep. GP:s ledarsida menar att medlemmarnas intresse ”för att inskränka aborträtten” sticker ut bland allianspartierna och konstaterar att hållningen inte är en ”röstmagnet i vårt land”.
Expressens ledarsida skriver att KD:s låga väljarstöd kan bli kostsamt för skattebetalarna och beskriver budgetförslagen som ”dyra och ogenomtänkta reformer”. Tidningen undrar också varför partiledaren Ebba Busch Thor inte ser mer bekymrad ut när ”Anna Kinberg Batra tvingades avgå på grund av Moderaternas opinionsras”.
Sydsvenskan/HD:s huvudledare skriver att en tydlig värderingsprofil kan öka partiets relevans och att kristdemokrater inte kan förlita sig på M-stödröster.
”Det är egna meriter som gäller. Och flyktingfrågorna hanterar Busch Thor förtjänstfullt”, skriver ledarsidan.

35 min
Läs mer om KD:s riksting
Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
#MeToo | Reaktioner

Vittne: TV4-profilen kallade kollegor för ”blattar”

Den TV4-profil som tagits ur tjänst anklagas förutom för sexuella trakasserier även för rasism och homofobi. ETC har träffat en kvinna som tidigare arbetade ihop med mannen, och som vittnar om hans rasistiska jargong.
Vid en inspelning i Stockholm 2009 ska TV4-profilen ha sagt ”fan vad många blattar det är på den här produktionen” i samband med att en kvinnlig medarbetare med utländsk bakgrund gick förbi honom.
Kvinnan som ETC intervjuat, som vill vara anonym, tackade efter händelsen nej till att arbeta ihop med TV4-profilen igen.
– Jag har själv invandrarbakgrund och jag vet att om vi skulle arbeta ihop är det bara en tidsfråga innan han skulle säga något liknande till mig, säger hon.

2 min
Illustrationsbild Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

#MeToo-aktioner runt om i landet på söndag

På söndag flyttar uppropet #MeToo från sociala medier och ut på Sveriges gator och torg. Bakom initiativet finns Caroline Solskär från Stockholm som bestämde sig för att samla deltagare via en Facebooksida efter att hennes berättelse om sexuella trakasserier bemötts med kränkande kommentarer.
– Jag kände att det här är så himla viktigt så det behöver bli mer än en hashtagg på sociala medier, säger hon till Expressen.
Några av platserna där det kommer att hållas manifestationer är Sergels torg i Stockholm, Götaplatsen i Göteborg, Möllevångstorget i Malmö och Döbelns park i Umeå.

Igår 21:18
Lisa Bjurwald TT

Lisa Bjurwald: ”Släpp högaffeln, det är 2017”

Opinion Flera chefredaktörer kommenterar frågan om namnpublicering av de medieprofiler som på sociala medier anklagas för sexuella övergrepp och trakasserier.
Samhället har ställt upp andra regler och lagar än mobbstyre och fingerpekning för att få bukt med orättvisor, skriver tidningen Författarens chefredaktör Lisa Bjurwald i en debattartikel i Journalisten. ”Enklare uttryckt: Släpp högaffeln. Det är 2017.”
SvD:s chefredaktör Fredric Karén skriver att många mediebolag just nu pressas hårt av publiken på sociala medier. Många kräver att de utpekade ska ”hängas ut” med namn. Men inte heller kvinnorna som ska ha utsatts tjänar på publicering, menar han. ”Om inte journalistikens kvarnar får mala och vi får göra vårt jobb så grundligt och noggrant vi bara kan, riskerar vi en situation som är både farlig och djupt olycklig.”

Igår 21:06
Läs mer om #MeToo | Reaktioner
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
#MeToo | Uppropet

Uppgifter: SVT-chefen skickade könsbilder

Den högt uppsatte chef inom SVT som utreds för sexuella trakasserier ska ha skickat könsbilder och sex-sms till kvinnliga kollegor, enligt uppgifter till Expressen.
Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT, vill inte kommentera Expressens uppgifter. SVT bekräftade i går att det pågår en internutredning mot chefen, efter att flera kvinnliga anställda anklagat honom för sexuella trakasserier i svallvågorna av #MeToo-kampanjen.
– Nu inväntar vi svaret på den här internutredningen. Den ska vara klar på måndag, säger Sabina Rasiwala till Expressen.

1 tim
Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

TV4-profilen tas ur tjänst – anklagas för sexövergrepp

En TV4-profil tas ur tjänst efter ”allvarliga anklagelser,” skriver kanalen i ett pressmeddelande. Profilen har bland annat anklagats för mångåriga trakasserier. En tidigare assistent har också berättat hur mannen stoppat sin hand innanför hennes bikinitrosor på en jobbfest, och hävdat att hon ”fått högre lön för att vara tyst”.
– De nya uppgifter som nått oss är allvarliga och rimmar väldigt illa med det vi står för, säger TV4:s innehållsdirektör Åsa Sjöberg.
TV4 har tidigare uppgett att åtgärder har vidtagits som lett till att man kommit till rätta med missförhållanden. I pressmeddelandet säger Sjöberg att den nya informationen motsäger det.
– Vi måste gå till botten med de här anklagelserna, både från vår egen och produktionsbolagets sida.

Igår 15:10
Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Assistent på TV4: ”Fick högre lön för att vara tyst”

En tidigare assistent träder fram och berättar om hur en TV4-profil ska ha sexuellt ofredat henne, skriver Aftonbladet. Kvinnan beskriver hur profilen ska ha stoppat sin hand innanför hennes bikinitrosor på en jobbfest. Detta inför flera kollegor som även de satt i en badtunna på festen.
Några dagar senare ska hon ha blivit inkallad till produktionsbolaget Meter Televisions vd.
– Jag fick högre lön för att vara tyst, säger hon till tidningen.
En tidigare kollega till assistenten bekräftar kvinnans berättelse, skriver Aftonbladet. Ytterligare en kollega som var med vid händelsen säger att han inte såg vad som hände, men att det ”blev extremt dålig stämning”.
Anna Rydin, som vid tillfället var vd på produktionsbolaget, bekräftar att uppgifterna kom till ledningens kännedom och hanterades som ett personalärende som innefattade sexuella trakasserier. Rydin säger däremot att det inte ska ha utgått några ”onormala löneförhöjningar”.

Igår 13:57
Läs mer om #MeToo | Uppropet

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.