Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinion

Debatt: Förbjud rökning inomhus och på balkonger

Det måste finnas möjlighet att förbjuda rökning på balkonger och inne i lägenheter, skriver Maritha Sedvallson från Astma- och allergiförbundet på Expressen Debatt.
I Sverige kan fastighetsägare i nuläget inte förbjuda boende från att röka inomhus eller på balkongen. Men det borde vara möjligt att skriva avtal om rökfrihet, särskilt för nyproducerade hyreslägenheter och bostadsrätter, menar Sedvallson.
”Det tobakslagen i dag föreskriver är att gemensamma utrymmen ska vara rökfria. Men det räcker inte alltid, menar vi. Lagstiftningen behöver ses över så att fler människor kan vistas i sina lägenheter och ute på sina balkonger och andas frisk och rökfri luft”, skriver hon.

Toppnyheter

Jackelén. Akiv.  Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kyrkouppropet #vardeljus

Jackelén om övergreppen: ”Jag känner vrede”

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackélen har själv undertecknat uppropet #vardeljus där kvinnor inom Svenska kyrkan beskriver hur de utsatts för övergrepp av präster och församlingsmedlemmar och hur förövarna skyddats. I ett pressmeddelande skriver Jackelén hur hon ”känner vrede över strukturer som tillåter att övergrepp fortfarande kan ske inom kyrkan”.
”Samtidigt har jag som ärkebiskop ett ansvar för att vi reagerar och förändrar”, skriver hon.

37 min
Illustratonsbild Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Upprop inom kyrkan: ”Vi ser alla att det är nog nu”

Opinion 1 382 kvinnor inom svenska kyrkan ställer sig bakom ett upprop mot sexism och övergrepp under #vardeljus. På en särskild blogg beskriver flera kvinnor hur de utsatts för övergrepp av präster och församlingsmedlemmar och om hur förövarna skyddats.
En av berättelserna:
”En man i den församlingen jag arbetade i begick övergrepp mot mig. Jag bad min kyrkoherde om stöd. Den manliga kyrkoherden sade: ”Nej, vi ska inte säga något utåt. Det här får du hantera själv”.
”Vi alla ser att det är nog nu. Tystnaden behöver brytas, skammen behöver placeras där den hör hemma. Den är inte vår att bära”, skriver kvinnorna på bloggen.

2 tim

Präster jämförde #MeToo med förföljelse av judar

Oskyldiga män hängs ut och skuldbeläggs i och med #MeToo, hävdade prästerna i en debattartikel och jämförde det som sker nu med judeförföljelse. Nu möter de kritik från kollegor inom Svenska kyrkan, skriver Dagens ETC.
I debattartikeln i Svenska kyrkans tidning uppmanade Julia Bjerlus och Thomas Loréhn, präst respektive prästkandidat i Strängnäs stift, landets biskopar att ta avstånd från det drev och den kollektiva bestraffning av män som de menar pågår. Men deras jämförelse med förföljelsen av judar är djupt osmaklig, tycker organisationen Kristna Studentrörelsen i Sverige, som ger dem svar på tal. ”Patriarkala strukturer är till att börja med ingen konspirationsteori som används för att förtrycka män”, skriver företrädarna. Tvärtom handlar det om en ”verklighet som har styrt de flesta av världens samhällen under hundratals år” och i stället för att låtsas om att det inte finns problem bör landets biskopar leda kampen mot patriarkala strukturer och förtryck, skriver de.

4 tim
Läs mer om Kyrkouppropet #vardeljus
Emmerson Mnangagwa med sin fru Auxilia. MARCO LONGARI / AFP
Maktkampen i Zimbabwe

Historiskt maktskifte – Mnangagwa har svurits in

Emmerson Mnangagwa svors i dag in som ny president i Zimbabwe** **efter kuppen som tvingade Robert Mugabe att avgå.
Tiotusentals åskådare är samlade på nationalarenan i huvudstaden Harare. Säkerhetsnivån är hög och prickskyttar har placerats ut runt om arenan, skriver AFP.
De två oppositionsledarna Morgan Tsvangirai och Joice Mujuru, som båda haft siktet inställt på en presidentpost, var på plats.
Mnangagwa sparkades från posten som vicepresident vilket ledde till att landets militär gick in och stöttade honom och tvingade tidigare presidenten Robert Mugabe att avgå. Mnangagwa antas ha sparkats för att Mugabe ville bana väg för sin fru Grace Mugabe.

1 tim
Mnangagwa och hans anhängare. TT

Mnangagwa manar alla till fredligt uppträdande

Emmerson Mnangagwa, Zimbabwes tillträdande president, uppmanar landets medborgare att fortsätta uppträda fredligt och avstå från alla former av ”hämndlystna vedergällningar”, rapporterar Reuters.
Mnangagwa svärs in på den nya posten i morgon.
Hans anhängare har tidigare uttryckt ilska över att han för några veckor sedan sparkades från posten som vicepresident – en åtgärd som fick landets militär att agera till stöd för Mnangagwa vilket ledde till att tidigare presidenten Robert Mugabe tvingades avgå.

Igår 18:16
Avsatte presidenten Robert Mugabe och hans fru Grace Mugabe. Tsvangirayi Mukwazhi / TT / NTB Scanpix

Mugabe kan bli immun mot åtal – för att han avgick

Zimbabwes avsatte president Robert Mugabe och hans fru Grace Mugabe garanteras åtalsimmunitet som eftergift för att han avsagt sig makten, säger en talesperson för militären till CNN. Även parets säkerhet i landet ska garanteras.
Beslutet är en del av den överenskommelse som fick Mugabe att efter stora påtryckningar frivilligt avgå som ledare, uppger talespersonen Overson Mugwisi.
En regeringskälla uppger för Reuters att Mugabe inte har några planer på att gå i exil, utan vill dö i sitt hemland. Dessa uppgifter har dock inte bekräftats.

Igår 15:53
Läs mer om Maktkampen i Zimbabwe
Karlsson under landsdagarna Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD:s landsdagar

SD:s hårda kritik: ”Sverige mest splittrat i Europa”

I en film som inledde Sverigedemokraternas landsdagar anklagar partiledaren Jimmie Åkesson S, M och medierna för att ha skapat kaos och splittring i Sverige. Det rapporterar TT. I filmen ges en mycket mörk bild av Sverige med bland annat omfattande brottslighet som liknar inbördeskrig på gatorna. Budskapet i filmen är att detta beror på den förda invandringspolitiken.
– I dag är Sverige ett av de mest segregerade och splittrade länderna i Europa, kommenterar gruppledaren Mattias Karlsson.
Han riktar också kritik mot de som tror att partiet nu nått sin topp i opinionen:
– Jag tror inte ett dugg på det. Det är samma experter som en gång sade att vi aldrig skulle klara riksdagsspärren, säger han till TT.

1 tim
Jomshof. Arkiv. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

SD tappar stöd: ”Skandaler missgynnar oss”

Stödet för Sverigedemokraterna har minskat sedan i somras, enligt Sifos sammanvägda mätningar. Partisekreteraren Richard Jomshof säger till SR Ekot att han tror att tappet beror på trovärdighetsproblem:
– Jag är helt övertygad om att många väljare när de står i valet och kvalet ändå känner att Moderaterna är mer trovärdiga trots att de har ställt till med ganska mycket, därför röstar man på dem. Ju fler skandaler vi bjuder på det missgynnar oss, säger han.
För att vända trenden väntas partiet fokusera på vårdpolitiken under landsdagarna, som inleddes i Norrköping under torsdagskvällen. Förhoppningen är att på det sättet locka till sig nya väljargrupper, skriver TT. Under lördagen kommer det nya vårdpolitiska programmet att behandlas. Samtidigt antas partiledaren Jimmie Åkesson lansera ett förslag till strategi för svensk sjukvård.

5 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Kränker man andra ska man inte stå på våra listor”

Under året har det förekommit flera våldtäktsanklagelser inom Sverigedemokraterna. Nu har partiet anlitat en extern trygghetskonsult och inlett en medarbetarundersökning, skriver Svenska Dagbladet. Målsättningen är att komma till rätta med problemen. Partiet kommer inte att fastställa sina riksdagslistor innan konsultens rapport och medarbetarundersökningen är färdiga:
– Jag vill inte ha folk på listan som behandlar andra människor illa (...) Springer man runt och kränker andra ska man absolut inte stå på våra partilistor, säger partisekreteraren Richard Jomshof till SvD.

4 tim
Läs mer om SD:s landsdagar
Norges tidigare statsminister Gro Harlem Brundtland. Schrøder, Tor Erik / TT NYHETSBYRÅN
#MeToo-uppropet

Brundtland i Skavlan: Jag utsattes för ett närmande

Norges tidigare statsminister Gro Harlem Brundtland berättar i samband med #MeToo-uppropet att även hon varit utsatt. I tv-programmet Skavlan berättar hon om en obehaglig händelse när hon studerade medicin på 60-talet.
En sommar då hon arbetade som läkarkandidat på ett sjukhus började en äldre, gift assisterande läkare att smeka henne i ett rum där hon satt och analyserade urinprover.
– Jag rörde mig inte, satt bara stelt och fortsatte med urinproverna. Då han märkte att det inte gjorde intryck på mig så gick han ut, säger hon.

1 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Universitetet vill motverka övergrepp med ny app

Forum för Genusvetenskap på Mittuniversitet planerar att lansera en app som ska motverka sexuella trakasserier och övergrepp, rapporterar Östersunds-Posten. I appen ska man bland annat få kunskap om härskartekniker och hur man kan motverka dem. Redan i december ska den första prototypen testas.
− Om en arbetsplats kan bli självmedveten kring i vilken grad härskartekniker förekommer kan det vara en del i att främja den psykosociala miljön, säger Karin Larsson-Hult, doktorand i sociologi vid Mittuniversitetet.

3 tim
Lars Ohly. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lars Ohly: Jag är en av dem som nämns i #metoo

Opinion Den tidigare vänsterledaren Lars Ohly är en av dem som nämns i #metoo-kampanjen. Det skriver han själv på SvD Debatt. Han skriver att han har polisanmälts, men att han inte är rädd för att det han gjort är brottsligt.
”Men det är inte poängen. Poängen är i stället att inse att varje kvinna som nu beskriver hur de utsatts för oaccep­tabla beteenden har rätt till sin historia”, skriver han.
Han tror att de flesta vet var gränsen går och menar att även han själv visste det den kvällen då han sedan bad om ursäkt till kvinnan han besvärat. Ohly menar att man måste inse sin egen del i ”de patriarkala mönster som präglar hela vårt samhälle” för att uppropet ska kunna leda till förändring.

Igår 20:17
Läs mer om #MeToo-uppropet

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.